Реклама / Ads
0| 4071 |12.01.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 13 януари

.
Вестниците пишат за български цирк в Европарламента; за електронно гласуване в чужбина от догодина; за Наглия Църо, който харчил откупа за Джорджо в Рио.
 

Български цирк в Европарламента, описва Новинар.

БСП и НДСВ спретнаха истински цирк в Европейския парламент по време на изслушването на кандидата за еврокомисар Румяна Желева. Първоначално социалистите разкриха информация отпреди две години. Партията на Сергей Станишев установила конфликт на интереси на Желева през 2007 г., когато тя била едновременно евродепутат и управител на търговско дружество. Истински скандал се разгоря обаче, след като и евродепутатът от НДСВ Антония Първанова се включи в атаката срещу външния министър. Първанова обвини Желева в лъжа относно декларацията й за конфликт на интереси. Българският кандидат за еврокомисар категорично отрече обвиненията подчерта, че, ако е направила нещо нередно, властите в България отдавна са щели да го намерят и да го покажат на обществото. От групата на Зелените пък попитаха Желева как ще даде гаранции за организацията на хуманитарни дейности, при положение че България няма опит в това. Външният ни министър посочи, че целта е да има по-добра координация между щаба и експертите по време на криза. Според нея е добре да има предварителни сценарии, за да се знае как да се реагира при кризи.

Скандал и слабо представяне на Желева в Брюксел, добавя по темата Дневник.

Изслушването на българския кандидат за еврокомисар пред Европейския парламент започна със скандал за бизнеса й и продължи с неубедителното й представяне по въпросите на евентуалния й ресор. Румяна Желева не успя да обезсили обвиненията в непрозрачност и конфликт на интереси. Всички неофициални коментари сочеха, че Желева е била „повърхностна“, „недостатъчно запозната с материята за ресора“ и е избягвала трудните въпроси. Съмнявам се, че комисията ще приеме г-жа Желева за компетентна, коментира докладчикът за изслушванията Андрю Дъф. Дебатът предизвика необичаен интерес в Брюксел, а залата стана поле на безпрецедентна размяна на нападки между Желева и евродепутата от НДСВ Антония Първанова. В случай че Желева бъде отхвърлена, премиерът Бойко Борисов ще трябва в много кратък срок да е готов с нова кандидатура.

Електронно гласуване в чужбина от догодина, съобщава Дневен Труд.

Българите в чужбина да гласуват по интернет на президентските избори през 2011 г. Това е едно от предложенията за промяна във формата на вота, които асоциация “Гласуване без граници” ще внесе днес в парламента. “Електронното даване на глас ще повиши активността на сънародниците ни зад граница, защото досега секциите бяха прекалено малко или в отдалечени градове. В Германия местата за гласуване са само 6, а в Гърция - едва две”, обясни Стефан Манов, член на сдружението. Според него новата практика ще е изключително полезна, защото българите в чужбина са около 1,5 души.

Стар лифт плаши скиори на Витоша, информира Дневен Труд.

Спряха автобусните линии до Витоша и сега единственият превозвач на софиянци в планината в неработни дни се оказват лифтовете. Но те са музейни експонати, показа проверка на “Труд”. Княжевският отдавна изчезна. Другите са на няколко десетилетия и са за ремонт. Но дори да се доберат и пеша до върховете, скиорите пак са заплашени от вехти съоръжения. Седалковият “Романски”, който тръгва под Алеко до Черни връх вече се избягва от ски училищата. Произведен е през 1968 г. и в последните години смени трима собственици - Столична община до 2002 г., после - Николай Банев, а от 2007 г. собственик му е “Витоша ски” АД. Но никой не го ремонтира сериозно. Лагерите на горната шайба, монтирана на Резана под Черни връх, били разбити и затова лифтът се пускал на по-бавна скорост.

Цачева забрани царят да продава билети, пише 24 часа.

Достъпът на туристи до двореца “Царска Бистрица” е забранен от края на декември със заповед на шефката на парламента Цецка Цачева. Забраната е част от мораториума, наложен върху царските имоти, става ясно от заповедта, залепена на главния вход на двореца. С нея се забраняват също експлоатационната и строителната дейност до приемането на специален закон за наследството на царете Фердинанд I и Борис III. “Изключително съм изненадан да чуя, че е спрян достъпът на туристи до двореца”, коментира царският адвокат Асен Ошанов. Той е и управляващ на дружество “Кардам”, което експлоатираше туристически “Царска Бистрица”

Наглият Църо харчил откупа за Джорджо в Рио, твърди 24 часа.


Похитителят от бандата на Наглите Цветозар Славчев-Църо е харчил парите от откупа за сина ми на екскурзия в Бразилия и други екзотични места. Това възмутено разказа Катрин Маркова,чийто 14-годишен син бе отвлечен от Наглите през януари 2008 г. Джорджо Марков бил набелязан за похищение от Славчев още в края на 2007 г., защото охранителят Църо мислел, че Маркова е получила много пари от убития си съпруг. Цветозар е бил един от основните играчи в бандата на Наглите и е набелязал поне 2 деца на богати, които да бъдат отвлечени.

Октопод излови 11 бандита, оповестява Стандарт.

Полицията подкара по списък бандити по крими контингента в столицата. От понеделник до момента са проверени общо 504-ма души, от които 124 - от криминалния контингент, а 39 – без адресна регистрация в столицата, съобщиха от МВР. Акцията е по операцията BG - Октопод, обявена още на 8 януари от главния прокурор Борис Велчев. Тогава той обясни, че след успеха на Наглите и Апашите униформените и обвинителите започват да арестуват по списък бандитите с по няколко висящи дела. По думите му освен инвентаризацията, ще бъде направена и профилактика на групировките и срещу всяка от тях ще запишат с какво се занимава тя. След това лицата, за които има данни за престъпления, ще бъдат арестувани.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4736 |11.01.2010 Пресата на 12 януари . 0| 3951 |10.01.2010 Понеделнишката преса на 11 януари . 0| 4222 |07.01.2010 Петъчната преса на 8 януари . 2| 4242 |06.01.2010 Пресата на 7 декември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads