Реклама / Ads
0| 3977 |17.06.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 18 юни

.
Вестниците пишат за частни радари – касички; за бунт в “Атака”, ще свалят Сидеров; за това, че Кунева държи в шах НДСВ.
 

Частни радари – касички, описва 24 часа.

Частни радари са новите касички на пътните полицаи. За първи път висш шеф в МВР призна това пред “24 часа”. “Работим по случая с нерегистрирани апарати за контрол на скоростта. Това са частни радари, които не са калибровани и одобрени. Изкарва си служителят “смяната” на пътя, прибира радара в багажника и си тръгва със заработеното”, обясни корупционната схема Румен Ганев, шеф на дирекция “Вътрешна сигурност” в МВР. Нарушителите на пътя използвали връзки и контакти, в резултат на което много често шефове на районните управления и КАТ анулирали актовете им.

10 000 лв. за свободата, обявява 24 часа.

Зам.-вътрешният министър в оставка Раиф Мустафа се нареди сред ВИП клиентите на прокуратурата заради най-големия корупционен скандал на годината. В столичното следствие в сряда му бе повдигнато обвинение за подкуп. Той ще отговаря, че е предлагал 100 000 лв. на шефа на агенцията по аквакултури Марин Димитров. По това дело миналия четвъртък бе арестуван шефът на “Авто инженеринг” Росен Маринов. За разлика от него зам.-вътрешният министър остава на свобода срещу 10 000 лв. Според запознати Мустафа е обещал на Марин Димитров, че бизнесменът Маринов ще му даде подкуп.

От ареста – на инспекция в подопечния им град, известява Дневен Труд.

“Мафиоти напират към българския парламент”, “Изборни кандидати от затвора”, “Мафиоти отново на свобода”. Такива са заглавията в немския печат след пускането на свобода на Пламен Галев и Ангел Христов, известни като Братя Галеви. Дупница обаче посрещна Галеви като месии. “Със свети Георги Победоносец напред! Това е девизът и това е целта – победа! И светецът да ги закриля!” Така с нескрит възторг и радост преживява освобождението на Братя Галеви архиерейският наместник на Дупница отец Георги Паликарси. Ако попът пропусна да посрещне Галеви, то това не направиха кметът на общината инж. Атанас Янев и шефът на местния мини-парламент Явор Тодоров. Те посрещнаха Братята и докладваха: “В града всичко е наред.”

Кунева държи в шах НДСВ, оповестява Монитор.

Неяснотата кои ще са евродепутатите на НДСВ напряга царската партия. Според жълтите мълчанието на еврокомисаря Меглена Кунева дали ще заеме депутатско място в Брюксел, или ще остане на поста си, е причина за много интриги между водачите в листата на партията за ЕС. До този момент не е ясно дали Жозе Мануел Барозу ще остане председател на Европейската комисия, от което според неофициална информация зависи и постът на родния комисар. Заради недомлъвките обаче хората на царя са в шах. Второто място на досегашния народен представител Антония Първанова е сигурно. Под въпрос стои говорителят на партията Станимир Илчев, който ще поеме за Брюксел, при положение че Кунева се откаже от креслото си в Европарламента. Илчев обаче е мажоритарен кандидат на НДСВ за Благоевград и ако бъде избран за депутат и замине, ще трябва да се провеждат частични избори в района, обясниха от "Врабча". Затова най-вероятният "втори", който освен Първанова ще представлява партията си в либералния алианс, e сегашният евродепутат на жълтите Биляна Раева.

Бунт в “Атака”, ще свалят Сидеров, твърди Дневен Труд.

Лидерът на “Атака” Волен Сидеров да бъде свален – това е една от точките в дневния ред на предстоящия извънреден национален сбор на партията. Заседанието се свиква на 19 юни от 11 часа в София от организационен комитет. Основната причина за недоволството е едноличното редене на депутатските листи от Волен Сидеров, обясни Константин Костов. “В Софийско има 21 общински организации на “Атака”. Всички подкрепят искането за сваляне на Сидеров с изключение на Самоков, защото техният представител е мажоритарен кандидат”, поясни Костов. Той обвини Сидеров, че е “продал партията на мутрите”. Целта била след време “Атака” да бъде дадена на Слави Бинев.

Чуждите инвестиции се свиват сериозно, информира Дневник.

Преките чужди инвестиции в България намаляват сериозно, показват данните на БНБ за платежния баланс. През първите четири месеца на годината в страната са влезли 955 млн. евро инвестиции, или с 50% по-малко в сравнение със същия период на 2008 г., докато през януари спадът беше около 10%. Основната причина за влошаването е, че през април в страната са влезли само 205 млн. евро срещу 722 млн. година по-рано. Намалението на инвестициите се отразява и на финансовата сметка на платежния баланс, която отчита трансферите по финансовите сделки и операции между страната и чужбина. През декември и януари сметката беше на минус, което означава, че през този период от страната
са излезли повече средства, отколкото са влезли.

Чужденци получават по 66 евро джобни, за да почиват в България, узнал е Новинар.

Кризата, която засегна изключително много фирмите в туризма в ЕС, ги накара да поведат същинска битка за повече клиенти. По 66 евро джобни пари получава всеки турист, който се е записал за почивка в България и лети от чешката столица Прага чрез определена туроператорска фирма. Освен джобните пари, които взимат, клиентите на туристическата агенция не плащат извънредните летищни такси. Според служители на туристическата агенция тази примамлива оферта се предлагала за втора поредна година и нямала нищо общо с финансовата криза. Това било като комплимент към хората, които се доверяват на туроператора. Средната цена на почивка за един турист на Черноморието в хотел със закуска и вечеря излиза около 700 евро.

Правосъдието ни вбеси Холандия, констатира Дума.

Холандският министър на европейските въпроси Франс Тимерманс е поискал от еврокомисаря по правосъдието Жак Баро да се вземе под внимание активирането на предпазна клауза едновременно с публикуването на докладите за Румъния и България. Настояването е изложено в писмо от края на май и ще се разглежда, в случай че в двете страни няма напредък в сферата на правораздаването, съобщи румънският сайт Нюзин. Европейската комисия отказа да потвърди дали е получила писмо с такова искане, предаде БНР. Медията разполага с документа, в който според Тимерманс досега Холандия е споделяла позицията на комисията, че подкрепата е по-ефикансна от санкциите. По думите на министъра обаче залогът вече е по-голям от практическите съображения и това е доверието в самия Европейски съюз. Българският министър по европейските въпроси Гергана Паси посочи, че “днес имаме много повече аргументи срещу предпазна клауза на ЕК в областта на правосъдието и вътрешните работи, отколкото преди една година”. Гергана Паси обясни, че е информирана за това писмо още преди месец.

Съкращават мъжете - вземали много пари, пише Монитор.

Масовите съкращения заради финансовата криза ще засегнат предимно мъжете. Това се дължи на по-високите им заплати, сравнени с ниското месечно възнаграждение при жените. Това сочат данните на проект "Изграждане на ефективен капацитет за прилагане на джендър мейнстрийминг подход", изготвен съвместно между социалното министерство и фондация "Джендърпроект", обявени вчера. В рамките на проекта са издадени три издания за равнопоставеността на половете в България. Според експертите до момента повечето съкратени са жени. Но тенденцията, която се очаква, е работодателите да редуцират все повече мъже. Работата им ще се разпределя между дамите, като заплатите им ще си остават непроменени, обясни Станимира Хаджимикова от фондация "Джендърпроект". Причината предимно жени да запазват работното си място е, че българката би направила всякакъв компромис с образованието си, семейството си и свободното си време само за да получава заплата, каза Лили Абаджиева, началник на сектор "Равнопоставеност на половете" към дирекцията "Демографска политика и равни възможности" към МТСП.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4178 |16.06.2009 Пресата на 17 юни . 0| 4544 |15.06.2009 Пресата на 16 юни . 0| 4032 |10.06.2009 Пресата на 11 юни . 0| 4117 |09.06.2009 Пресата на 10 юни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads