Реклама / Ads
0| 4137 |09.02.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 10 февруари

.
Вестниците пишат за варианта: парламент с 2 камари и половината депутати вън; за това, че опозицията напуска НС след АТАКА, но чак през април; че стрес топи нацията.
 

 

Гергана Грънчарова: По-добър доклад не е хапче за сън, научаваме от Дневен Труд.

Темата за 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ “Козлодуй” разтревожи част от партньорите ни в ЕС. Аз бях част от екипа на преговорите за членство, не съм “парашутист”, познавам договора за присъединяване, казва министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова в интервю за “Труд”. Смятам себе си за патриот и никак не си падам по неумелите вътрешни спекулации по тази тема, заявява още Грънчарова. Според нея докладът на ЕК няма да бъде оценка на действията, а снимка на фактите в системите на правосъдието и вътрешните работи. Чакам го с любопитство, но не от “докладна суета”, а защото държа възможните добри оценки да бъдат използвани като гориво, не като хапче за сън”, казва министър Грънчарова.

Дубромир Гущеров: Парламент с 2 камари и половината депутати вън, цитира 24 часа.

Този партийно-олигархичен модел не работи. Изобщо не е потребно да има 240 депутати. Според мен, трябва да са не повече от 40, тъй като на практика там не се анализира, не се търси същностното, важното, потребното за България, а се взимат някакви партийни решения и дори да обосновеш обратното на тях, това няма никакво значение, каза депутатът Добромир Гущеров в интервю за “24 часа”. Ако опозицията предлага нещо много добро за хората, то не се приема само защото е от опозицията. Така че дали ще гласуват 240 човека или 10 пъти по-малко от дадена партия, няма никакво значение, те така или иначе си гласуват като един. Професионализмът е обезличен. Моделът трябва да се смени възможно най-скоро. Като начало да тръгнат референдумите. Това е висшата форма на демокрацията. А вече голямата реформа да стане с избирането на 2 камари на парламента – в едната да бъдат само на мажоритарен принцип, а в другата – да се влиза пропорционално по партиен принцип, казва още Гущеров пред “24 часа”.

Наша мина сваля вертолети, съобщава Дневен Труд.

Наши изобретатели от Института по металознание към БАН са направили мина, която може да свали хеликоптер. “При избухването й ударната вълна сваля машина, която лети на 100 метра”, каза шефът на института чл.-кор. Стефан Воденичаров. Той заминава за Абу Даби, където ще представи 12 нови военни апарата за противодействие на терористични атаки. Мината ще бъде представена на най-голямото световно изложение за оръжие в Персийския залив. “Там е най-добрият пазар на нашата продукция”, посочи чл.-кор. Воденичаров. Новата апаратура е по стандартите на НАТО.

Руският монопол докара газовата криза, заключава Пари.

Руският монопол ни докара газовата криза, казва в интервю за украинското издание rinok.biz, президентът на Украйна иктор Юшченко. Според него причините за влошаване отношенията между Украйна и Русия са няколко. На първо място поставям желанието на Русия да засили позициите си в световен мащаб чрез назидателно "поучаване" на съседите си. Ясен пример за това е военният конфликт с Грузия. Друга причина за пропастта между страните ни е различният модел на социално и политическо развитие. Нуждаем се от правила, които да важат за всички членове на енергийния пазар, казва още той.

В Европа се надига вълна срещу протекционизма, твърди Дневник.

Европа се опитва спешно да защити единния си пазар от надигащата се вълна от национален протекционизъм на страните членки, докато едно след друго правителствата обявяват планове без координация помежду си. Държавите от Източна Европа са особено застрашени от подобно развитие, защото не разполагат с ресурсите за защита, каквито имат големите икономики на Запад. Премиерите на Чехия и Словакия остро реагираха на сигналите за протекционизъм, идващи основно от Франция. Братислава директно заплаши с ответни мерки, а Прага – че може да не ратифицира Лисабонския договор и така да предизвика поредната дълбока институционална криза в ЕС.  

ВСС: Знакови дела се бавят заради хитруване на адвокати, цитира Дума.

Основният фактор за забавяне на делата у нас е широко практикуваната злоупотреба с право на защита. Това съобщи вчера пред БНР Пламен Стоилов член на ВСС. По думите му сега действащият НПК дава възможност на подсъдимия да забавя до безкрайност хода на съдебното следствие, като често се стига до пълното му блокиране. Специалната комисия към Висшия съдебен съвет, която следи хода на знаковите дела за злоупотреби и корупция, е направила анализ за бавното ни правораздаване. Той уточни, че е изготвено конкретно предложение за промяна в нормативната уредба, чрез която един защитник на подсъдим да има право на не повече от три пъти да се позове на служебна ангажираност, за да иска отлагане на делото. Според него законодателството в България по отношение на наказателните дела е твърде либерално. Това от своя страна водело до "наглостта" на знакови лица от криминалния контингент. 

Отвлякоха 2 ученички от дом в Преслав, информира Монитор.

Две ученички от Дома за деца, лишени от родителски грижи, във Велики Преслав са били подмамени и отвлечени в апартамент в Добрич, където е трябвало да бъдат подготвени за проститутки в чужбина, съобщиха вчера неофициални източници. Престъплението е извършено на територията на друга област, беше първоначалният коментар по случая на полицията в Шумен, а чак в 15,30 говорителят Десислав Райчинов потвърди, че има жалба от изнасилено момиче. Според първоначална информация двете девойки са станали жертва на мрежа за износ на проститутки за Западна Европа, част от която действала в циганската махала в Преслав, а някои от тарторите й били в Шумен и се укривали от полицията. 

Опозицията напуска НС след АТАКА, но чак през април, оповестява Атака.

Опозицията ще последва примера на АТАКА и ще напусне парламента, но това ще стане чак през април. За това намерение съобщиха вчера депутати от ОДС и БНД, след като стана ясно, че ДСБ започва разговори тази седмица с останалите опозиционни партии за внасяне на вот на недоверие към правителството. Лидерът на ОДС Йордан Бакалов веднага припомни на Костов, че още на 28 януари сините първи са обявили, че ще искат за пореден път оставката на кабинета. Вчера НИС на СДС също взе решение за преговори по вот на недоверие. СДС предлага обединение на десните и десноцентристките опозиционни партии и създаването на нов съюз на десните сили, съобщи на пресконференция главният секретар на партията Иван Сотиров. Инициативата на сините за опозиционно обединение дойде, след като се разбра, че в същото време Костов преговаря задкулисно с БНД, за да оглави общ десен блок и да постави сините пред свършен факт.  

230 млн. лева за предприемачите, пише Дума.

На среща при министър-председателя Сергей Станишев Българската банка за развитие договори с 12 търговски банки кредитни линии в размер на 230 млн. лв. Средствата ще бъдат използвани за средносрочно и дългосрочно инвестиционно кредитиране, за предекспортно финансиране и за финансиране на проекти по структурните фондове на ЕС на български малки и средни предприятия. 43 млн. лв. вече са стигнали до бенефициентите до края на март. Това ще стане с всичките предвидени 500 млн. лв. Премиерът призова банките информацията за тези възможности да достигне до малкия и средния бизнес у нас и препоръча да се насочи вниманието към предприятия, осигуряващи работа на повече хора, и на такива, които произвеждат стоки за износ.

Школите за матура – новите частни уроци, разучил е 24 часа.

Школите за подготовка за матура изместиха класическите частни уроци на повечето места. Има изключения заради традицията да се ходи при именити учители в по-малките селища. Някъде пък комбинират школите с курсове, които организират университетите. Допълват ги и с решаване на тестове в интернет. В подготовката са се включили активно и преподавателите в самите училища най-вече в часовете за задължително избираема подготовка, признават абитуриентите. Заниманията обаче не били достатъчни. 

Задръстванията стресират повече от развода, установява Новинар.

Трафикът в големите градове е една от основните причини за развитие на стрес, особено сред по-младите жители. Това показва проучване на социологическа агенция „СКАЛА”, представено вчера. Според резултатите стресът е сериозен проблем за почти всички софиянци във възрастовата група от 25 до 55 години. Над 13 % от българите страдат от тревожно разстройство, което в момента заради финансовата криза все повече се задълбочава, предупреждават лекарите. Като втора основна причина за стреса хората поставят проблемите си в работата.  

Стрес топи нацията, ужасява се Монитор.

Поне 1 милион българи са в капана на убийствен стрес, който отключва сърдечни и имунни болести и убива с инфаркти и инсулти десетки хиляди нашенци годишно. За сравнение при пътни катастрофи за 12 месеца загиват около 1000 българи. Това показа проучване на български невролози експерти. "Няма възраст, която да е пощадена от страданието на съвремието". Това съобщи вчера проф. д-р Стефка Янчева, завеждаща Първа клиника по неврология към Университетската болница "Св. Наум" в София. Силното и системно нервно напрежение е причина за високото ниво на тревожни разстройства у нас. 13,1% от българите имат такъв проблем. Във Франция страдащите от тревожни разстройства са 12 на сто от населението, в Холандия - 8,8%, а в Украйна - 7,1 на сто. "Данните за България вече са остарели, защото са от изследване отпреди 3-4 години. Сега очакваме, че заради икономическата криза нивото на стреса сред българите се увеличава. Много хора не обръщат внимание на нервното пренапрягане, но то е причина за до 90% от уврежданията на сърдечно-съдовата система, нарушен имунитет и баланс на храносмилателната система. В резултат хората боледуват от инфаркт, инсулт, колит, язва, гастрит, затлъстяване, мигрена, астма, стерилитет. При бременните жени стресът може да доведе до проблемна бременност", обясни проф. Янчева. 

Frognews.bg 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3828 |08.02.2009 Понеделнишката преса на 9 февруари . 0| 3968 |05.02.2009 Петъчната преса на 6 февруари . 0| 4074 |03.02.2009 Пресата на 4 февруари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads