Реклама / Ads
0| 4182 |11.03.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 12 март

.
Вестниците пишат за това, че ДПС можело да възкреси НДСВ; че полицаи масово ще даряват кръв по време на изборите; за закон, гонещ пътни дупки над 2 см.
 

 

ДПС можело да възкреси НДСВ, смята 24 часа.

Коалиция с Доган за НДСВ била като целувка със смъртта? Може да се окаже целувката на възкресението. Така заместник-шефът на ДПС Лютви Местан коментира цветистия протест на царски представители срещу съюз за европейските избори между двете либерални партии. Повод за изявлението му бе публикуваното в “24 часа” предложение на Ахмед Доган ДПС и НДСВ да излязат с обща листа на изборите за Европейски парламент, което станало на тайна вечеря. Между либерални партньори всичко е възможно”, каза Местан. И препоръча на жълтите да се въздържат от крайни отрицания “с оглед да се спести бъдещо неудобство”.

СДС се разцепи заради Костов, твърди Новинар.

Ден след като Националният съвет на СДС даде мандат на лидера си Мартин Димитров да подпише предизборно споразумение с ДСБ, синята партия се разцепи на две. Седесарите в парламента бяха бесни заради начина на провеждане на Националния съвет във вторник. “За втори път заради Комндира се цепим на две”, жалваха се дупутати. Запознати обясниха пред “Новинар”, че най-голямата битка за СДС е загубена. “Въпреки че записахме без стари лица в листите си, от ДСБ надделяха и Костов ще бъде депутат”, ядосваха се сините. Според тях отстъпването от този принцип може да доведе и до отпадането на “лустрационния текст” за бившите комунисти в общите листи. По думите на сините депутати Командира няма да отстъпи и да ограничи от участие в листите зам.-председателя на партията си Димитър Бъчваров и депутата Евгени Чачев, които са членували в комунистическата партия. “Ако допуснем и тях, то е много възможно след това да прегърнем и БНД, заради глада на ДСБ за власт”, коментираха от партията. Според сини депутати е възможно дори Димитров и Костов съвместно да подготвят нов лидер на СДС. Най-вероятното име за поста е шефът на предизборния щаб на формацията – Найден Зеленогорски, който беше един от инициаторите за коалицията. Крачката щяла да бъде направена след евентуалното влизане на настоящия син шеф в европейския парламент. По неофициална информация той вече е договорил с лидера на ДСБ общата евролиста, която ще води на първите за тази година избори на 7 юни.

Полицаи масово даряват кръв по време на изборите, предизвестява Новинар.

Има предложения за масово кръводаряване от полицаи и взимане на почивни дни, които не могат да бъдат отказани точно по време на изборите, за да се оголи охраната им. Това са част от предложенията, които от няколко дни обикалят полицейските форуми. Според кодекса на труда всеки, който дари кръв, получава два почивни дни. Следващият протест е насрочен за неделя - 15 март. За инициативите потвърди и генералният комисар на МВР Павлин Димитров. Недоволството на униформените ще е четвърто поред от края на миналата година.

Ангел Найденов: По-строги санкции за купуване на гласове, цитира Дума.

По-високи санкции при констатирано купуване на гласове, както и завишаване на наказателната отговорност за "търговците" с бюлетини ще бъдат част от промените в изборното законодателство, по които може да бъде постигнат консенсус между политическите сили. Това обяви вчера в кулоарите на парламента председателят на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов. Към момента има внесен един законопроект за промени в законодателството по отношение на закона за избиране на представители в Европарламента и 11 проектозакона за избирателната система в частта за избиране на народни представители в националния парламент. Това донякъде е забавило процеса за промени в законодателството, но по общо мнение представителите на всички парламентарно представени сили били решени максимално да се пресече практиката на криминализиране на изборния процес. Сериозни санкции за купуване на гласове поискаха и от СДС и ДСБ. Според Найденов се очертава сериозен процес на работа, върху която ще се фокусира специализирана парламентарна комисия за създаването, за която подкрепа дадоха и останалите партии от НС. Идеята е в нея да се включат 15 депутати, разпределени на пропорционален принцип. Това предполага петима представители от ПГ на Коалиция за България, по двама на НДСВ и ДПС, по един на опозиционните парламентарни групи и един независим народен представител. Предложението е комисията да се оглавява от представител на Коалиция за България, обясни Ангел Найденов. По неговите думи ще се работи при възможно най-кратки срокове, като по отношение на изборите за Европарламент промените трябва да са готови до 7 април. 

Премиерът: Не можем да намалим данъка за храните, цитира Дневен Труд.

Премиерът Сергей Станишев се срещна с производители и преработватели на мляко и месо. Браншът поиска подкрепа и защита на животновъдството, което не получава достатъчно субсидии и е неконкурентно за европейския пазар. Браншовиците посикаха намаляване на ДДС върху храните на 10% с мотива, че това ще свие сивия сектор, ще подобри конкурентоспособността на българските продукти и ще ликвидира вноса на нереално ниски цени от други страни и в частност – от Гърция, където ДДС е 6%. Станишев попарил надеждите за намаляване на налога. Финансовото министерство било против, защото това щяло да наруши бюджета. Като особено важно било поставено искането да бъде назначен за шеф на агенция САПАРД подготвен, а не случае човек, който тепърва да се учи обясни Димитър Зоров, шеф на Млечния борд.

Държавна помощ за приватизирани, пише 24 часа.

Приватизирани фирми могат да разсрочват инвестиционните си програми, реши икономическата комисия на парламента. Условията са компаниите да са работещи, да не са в несъстоятелност или ликвидация. Разсрочването с допълнително споразумение може да е до 5 години. “Мярката е антикризисна, съгласувана е с икономическото министерство и съответните агенции, обясни депутатът от БСП Петър Кънев. Той и група негови колеги са вносители на предложението. Според Кънев държавната подкрепа реално ще помогне на засегнатите от кризата компании, които не изпълняват ангажиментите си по обективни причини.

Сблъсък за цени между доставчиците и веригите, възвестява Дневник.

Договарянето на нови условия между големите вериги и българските производители е на път да прерасне в търговска война, съпроводена от административни жалби. Доставчиците твърдят, че са подложени на безпрецедентен натиск от веригите да свалят цените, което силно ще намали конкурентоспособността им и ще влоши допълнително техните финансови резултати, вече пострадали от кризата. Според хипермаркетите исканията за по-големи отстъпки са нормална практика с цел да се намали цената за крайните потребители, която става водещ критерий за купувачите в условия на криза.

С валутния борд няма да сме зад борда, пише Пари.

България няма да прави никакви експерименти и да спекулира с валутния си режим, каза управителят на централната банка Иван Искров. Безпочвени са притесненията за бъдещето на валутния борд в България. Едно може да сте сигурни - до влизането на България в еврозоната курсът ще се запази на 1.95583 лв. за едно евро. Това единодушно обясняват всички специалисти, банкери и икономисти у нас.

Корупционна схема и при трамваите, разкрива Дума.

Общинските съветници от БСП разкриха вчера корупционна схема, свързана с купуването на 25 нископлатформени трамвая за столичния градски транспорт. Жельо Бойчев, председател на групата общински съветници от левицата, обясни, че става дума за неизгодна за София сделка, от която загубите могат да достигнат до 1 милион на мотриса. Съветниците алармираха, че в обществената поръчка, обявена от общината, се поставят неизпълними условия към кандидатите, тъй като в нея е записано возилата да бъдат произведени от фирма с ремонтен сервиз за трамваи, какъвто няма нито една фирма у нас, извън общинската “Трамкар”. Вторият невъзможен критерий е мотрисите да съответстват на хърватския стандарт, различен от европейския.  

Пътни проекти ще са готови в срок, уверен е Пари.

Нито един от големите инфраструктурни проекти, управлявани от транспортното министерство, като модернизацията на жп линията Пловдив - Свиленград и Дунав мост 2, няма да закъснее извън предвидените предварително срокове. Това увери транспортният министър Петър Мутафчиев. Eлектрификацията на Пловдив - Свиленград ще приключи през юли 2010 г., което ще позволи средствата за проекта от 340 млн. евро да бъдат усвоени докрай, заяви Мутафчиев. Покачването на нивото на река Дунав временно забавя изграждането на Дунав мост 2, но това няма да е фатално и съоръжението също ще е готово в срок, каза още той.

Закон гони пътни дупки над 2 см, известява Дневен Труд.

Що е то дупка на пътя и кой ще е виновен за нея? Това са написали в закон депутатите Ваня Цветкова (БНД) и Светослав Спасов (независим). Те внесоха текстовете в деловодството на парламента. За дупка ще се брои всяка неравност, двойно по-голяма от най-едрото камъче, използвано в горния слой на асфалт, предлагат депутатите. В магистралите, например, се влагат парчета с максимален диаметър 1 см. Значи, за дупка на аутобан ще се брои всяка неравност, по-голяма от 2см. От 500 лева до 10 000 лева ще е глобата за фирмата, поддържаща пътя, на чийто терен заради дупка сме спукали гума или претърпели ПТП. Ако заради кратер сме пострадали в катастрофа, отговорникът за шосето ще плати ремонта на автомобила и лечението в болница.  

КАТ ни взема книжката за неплатена глоба, оповестява Монитор.

Ако в тримесечен срок не си платиш глобата в КАТ, оставаш без книжка. Това е една от промените в закона за движението по пътищата, която бе одобрена вчера от специална работна група в парламента. Неин шеф е председателят на транспортната комисия Йордан Мирчев, а целта на екипа е да напише спешно нов пакет от мерки срещу джигитите на пътя. Причината е, че заради разсеяни соцдепутати миналата седмица десните успяха да отхвърлят внесените от кабинета промени в Закона за движението по пътищата. С друга промяна, одобрена вчера от работната група, в нормативния акт ще бъде записано, че шофьорът ще отнася 50 лева глоба, ако някой от пътниците е без колан. Ако даде возилото си на човек без книжка пък колата му ще бъде спряна от движение за срок от един до три месеца. За сметка на това групата от експерти и депутати разхлаби частично примката за зайците зад волана, която МВР настояваше да бъде записана в закона. Така младоците ще могат да карат и коли по-мощни от 1600 кубика. Но ще получават само две трети от контролните точки, докато не навъртят една година шофьорски стаж. По време на заседанието шефът на КАТ Алекси Стратиев настоя да им се дават само 20 точки, но в крайна сметка екипът си стисна ръцете броят да нарасне на 26. Зайците ще бъдат задължени да поставят на предното и задното си стъкло специални стикери, за да предупреждават останалите шофьори. Те ще могат да карат с не повече от 0,2 промила алкохол в кръвта си, докато за останалите водачи лимитът е 0,5 промила. 

Няма да кастрят за двойки учениците, информира Монитор.

Класният ръководител вече ще казва за двойките и прегрешенията на децата само когато разговаря насаме с родителите им. Защитата на личните данни на учениците ще се въведе, ако проектозаконът за училищното образование и предучилищното възпитание, който подготвят в МОН, бъде приет. Така практиката на родителските срещи публично да се обсъждат успехът на всяко дете и поведението му в клас ще бъде прекратена. "Предвидили сме, че на родителска среща не може да се обсъждат лични данни, касаещи персонално децата. Това отдавна не се практикува в съвременните образователни системи. Освен това едва ли всички родители се интересуват от постиженията и проблемите на конкретно дете. Всеки баща или майка ще може да разговаря насаме с класния и да се информира за развитието на ученика", обясни министърът на образованието Даниел Вълчев.

Първанов все пак пусна закона за културното наследство, съобщава Дневник.

Ден преди да изтече 14-дневният срок, в който трябваше да се произнесе по закона за културното наследство, държавният глава Георги Първанов издаде указ за обнародването му. Макар да отправи няколко забележки, той не наложи вето на текстовете, атакувани в продължение на половин година от големи колекционери и близки до тях експерти. Преди седмица и няколко народни представители от БСП и "Напред" призоваха Първанов за вето. С мотивите към указа си президентът препраща към Конституционния съд най-спорните въпроси от закона - регулацията на сделките с движими културни ценности и фигурата на държателите на археологически ценности - национално богатство. "Решението на съда ще се отрази по общозадължителен начин върху всеки конкретен спор занапред и ще допринесе за развитието на правната уредба", пише в съобщението на прессекретариата. Законът предвижда, ако антика бъде определена като национално богатство и притежателят й не може да представи документ за собственост, той да става просто неин държател. Правото на собственост ще се удостоверява с решение на съд или митническа декларация за внос. Според Първанов културно-историческото наследство е невъзстановим национален ресурс и "безспорно по отношение на опазване на старините трябва да провеждаме максимално рестриктивна политика". Обявява закона за необходим, но посочва като недостатъци нормите за концесиониране, за собствеността и разпореждането с колекции, различни от археологическите, както и липсата на достатъчно стимули и гаранции за предаване в музеите на случайно открити ценности. 

Frognews.bg 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4061 |10.03.2009 Пресата на 11 март . 0| 4436 |09.03.2009 Пресата на 10 март . 0| 4024 |04.03.2009 Пресата на 5 март . 0| 4457 |03.03.2009 Пресата на 4 март

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads