Реклама / Ads
0| 4330 |17.02.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 18 февруари

.
Вестниците пишат за митничар плащал по 30 000 лв. "месечна заплата" на шефовете си; за нови епизоди на „Октопод”; за бебе, изнасилено 20 дни след раждането.
 

Митничар плащал по 30 000 лв. "месечна заплата" на шефовете си, съобщава Новинар.


Митничар, който е плащал на шефовете си, за да си затварят очите за канали за контрабанда, е бил арестуван, съобщиха от МВР. Белезниците са щракнали на ръцете на 44-годишния Красимир Гочев, който е бил началник смяна на ГККП Лесово. Според разследващите Гочев плащал по 30 000 лв. месечно на началници в службата си, за да покриват престъпната му дейност. Премиерът Бойко Борисов се ангажира ръководителите на задържания митничар да бъдат арестувани. Такива действия ще бъдат предприети към всички директори на държавни агенции, за които съвместните проверки с прокуратурата установят законови нарушения и злоупотреби, закани се Борисов. Пачките, които са попадали в шефовете, са се разпределяли към по-горни нива, обясни вътрешният министър Цветан Цветанов.

Борис Велчев: Очаквайте нови епизоди на „Октопод”, цитира Дневен Труд.

„Бойко Борисов е прав. Това негово изявление може би се схвана като война между държавата и престъпната група, наречена с името “Октопод”. Но не е така. Това е само една битка”, заявява в интервю за „Труд” главният прокурор Борис Велчев. Войната е между всички държавни институции и всичките онези, които прекарват живота си в рекет, насилие, убийства, кражби, трафик на наркотици. Това е истинската война, която тече в момента. „Операцията “Октопод” е важен епизод от нея, но не е последният. Трябва да имаме готовност (а ние с МВР имаме такава) да направим продължение с няколко нови епизода в недалечното бъдеще”, казва още Борис Велчев.

От 1 март масов лов на дрогирани шофьори, информира 24 часа.

Масов лов на дрогирани шофьори започва КАТ в цялата страна от 1 март, съобщиха от Пътна полиция. До дни за първи път у нас ще пристигнат първите 1200 еднократни тестера за установяване на водачи, които са употребили хероин, кокаин или други видове наркотици. Уредите ще установяват по слюнката само за около 60 секунди дали проверяваният е взел наркотици в последните часове, които да влияят на реакциите му зад волана. Тестерите ще бъдат раздадени на всички отдели на КАТ в 28-те областни диркеции на вътрешното министерство в страната. Всеки заловен да шофира с каквото и да е съдържание на дрога в организма, ще бъде съден и може да лежи до 2 години в затвора, предупредиха експерти.

Всеки ден 19 умират от лекарска грешка, твърди 24 часа.

19 души на ден, или около 7000 годишно, у нас умират от лекарски грешки. Това съобщи Мина Попова, експерт в Министерството на здравеопазването, на дебат за добрите европейски практики в парламента. Данните са от проучване на Световната банка, заръчано от здравната каса. 18% от българите смятат, че са пострадали от сгрешена диагноза или медикаментозно лечение. 5% са убедени, че са били оперирани неправилно. Доверието в лекарите у нас е 35%, или два пъти по-ниско от средното за ЕС (69%). В повечето европейски страни има изградени системи за отчитане на лекарски грешки. Д-р Ивайло Ваклинов от НЗОК посочи, че липсата на медицински стандарти се отразява на качеството на здравните услуги у нас. Средствата за здраве се харчат основно в болниците, обясни Ваклинов. Увеличаването на приетите за лечение се дължало главно на принципа, че парите следват пациента.

Висока вълна тръгва към Гърция и Турция, предупреждава Дневен Труд.

Висока вълна се очаква по реките Арда, Тунджа и Марица през следващите 3 дни. От екоминистерството предупредиха в сряда Гърция и Турция за идващата опасност. Водният стълб в долните течения на реките към границите вече е критично висок. А според прогнозите на НИМХ към БАН през следващите дни се очакват още валежи и интензивно снеготопене. Екоминистерството нареди да започне източване на язовирите и да се осигури в тях поне 25% свободен обем, който да поеме новата висока вълна.Там, където това не е възможно, ще има денонощно наблюдение на съоръженията, за да се предупредят хората при опасност от наводнения.

Пак отложиха делото срещу Спаска Митрова, пише Стандарт.

След 2 часа и 40 минути дебати в съдебната зала при закрити врата, съдия Злата Попова отложи делото срещу Спаска Митрова за 24 февруари. Бившият мъж на българката Воислав Савич представи нови доказателства, които съдът трябва да разгледа. "Поради тази причина съдийката реши да се отложи делото. Това не е в интерес нито на Спаска, нито на тъжителя. Няма взето решение относно това, кой ще отглежда малолетната Сузана", заяви адвокатът на Спаска Ставре Джиков, който е бивш главен прокурор на Македония. "Не съм доволна от поредното отлагане. Не знам до кога ще продължи. Казват, че на 24-и ще е настина последното заседание. Но и днес тази сага трябваше да приключи, затова не се наемам с прогноза", заяви на излизане от основния съд в Гевгели Спаска Митрова.

Спортни бази ще може да се продават без търг, научаваме от Дневник.


Част от най-големите държавни спортни бази в България вече ще могат законно да минат в частни ръце без търг или конкурс. Ще се използва моделът, приет през май 2009 г. специално за Агенцията за управление на дипломатическите имоти в края на мандата на кабинета "Станишев". Министерският съвет реши да вкара дружествата "Национална спортна база" (НСБ), "Академика 2000" и "Академика спорт" в разрешителен списък, при който се дава възможност за отдаването на техните активи или замяната чрез пряко договаряне. Вносител е спортното министерство с мотива, че така ще се позволи на федерациите и клубовете да наемат дългосрочно спортни бази, без да минават през конкурс.

Бебето изнасилено 20 дни след раждането, ужасява Монитор.

2-годишният Сашко от Сандански, който беше приет в "Пирогов" с разкъсани вътрешности вследствие на изнасилване, е бил приет с кръвоизлив в ануса още когато е бил на 20 дни. Това съобщи вчера пред "Монитор" шефът в Агенцията за закрила на детето Теодора Иванова. Тогава детето е било със същите симптоми. Вероятно сексуалното малтретиране на новороденото е започнало още тогава. Теодора Иванова, шеф в Агенцията за закрила на детето, поема случая.
В понеделник през нощта малкият Сашко беше докаран в "Пирогов" в тежко състояние. Детето беше с разкъсвания на дебелото черво и пикочния мехур вследствие на зверско изнасилване. Основен заподозрян според полицията е бащата на детето - 38-годишният Костадин Тасев. Общо 5 пъти детето е преглеждано от лекари, но до момента никой от тях не е подавал сигнал за упражнено насилие, твърди Теодора Иванова. Според закона всяко длъжностно лице е задължено да уведоми при съмнителни случаи, допълва тя. Затова част от усилията на контролните органи ще са да се проследи дали лекарите са открили индикации за сексуално насилие, но не са информирали за това. Освен това ще се проверява дали социалните работници на място са получавали сигнали за някакви неблагополучия в семейството. Двегодишното момченце
ще бъде настанено в дом "Майка и дете", съобщи пред "Монитор" шефката на Отдела за закрила на детето към социално подпомагане в Сандански Мими Алексиева. Ако сексуалното насилие бъде потвърдено, ще предприемем и отнемане на родителските права", допълни тя.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4854 |16.02.2010 Пресата на 17 февруари . 0| 4159 |15.02.2010 Пресата на 16 февруари . 0| 4044 |14.02.2010 Понеделнишката преса на 15 февруари . 0| 4747 |11.02.2010 Петъчната преса на 12 февруари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads