Реклама / Ads
0| 4068 |18.06.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 18 Юни

.
Вестниците пишат за Робин Худовата ярост на БСП; за зова за масови оставки в НДСВ; за 100 000 нелегални работници, връщани от Турция; за това откога започваме да плащаме с евро; за разкопките в София до декември; за цените на цигарите и за това, от какво умират българите.
 

БСП с яростта на Робин Худ, анализира Монитор.

В българската политическа гора се появи колективен Рубин Худ. На извънредния си конгрес в събота социалистите решиха да вземат от богатите, за да дадат на бедните. Така преди 8 века прочутият разбойник от Шъруудската гора и неговата банда раздавали блага на бедните, като причаквали и ограбвали благородниците. В събота и БСП с яростта на Робин Худ се изправи срещу богатите българи и обяви война на бизнеса. В ролята на разбойника се вживя Петър Димитров, който е кандидат за поста на Румен Овчаров. От конгресната трибуна Димитров поиска референдум срещу богатите българи. Колеги на Димитров веднага оприличиха изказването му с това на Жан Виденов отпреди 11 години. И припомниха, че на първи май от Бузлуджа тогавашният премиер обяви война на "чорбаджиите- кръвопийци". Шест месеца по-късно БСП бе изхвърлена с камъни от властта Бащата на фризираната управленска програма на БСП Петър Димитров обясни на съпартийците си, че трябва да се помисли върху въвеждането на "данък богатство" за българите, чиито доходи надхвърлят 100 000 лв. Като аргумент Димитров посочи, че родните социалисти нямало нужда да се правят на "добрички", тъй като в Европа отдавна били въвели данък лукс.

Дойде време Станишев да покаже характер, казва в интервю за 24 часа социологът Юрий Асланов.

На конгрес по рефлекс БСП винаги е търсила сплотяване. Словото на Станишев не беше провокация да се обясняват помежду си, апо-скоро да стане дискусия по вариантите за политики, защото той наистина говори вариантно - с "или, или". Даже това, което ми липсва, с малки изключения - като изказването на Петър Димитров, е, че сериозната дискусия около тези варианти за политики като че ли остана на заден план, а на преден излезе състоянието на партията. Данък "Лукс" не залегна в решение, беше казано като пример от практиката на леви партии в някои европейски страни. Наистина голяма част от БСП смята, че проблемът на България е богатството и богатите Не, проблемът е бедността. Спорът за данъчното облагане въведе заблудата, че богатството, което искаме да преследваме, идва по линия на доходите от труд.

Хонда за Овчаров,бира за народа, четем в Стандарт.

Румен Овчаров тръгна на покупки ден след червения конгрес. Докато колегите му в кабинета се чудят дали ще оцелеят, министърът в оставка си пазари нова хонда. Овчаров бе забелязан в столичния автосалон, където обходи всички щандове. Най-дълго обаче се задържа при "Хонда", където се впечатли от модела "Сивик хибрид". Ековозилото е с двигател на бензин и електрически мотор, а цената му е 46 000 лв. При сделка по време на изложението колата може да се вземе със солидна отстъпка. Овчаров се размина с шоумена Слави Трифонов, който оглеждаше моторите "Хонда Шедоу". По същото време на спирката пред автосалона пенсионери обсъждаха обещаното увеличение на парите им с 10 на сто. "От 1 юли ще можем да пием по няколко бири повече в жегата", подмятаха възрастни зевзеци.

Калфин недоволен, че Доган не обядва с Буш, отбелязва Сега.

"Посещението на американския президент е едно изключително важно политическо събитие за България и ако Ахмед Доган е бил поканен на обяда с него и е имал някакъв друг ангажимент, то това би трябвало да бъде действително един изключително сериозен ангажимент." Това каза външният министър Ивайло Калфин по повод отсъствието на лидера на ДПС от обяда, даден в чест на Джордж Буш. В политически план не съм усетил от страна на ДПС каквито и да било възражения по отношение на външната политика и не бих правил някакви големи обобщения от този случай, каза още Калфин. "Г-н Доган бе извън столицата, той е поднесъл своето извинение много отдавна", заяви зам.-шефът на ДПС Юнал Лютфи, който присъства на обяда. Доган се бил обадил по надлежния ред в президентството на лицето, което отговаря за организацията на този обяд. Лютфи не разбирал защо се прави проблем.

В НДСВ зоват за масови оставки, информира Новинар.

Министрите и ръководството на парламентарната група на НДСВ е редно по морални причини да си подадат оставките до установяване на истината за избора на новото ръководство на партията. За това призова вчера пред БНР царският депутат Олимпи Кътев. Повече от десет дни лобито около Пламен Панайотов се опитва да обяви конгреса от 3 юни за нелегитимен. Юристите дори излязоха с декларацията, в която призоваха за оставката на зам.-председателя на партията Милен Велчев. В четвъртък обаче лидерът Симеон Сакскобургготски изпрати писмо до структурите, в което обеща радикални промени в НДСВ и обвини част от депутатите, че действат с користни подбуди. Според Кътев кризата ще бъде преодоляна, а разцепление няма да има, но допълни, че при противоборството вътре в партията е възможно да се случи всичко.

Симеон наказва четирима, оповестява 24 часа.

Четирима ще бъдат “наказани” от 70-годишния Симеон Сакскобургготски на утрешното заседание на парламентарната група на НДСВ. Това са Соломон Паси, Николай Свинаров, Анелия Мингова и Даниел Вълчев. Първите двама ще бъдат принудени на освободят председателските кресла в парламентарните комисии, които заемат. Мингова ще престане да води жълтата група, а на Даниел Вълчев ще му бъде наложено да напусне вицепремиерския пост, както и ще престане да е министър.

Мария Капон влиза в битката за Пловдив, научаваме от Дневен Труд.

 Независимата депутатка Мария Капон е сред спряганите имена за десен кандидат-кмет на Пловдив наесен. За нейната номинация се заговори още след подреждането на листата на ГЕРБ за евроизборите, в която тя не попадна, въпреки че бе сред успешните български представители в Брюксел. Тогава излезе версията, че има уговорка с ГЕРБ за местния вот.

100 000 нелегални работници връща Турция, пише 24 часа.

Промени във визовия режим между България и Турция ще създадат огромни проблеми на хиляди наши изселници, които не са турски граждани. Става дума за български изселници, които от години живеят и работят нелегално в Турция, съобщиха от организации в Истанбул и Бурса. Досега те имаха право на 90 дни безвизов престой, който използваха да работят на черно. След този срок бяха длъжни да излязат от страната, но можеха да се върнат само след няколко часа с право на нови 90 дни. По тази схема между 50 и 100 хил. изселници живеят от години. Повечето отдавна имат жилища, децата им ходят на училище, макар да нямат гражданство и право на работа. От 10 май, когато влязоха в сила промените във визовата спогодба между двете държави от 1993 г., положението коренно е променено.

МВР се включва активно в събирането на дългове, четем в Сега.

Полицията, КАТ, паспортните служби, както и други структури на МВР ще оказват задължително съдействие на съдебните изпълнители в тяхната работа. Това ще съдържа съвместна инструкция между вътрешното, правосъдното министерство и Камарата на частните съдебни изпълнители, която до дни ще бъде обнародвана в "Държавен вестник", съобщи пред журналисти шефът на Камарата Георги Дичев. Очаква се включването на МВР да подобри рязко събирането на дълговете. По силата на Гражданския процесуален кодекс и закона за частните съдебни изпълнители МВР трябва да съдейства и сега, но на много места полицията отказвала помощ под предлог, че не се налага. Така например в Сливен съдебна изпълнителка трябвало да ходи сама в ромската махала, за да събира дългове, защото от полицията й отказали съдействие, разказа Дичев.

Плащаме с евро от 2010 година, прогнозира Стандарт.

България има възможност да въведе еврото от началото на 2010 г. Европейската централна банка (ЕЦБ) подкрепи България в намерението й да влезе в Европейски валутен механизъм 2 (ЕВМ2) до края на годината. Всяка страна трябва да стои поне 2 години в този режим, преди да въведе еврото. През това време се наблюдават показатели като инфлация, лихви и валутен курс, които трябва да бъдат в определени граници. На пресконференция, гуверньорът на ЕЦБ Жан-Клод Трише се изказал положително за напредъка на страната ни, гласи публикация на Института за пазарна икономика. Според Трише страната успешно е стабилизирала публичните си финанси и е доказала, че може да провежда стабилна фискална политика. Шефът на ЕЦБ е обърнал внимание и на дисбалансите в икономиката ни. Дефицитът по текущата сметка нарасна до 15,8% от БВП през 2006 г. През последните години дефицитът расте по-бързо от инвестициите. България покрива четири от петте Маастрихтски критерия. Само инфлацията е проблемна. За да въведем еврото, тя не трябва да превишава с над 1,5 процентни пункта средната за трите членки на ЕС с най-ниска инфлация. Останалите критерии не са проблем заради валутния борд и стабилната фискална политика на правителството.

Цигарите погват 4 лв., предрича Дневен труд.

Кутия “Виктори” може да поскъпне от 2,60 на 3,40 лв. догодина. Причината е, че финансовото министерство обмисля дали да вдигне рязко акциза върху цигарите. В ЕС минималният задължителен налог е 64 евро за 1000 къса (т. е. 2,56 лв. за кутия от 20 къса). В момента акцизът у нас е двойно по-нисък. По график, договорен с Брюксел, България трябваше да достигне минималното ниво през 2010 г. Във финансовото министерство обаче обмислят срокът да бъде изтеглен с 1 г. напред. Това значи по-рязко поскъпване от планираното и цена около 3,30 - 3,40 лева за “Виктори” догодина и 4,10 лева от 2009 г.

Българите умират от сърце, научаваме от Новинар.

България е на второ място в света по смъртност от сърдечносъдови болести, пише британският в. "Обзървър". На първо място е Украйна. На челно място по депресии пък са САЩ. Всеки десети американец страда от маниакални психози. В статията на "Обзървър" се казва още, че най-напреднала е епидемията от СПИН в африканската държава Свазиленд, където всеки трети жител е серопозитивен. Най-голяма е вероятността да починат от рак на белите дробове за унгарските мъже и белгийските жени. Приблизително всяко трето британче страда от астма. Заболеваемостта на Острова е 20 пъти по-висока, отколкото в Източна Европа. Средната продължителност на живота в България е със 7-8 години по-ниска от тази на останалите страни, членки на Европейския съюз. У нас на 100 000 души умират по около 1000, докато този брой в другите страни е 500-600. Според лекарите най-тревожно е положението при децата. Смъртността при малките е три пъти по-висока от тази в другите европейски страни. Още преди две години Икономическият и социален съвет беше предупредил, че има опасност страната ни да остане с отрицателен естествен прираст през следващите 10-12 години.

София в разкопки чак до октомври, предупреждава Стандарт.

София скоро ще бъде разкопана за ремонти. Преасфалтирането на улици започва до седмица, съобщи шефът на "Пътища и съоръжения" Иван Иванов вчера. Работата се забави, защото една от фирмите, която участваше в търговете, обжалва в съда решението на общинската комисия, обясни Иванов. По план ремонтите на улици ще продължат до октомври. За целта София е разделена на три района - североизточен, южен и западен. Фирмите, спечелили търговете, не само ще преасфалтират, но и ще пълнят дупки по булевардите и малките квартални улици. Постоянните валежи забавиха малко пускането на бул. "Шипченски проход", каза още Иванов. На практика улицата е вече асфалтирана от зала "Универсиада" до колелото на трамвая в "Гео Милев". Остават само някои довършителни работи по релсите. "Софийска вода" пък ще разкопае идеалния център, за да сменя тръби, съобщиха от фирмата. PVC тръби ще заменят стоманените, които са поставени още през 1911 г. Подмяна на водопровода ще започне по "Аксаков", в участъка от "6 септември" до бул. "Васил Левски". Отсечката е дълга около половин километър. Тръбите ще са и с по-голям диаметър. Три водопровода ще се реконструират и в кв. "Бенковски".

Созопол на протест срещу нефтопровода, научаваме от Дума.

 Община Созопол започва подписка за отклоняване на нефтопровода "Бургас-Александруполис", съобщи вчера БТА. Според общинския съвет петролът щял да се разтоварва в морето, за да се избегнат пристанищни такси. Това създава потенциална екоопасност и би рефлектирало върху туризма в региона, обявиха от пресцентъра на ОбС. Община Созопол започва подписка сред жителите на всички съставни селища срещу изграждането на петролен терминал и преминаването на нефтопровода през залива Вромос и територията на общината. Подписката ще бъде адресирана до законодателната и изпълнителната власти и всички институции, ангажирани с проекта. Решението за подписката е било прието по предложение на председателя на ОбС Панайот Рейзи с пълно мнозинство на редовна сесия.

"ФН"

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. | |30.11.-0001 Пресата на 29 май . 0| 4259 |28.05.2007 Пресата на 28 май . -1| 4276 |17.05.2007 Пресата на 17 май

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads