Реклама / Ads
0| 3957 |14.07.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 15 юли

.
Вестниците пишат за събиране по магистрала на пръстите на Бончев; за богаташи, искащи застраховка срещу отвличане; за министри, позлатили имоти; за констатацията на Ари Ватанен, че политици ни са страхливци.
 

 

Събират по магистрала пръстите на Бончев, разкрива Стандарт.

В зловеща и кървава драма започва да се превръща историята с отвличането на президента на "Литекс" Ангел Бончев и съпругата му Камелия. Трагедията вече заприлича на роман на Стивън Кинг, кахърят се близки на фамилията и полицаи. Още преди дни стана ясно, че похитителите отрязали малкия и безименния пръст на лявата ръка на Ангел Бончев. Частите от ръката му били опаковани в два кървави колета. Единия бил адресиран до съпругата Камелия, а вторият вероятно до собственика на "Литекс" Гриша Ганчев, научи "Стандарт". Двете пратки били оставени на различни места на магистрала "Тракия". Получателите пък получили тайнствени и зловещи послания. "Тръгни по магистрала "Тракия" към Пловдив. По пътя ще намериш нещо много интересно. Чакай по-подробни указания". Не е ясно дали бандитите са се обадили по телефоните до хората, на които пращат кървавите колети, или са им оставили съобщението по друг път. Така Камелия запалила колата и потеглила по магистрала "Тракия". Именно така жената на Ангел Бончев намерила малкия пръст на мъжа си. Щом отворила пакета, тя останала втрещена и заплакала неудържимо. Източници на "Стандарт" твърдят, че пръстите са отрязани от лекар, който работел за похитителите.

Азиатска връзка в случая “Бончев”?, пита Дневен Труд.

Ангел Бончев, а по-късно и съпругата му Камелия, са били отвлечени по поръчка на азиатски хазартни босове. Това гласи една от най-новите версии, които се проверяват след драматичните събития от края на миналата седмица, съобщиха източници от МВР. Ден след като на 10 юли изпълнителният директор на Професионален футболен клуб (ПФК) “Литекс” бе освободен от похитителите, в полицията се явил свидетел от спортните среди. Той разказал на ченгетата, че преди около година в азиатска държава Бончев направил залог и познал точния резултат от международен мач на “Литекс”. Премията възлязла на над 6 млн. долара и била изплатена. Не след дълго зложелатели от България се свързали с организаторите на залаганията и им съобщили, че крупната сума е била спечелена чрез уговорен резултат. Азиатците решили да си приберат обратно от Бончев половината от парите - към 3 млн. долара. Към другата част от сумата нямали претенции, тъй като вероятно това са били парите от залога. 

Богаташи искат застраховка срещу отвличане, известява Новинар.

Българи със солидни доходи искат да се застраховат срещу отвличане, но у нас компаниите не предоставят такава услуга, научи “Новинар”. Според застрахователните дружества такъв тип полица е много специфична и рискована. От такава застраховка се интересуват само най-богатите хора, които се страхуват за живота си, като се очаква парите от полицата да послужат за плащане на откуп, обясниха столични брокери. Според застрахователи не е разумно да се въвежда застраховка срещу отвличане, тъй като клиентите ще са ограничен брой. Освен това рискът е голям, тъй като застраховката може да провокира похитителите. Когато клиентите ни пътуват зад граница в по-рискова държава, ги съветваме да си направят цялостна застраховка “Живот”, обясниха от бранша. Тя би могла да обезпечи частично хората, които са станали жертва на отвличане, допълниха застрахователите. Доста от застрахователните дружества в САЩ предлагат вече застраховка “отвличане срещу откуп”, но доколкото знаем в Европа такава услуга все още не се предлага, коментираха брокери. В най-рисковата група за похищения са високоплатените бизнесмени, които имат офиси в Латинска Америка, сочат данни от проучвания на застрахователни компании. Също така мишени на престъпниците са и финансови институции, звезди от шоубизнеса и спорта. Исканите суми за откуп варират от няколко хиляди до няколко милиона долара.

Министрите позлатиха имоти, установява Стандарт.

Министри станаха рекламни агенти и позлатиха земята. Там, откъдето мине тройната коалиция, цените на имотите растат като гъби след дъжд, твърдят брокери и забогатели собственици на парцели. Над 600 евро скочи квадратният метър в новостроящите се апартаменти край "Катарино СПА". Там беше последното изнесено заседание на управниците. Земеделски земи в района, които преди десетина години струваха жълти стотинки, в момента се търгуват по 30-40 евро за кв. м. Двойно по-скъпи са терените край Хисаря, където министри и депутати отмарят още от времето на Иван Костов. Сега кметове и хотелиери се молят коалицията да заседава при тях. Джакпот за шуменските села пък се оказа изборът на Мадарския конник за БГ символ. Имотите в околността вече достигнаха по цени Ривиерата - 1000 евро на кв. м.  

След ЛОТАР и българската ИСУН ще следи еврофондовете, четем в Дневник.

Две информационни системи ще следят усвояването на парите от структурните фондове на Европейския съюз, след като средствата по тях бяха блокирани. Заради скандалите и установените от Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ нарушения по предприсъединителните програми Брюксел спешно внедри програмата си ЛОТАР, която от 23 юни би трябвало да работи във всички звена, свързани с усвояване на средствата от фондовете. ЛОТАР вече се прилага в България, потвърдиха и от Министерството на финансите, а управляващите органи на оперативните програми вече са разработили първите си финансови прогнози. Те ще бъдат "замразени" за една година и по тях ще се следи как се изпълняват програмите. В същото време финансовото министерство обяви търг за нова информационна система със същата цел - за управление и наблюдение на средствата от структурните инструменти. Експертите на министерството изрично уточниха, че тя няма да следи проекти, финансирани с национални пари, каквито са търговете по Закона за обществените поръчки. Решението е от 9 юни, процедурата е открита, а прогнозната цена на софтуера е 3 млн. лева с ДДС. Кандидати за разработката й са седем компании, научи "Дневник".

Екшън планът за САПАРД обещава да хване свързаните лица, оповестява Дневник.

Външна счетоводна компания и одиторски комитет с експерти извън структурата на фонд "Земеделие" са главните действащи лица, които се очаква да разкрият измамите по предприсъединителната европейска програма САПАРД и да набележат превантивните мерки за контрол на средствата от европейските фондове. Това е записано в одобрения в понеделник от управителния съвет на фонда план за действие, от който зависи дали през есента ще бъдат възстановени плащанията по спрените 276 милиона лева по САПАРД. Планът ще бъде връчен на 23 юли на националния координатор на еврофондовете Димитър Ивановски, който до 31 юли трябва да го депозира в Европейската комисия. Изпълнението е планирано за края на август, като целта е да се покаже ефективност на предприетите мерки, обясни шефът на фонда Атанас Кънчев. Преди дни източник от дирекция "Земеделие" на ЕК обясни, че ако България сама и преди Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) разкрие още нередности по САПАРД, комисията няма да има аргумент за допълнително спиране на средства. Екшън планът е съобразен с препоръките, включени към анекса на писмото от шефа на дирекция "Земеделие и развитие на селските райони" към Еврокомисията Жан-Люк де Марти, получено във фонда на 27 юни, каза още Кънчев. Независима одиторска компания ще търси нередности сред вече платените около 400 проекта, а останалите 600 проекта, за които не са извършени плащания, ще бъдат проверявани от експерти на фонда.

Ари Ватанен: Вашите политици са страхливци, липсва им воля за “Козлодуй”, казва евродепутатът за Новинар.

- Каква е целта на посещението ви в България

- Не съм дошъл тук, за да правя революции или да се правя на провокатор. Дойдох, защото искам да защитя здравия разум и справедливостта. Имам три причини – първо бях поканен във връзка с Рали “България”, което се проведе през уикенда. На второ място дойдох, за да представя нова кампания за безопасност на движението. Третата причина е ядрената централа в “Козлодуй”. За мен това бе страхотна несправедливост към България. Имам чувството, че решението тотално срина доверието ви към ЕС, и то с пълно основание. Спирането на реактори 3 и 4 беше грешно. Енергията е най-важното нещо, без нея нямаме храна, отопление, нищо. Това беше важна част от износа на страната ви. А сега сте в нестабилна ситуация, която ви струва страшно много.

- Има ли реална надежда за България да пусне отново в експлоатация двата спрени реактора?

- Разбира се. Ако преди толкова години не бяхте поели обещанието да затворите 3-и и 4-и реактор, днес никой от Европейския съюз нямаше да иска подобно нещо от вас. Първото и най-важното е да се покаже воля за преразглеждане на случая. Всички експерти са категорични, че “Козлодуй” е напълно сигурна и безопасна. Отново повтарям, че това беше една огромна несправедливост. Затова се заех толкова присърце със случая. Мисля, че справедливсотта трябва да възтържествува.

- Не е ли странно, че един финландец, евродепутат и световен рали-шампион има по-голямо желание да помогне за “Козлодуй”, отколкото българските политици?

- Да, странно е, но попитайте тях защо е така, а не мен. Наистина не мога да разбера защо българското правителство се страхува от Европейския съюз. Вие сте пълноправни членове на организацията и трябва смело да отстоявате държавните интереси. Вашите управници мислят, че ще имат проблеми с ЕС, страх ги е, че ще бъдат спрени средствата, които България получава, имат едва ли не чувство, че ножът е опрян в гърлото. И този страх им пречи да настояват справедливостта да възтържествува. И то до такава степен, че темата дори е извадена от дневния ред на обществото ви. Политиците трябва да знаят, че най-важните качества, които трябва да притежават, са смелост и честност. Защото само такива хора заслужават да управляват и да получат доверието и гласовете на хората. 

Местят армията на запад, известява Монитор.

Преместването на войскови части от южната част на страната на западната ни граница е крайно наложително четири години след като България стана член на НАТО. Южните ни съседки Гърция и Турция вече са наши съюзници в пакта, а събитията в държавите на запад от нас налагат засилено присъствие на войските ни в близост до тях. Идеята вече е била обсъдена на политическо и експертно ниво. Родната войска вероятно ще бъде пренаредена още догодина, научи “Монитор”. Преди няколко месеца от НДСВ се обявиха за актуализиране на местоположението на военните части в страната. Както вестникът съобщи тогава, жълтите, които държат втори пореден мандат Министерството на отбраната, обявиха, че разместването е крайно наложително. Пред "Монитор" депутатът от НДСВ и зам.-шеф на парламентарната комисия по отбрана Станимир Илчев разкри, че ръководството на Генералния щаб информирало, че армията няма готовност да размести частите си до края на годината. Още в началото на 2009 година обаче царистите отново ще окажат натиск за реализирането на проекта. 

МВР започна да предава архивите си на ДС комисията, съобщава Дума.

Предаването на документите на бившата "Държавна сигурност", съхранявани в МВР на Комисията по досиетата, започна вчера. Това бе договорено между министъра на вътрешните работи Михаил Миков и председателя на комисията Евтим Костадинов на среща в края на юни. През първия етап на предаването, който ще продължи около месец, ще бъде предаден така нареченият справочен апарат на секретните сътрудници на ДС - карти и регистрационни дневници, съобщиха от пресцентъра на МВР. Оттам уточниха, че това са около 250 кутии със средно по 2000 карти, или над 400 хил. карти на секретни сътрудници на службите. Ще бъдат предадени и 63 големи тетрадки - дневници на секретните сътрудници и обекти. Така наречените регистрационни дневници на бившите служби на "Държавна сигурност" са предадени от МВР в Комисията за разкриване на документи още миналата седмица. Това каза вчера председателят на ДС комисията Евтим Костадинов. Той уточни, че от вчера е започнало приемането и предаването на картотеката.  

Нови пенсии от Нова година, успокоява Дневен Труд.

Предвиждаме от 1 януари догодина всички пенсии да бъдат увеличени отново. Това ще стане като ги преизчислим така, че всяка година осигурителен стаж да носи тежест 1,1%. А не 1%, както е сега, заяви вчера социалната министърка Емилия Масларова. Според НОИ така пенсиите ще бъдат повишени средно с 10% след очаквания им ръст с 8,5% от 1 октомври т. г. Масларова ще предложи още парите за старост да бъдат и индексирани от 1 юли догодина. Но заяви, че решение за подобно нещо може да бъде взето само от коалиционните партньори. За двете операции ще трябват допълнително малко над 1 млрд. лв. 

SMS-ът отвън по-евтин, изчислява 24 часа.

Брюксел обещава 24 стотинки за съобщение без ДДС от идното лято. Брюксел До 70% по-евтини текстови съобщения ще има от следващото лято, съобщи източник от Европейската комисия, цитирайки планове на Брюксел, които ще бъдат огласени днес. Според него еврокомисарят за телекомуникациите Вивиан Рединг е разочарована от реакцията на бизнеса на нейното искане доброволно да свали цените и е решена да предложи задължителни максимални цени по подобие на тези за мобилните разговори в чужбина. През февруари Рединг даде ултиматум на операторите до 1 юли да намалят до 12 евроцента цените на SMS и да направят по-евтин преноса на данни чрез GSM-и, но това не станало. 

Бум на обири в задръстването, установява 24 часа.

На море сте, а апаши облепят датчиците на алармата в дома ви. След проверка на охранителите те отмъкват всичко необезпокоявани  Обир по време на задръстване е най-новата мода сред крадците в София и големите градове. Бумът на кражбите между 18-20 часа отчитат от най-голямата частна фирма за защита със сигнално-охранителна техника СОТ 161. "За апашите това време е удобно, не само защото собствениците са заклещени някъде в трафика, а и защото, след като задигнат скъпа техника, бижута или пари, те необезпокоявани потъват в същото задръстване и по-трудно могат да бъдат заловени", обяснява зам.-управителят на фирмата Иван Маранов. 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4072 |09.07.2008 Пресата на 10 юли . 0| 4123 |08.07.2008 Пресата на 9 юли . 0| 3994 |07.07.2008 Пресата на 8 юли . 0| 3834 |02.07.2008 Пресата на 3 юли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads