Реклама / Ads
0| 4416 |24.02.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 25 февруари

.
Вестниците пишат за черната борса за СИМ карти; за това, че някой от ДАНС взел тайни папки от Емин, но ги “забравил”; че Дунав ни залива.
 

ОЛАФ ще разследва конфликт на интереси при усвояването на еврофондовете, пише Дневник.


Екип на европейската служба за борба с измамите ОЛАФ пристига днес в София, за да работи по оперативните програми. Това каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов след днешното заседание на Министерския съвет.
Вътрешният министър не посочи точно по какви сигнали ще работят специалистите от ОЛАФ, но каза, че има "сериозни констатации" за това, че по някои от програмите е допуснат конфликт на интереси. Ставало въпрос за хора, които са "управлявали административни единици или са били в политически централи" и са били свързани с неправителствени организации, кандидатствали с проекти. Тепърва ще се установи къде са нарушенията и ще се търси отговорност. "Най-важното е, че сме върнали доверието на ОЛАФ като надежден партньор", каза Цветанов. Той обаче отказа да коментира дали при сегашните проверки се потвърждава тезата, че около ведомствата, ръководени от ДПС, е имало обръч от фирми.

Първанов с идея за второ газово хранилище, осведомява Новинар.

Президентът Георги Първанов лансира в Брюксел идея за създаване на второ газово хранилище в България, за да се избегнат ситуации, като кризата в началото на 2009 г. Това обясни самият той след среща с ръководството на белгийската фирма "Солвей", която е собственик на "Соди Девня". Президентът съобщи, че е твърде възможно компанията да разработи ново солно находище в България, а солните каверни са най-доброто място за съхранение на природен газ. "Ако ние изпреварващо се договорим с нашите приятели от "Солвей" да се използва такава технология, то бихме могли да имаме едно бъдещо газово хранилище и да бъдем едно от най-добре осигурените страни при бъдещи газови кризи", почерта държавният глава. Той не пожела да уточни къде точно ще се намира солното находище, преди да има конкретни договорености.

Някой от ДАНС взел тайни папки от Емин, но ги “забравил”, описва 24 часа.

Покойният Ахмед Емин се е срещал тайно с Алексей Петров. Този слух тръгна от няколко места вчера, след като ден по-рано премиерът Бойко Борисов поиска ново разследване на загадъчната смърт в т. нар. сарай на Ахмед Доган през октомври 2008 г. В ДПС знаят за такава среща, но няма да го кажат. Това бе лаконичният коментар на запознат с разследването пред “24 часа”. Той не уточни дали Емин и съветникът от ДАНС са се виждали веднъж или многократно, нито дали разговорите са били на четири очи. Но даде да се разбере, че очевидно между дясната ръка на Доган и съветника в ДАНС е имало някакъв вид сътрудничество. На въпрос възможно ли е Емин всъщност да е шпионирал боса по поръчка на агенцията, отговорът бе: Шпионаж ми се струва мека дума, а и не води до самоубийство. Запознати с разследването разказаха вчера, че малко след смъртта на Ахмед Емин в кабинета му са били открити папки с тайни документи. Веднага била сезирана ДАНС да провери представлява ли съдържанието им заплаха за националната сигурност. Не последвала обаче никаква реакция от агенцията. След като делото за смъртта на Емин било прекратено, от прокуратурата наново възложили на ДАНС да провери въпросните документи. Обвинителите им предоставили и всички 10 тома със събраните материали за това какво е проверено и иззето. В хода на анализа инцидентно от ДАНС били отбелязани и пропуски в разследването. Например липсвала разпечатка за един от телефоните, които Емин ползвал, констатирала ДАНС. Според магистрати на този етап няма основания за преоценка на становището, че става дума за самоубийство. Други запознати с доклада на ДАНС твърдят, че визираните в него пропуски, ако може да се говори за такива, не са съществени. Един тях бил защо е изискана разпечатка от телефона на Емин за 1 месец назад, а не за 3. Друга забележка засягала това, че не били взети отпечатъци от място, което обаче нямало нищо общо със самоубийството.

Черна борса за СИМ карти, разкрива Дневен Труд.

Черна борса за предплатени СИМ карти се е развихрила у нас, след като регистрацията им стана задължителна от началото на годината, научи "Труд". Поне две организирани групи изкупуват малкото парченце пластмаса по 50-60 лева за брой. Цената е по-висока, ако "дилърът" осигури голям брой карти. В същото време родните мафиоти масово са започнали да използват анонимни СИМ карти предимно от съседни страни - Румъния, Сърбия и Македония. Кримиконтингентът масово е захвърлил българските предплатени сим карти и говори с номера от Румъния, Сърбия и Македония, научи “Труд” от запознати. Целта на мафиотите е да не бъдат засичани и подслушвани от полицията след задължителната регистрация на предплатените карти с име и ЕГН, която влезе в сила от началото на годината. Именно такива номера ползваха до края на миналата година някои от членовете на организирани престъпни групи. След като започна събирането на лични данни обаче, хора от силовите структури са успели да финтират МВР. Част от тях ползвали предплатени карти или номера, регистрирани на абонаментен договор на подставени лица в съседните държави. Втората възможност е дори по-изгодна, тъй като презареждането на предплатена сим карта от чужбина е доста трудно, а включените минути бързо свършват. В същото време при абонаментен договор цената на разговорите е по-ниска, а сметките на съответния сърбин или македонец могат да бъдат плащани напълно анонимно. Чужденецът може изобщо дори да не знае, че номерът е на негово име.

Незаслужено ме направиха на маймуна, казва за Дневен Труд Азер Меликов.


Дълго се уговаряме с бившия експерт в кабинета на Станишев - Азер Меликов, за интервю. Скандалите около неговата личност не стихват. Недоверчив е към медиите. Първо ми разказа цялата си история, после склони да се изповяда и пред касетофона. Говорим си на ти, защото, въпреки неговите 33 години, изглежда като дете. Пуши много, говори емоционално.

- Азер, най-напред разкажи за себе си. Кой си, откъде идваш, какво е семейството ти?

- На 33 съм. На път съм да взема и второ висше образование - бизнесадминистрация. Имам двама братя, единият мой близнак - Мехти, другият - по-голям. И двамата работят. Майка ми е счетоводител, но в момента, както в много други фирми, не й плащат, та се оправяме криво-ляво всички заедно. Баща ми почина от рак преди 7-8 години. Ние сме голям род, в който никога не е имало скандали.
- Какъв е произходът на баща ти Мелик?
- Баща ми е от ирански Азърбайджан. Почина възрастен, оженил се е на 46 години. Бил е преводач в АОНСУ на афганистанските групи. Беше най-добрият преводач от персийски у нас, превеждал е и на Тодор Живков. Като малък съм го виждал до него по телевизията.
- Ти кога прегърна лявата идея?
- С лявата идея съм възпитан в семейството. Дядо ми и баба ми по майчина линия са били ремсисти, ходили са да повреждат имущество, предназначено за германците. В лявото ме привлича идеята за солидарността, за справедливостта, за толерантността, винаги съм се асоциирал и съм изпитвал огромна симпатия към по-слабите, към малцинството, към хората, които са лишени от нещо. Интересува ме любовта към чуждия, идеята за равен старт в живота.
- А в дясното какво не харесваш?
- Дясното, доколкото в България има автентично ляво и дясно, започна по начин, който бе трудно да го възприема: с агресия, с тотално отрицание. На нас ни чупиха прозорците вкъщи, горяха ни пощенските кутии за това, че сме социалисти. До гуша ми е дошло от ляво и дясно! Животът ми мина под знака на борба на пропагандите: западна и съветска; сблъсък на идеологии, леви срещу десни, християни срещу мюсюлмани. Война! Всеки срещу всеки! Писнало ми е! Това не е светът на ХХI век. Казвал съм на мнозина: Абе, хора, чернокож стана президент на САЩ, папата издаде албум, в Англия се учи църковен мениджмънт, в Афганистан скоро младежите ще могат да гледат порно по интернет. Ние още се занимаваме с ляво и дясно. Това ли е проблемът на България? Не! Проблемът е, че у нас с демокрацията се асоциират осигурените хора, а другите пазят някакъв спомен за миналото или чакат на бъдещето да им донесе по-добри дни или някой месия да им раздаде справедливост.

Дунав ни залива, предупреждава Новинар.

До неделя всички острови в река Дунав освен Белене ще бъдат залети от вода. След последния ден от седмицата опасността ще стане още по-сериозна. Очаква се нивото на реката да мине критичните сантиметри. Водният апокалипсис е напълно реален, тъй като от наводненията през 2006 година дигата е останала с полуразрушени участъци. Преди 3 години десетки селища по поречието на Дунав останаха под вода. Дигата в Румъния е била надградена с около метър. Нашата е поне на 50 години, обясни директорът на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав Георги Георгиев. По думите му, ако лошите прогнози се случат, българският бряг ще бъде залят. Според специалисти към момента са налице всички предпоставки това да се случи - обилни снеговалежи, много сняг в Алпите, както и синоптичната прогноза за дъждове в следващите няколко дни. Искаме да алармираме от сега, за да предотвратим опасността, обясни Георгиев. От агенцията са изпратили писма до всички областни управители, Гражданска защита и кризисния щаб в МВР, с които са предупредили за опасността.

Хванаха ученика, който къса уши на жени, оповестява 24 часа.

Страховитият младеж, който дебнеше жени по спирките и им късаше ушите, за да ограби обиците, бе спипан от полицаи от Първо РПУ след поредното нападение в София. Само за 2 месеца в края на м.г. десетки софиянки ужасени подаваха жалби в полицията с повтарящ се разказ как момче на ученическа възраст почти им откъсвало ухото, за да издърпа златното украшение. Оказа се, че бруталният грабител е 20-годишен наркоман, който наскоро излязъл от затвора и продавал отмъкнатите обици, за да си купи поредната доза хероин. В момента наркоманът е в ареста, а вече 7 от жертвите му са го разпознали. Страховитият нападател, който дебнеше жени и им късаше ушите, докато грабеше обиците, бе спипан от полицаи на Първо РПУ преди малко повече от седмица. Само за два месеца в края на миналата година десетки софиянки ужасени подаваха жалби в полицията с повтарящ се разказ как младеж почти им откъснал ухото, за да издърпа украшенията им. Любителят на този вид бижута обикалял най-вече в софийските квартали Изток, Младост, Студентски град и част от центъра на столицата. Той подбирал жертвите си да са сами жени, дебнел ги в автобус, трамвай или край спирка на градския транспорт, където отблизо оглеждал дали ушите им са украсени със златни бижута. Младежът проследявал дамите по безлюдна уличка в тъмното, минавал покрай тях, удрял ги, дърпал с ловко движение обиците от двете им уши и бягал. Част от софиянките били нападани директно на спирките.

Стачки блокират Европа, съобщава Дума.

Стачни действия в няколко европейски страни затрудниха придвижването на хора и стоки из Стария континент.
Гърция е изправена пред пълен блокаж на въздушния, жп и морския транспорт заради общата стачка срещу прилагания от правителството оздравителен план за разрешаване на кризата с огромния външен дълг. "Да се облагат с данъци спекулантите", "Хората и техните нужди стоят над пазарите и техните печалби", гласяха част от лозунгите на демонстрация в Атина. Германия пилотите на авиокомпанията "Луфтханза" определиха двуседмичен срок за постигане на споразумение относно заплатите си. И френските авиодиспечери продължиха стачката си, довела до силни нарушения в трафика на двете големи парижки летища. Стачка обявиха и служителите на местния петролен гигант "Тотал". Стачкуват и чистачите на влакове в Холандия, които настояват за по-високи заплати, по-добри транспортни условия и повече обучение. В няколко испански града пък се проведоха демонстрации срещу вдигането на прага за пенсиониране до 67 години. Според МВФ затягането на бюджетите в Европа ще бъде "изключително болезнено" и ще продължи около 20 години. Анализатори са на мнение, че протестите са началото на най-голямата демонстрация на публично недоволство на континента сле вълненията от 1968 година.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4119 |23.02.2010 Пресата на 24 февруари . 0| 4344 |22.02.2010 Пресата на 23 февруари . 0| 4116 |21.02.2010 Понеделнишката преса на 22 февруари . 0| 4130 |18.02.2010 Петъчната преса на 19 февруари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads