Реклама / Ads
1| 4855 |16.02.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 17 февруари

.
Вестниците пишат за 60 българи с банкови сметки в Швейцария и Люксембург; за това кой уби прокурора Николай Колев и ямболската адвокатка; за нашите като филмови звезди из Ванкувър.
 

Белезници за група, източила 1 млн. лева ДДС, пише Новинар.

Над 1 млн. лева ДДС са били източени от държавната хазна от престъпна група, съобщиха от МВР. Белезници са щракнали на ръцете на петима мъже, свързани с пране на пари и източване на ДДС. Специализираната полицейска операция е била проведена в Габрово. Лидерът на организираната престъпна група е мъж на 47 години. Той и останалите задържани регистрирали фирми на територията на страната на името на социално слаби, като част от участниците в бандата притежавали пълномощни, с които ги представлявали. Всички фирми били регистрирани по Закона за ДДС. Чрез пълномощни от подставени лица са изготвяни счетоводни документи с невярно съдържание, депозирани пред съответните териториални дирекции на НАП за получаването на данъчен кредит от фиктивни сделки, обясниха разследващите. На фиктивните собственици тарторът на бандата плащал месечно между 300 и 500 лв. Престъпната група била формирана в началото на 2008 г. Част от източените средства били влагани в купуването на движимо и недвижимо имущество и така парите били изпирани.

60 българи с банкови сметки в Швейцария и Люксембург?, установява 24 часа.

Списък с поне 60 имена на заможни българи има в Националната агенция за приходите, научи "24 часа". Селекцията станала след събирането и обработката на огромни масиви от собствена информация, както и от други източници, обясняват експерти. По закона за облагане доходите на физическите лица всеки българин, който има доходи от лихви или друг източник в чужибина, трябва да обяви тези доходи в данъчната си декларация. Знае се, че в края на 2008 г. приходната ни агенция е поискала официална информация за доходи и спестявания на българи зад граница. Писма са изпратени до Швейцария, Монако, Лихтенщайн, Андора, Сан Марино. Българските данъчни са поискали данни и от Холандските Антили, Аруба, Ангила, Търкс и Кайкос, Джърси, Гърнси, Монтсерат, Британски Вирджински острови и остров Ман. Според източници от приходната агенция след получените отговори била разпоредена пълна данъчна ревизия. Данните от нея дали някои от имената в черния списък. Отлично информирани източници твърдят, че финансовото разузнаване, което е част от ДАНС, пък имало оперативни данни и за някои чести трансфери от български към чужди банки. Свързани с тези трансфери също влезли в списъка за проверка. Според изчисления на експерти от приходната агенция може да се окаже, че нашенци кътат в чужди банки около 300 млн. евро.

Кой уби прокурора Николай Колев и ямболската адвокатка, пита Дневен Труд.

Покрай операция "Октопод" изненадващо миналото възкръсна. Филчев излезе от укритие, зове за арест на Костов, отвращава се от "миризливия Наско" и "смрадливия гном" (б.р. Атанас Атанасов), сипе слова...Покрай ареста пък на Алексей Петров куп люде героично си приписват заслуги със задна дата. Но назад във времето на пръсти се броят онези, които критикуваха прокуратурата, когато главният прокурор бе недосегаем. В ерата "Филчев" само шепа журналисти застанаха откъм страната на истината, а единственият политик, който каза на глас онова, което сега "храбреците" си приписват - бе Едвин Сугарев. Едно обемисто открито писмо до ВСС през 2002 г. предизвика невиждан скандал, който мина границата на българските полета. Пред съдебния съвет Сугарев изложи шокиращи факти за манипулации и безобразия в прокуратурата - за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, за смъртта на прокурора Николай Колев, за натиска над прокурора Николай Джамбов, довел до самоубийството му, за рекет над плевенски бизнесмен от Алексей Петров, чиято жалба внесе във ВСС. И т. н., и т.н. Тогава "синият" ВСС поиска оставката на Филчев, протежиран за главен прокурор от времето на "синия" кабинет на Костов. Филчев не я даде, естествено, а сините политиците гледаха сеир - все едно баталията не се случваше в държавата, която управляват. Прокуратурата не посегна на ужасиите, с които Сугарев засипа съвета. А той самият потъна в дела за клевета, заведени от близкия до Филчев Алексей Петров. Едното, за думите му пред медиите: "Смятам, че поръчители на убийството на прокурора Николай Колев са г-н Филчев и евентуално Алексей Петров." И още: "Има връзка между Алексей Петров и убийството на ямболската адвокатка", както и че "сръбската мафия е дала 3 млн. щ.д. на Алексей Петров, за да се предотврати изпълнението на съдебна поръчка от Холандия за екстрадирането на сърбина Сретен Йоцич". Тези изявления Сугарев направи на 29 декември пред “Дарик” радио и БТВ, ден след убийството на прокурора Колев, с който се срещал многократно през 2002 г. Направи ги мигове след като бе разказал всичко чуто от убития Колев и в полицията, и в следствието. Пред всички бе заявил: "Това е политическо убийство, защото са засегнати интересите на главния прокурор." Както и че на последната му среща с Николай Колев, преди Коледа през 2002-ра, прокурорът доверил: "Може да се намери свидетел за убийството на ямболската адвокатка, който да потвърди, че в деня на убийството й Надежда Георгиева е очаквала Никола Филчев вечерта".

Шефът на "Газпром" изненада властта, алармира Дума.

На внезапна визита в София вчера бе председателят на управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер. Той разговаря с президента Георги Първанов и с премиера Бойко Борисов. Доказателство за изненадващото пристигане на Милер у нас бе планираното за вчера посещение на Бойко Борисов в държавната информационна агенция БТА, което не се състоя. Въпреки това министърът на енергетиката Трайчо Трайков се опита да опровергае, че посещението на Милер е дошло като гръм от ясно небе. Пред президента Първанов Милер е потвърдил съгласието на руската страна за директни договори за доставка на природен газ за България. Обсъдени били и въпроси, свързани с реализацията на проекта за "Южен поток". България е поставила пред руската страна набор от искания, между които повишаване на транзитните такси и доставка на газ без посредници, съобщи по-късно Трайчо Трайков. Българската позиция е, че може да бъде построена атомната централа "Белене", защото в този проект вече са вложени много пари, заяви още Трайков. Предстоят разговори с руската страна за отпускане на заем в размер на около 2 млрд. евро, за да могат да продължат строителните дейности по "Белене" през тази и следващата година.

1260 декара заменки на перки за ток и складове, констатира 24 часа.

Разрешена е промяната на предназначението на над 1260 дка земеделски земи, които частници са получили чрез заменки с държавата преди март 2009 г. На тях ще има складови бази, паркове за производство на ток от слънцето и вятъра, оранжерии, база за ремонт на трактори, винарска изба и шивашки цех. Смяната на статута е станала през последните 6 месеца след идването на власт на ГЕРБ - от 27 юли 2009 г. до 2 февруари 2010 г., показват данни на земеделското министерство. Министър Мирослав Найденов предостави списъка на фирмите по питане на депутата от БСП Антон Кутев, който се усъмни, че е бил нарушен мораториумът за смяна на предназначението. Гласуваната от парламента забрана обаче засяга само горите, а за земите във вътрешността на страната няма ограничения, уточниха от земеделското министерство. Промяната на статута на тези 1260 дка е станала, именно защото те са във вътрешността и са били необходими за разширяване на производството на български фирми. Нито една от заменките не е до морето. Част от замените са сред последните сделки, подписани от бившия земеделски министър Валери Цветанов. За тях срещу него върви досъдебно производство със съмнения, че са неизгодни за държавата. Одобрените промени на предназначението са на 17 фирми и физически лица. Най-голямата е на фирма "Омега Агро" ЕООД, която е 100% собственост на "Винпром Пещера". При нея се променя статутът на 576,075 дка, върху които е предвидено изграждането на складова база в землището на пловдивското с. Дълго поле. Сред заменилите земи, на които е сменен статутът, е и "Тесса енерджи" ООД на Александър Найденов Щерев и Илиана Георгиева Иванова-Угринова. Щерев е в управата на "Тесса уинд голф клуб" заедно с рекламния бос Красимир Гергов.

ДПС ще оспорва отнемането на един депутатски мандат от партията, съобщава Дневник.

ДПС ще търси всички начини, за да оспори отнемането от партията на един депутатски мандат с днешното решение на Конституционния съд. Това обявиха днес на пресконференция от формацията. Движението ще обжалва решението пред Конституционния съд, както и пред Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Хипотезата, че на практика сме в ситуация на нов изборен резултат, дава правото да ползваме процедурата, според която обжалването на изборните резултати става до 14 дни от обявяването им, обясни зам.-председателят на партията Лютви Местан. Според закона обжалването става чрез главния прокурор пред Конституционния съд. Ако това ни бъде отказано, то ще бъде ново основание за атака в съда в Страсбург, казаха от ДПС. Според формацията актът на съда не е законово или конституционно обоснован и нарушава права, дадени с основния закон на България. Една от причините ДПС да сезира съда в Страсбург е, че КС отказал да конституира засегнатите депутати като страна по делото и така им е отказал правото на защита. Това решение на Конституционния съд е погрешно, порочно и безпрецедентно, коментира Местан.

Реформата в БАН няма да намали щата й, информира Дневник.

Реформата в Българската академия на науките няма да намали щата й. Той ще остане 8 хил. души, обясни научния секретар академията Стефан Хаджиторов. След като институтите бъдат атестирани, няма да бъдат уволнявани хора, просто възрастните ще бъдат подменяни с по-млади. Досега са били пенсионирани около 400 души, като процесът ще продължава през следващите месеци. На тяхно място са били назначени близо 70 души. Според председателят на БАН Никола Съботинов много млади хора искат да правят наука. "Има потресаващи случаи на хора, които живеят в тежки условия, спят по чакални на гари, но искат да работят в академията", обясни Съботинов. Той се срещна с млади учени от няколко организации, за да обсъдят предстоящата реформа в БАН. На нея те също подкрепиха идеята, че зад "засиления натиск за промени в академията стоят апетити към имотите й от страна на управляващите". Реформата в БАН трябваше да стане в края на януари, но тогава се оказа че тя тепърва започва. Сега предстои да се реши кои институти ще бъдат слети или преобразувани. По предложение на ръковоството от 69, звената трябва да станат 42, "но не се знае какво ще се приеме накрая", смята Хаджитодоров.

Бебе изнасилено почти до смърт, ужасява Дневен Труд.


Бебе на 2 години и 8 месеца от Сандански е било изнасилено почти до смърт. Жестоката гавра се разбули вчера в Института за спешна медицинска помощ "Пирогов". Там лекарите като по чудо спасиха бебето, докарано при тях със спукан пикочен мехур, кръвоизлив от ануса и разкъсано право черво. Малкият Александър е претърпял сложна операция, но няма опасност за живота му. Лекарите от "Пирогов" се усъмнили и алармирали Агенцията за закрила на децата. При проверката се оказва, че Сашко не за първи път постъпва в болницата с коремни проблеми и кървене от ануса. Майката Христина има психично заболяване. Бабата на Сашко от 20 г. е клошарка, също има умствени отклонения, но вчера разказа, че като малка дъщеря й била изнасилвана от баща си. Таткото на Сашко се изхранва от улицата и рядко работи. Момченцето е прието със спукан пикочен мехур и с разкъсан ректум, обясни д-р Христо Пседерски, шеф на Детска реанимация в "Пирогов". На детето е направена много сложна и животоспасяваща операция, при която е зашит мехурът, а дебелото черво е възстановено. Опасност за живота на малкия Александър няма, каза още д-р Пседерски, но не се нае да определи колко дълго ще бъде възстановяването на пострадалото момче. В полицейското управление в Сандански са задържани за разпит родителите на малкия Сашко.

Нашите като филмови звезди из Ванкувър, разказва Новинар.

Като филмови звезди се почувстваха нашите олимпийци на път за хотел "Мариот", където в понеделник бе отбелязан Денят на България. Отборът ни бе взет от олимпийското село и возен из улиците на Ванкувър в суперлуксозен автобус, наеман само за частни партита, с кожени кресла, тв и аудиосистеми, няколко барчета в салона, лилави светлини по тавана и затъмнени стъкла. „Все едно сме в Холивуд” - бяха повечето от коментарите на Сани Жекова и компания. Стефан Георгиев се посини в спускането. Най-добрият ни алпиец и бивш капитан на националния отбор по ски - Стефан Георгиев, не завърши в спускането, но пък си осигури сериозна подутина и огромна синина на десния крак точно преди комбинацията. Българинът, който стартира с 62-ри номер, се контузи, след като едната му ска се откачи при удар в бабуна на силно изровената писта и го тресна в прасеца на десния крак. Стефан обаче бе категоричен, че това няма да му попречи да се пусне в суперкомбинацията и да даде всичко от себе си.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4159 |15.02.2010 Пресата на 16 февруари . 0| 4044 |14.02.2010 Понеделнишката преса на 15 февруари . 0| 4747 |11.02.2010 Петъчната преса на 12 февруари . 1| 4203 |10.02.2010 Пресата на 11 февруари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads