Реклама / Ads
0| 3981 |09.09.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 10 септември

.
Вестниците пишат за премахването на партиите фантоми със закон; за това, че царят се предлагал на Бойко и Доган; за софийския боклук, вдъхновил Холивуд; за отнемането на дете, ако не ходи на училище.
 

 

ОЛАФ и МВР правят каталог на делата за измами с европари, оповестява Дума.

ОЛАФ и МВР ще правят каталог на делата, свързани със злоупотреби с евросредства, по които се работи в цялата страна. За това са се договорили вътрешният министър Михаил Миков и Арно Хайнен, разследващ служител на ОЛАФ, на среща в понеделник вечерта. Хайнен работи в България конкретно по измамите, свързани с програма САПАРД. Двамата са обсъдили как да се разследват приоритетно и бързо сигналите за злоупотреби с евросредствата. След като се направи списъкът с делата, ОЛАФ ще окаже експертно съдействие за по-бързото изпълнение на съдебни поръчки към трети страни, тъй като сега тези срокове са между 4 и 6 месеца, стана ясно след срещата. Хайнен обяви още, че ОЛАФ работи по нов модел на измами с еврофондовете в България - надуването на цените по проектите. Разликата между реалната цена за вноса на машини за месопреработвателната промишленост например и отпуснатата по проекта се разпределя между служителите, осигурили одобрението, бенефициента и фирмата, доставчик на оборудването. ОЛАФ разполага вече с между 50 и 100 такива сигнала от миналата седмица, по които предстои да се работи приоритетно. 

Нужни са 139 дни да вземеш лиценз у нас, информира 24 часа.

Падаме с едно място надолу по реформи. 616 ч отнема плащането на данъци за фирма в България. В Малдивите се справят за минути. Реформите в България леко зациклят. Тази година страната ни е на 45-о място по динамика на промените в бизнес средата, докато година по-рано сме били на 44-а позиция. Това става ясно от петия доклад на Световната банка "Да правим бизнес", чието официално представяне е днес. Най-неприятно е положението с лицензионните режими. Вместо да стават по-малко, те се множат (вече са 24). България е едва на 117-о място по реформи в този сектор. 

Царят се предлага на Бойко и Доган, разучил е Стандарт.

Царят взе да се предлага на всички, за да пласира НДСВ и в следващия парламент. Разговори за включване на жълти депутати в листите на ГЕРБ или на ДПС е провел на 4 очи Симеон с Бойко Борисов и с Ахмед Доган. Това довериха за "Стандарт" източници от НДСВ и движението на Сокола. Първият пазарлък бил с ДПС. Мълвата за това дори плъзнала из страната и вбесила движението. Доган и хората му светкавично порязали царя. Ще се явим сами на изборите, защо да спасяваме царистите, когато имаме достатъчно подготвени млади хора за властта, казаха от "Стамболийски" 145 А. От доста време Симеон ухажва Борисов, довериха първите хора в НДСВ. Имаме интерес да управляваме заедно с партията на столичния кмет, призна вчера депутатът Олимпи Кътев. 

Премахват партиите фантоми със закон, установява Монитор.

На избори да се явят само партии, които са получили над 0,5% на два последователни вота. Това предвиждат промените в Закона за политическите партии, които НДСВ внася днес в парламента. Поправката на царистите цели ограничаване броя на партиите фантоми, които се регистрират непосредствено преди избори. От НДСВ предлагат също даренията на политическите сили от физически лица да са до 100 лева. В настоящото законодателство тази сума можеше да бъде до 10 000 лева. "Поправките предвиждат забрана за финансиране от страна на бизнеса, както и държавното финансиране да бъде 5% от минималната работна заплата у нас за всеки получен глас по време на вота", обясни зам.-председателят на НДСВ Марина Дикова. До две седмици жълтата партия ще подготви и поправки в Закона за избор на народни представители. С тях се предвижда въвеждане на преференциалната система, при която хората ще могат сами да посочат своя фаворит. Прагът, който НДСВ обсъжда в момента, е между 8 и 10 на сто. Следващите седмици царистите ще предложат и изцяло нов законопроект за публично-частното партньорство. "Той ще събере най-добрите европейски практики и ще въведе ясни правила", коментира и председателят на ПГ на жълтата партия Пламен Моллов. Според него това ще насърчи частните инвестиции в ефективното управление на общинската и държавната собственост. От НДСВ смятат, че законопроектът ще гарантира повишаване на заетостта и икономическия растеж. 

Столичани скочиха срещу кметството, четем в Дневен Труд.

Няма да подпиша плана за бутане на 70 сгради в центъра, обещава арх. Петър Диков. Десетки гневни жители на столичния район “Възраждане” се обявиха вчера против плановете на общината на мястото на около 70 кооперации в местността “Център - Запад” да се изгради софийското Сити. Подробният устройствен план на т. нар. западно направление засяга територията между бул. “Мария Луиза”, бул. “Ал. Стамболийски”, бул. “Христо Ботев” и ул. “Пиротска”. Той е одобрен от общинския съвет и строителното министерство. Протестиращите твърдят, че никой досега нито ги е уведомил, нито питал дали са съгласни с предлаганите промени. Разбрали за тях случайно, когато планът бил публикуван в “Държавен вестник”. Внесли са 500 жалби.  

Кабинетът иска от Брюксел нов срок за регионалните сметища, пише Дневник.

Българското правителство е отправило към Европейската комисия искане да бъде удължен крайният срок, в който държавата трябва да построи 54 нови регионални сметища. Според договореното през 2003 г., когато министър на околната среда беше Долорес Арсенова, на 16 юли догодина в страната не трябва да има нито едно нерегламентирано сметище. До момента обаче за 21 от новите депа не са започнали процедурите за подготовка на проектите. В края на май екоминистърът Джевдет Чакъров заяви, че държавата ще направи всичко възможно, за да задвижи проектите и да подпише договорите с общините и изпълнителите възможно най-бързо, но е нереалистично да се смята, че обектите могат да бъдат довършени навреме. "Надявам се, че от Брюксел ще проявят разбиране, но преди това трябва да докажем, че работим ефективно и усвояваме максимално добре отпуснатите пари", заяви тогава министърът Още отсега трябва да се питаме какво ще правим след 16 юли 2009г., когато ще се окаже, че имаме множество незаконни сметища, коментира тази сутрин пред Re:tv столичният кмет Бойко Борисов.

Софийският боклук вдъхнови Холивуд, твърди Новинар.

Софийският боклук е в основата на създаването на „Уол.И” - едно от най-касовите заглавия на годината за Холивуд. Проблемите с прочутите бали на столицата са вдъхновили създателите на анимационната лента, разкрива в новата си книга „Изкуството на Уол.И” известният българин Антони Христов, който е художествен режисьор на филма. Книгата наскоро излезе в САЩ, а филмът може да се види вече и в България. По повод софийските неволи с балите Христов обяснява: „София изпитва сериозно затруднение с боклука на града. Проблемът е огромен. Не знаят къде да го складират. Затова първо го закараха на едно място, след това го превозиха до друго, после на трето. Накрая го балираха и го подредиха на купчини. Точно това направихме и в „Уол.И”. Роботчето имитира този процес. Действителността понякога е по-странна от измислицата”. Преди броени дни най-новият филм на „Пиксар” се завъртя и по родните киноекрани. Той разказва историята на малкото боклукчийско роботче Уол.И. Машинката е оставена сама на Земята и повече от 700 години балира отпадъци, завещани от хората. Човечеството е успяло да отрови своя дом и сега пътува безцелно из Космоса. В книгата си Антони Христов разказва за творческия процес по създаването на триизмерната анимация. Общинари, потърсени за коментар вчера, заявиха пред "Новинар", че са горди, че "собственият ни боклук е послужил като вдъхновение на артистите, създали един от най-хубавите филми тази година”. 

Отнемат дете, ако не ходи на училище, обявява Дума.

В новия просветен закон връщат оценката за поведение Родителските права да се отнемат не само когато в семейството са застрашени животът и здравето на детето, но и когато то не посещава училище. Това е една от идеите на Министерството на образованието за новия просветен закон, който трябва да се внесе в Министерския съвет до 15 ноември. Тя бе оповестена вчера от зам.-министъра на образованието Кирчо Атанасов. Родителите също са отговорни за задължителното образование на децата си. Първата мярка спрямо тях ще е разговор при директора. Ако детето не се върне в училище, на родителя ще се налага първа глоба примерно 500 лв., а втората може да стигне и до 5000 лв., съобщи Атанасов. Ако въпреки всичко ученикът до 16 г. не ходи на училище, съдът ще отнема родителските права по бърза процедура, както това става в случаите на физически тормоз над детето. Тепърва ще се обсъжда идеята къде се изпращат тези деца и дали това да е в домове за сираци. 

Свинското с 2 лв. по-скъпо, калкулира Дневен Труд.

Ако през август сте били на почивка или сте ползвали свинско от фризера, ще бъдете неприятно изненадани от цените в месарските магазини. Евтините пържоли от 7,20 лева за кг, които можеха да се купят в началото на лятото, вече са само спомен. Цените на основните видове свинско са се повишили средно с 2 лв. за кг и сега гравитират около 10 лв. Пилешкото обаче поевтинява. По данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата цената му за една година е паднала с 2,5% до 3,90 лева за кг. Според Асоциацията на месопреработвателите пилешкото, агнешкото и говеждото тепърва ще поскъпват. Повишението при пилетата ще достигне 1,5 пъти. Основните причина са недостиг на световния пазар и високи производствени разходи. 

80% от реките пресъхват, бие тревога 24 часа.

Осъм и Марица в критично състояние, измира рибата в Ропотамо и Луда Камчия. 80% от реките в страната пресъхват и имат по-малък от обичайния за септември отток. Това съобщиха от екоминистерството, позовавайки се на данни от 8 септември т.г. 13% от реките са в тревожно състояние, 9% са в критично, а още 14% са в маловодие или начална фаза. Малко по-добре, но отново с по-нисък отток и на пътя към пресъхването са 42% от реките. 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4151 |08.09.2008 Пресата на 9 септември . 0| 3841 |07.09.2008 Понеделнишката преса на 8 септември . 0| 3858 |04.09.2008 Петъчната преса на 5 септември . 0| 3942 |03.09.2008 Пресата на 4 септември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads