Реклама / Ads
1| 4234 |14.10.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 15 октомври

.
Вестниците пишат за за дербито на сезона: Силвио при Бойко; за досието на Алексей Петров; за спасяването на бюджета с "източени" фирми.
 

Силвио при Бойко: Дербито на сезона, тълкува 24 часа.

Добрата новина е, че заради всички проблеми - с жени, съдебни процеси и др., които преследват в момента италианския премиер Силвио Берлускони, при посещението си в България на 15 октомври той ще бъде под светлината на прожекторите повече от всякога, а следователно и хората, които са до него. Лошата новина е, че заради настървения интерес към Берлускони на италианските журналисти, които ще се изсипят у нас, София рискува да стане поредната европейска столица, откъдето те предават единствено изявленията му по вътрешноиталиански въпроси. Ярък пример за това е останалото в съвременната италианска история като "български диктат" и "софийски указ" посещение на Берлускони в България на 18 април 2002 г., но не заради срещата му с тогавашния премиер Симеон Сакскобургготски. На пресконференция в София Берлускони между другото разкритикува трима от най-популярните журналисти на телевизия РАИ, известни като негови "палачи", които вследствие бяха уволнени. Оттогава до днес почти няма ден, в който да не се напомни по един или друг повод за прословутия “български указ”, като се има предвид вечната битка на Берлускони с медиите. Сега Силвио Берлускони отива в София след Ноеми, след Патриция Д'Адарио и след свален имунитет. Мнозина изчисляват колко дни управление още му остават заради планината от проблеми с правосъдието. 73-годишният премиер, който редува от край време възходи и падения в живота си, обаче е като шамандура, която винаги изплува. Шамарите на противниците му в бизнеса, политиката, магистратурата, медиите са като допинг за него.

Европейската десница подкрепи номинацията на Желева за еврокомисар, четем в Дневник.

Европейската народна партия подкрепя Румяна Желева за кандидат за еврокомисар. Това заяви генералният секретар на ЕНП Антонио Лопес, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ. Премиерът Бойко Борисов официално обяви номинацията на Желева в началото на октомври. Първоначално той заяви, че София ще иска ресор "Енергетика" за своя еврокомисар. Ден по-късно уточни, че той лично би предпочел Желева да вземе "Регионално развитие", а реалистично било ресор "Разширяване". Подкрепата на европейската десница за Желева беше демонстрирана при посещението на кандидата на ГЕРБ за кмет на София Йорданка Фандъкова в Европарламента. Образователният министър избра Брюксел за първото официално представяне на кандидатурата си и за реален старт на кампанията си. "Европейската народна партия дава цялата си подкрепа на Йорданка Фандъкова за предстоящите избори. Ще работим заедно с ГЕРБ за избирането на Фандъкова и на Румяна Желева на двата важни поста", заяви Антонио Лопес след разговора им. "Правилният човек за правилното място" - така пък нарече Фандъкова вицепрезидентът на групата на ЕНП Отмар Карас. И също декларира подкрепа - настояща и бъдеща, както за ГЕРБ, така и за номинацията на партията за кмет на София.

Комисията за проверка на кабинета „Станишев” зацикли, установява Новинар.

Временната комисия, която трябва да провери харчовете и назначенията през последната година на правителството на Сергей Станишев, е зациклила, научи „Новинар”. Причината е, че министерствата, от които депутатите поискаха документи и информация за определени сделки, отказват да я дадат. Оттам обяснявали, че информацията е класифицирана. Едно от въпросните министерства било това на отбраната. Народните представители от ГЕРБ били бесни и дори поискали среща с премиера Бойко Борисов, който да им съдейства за изискване на документацията. Досега временната комисия не е направила нито едно разкритие. Преди няколко седмици те обявиха, че ще изслушват и разследващи журналисти заради техни публикации. Комисията вероятно няма да заседава и тази седмица. Председателят Стоян Мавродиев е в болнични.

Спасяват бюджета с "източени" фирми, твърди Дума.

Около 64 милиона лева ще прибере в държавния бюджет правителството, и то от фирми, за които съвсем доскоро твърдеше, че са разграбени от предишното управление или направо източени. Това стана ясно след заседанието на Министерския съвет вчера. Става дума за дружествата "Летище София" ЕАД, "Кинтекс" ЕАД, "Български енергиен холдинг" ЕАД, "Български пощи" ЕАД, "Булгартабак холдинг" АД и "Информационно обслужване" АД. Вчера министрите мотивираха решението си с това, че фирмите са в стабилно финансово състояние въпреки ефектите на икономическата криза. Към 30 юни тази година те разполагали с достатъчно средства и решението на МС нямало да наруши нормалната им работа.
Само допреди месец обаче в изявленията си представителите на ГЕРБ твърдяха съвсем друго. Няколко пъти лично премиерът Бойко Борисов обвини предишното управление, че е източвало "Информационно обслужване". През август Бойко Борисов пък публично се закани да закрие Българския енергиен холдинг. Това е абсолютно ненужен орган, каза тогава министър-председателят. Сигурен съм, че до 1-2 седмици ще го закрия, категоричен бе Борисов.

Извадиха досието на Алексей Петров, пише Новинар.

Алексей Петров, който беше съветник на ексшефа на ДАНС Петко Сертов, е бил агент на Държавна сигурност. Това стана ясно, след като вчера комисията по досиетата оповести кои от членовете на ръководството на Националния осигурителен институт (НОИ) са били част от репресивния апарат на комунистическия режим. Петров е бил щатен служител на Шесто управление на бившата ДС. Той е бил зачислен към направление "Терор" през януари 1987 г. и е работил като командир на отделение до началото на 1990 г. В този период Петров е бил барета в Отряда за борба с тероризма. През ноември 1990 г. е преназначен за зам.-началник на отряда. Петров е бил член на Надзорния съвет на НОИ като представител на Съюза за стопанска инициатива. Той е сред основателите на частните застрахователни дружества "Аполо и Болкан" и "Спартак" през 90-те години. Това е второто осветяване на Алексей Петров като служител на тайните служби.

Съдията взема по-малко от адвоката. И да не е подкупен?, анализира 24 часа.


От страниците на “24 часа” статия на тримата известни юристи през юли откри важна дискусия - за законите, които чакат спешен ремонт. Днес ви предлагаме техните - също дискусионни - идеи за промяна на съдебната система. Огнян Герджиков е бивш председател на 39-ото народното събрание, Явор Нотев е депутат от “Атака”, Иван Тодоров е собственик на “Сиела”.
През периода 1998-2009 г. бюджетът на съдебната власт (включително прокуратура и следствие) се е увеличил 7,6 пъти, докато целият държавен бюджет се е увеличил към 4,9 пъти. За 2008 г. по процент на годишния бюджет на съдилищата, България е в първата третина на държавите от Европейския съюз.Средната брутна заплата в двата върховни съда е над 4 500 лв. Според данни на Съвета на Европа през 2008 г. в България е имало 23,7 съдии на 100 000 души население. Това поставя България също в първата третина на страните в Европейския съюз. На пръв поглед излиза, че България не би следвало да е зле с правораздаването. За съжаление именно правосъдието е една от най-критикуваните сфери от Европейската комисия.Първият съществен проблем се оказва в изключително високия брой дела -България е на второ място в Европейския съюз по брой на граждански и административни дела на човек от населението.Поради тази причина първата задача пред държавата е да намали броя на делата. Най-простият начин е да се повишат таксите за административните дела. В момента таксата за граждани е 10 лв., а за юридически лица - 50 лв., което не е никаква бариера срещу злоупотреба. Би следвало при касационното обжалване на административни дела да се въведе такса като процент от интереса, когато е налице такъв интерес и този процент да се плаща след решаване на случая от загубилия делото. Така въведеният процент няма да е пречка да се заведе самото дело.

Вдигат данък сгради, тревожи Дневен Труд.

Общините ще могат да вдигнат данък сгради от следващата година. Тази възможност им се дава с поправка в Закона за местните данъци и такси, която правителството одобри. Според нея се вдига горната граница на “коридора”, в който може да варира налогът. Сега общините могат да определят ставка в диапазона от 1 до 2 на хиляда от оценката на имота. Догодина горната граница се вдига до 2,5 промила. Проверка на “Труд” установи, че в големите общини засега не е обсъждано увеличение на данък сгради.
Удрят спекулата с жилищни имоти
Човек трябва да притежава жилище повече от 3 години, за да може да го продаде или замени, без сделката да се облага с данък общ доход (ДОД). Това реши кабинетът вчера, като прие промени в пет данъчни закона. Досега жилище можеше да се препродаде на по-висока цена почти на следващия ден, след като е било придобито, и да не се дължи ДОД. Преференцията важеше за 1 жилище на година. С промяната ще се намали спекулата с имоти, обясни финансовият министър Симеон Дянков. Въпреки възраженията на синдикатите правителството реши от 2010 г. да отмени облекченията за млади семейства (под 35 г.) с деца, които са теглили ипотечни кредити. За платените през т. г. лихви по заема не се дължи ДОД. Дянков заяви, че така се дискриминират семействата над 35 год. Министрите промениха и Закона за местните данъци и такси, като дадоха възможност на общините да вдигнат още данък сгради. Горната граница се увеличава от 2 на 2,5 промила. При сделка с имот таванът на местния данък се вдига от 2,6% на 3% от сумата.

Съд за рекета да плащате парно и за стълбите, информира 24 часа.

Да плащаш стотици левове за парно, без да си стъпвал в апартамента през зимните месеци, може да е енергийно логично, но е напълно необяснимо за потребителите. Мнозина от тях изпищяха от сумите, искани им за общите части. В някои случаи те са 50% от сметката, в други 60 или 70%. Те плащат за нещо, което не са потребявали. Това напомня на данък, наложен незаконно от търговско дружество. Абсурдът е пълен, защото тези аномалии се дължали на широки коридори и стълбища. "24 часа" сезира обмудсмана на България Гиньо Ганев за проблемите и той отсече, че всеки текст, противоречащ на конституцията, ще бъде даден на съд, за да бъде отменен. Миналия месец след намесата на омбудсмана Конституционният съд отмени Закона за културното наследство по искане на граждани. По същата схема “24 часа” ще настоява Гиньо Ганев да поиска Конституционният съд да се произнесе. Апартамент от 99 кв. метра на ул. "Пиер Дегейтър" в София има сметка за парно от над 700 лв. за целия сезон. Нормално, дори е малко, би реагирал човек, ако там хората са се топлили цяла зима.
Уви, не - те са пребивавали в жилището точно 20 дни, докато е имало парно. Имали нещастието обаче да си купят апартамент в блок, където коридорите са големи. Проверката, направена от столичната топлофикация, показва, че семейството има да плаща за общи части повече, отколкото за отопление. Енергията, която е била за отопление, е 2900 квтч, за сградна инсталация обаче са начислени 3124 квтч. Проблемът бил, че за няколко радиатора в този блок след изчисляване на единиците от уредите е трябвало да се начисли енергия над пределно допустимата, която може да излъчва отоплителното тяло.

Финансовият сектор очаква рекордни заплати въпреки кризата, разкрива Новинар.

Най-големите финансови компании в САЩ ще раздадат рекордни възнаграждения на служителите си през тази година. Това показва проучване на в. "Уолстрийт джърнъл", като сумата се оценява на 140 млрд. долара. Това би било в пълен контраст с един от най-наболелите напоследък проблеми - нуждата да се контролират прекомерно големите възнаграждения на банкери и брокери, особено на тези в компаниите, които получиха държавни помощи и в крайна сметка се оказаха сред катализаторите на финансовата криза. Именно жаждата за повече пари ги стимулира да взимат рискови решения на финансовите пазари. От друга страна, повишенията в заплащането може да се приеме като положителен сигнал, тъй като финансовата индустрия вече генерира повече приходи, а пазарите се възстановяват. "Уолстрийт джърнъл" разглежда публикуваните досега отчети на 23 от най-големите компании на Уолстрийт (като включва и два борсови оператора). Сред дружествата са "Джей Пи Морган", "Ситигруп", Банк ъф Америка, "Голдман Сакс", "Блекрок", "Франклин рисорсиз" и NYSE Euronext. Част от посочените компании са получили пари от банковия фонд TARP на САЩ.

Самотни, неграмотни, озверели, казва за "Убийците на прехода" д-р Нина БЕЛОВА, криминолог от Института на МВР в интервю за Дневен Труд.

- Г-жо Белова, потресени сме тия дни от две убийства във Велики Преслав и Карнобат - клане, изнасилване, обезглавяване, сред трите жертви е и 9-годишно момиченце. Най-страшното е, че убийците са почти деца - 17-18-годишни, които никак или почти не са ходили на училище... Виждате ли връзка вие между озверяването и неграмотността?

- Да, липсата на образование е един от факторите за детската агресия. Но има и други, установени в последното изследване на Националния институт по криминалистика и криминология на МВР. Аз съм ги описала и в книга. Децата, които не ходят на училище, обикновено произхождат от необразовани родители, примитивни като личности. Ходейки на училище, те би трябвало да усвоят позитивни модели на общуване - толерантност, уважение към личността и живота на другия. Като не посещават учебните занятия или отпадат от тях, те усвояват у дома си или на улицата един беден поведенчески репертоар, в който насилието доминира като начин на решаване на проблеми и като средство за успех: за набавяне на пари, доминиране в група или отмъщение.
- Парадоксът е, че когато се хванат такива деца в злодеяние, те биват връщани на родителите за превъзпитание. Те в най-добрия случай ги превъзпитават с юмручното право...
- Ако изобщо им обърнат внимание. Искате ли пример за домашно “възпитание”? Дете на 5 години, седмо в семейството. Бащата е изгонил майката и другите деца, той е безработен, без образование и решава да задържи само малкия, защото той му помага да краде. Понеже е дребничък, прехвърля го през прозорците в чужди домове. Веднъж влизат у една баба, която дотогава им е помагала да оцеляват. Къщата е в градина, далеч от хорски очи. Цяла нощ бащата се мъчи да убие бабата с електрически ток - каква жестокост! Обелва шнура на нощната лампа и опира в жената голата жица, но само я измъчва с това, причинява й рани. Бабата вика, няма кой да я чуе. Накрая той я удушава с някаква дреха. Всичко това се прави пред очите на детето. Убиецът пуши през всичкото време и хвърля фасовете. Заради тях го залавят. Питат момченцето: “Ти беше ли там?” То отговаря нещо потресаващо: “Аз всичко видях и разбрах, че ще хванат тате, понеже хвърляше фасове на земята.” “А ти защо не го предупреди”, питат. “Защото ние сме лоши хора, такива като нас трябва да бъдат убити”, отговаря малкият. Какви емоции са това! Ами какво е ставало в душата на онова момиче от Ракитово, което уби с брадва баща си, след като той го малтретирал сексуално, и то пред очите на други деца?!
Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3926 |13.10.2009 Пресата на 14 октомври . 0| 4309 |12.10.2009 Пресата на 13 октомври . 1| 3902 |11.10.2009 Понеделнишката преса на 12 октомври . 3| 4000 |08.10.2009 Петъчната преса на 9 октомври

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads