Реклама / Ads
0| 4704 |09.10.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 10 октомври

.
Вестниците пишат за 5-мата "кръстници" на нашенската мафия; за изострящата се глобална кредитна криза; за саботажа на вота; за предизборния "вентилатор"; за тайната любов на Бербатов.
 

Транспортни синдикати плашат с нова стачка, съобщава Дневен Труд.

Работещи в железниците, автомобилния, водния, въздушния транспорт и пътното строителство са в пълна готовност за ефективни протестни действия .Така те ще ударят рамо на стачкуващите учители и горски служители, обявиха  от федерацията на транспортните работници “Подкрепа”. Според шефа на стачния комитет Павел Христов подкрепата може да е не само протестна, но и блокадна. За “бой се стягат” и от КНСБ.

Коалицията се събира за бюджета до края на октомври, информира Дума.

Първите дебати по рамката на проектобюджет 2008 ще се проведат през втората половина на октомври в политическия съвет на тройната коалиция. Това съобщи бившият финансов министър и шеф на предизборния щаб на НДСВ Милен Велчев. Той се извини, че не може да даде по-конкретни числа от тези, които са били обсъждани през лятото в резиденция "Евксиноград", но отбеляза, че това е нормална практика на финансовото ведомство. По думите му обаче имало достатъчно макроикономически лостове, които правителството може да използва, за да не допусне инфлационна спирала. Велчев отказа да коментира изявленията на работодателските организации за начина, по който трябва да бъдат увеличени заплатите в различните сектори. Дори да допуснем, че в държавата има достатъчно пари, за да бъдат задоволени исканията на учителите за двоен скок на възнагражденията им, къде е гаранцията, че след това същото няма да поискат останалите заети в бюджетната сфера, коментира още Велчев. Според него учителите имали своите основания за протест, но България ще трябва да извърви още дълъг път, за да удовлетвори всички искания за растеж на възнагражденията.  

Родители дават на съд и матури 2008, пише 24 часа.

Жалба срещу провеждането на задължителни матури през 2008 г. ще внесе в съда майка на дванадесетокласничка от Варна и още 5-има родители. "Децата са подготвени за матури, но те няма да са законни", обясни Надежда Желева. Матурите по български и предмет по избор, които трябваше да тръгнат от 2003 г., бяха отменени от Върховния административен съд през 2002 г. Причината бяха противоречия между закона, който ги въвеждаше, и друг, който изискваше децата да завършат според учебния план, по който са били приети, тоест да имат право на освобождаване от изпитите при среден успех от гимназията поне 5,00.

Агенция "Сигурност" може да заработи от 2008 г., оповестява Новинар.

Парламентарната група на Коалиция за България предлага законопроектът за Национална агенция "Сигурност" да влезе за обсъждане днес в парламента и да има готовност за гласуване в четвъртък. Ако законът бъде приет до месец, агенцията може да започне работа от началото на 2008 г. Това съобщи говорителят на БСП и заместник-председател на парламентарната група на Коалиция за България Ангел Найденов. Той бе категоричен, че червените депутати няма да подкрепят лустрационни текстове. В понеделник жълтият депутат Николай Свинаров заяви, че НДСВ може да подкрепи забрана за бивши сътрудници на Държавна сигурност да работят в агенцията. Не виждам основание само в този законопроект да се поставя въпросът за лустрация, каза Найденов.  

Петима босове водят мафията ни, научаваме от Дума.

Босовете на организирани престъпни групи у нас са не повече от петима човека, заяви пред Би Ти Ви главният секретар на МВР главен комисар Илия Илиев. Той обаче отказа да коментира кои са те. Работим по нов метод и нова организация по тези линии, има изграден екип, обясни Илиев. Той съобщи още, че за последните 2 години по линия на наркотрафика, трафика на хора и тероризма има 57 международни операции, които са контролирани от МВР. Главният комисар на МВР заяви още, че продължава и работата по убийството на Емил Кюлев и покушението срещу Манол Велев. Версиите са сведени до 3-4 и по двата случая. Публичните екзекуции през последните две години са около 75, каза още Илия Илиев и добави, че повечето от поръчковите убийства били разкрити. Главният секретар подчерта, че модернизацията в системата е належаща, за да могат полицаите да си вършат добре работата и хората да имат доверие в органите на реда. Илиев обяви, че приема оценката на вътрешния министър Румен Пеков, че полицията не може да общува добре с обществото. В понеледник по време на националното съвещание на МВР в Плевен Петков поиска областните дирекции на полицията да осъществяват по-ефективна директна комуникация с обществото.

Почина финансистът, сочен за мишена на Маргините, информира Монитор. 

Финансистът Никола Дамянов, сочен от прокуратурата като една от трите мишени на братята Красимир и Николай Маринови ­ Маргините, почина вчера през нощта в дома си в София. Според екипа на "Александровска болница", който пристигнал на място, 65-годишният мъж получил масивен инфаркт и издъхнал в линейката на път за болницата. Финансистът е втората от предполагаемите мишени на Маргините, който умира, след започването на разследването срещу братя Маринови. 5 месеца след ареста на групата, бизнесмена Иван Тодоров ­ Доктора бе разстрелян в колата си в центъра на София. Доктора бил основен конкурент на Маргините в контрабандата на цигари, твърди прокуратурата. Третата цел на братя Маринови бил о.з. ген. Любен Гоцев, който бил поръчан за убиване, защото бил съветник на Младен Михалев ­ Маджо. В обвинението срещу Маргините, прокуратурата твърди, че Дамянов бил мишена на братя Маринови, защото му дължали над 400 хил. евро, които не искали да връщат, освен това финансистът работел за конкурентна групировка. Градският прокурор Николай Кокинов, който е и наблюдаващ по делото срещу братя Маринови съобщи вчера за "Монитор", че държавното обвинение имало намерение да извика на повторен разпит Дамянов. "Имахме идея към края на процеса да призовем повторно г-н Дамянов. Очакваме именно тогава някои от подсъдимите да дадат обяснения пред съда, както обявиха самите те преди време. Смятахме именно тогава да сравним показанията на г-н Дамянов с техните и евентуално да го призовем на втори разпит", обясни още Кокинов. Преди време Дамянов даде показания пред Софийски градски съд по делото срещу Маргините. Пред магистратите финансистът обясни, че не познавал братя Маринови и никога не е имал някакви допирни точки или бизнес отношения с тях. Дамянов бил предупреден за подготвяното покушение срещу него от следовател, който го посетил в офиса му.

Глобалната кредитна криза ще се изостри догодина, установява Дневник.

Негативните последици от глобалната кредитна криза, започнала от ипотечния пазар в САЩ, ще се усетят най-силно догодина, прогнозираха влиятелни световни икономически и финансови организации и рейтингови агенции. По неофициални данни Международният валутен фонд ще понижи навсякъде прогнозите си за ръст на икономиката през 2008 г. За света корекцията ще е от 5.2 на 4.8%, за САЩ - от 2.8 на 1.9%, в еврозоната от 2.5 на 2.1% , и в Япония - от 2 на 1.7%. Най-сериозният пик на кризата ще настъпи през 2009 г., прогнозира вчера и международната рейтингова агенция "Стандард и Пуърс". Според анализаторите й ръстът на световната икономика ще падне до 3.5%, защото тогава най-силно ще се усети негативният ефект от липсата на доверие между банките и практически спрялото междубанково кредитиране и ще има повече фалити. Тези дни Европейската комисия също понижи прогнозата си за растеж на ЕС за тази година. Ситуацията през 2008 г. ще е белязана от по-голяма стагнация заради труса на финансовите пазари и свиването на ликвидността, заяви ръководителят на Жан-Клод Юнкер по време на вчерашната среща.

Данъчни за вносителите на стари коли, пише 24 часа.

Националната агенция за приходите започва проверки на вносителите на стари автомобили, съобщиха от институцията. Причината - установени са разминавания между данните, които декларират нашите търговци, и тези, които обявяват европейските им контрагенти. "Опитите за измама били установени при внос главно от Германия и Италия. Един от триковете бил на немската фактура да пише, че е за вътрешна доставка, у нас обаче се оформяла друга, която вече е за облагане на маржа, т.е. начисляване на ДДС има само ако има положителна разлика между двете цени - тази, на която се купува, и на която се продава тук.

Саботаж на вота, прогнозира Стандарт.

Стачници затварят изборните секции заради “седенката”. Учителите отвръщат на удара. Ден след скандала със седенката на Орешарски и Вълчев преподавателите обявиха план за саботаж на изборите. Половината от членовете на секционните комисии в страната са учители. Ако продължат да се гаврят с нас, кметски вот няма да има, сами да си броят бюлетините, заканиха се синдикатите. Тревожим се, че комисиите няма да попълнят състава си, призна и царският депутат от Варна Борислав Ралчев. В морската столица от 2000 души, наети в секциите, над 700 са стачкуващи учители. За да няма провал на вота, властта по места готви вдигане на надницата за изборния ден от 30 на 50 лв. И по 200 лв. да дават, няма да се огънем, отсякоха преподаватели.

Съюз БГ: Да разтурим седянката на кабинета, цитира Новинар.

Kандидатът за кмет на "Съюз БГ" Юлияна Дончева призова вчера с открито писмо претендентите за поста от тройната коалиция Бриго Аспарухов и Антония Първанова да се оттеглят от надпреварата заради разконспирирания план за проваляне на учителската стачка. "Имате един ход - да се оттеглите от кампанията като знак, че сте морални хора, които не подкрепят престъпното "размотаване" на кабинета", заявява в писмото си до кандидатите на БСП и НДСВ Дончева. "Съюз БГ" покани всички десни партии на среща във връзка със заговора на правителството на БСП, ДПС и НДСВ срещу учителите и учениците. Проблемът вече не е в заплатите на учителите, а в лъжата на кабинета към нацията, се казва в писмо до лидерите на ДСБ, СДС, ГЕРБ, ССД, Демократическата партия и ВМРО-БНД. От коалицията "Гергьовден", Новото време и Земеделски народен съюз напомнят, че подобна лъжа в Унгария взриви гражданското общество и изкара стотици хиляди унгарци на улиците. Междувременно стана ясно, че СДС изчаквали края на местните избори, за да поискат вот на недоверие на кабинета заради образователната криза. Зам.-председателят на образователната комисия и депутат от ДСБ заяви пред "Новинар", че тъмносините ще подкрепят исканията на СДС.

Пуснаха вентилатора, иронизира предизборно Стандарт.

Ухание като от софийски боклук парфюмира изборите. Бриго и Бойко забравиха добрия тон и взеха да си мерят пагоните и ругатните. Генералите цял ден вчера се обиждаха на мутра, маймуна и кретен. Аспарухов ми предложи услугите си, обяви Борисов на среща с актива на ГЕРБ в театър "София" късно вечерта в понеделник. Бойко разказа как преди 15 дни Аспарухов отишъл на крака при него и му казал, че е готов да стане "какъвто и да е в ГЕРБ". По-късно Борисов уточни, че взглядата била, преди Бриго официално да стане претендентът на БСП за кметското място на "Московска" 33. По-късно Борисов не пожали и водача на червената листа Георги Кадиев. Вбесен от твърденията на бившия зам.-министър на финансите, че половинката му Цветелина Бориславова е предлагала банката й да обслужва НАП (Националната агенция по приходите), лидерът на ГЕРБ заяви: "А бе, кретен, какво по-нормално от това един банкер да си търси клиенти?!". Думите му взривиха залата и шокираха от дистанция алените редици, които светкавично отвърнаха на удара. "Мутрата си е мутра, простакът си е простак дори когато е увит в целофан и има генералски пагони", коментираха в един глас Аспарухов, Кадиев и шефът на БСП-София Румен Овчаров. Тримата свикаха в ранни зори вчера пресконференция, за да хулят Борисов. "Дори нямам спомен кога последно съм се срещал с Бойко Борисов, защото на мен подобни срещи не ми правят впечатление. Аз съм член на БСП и ще продължа да бъда такъв", обясни Аспарухов и риторично попита: "Това изрази на политик, кандидат за кмет на София ли са, или на човек, който се стреми към премиерския пост в държавата, или от лексикон на човек от подземния свят".

Новият съдебен съвет ще се награди със солидни надбавки, разучил е Дневник.

По средно 800 лв. върху заплатата ще си гласуват членовете на новия Висш съдебен съвет в петък. Те са предвидили към основното си трудово възнаграждение да получават по 2% за прослужено време, т.нар. клас. Всеки член на съвета получава заплата колкото съдия във Върховния касационен съд - близо 2000 лв. В Закона за съдебната власт обаче не е уредено какъв е размерът на класа за прослужено време, на който имат право хората от ВСС. Всички съдии, прокурори и следователи сега взимат по 2% от заплатата си за всяка година юридически стаж. От няколко месеца има ограничение - сумата да не надхвърля 40% от основното възнаграждение. Членовете на ВСС обаче вече не са магистрати и за тях няма нито регламентация, нито ограничение и те са свободни сами да определят размера на класа. Повечето имат над 20 години юридически стаж и може да се очаква, че ще добавят към заплатите си поне 800 лв. Освен това те сами ще гласуват и възнаграждението, което ще получават за участие в комисии. Отделно тези от тях, които не са от София, имат право на ведомствени жилища.

Божков поиска и “Тракия”, пише Стандарт.

Ще направим аутобана, ако португалците не могат, твърдят от "Мостстрой" Ако португалците не се справят с доизграждането на магистрала "Тракия", ние имаме възможност да построим аутобана. Така коментираха от строителната фирма "Мостстрой" думите на депутата от ДСБ и бивш ресорен министър Евгени Чачев, според който родната фирма ще финансира и довърши аутобана. "Мостстрой" е част от холдинг "Пътища", собственост на бизнесмена Васил Божков. Витаят слухове, че именно българският строителен бизнес ще осигури пари на концесионера, защото той има проблеми с финансирането, обясни Чачев. Португалските "Лена", "Сомаг" и МСФ са затруднени заради проблемите на спряганите за кредитори банки. Португалската Банка на Светия дух е с ликвидни проблеми, а швейцарската UBS е една от най-засегнатите от ипотечната криза в САЩ. Затова трудно би могла да осигури такъв голям кредит за концесионерите на "Тракия", коментира Чачев. Буди недоумение и фактът защо компенсираме португалците при трафик, по-малък от 13 000 коли в денонощие. В договора, подписан от царския кабинет, е предвидено държавата да дава пари на чуждите фирми при по-малко от 26 000 автомобила в денонощие по пътя между Бургас и София. В анекса обаче тази цифра не е коментирана, казва Чачев.

Само в България дизелът по-скъп от бензина, изчислява 24 часа.

Bъв всички страни от Европейския съюз цената на дизела е по-ниска, отколкото на масовия бензин А 95, само в България тя е по-висока, съобщиха вчера от Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътищата (АЕБТРИ). Актуалните осреднени цени на горивата по бензиностанциите показвали, че например в Германия нафтата е по-евтина с 16 цента, или с малко над 31 ст. за литър. У нас обаче дизелът е с 12 ст. по-скъп от бензина.

Бербатов се върна с тайната си любов, разкрива Дневен Труд чрез Нощен Труд.

Вестник “Нощен Труд” вкара гол на Димитър Бербатов. Най-четеният следобеден всекидневник успя да заснеме капитана на националния ни отбор по футбол заедно с тайнствената му приятелка. Хубавата Елена, по която още в Германия се прехласваха, пристигна от Лондон с головото оръдие на нацията за гостуването на Албания. Само репортерите на “Нощен Труд” финтираха Бербо и го уловиха в кадър с красавицата, която му дава криле. Четири години Митко ревностно криеше връзката си с брюнетката и минаваше за ерген № 1 в националния отбор. И въпреки че Елена го следва неотлъчно, нито български, нито немски, нито английски фоторепортери успяваха да я снимат близо до него. Бербатов умело криеше Елена от медиите, отказва дори да говори за нея.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4130 |08.10.2007 Пресата на 9 октомври . 0| 3972 |03.10.2007 Пресата на 4 октомври . 1| 3991 |02.10.2007 Пресата на 3 октомври . 0| 3751 |01.10.2007 Пресата на 2 октомври

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads