Реклама / Ads
0| 4181 |10.10.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 11 октомври

.
Вестниците пишат за властта, която трябвало да влезе в час; за още по-голямото обедняване на здравеопазването през 2008 г.; за румънската цуйка и 200-та млн. евро за нас.
 

София под учителска блокада днес, обявява Новинар. 

Протестите на учителите ще блокират целия център на столицата в четвъртък. Заради националното им шествие и митингите Столичната община забрани от 10 до 21ч влизането на превозни средства по булевардите "Дондуков" и "Цар Освободител" с изключение на трамваите. В 10,30 ч учителите, които ще пристигнат от различни места в страната, ще тръгнат към митинга на пл. "Независимост" по три маршрута - от националния стадион, от пл. "Македония" и от пл. "Св. Ал. Невски". Митингът ще започне в 11,00 ч. После около 13,30 учителите ще тръгнат по бул. "Цар Освободител" към пл. "Народно събрание", където от 14 до 16 ч възнамеряват да направят жива верига около парламента. След това ще се върнат на пл. "Независимост" за мълчаливо бдение.

Константин Тренчев: “Властта трябва да влезе в час”, цитира Дневен Труд.

“В основните документи на властта е записано, че образованието и здравеопазването са приоритет. Само че и в двете сфери е пълна катастрофа”, заявява в интервю за “Труд” лидерът на КТ “Подкрепа” д-р Константин Тренчев. Според него синдикатите са притискани с аргумента, че ако искат за едни, трябва да се вземе от други, което е примитивен аргумент. Пари могат да се вземат от администрацията, която бе създадена да се задоволят всички политически мераци и коята се е превърнала в чудовище, е мнението на д-р Тренчев.

“Можем да сме щедри само ако има повече пари”, казва за Дневен Труд Милен Велчев.

“Всеки разумен човек си дава сметка, че двойно увеличение на заплатите в условията на валутен борд е сигурна стъпка към финансов крах на страната”, е мнението на бившия финансов министър и зам.-председател на НДСВ Милен Велчев. В същото време той е убеден, че учителският труд трябва да бъде по-достойно възнаграден. Но ако всички бюджетни служители поискат същото, каквито заявки вече има, няма какво да спре България да се върне към времената от преди 10 години, категоричен е Милен Велчев.

За науката се дава малко, категорична е Дума.

Между 60 и 70 на сто от българите оценяват като високо и много високо значението на българската наука за развитието на познанията за света и обществото, като същевременно 78 и 83 на сто смятат, че социалният статут на учените е лош и много лош. Това показват две национални представителни социологически проучвания, направени през юни и септември съответно от Института по социология при БАН и от НЦИОМ. Проучване на обществените нагласи към българската наука се прави за пръв път. Двата екипа са интервюирали по 1000 души, резултатите им са сходни - в рамките на допустимото отклонение. На второ място анкетираните поставят значението на науката за развитието на образованието и културата на нацията - между 66 и 46 на сто. Противно на насажданото мнение, че науката е слабо свързана с бизнеса, половината от българите намират, че тя има високо и много високо значение за внедряването на научните открития в икономиката и социалните дейности. Сравнително висок процент обаче - над 50 на сто, преценяват, че изследователската дейност в България има ниско и много ниско значение за подобряване на качеството на живота. При ниското заплащане и статут професията вече е загубила ореола си - едва 10,3-14,4 % го посочват като много висок, а 42,2-49,4 % смятат, че е нисък и много нисък. Но в очите на обществото авторитетът на учените се запазва - около 60 на сто го определят като висок и много висок.

Здравеопазването ще обеднее още повече през 2008 г., прогнозира Дневник. 

Увеличението на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за догодина е минимално - общо 150 млн. лв. Това стана известно в сряда по време на преговорите между представителите на касата и на Българския лекарски съюз (БЛС). Нарастването на средствата е около 12 на сто и по-голямата част от него ще бъде изядена от инфлацията, която по официални прогнози ще стигне 8 процента до края на годината. Представените от здравната каса числа шокираха представителите на лекарския съюз, които преди седмица обявиха, че за следващата година са необходими двойно повече пари за плащанията на НЗОК - около 2.2 млрд. лв. Затова те предупредиха, че няма да работят за по-ниски заплати от тези, които получават в момента, и че всичко това ще покачи напрежението и не са изключени протести и на лекари.

Агресивни са най-вече деца на разведени, научаваме от Дума.

Деветдесет на сто от младите хора, проявяващи агресия, са деца на разведени или на родители, живеещи разделени. Това съобщи психологът и координатор на консултативния център за деца в район "Оборище" Красен Фердинандов. Агресията е изход от ситуацията, ако у детето липсват социални умения и знания за друг вид реакция, добави той. По думите му децата са оставени сами на себе си в оцеляването. Експертът съобщи и факта, че в не повече от 30-40% от столичните училища има психолози. Същият е и процентът на децата, които имат нужда от такъв специалист и сами търсят помощта му. Често в училищата на мястото за психолог има педагогически съветници или бивши учители, които биха могли по-скоро да навредят на психичното здраве на децата, каза още Фердинандов. Агресията на децата се дължи на слабия импулсен контрол у индивида, неадекватно удовлетворяване на материалните и духовните нужди на детето, липса на ясни правила и модели на поведение.

Цуйка за румънците, 200 млн. евро за нас, осведомява Стандарт.

Пустата цуйка изяде главата на румънците. Съседите избраха да пият евтина домашна ракия, но са на път да загубят милиони от Европа. За разлика от тях ние ще се облажим с над 200 млн. евро помощи за земеделие. Голямата новина дойде от Брюксел вчера. Ден след като на своя глава решиха да махнат налога върху прочутата си домашна ракия цуйка, румънците бяха шамаросани от Еврокомисията. Тяхната субсидия може да бъде орязана с 25%. "Политиците им се заиграха предизборно, затова ги наказаха", коментираха родни депутати. България е изпълнила всички изисквания, които гарантират контрол върху плащанията, заяви еврокомисарката по земеделие Мариан Фишер Бойл. В същото време двама депутати от СДС внесоха в парламента предложение за отмяна на акциза върху домашната ракия.

200 млн. евро от ЕС за 79 хиляди земеделци, радва 24 часа.

79 106 земеделски стопани у нас ще си разпределят преките субсидии, които ЕС ще преведе на България за 2007 год. Това стана възможно в сряда, след като еврокомисарите гласуваха отпускането на помощта в пълен размер. Според договореността Брюксел ще ни изплати между 1 дек. и 28 февруари следващата година малко над 200 млн. евро, които ще бъдат разпределени върху 33 млн. дка, което прави по 14 лв. за декар. Освен че ще получим пълната сума за развитие на селските райони, решението означава също, че България влиза в нормалните процедури и механизми на контрол и одит на плащанията по общата селскостопанска политика на съюза. Новинар Вносът на стари коли е нараснал два пъти Ден след като от Националната агенция за приходите (НАП) обявиха, че ще проверяват фирми, внасяли стари коли за измами с ДДС, стана ясно, че около 120% е ръстът на вноса им в страната спрямо миналата година. Автомобилите са предимно на над 10 години, съобщи Стоян Желев, председател на Управителния съвет на Съюза на вносителите на автомобили в България (СВАБ). През 2006 г. внесените стари коли са около 170 хиляди. Доста по-малко са българите, предпочели да си купят и внесат нова кола от чужбина. Според Желев тенденцията за забавянето на импорта на нови автомобили продължавала.

Контрольори ще дебнат гратисчиите със скрити камери, информира Стандарт. 

Скрити камери във всеки автобус, тролей и трамвай ще дебнат гратисчиите. Така контрольорите ще могат да хващат всички пътници, които не перфорират билета си и чак след това ще обличат елеците на проверяващи. Пет от миниатюрните камери вече са монтирани на автобус по линия 280. Кадрите от устройствата се проектират на малък монитор, който е монтиран на предното стъкло в кабината на шофьора. До лявата ръка на водача има два паник бутона. При инцидент единият сигнализира в центъра на градския транспорт, а другият в МВР. Камерите ще са облекчение за шофьорите, защото така ще могат предварително да сигнализират при инциденти, обясниха техниците от гаража на общинската фирма "Автотранспорт" в Малашевци. Проектът е пилотен за столичната община. Засега той ще се тества само на линията до Студентския град, като камери ще се монтират на още четири автобуса.

Затварят хотелите в Слънчев бряг, научаваме от Стандарт 

Хотелиерите в Слънчев бряг обявиха край на сезона и започнаха да затварят хотелите си. В туристическия комплекс все още почиват около 2000 чужди туристи, които ще останат на море само броени дни. Последните летовници ще напуснат Слънчев бряг в края на октомври. Повече от половината хотели там вече са празни и не работят. Всеки ден в комплекса затварят средно между 5 и 10, каза председателят на Съюза на частните собственици Елена Иванова. Според нея изминалият сезон не е бил много добър. Частниците отчитат доста по-малко приходи в сравнение с лято 2006. Една от основните причини, според тях, е проблемът със строителството, което продължава доста след началото на сезона, и лошата инфраструктура.  

Разширяват София с 5 зони, съобщава Монитор.

София ще бъде разширена с пет нови жилищни зони. Модерни къщи и блокове ще изникнат в околоградските райони на Герман, Лозен, Бистрица, Банкя и Владая. Това предвижда дългосрочната програма на изменението на Общия устройствен план на София, който ще бъде гласуван от градския парламент на последната му сесия днес. Общата площ на новите жилищни комплекси и квартали в петте околоградски зони ще бъде 630 хектара. Най-много нови къщи ще бъдат построени в районна на Герман и Лозен. Те ще бъдат разположени на подходящ терен от около 250 хектара. Жилищата ще бъдат проектирани според място, на което ще се намират и площта му, съобщиха от "Московска" 33. Блоковете във Войняговци и Локорско ще заемат площ от 160 хектара, а тези в Бистрица - 100 хектара. Жилищни комплекси ще има и върху 40 хектара край Банкя и на 80 хектара в района на Владая.

Предимствата на ГЕРБ се изчерпват, анализира Монитор.

След победата на евроизборите през пролетта ГЕРБ застана отново на първо място в рейтингите на социолозите при старта на кампанията за настоящите местни избори. Гражданите за европейско развитие на България са във възход. Те като партия не са управлявали, лидерът им успява да застане в опозиция, въпреки че през последните години е непрекъснато в управлението на държавата и на столицата. Бойко Борисов е харизматичен. До тук, обаче предимствата на партия ГЕРБ се изчерпват Следват проблемите, които все повече излизат на яве. Изчезнаха и най-малките илюзии, че ГЕРБ е нова партия от европейски тип. Ясно е, че ГЕРБ печели не с идеи, а единствено с популизъм, свързан с провала на българската десница и надменното поведение на партиите от тройната коалиция към електората. В хода на кампанията за местните избори кандидатите на ГЕРБ извън столицата не успяват да се представят убедително. Успешни са преди всичко действащите кметове, които ГЕРБ рециклира и заедно с тях ще използва ресурсите на действащата местна власт в изборите по модела на Б. Борисов в София Спука се балонът, че в ГЕРБ има професионалисти. Умерените неангажирани или разочаровани професионалисти по места се ориентират към ЛИДЕР, а по-радикалните към “Атака”. Бойко Борисов се затруднява все повече и в София - сините се обединиха около симпатичния и емоционален Мартин Заимов. Показателно е, колко сините жадуват обединение - те могат да възстановят името на парка “Владимир Заимов”, осъзнали, че скъпо плащат за разрушителния си период Червените поставиха Бойко Борисов пред сложно изпитание - генерал Бригадир Аспарухов, който добре го познава и няма да му позволи да играе ролята си на опозиция, управляващ кмет и демократ.Колкото до остроумния и уличен език на Борисов - архонт Слави Бинев го бие отвсякъде, а чаровният Тити Папазов събира младата публика.

Frognews.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4705 |09.10.2007 Пресата на 10 октомври . 0| 4130 |08.10.2007 Пресата на 9 октомври . 0| 3972 |03.10.2007 Пресата на 4 октомври . 1| 3991 |02.10.2007 Пресата на 3 октомври

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads