Реклама / Ads
0| 3971 |21.10.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 22 октомври

.
Вестниците пишат за това, че мафията заработи 10 млн. лева от откупи; за шокиращи договори за 350 млн. лв., изскочили и в правосъдието; за това, че всеки пети българин е без баня в жилището си.
 

Мафията заработи 10 млн. лева от откупи, осведомява Стандарт.

Над 10 милиона лева е заработила вече мафията по отвличанията. Това разкри за "Стандарт" градският прокурор на София Николай Кокинов. Страшната истина е, че все още не можем да се справим с тези престъпления, призна магистратът. 15 неразкрити покушения разследва в момента спецзвеното, което бе създадено преди година, за да спре бума на отвличанията. Най-тревожно е, че зачестяват случаите на кокошкарските нападения за 2-3 бона откуп, посочи още Кокинов. Според него проблемът е в разкриването на престъпниците, а не в по-тежката присъда.

Проверяват и командоси за отвличането на Румен, добавя по темата Дневен Труд.

“Ако се случи нещо с детето ми, ще се самоубия.” Тези тежки думи изрекла Даниела Димитрова, майка на изчезналия Румен пред своя приятелка след отвличането му. Съкрушената жена плачела денем и нощем. Полицията работи с небивала активност по издирването на похитителите, заяви пред “Труд” вчера високопоставен източник от МВР. Конкретни заподозрени още нямало, но се проверявали 20-ина души, чието необяснимо благосъстояние пораждало съмнения за участие в престъпен бизнес. Сред тях били и 2-ма командоси от Врана. Не е тайна, че баретите работят “на частно”, за да добавят нещо към скромните си заплати. А уменията им ги правят подходящи както за противници, така и за помощници на терористите.

Похитителите пратили SMS на бащата на Румен Гунински?, пита 24 часа.

Похитителите на 20-годишния студент Румен Гунински са пратили SMS на баща му, съобщи в сряда Дарик радио. Никой от ръководството на МВР и прокуратурата обаче не потвърди новината. Според слуховете с есемеса бандитите само съобщавали на бащата, че синът му е отвлечен от тях, без да уточняват сумата, която трябва да плати. Самият Гунински-старши на два пъти отклонил разговор по телефона под претекст, че е ангажиран. По-рано на брифинг градският прокурор Николай Кокинов посъветва семейството на студента да има доверие на полицията и да се консултира с нея, когато предприема някакви действия. Обикновено похитителите правели контакт с близките на отвлечения в първата седмица.

Дават на съд бившия шеф на горите Стефан Юруков, пише 24 часа.

С няколко подписа за 3 дни бившият шеф на агенцията по горите Стефан Юруков е ощетил държавата с 12,5 млн. лв. Сумата е изчислена от експертите на прокуратурата по 4 заменки. Обвинителният акт срещу Юруков вече е готов, предстои внасянето му в съда. Окончателните обвинения са му били предявени във вторник, обясниха магистрати.
Разследването е за съзнателно сключени неизгодни сделки, а престъплението е квалифицирано като особено тежък случай. Ако вината на бившия горски шеф бъде доказана, го заплашват до 10 г. затвор.

Шокиращи договори за 350 млн. лв. изскочиха и в правосъдието, установява Дневник.

Неизгодни договори за стотици милиони левове и обществени поръчки, сключени в нарушение на правилата, с подписа на бившия министър на правосъдието Миглена Тачева е изпратила в прокуратурата наследницата й на поста Маргарита Попова. Само с договора за строеж на сграда за Софийския районен съд и прокуратура ще фалира държавата, каза Попова при представянето на финансовия одит за времето на Тачева. Новият министър допълни, че ще започнат и дела за развалянето на договорите по съдебен път, а трима служители от ведомството вече са уволнени дисциплинарно.
Проверката е установила, че правосъдното министерство е подписало договори са строеж и ремонт на сгради за 350 млн. лв., при положение че в бюджета му за капиталови разходи за три години напред са планирани само по 26 млн. лв. Малка част от парите са платени и сега новото ръководство на ведомството се оказва с 333 млн. лв. дълг.

Борисов: Откраднали са поне 100 млн. лв. от снега, цитира Дневен Труд.

Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) има 132 млн. лв. дефицит към фирми за текуща поддръжка на шосетата, съобщи на пресконференция в Министерския съвет вчера министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев. Той бил наследен от предишното правителство. Според министър-председателя Бойко Борисов това била корупционна схема. “Като знам кризисния щаб на Станишев и Вълка (Румен Гайтански, който дълго време държеше концесията за боклука на София - б. р.)си обяснявам защо имаме да плащаме такива огромни суми от 132 млн. лв.”, коментира премиерът. “Аз съм убеден, че и за 32 млн. лв. не са свършили работа. Поне 100 млн. лв. ще откраднат, а ние ще ги платим”, завърши Бойко Борисов.

Всеки пети българин без баня в жилището си, оповестява Новинар.

Около 20% от българите нямат баня в жилището си, а над 30 на сто от населението не разполага с тоалетна в дома си. Това показват данните на Института за икономически и социални изследвания към КНСБ, които бяха представени в сряда. Ако в останалите страни на Европейския съюз средно процентът на хората, които не могат да поддържат адекватно отопление в жилището си е 10 на сто, то за България той е 32 на сто, обясни директорът на института Любен Томев.
80% от българите не биха могли да си позволят дори едноседмична почивка веднъж в годината, докато това е проблем само за 36 на сто от европейците. По думите на Томев тези данни показват, че в България са налице редица лоши условия, които понижават жизненото равнище.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4028 |20.10.2009 Пресата на 21 октомври . 0| 4063 |19.10.2009 Пресата на 20 октомври . 0| 4167 |18.10.2009 Понеделнишката преса на 19 октомври . 0| 4393 |15.10.2009 Петъчната преса на 16 октомври

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads