Реклама / Ads
0| 4075 |03.03.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 4 март

.
Вестниците пишат за това, че магистрати уговарят рушвети по скайпа; че няма да има прошка за „Наглите”; че ни дебнат 70 хиляди асансьора убийци.
 

Магистрати уговарят рушвети по скайпа, пише Стандарт.

Родните магистрати трудно издават тежки присъди, но пък са повече от модерни в уговарянето на рушветите. Сумите вече се уточняват в интернет, закодирани в сложни пароли. Това заявиха пред "Стандарт" участници в разследването срещу корумпирани съдии и прокурори. "Да хвърлим мрежата". Тази фраза на заподозрян съдия към известен адвокат е записана от спецполицаите, които подслушвали разговора по телефона. При разплитането на случая станало ясно, че репликата за мрежата означава двамата събеседници да минат в скайпа. Там те се договорили колко ще струва "решаването на проблема" по даден казус. Подслушаният адвокат не се е явявал на нито едно дело при въпросния съдия. Той обаче изпълнявал ролята на посредник на други свои колеги. "Така връзката ставала опосредствана и намалявала риска магистратите да бъдат уличени", коментираха спецполицаи. Разследването показало, че съдията и адвокатът си говорят седмица преди важни наказателни дела. На заседанията обаче идвал колега на записания адвокат от същата кантора. Уличеният в корупция съдия е един от 60-те проверявани магистрати, за които съобщи зам.-главният прокурор Валери Първанов. Той уточни, че по 20 от тях вече има образувани досъдебни производства.

Роман Василев: Няма да има прошка за „Наглите”, цитира Дневен Труд.

„Очакват се заключенията от няколко назначени по случая експертизи. В момента колегите прецизират обвиненията. Смятам, че след не повече от 4 месеца делото ще влезе в съда”, казва в интервю за „Труд” заместник градският прокурор на София Роман Василев. Материалите по разследването до момента са около 150 тома. В никакъв случай няма да получат по-леки присъди, независимо дали ще посочат къде са парите или нещо друго. Законът предвижда споразумения за по-леки наказания в случаите, когато определени лица предварително кажат, че имат намерение да извършат престъпление. „В случая с т.нар. банда “Наглите” това не е така. Те по никакъв начин не могат да разчитат на благосклонност от страна на прокуратурата”, категоричен е Роман Василев.

Дебнат ни 70 хиляди асансьора убийци, констатира Дневен Труд.

Близо 70 000 асансьора в България не отговарят на съвременните изисквания и крият риск за хората. Това заяви вчера по повод инцидента в “Майчин дом” главният секретар на браншовата асоциация Илия Златанов. “Всяка година пада по една кабина. Десетки са осакатените заради липсата на двойни врати, счупени прозорци и др. нередности. Паркът плаче за подмяна. Повечето нещастни случаи обаче се потулват”, казва Златанов. От ГД “Инспекция за държавен технически надзор” обаче не приемат изнесените данни. Основната причина за нещастието е претоварването на лифта, каза вчера шефът й Юлиян Иванов.

Столична община на съд заради скъпо паркиране, пише Новинар.

Ако се приеме проектът за разделяне на столицата на три зони за паркиране – синя, жълта и зелена, и синята бъде много скъпа, може да се мисли за съд заради дискриминация. Това заяви за „Новинар” адвокатът от програма „Достъп до информация” Александър Кашъмов. Възмутени столичани вече се заканват, че ще съдят общината заради поредното безумие в паркирането. Вариантът с абонамент на живеещите в центъра е силно дискриминационен, категоричен е Кашъмов.

150 млн. лв. минимум, за да няма дупки, констатира 24 часа.

Между 1500 и 2000 км трябва да се ремонтират годишно у нас, за да имаме качествени пътища. Само за запълване на дупките са нужни около 150-250 млн. лв., сочат изчисленията на пътната камара. За сравнение целият бюджет на пътната агенция за 2010 г. е 150 млн. лв. В страната ни има близо 20 хил. км пътища. Част от тях били на по 30-40 г. Те са преасфалтирани най-много един път и после само се кърпят. "Тракия" например е рехабилитирана за последно преди 16 г. Рехабилитацията на километър е 250-350 хил. лв. според трасето. Кърпенето гълта по-малко - около 100 хил. лв./км. Но не било рентабилно на парче, по-добре било да се прави цялостна рехабилитация на надупчения участък. Ясно е, че парите не могат да се заделят наведнъж, но поне в началото може да стане ударно, казват от пътната камара.

Румен Симеонов: Няма заплаха от Гърция, може да спечелим от кризата там, цитира 24 часа.

Много инвестиционни банки правеха песимистични прогнози за България, но виждате - нашата банкова система е стабилна и функционира гладко, заявява в интервю за „24 часа” подуправителят на БНБ Румен Симеонов. Според него кризата в Гърция може да привлече допълнително бизнес у нас. Защото е очевидно, че гръцкото правителство трябва доста да свива коланите - предстои намаление на заплати, ограничаване на държавни субсидии, увеличение на данъците. „Така че може да се окаже, че средата за правене на бизнес у нас ще е по-благоприятна - и като данъци, и като лихвени проценти по депозитите”, казва в интервюто Румен Симеонов.

Забрана за строеж на ВЕИ върху ниви, установява Дневник.

Ограничения за изключването на площи от държавния поземлен фонд и за промяна на предназначението им въвеждат подготвени от земеделското министерство промени в закона за опазването на земеделските земи. Проектът ще бъде внесен за обсъждане от правителството едва след като бъде обсъден с бизнеса, уточниха от ведомството. "Целта е държавата да запази високопродуктивните обработваеми площи", обясни Лили Стоянова, шеф на отдел "Поземлени отношения и комасация" в агроминистерството. От ведомството казаха още, че промяната е с превантивен характер, насочена срещу спекулативното разрастване на ВЕИ- проектите, за които не е сигурно, че ще бъдат изпълнени, а целят земеделските земи да бъдат изключени от държавния фонд и впоследствие застроени.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4124 |01.03.2010 Пресата на 2 март . 0| 4434 |24.02.2010 Пресата на 25 февруари . 0| 4141 |23.02.2010 Пресата на 24 февруари . 0| 4367 |22.02.2010 Пресата на 23 февруари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads