Реклама / Ads
0| 4298 |17.05.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 18 май

.
Вестниците във вторник пишат за срещата на българските медии във Виена, за новото обвинение срещу Николай Цонев, за срива на еврото.
 

"ВИС възкръснал в мощен канал за цигари", разкрива "24 часа"

Мощен канал за контрабандни цигари под крилото на бившата ВИС-2 засекли спецслужбите ни след подслушване на тайна среща на босове от групировката, научи "24 часа".

На срещата били двама бивши висаджии и ексмитничар от Кулата. Те говорели, че оборотът на контрабандата нараствал, и разказали за нови играчи в този бизнес - Кольо и Новия.

В разговорите се чувало и за хора под псевдонима Лапачите, за които се установило, че са депутати от опозицията, свързани с канала. Уговаряли да прекарват цигари през Кулата в хладилни камиони с месо. От контрабандата на цигари само през последните 4 месеца държавата е загубила 265 млн. лв., сочат данните на митниците.

"Дават Цонев и на военен съд", оповестява "Труд"

Бившият военен министър Николай Цонев ще се изправи и пред военен съд за сключването на четири неизгодни сделки за нуждите на армията.

Военноокръжната прокуратура внесе вчера обвинителен акт срещу бившия министър на отбраната за доставката на самолетни части за нуждите на армията и за временно ползване на хладилна база срещу бартер.

Според прокурорите под пагон неизгодните договори Цонев е подписал в периода от юли 1999 г. до февруари 2000 г. като началник на управление “Снабдяване и търговия” и шеф на дирекция “Управление на доставките” към Министерството на отбраната (МО). А с подписа си върху договорите бившият военен министър нанесъл на МО щети за 970 653,59 лева.

"Чуждите инвеститори вече изтеглят капитали", научи "Дневник"

За първи път от началото на кризата изтеглянето на капитали от България надхвърли вложенията на чуждите инвеститори. Според предварителните данни на БНБ за преките чуждестранни инвестиции през първото тримесечие има отлив на 21.9 млн. евро (0.1% от БВП).

Възможно е на по-късен етап цифрата да претърпи корекция. За същия период на миналата година в България са постъпили 926 млн. евро, или 2.7% от БВП. От края на 2008 г., когато и в страната започна да се усеща ясно ефектът от световната финансова криза, е имало случаи балансът за отделни месеци да е отрицателен, но за първи път цяло тримесечие е на червено.

В случая изтеглянето на чужди вложения през март (-168.8 млн. евро) изтрива малките излишъци от първите два месеца на годината. БНБ отчита като пряка инвестиция придобиването на поне 10% от капитала на дадено предприятие и последващите транзакции като промяна на дела в капитала, промяна във вътрешнофирмената задлъжнялост, изменение на дела на инвеститора в неразпределената печалба или загуба на предприятието.

"Еврото удари четиригодишно дъно", пише на първите си страници "Новинар"

Еврото достигна най-ниските си нива спрямо долара от четири години насам заради нови страхове относно стабилността на икономиките в еврозоната, съобщиха агенциите. На финансовите пазари еврото се търгуваше за 1,2237 долара.

По-рано този месец Европейският съюз и Международният валутен фонд постигнаха съгласие по пакет от мерки на стойност 750 млрд. евро, чиято цел е да се попречи на гръцките проблеми да обхванат и други държави от региона. Въпреки първоначалната еуфория обаче несигурността се върна, като акциите и еврото отново започнаха да падат.

Би Би Си отбелязва, че въпреки огромните суми, обещани за подкрепа на държавите от еврозоната, е необходимо въвеждането на строги ограничения, за да бъдат намалени бюджетният дефицит и дълговете на страните членки. Това обаче се отразява върху стойността на единната европейска валута, тъй като анализаторите се опасяват, че ограниченията ще намалят икономическия растеж на еврозоната.

"Медиите в България са под контрола на партии и групировки", съобщава "Атака"

Българските медии са под контрола на политици и икономически групировки. Това стана ясно вчера при огласяване на изследователския проект "Корупцията в българските печатни медии", който стартира с подкрепата на Фондация "За свободата", "Фридрих Науман" и посолството на САЩ в България. Този извод доказва тезата на АТАКА, че голяма част от медиите у нас са под контрола на Октопода и че влиянието на БСП и ДПС върху тях не е намаляло.

Изключително тревожни са тенденциите в българската медийна среда и тяхното състояние е утежнено, потвърждава и изследване на "Фрийдъм Хаус", което определя нашата преса като "частично свободна" и я поставя на 76-о място от 196 държави. Продължава натискът - политически и икономически, върху българските медии, което води и до журналистическа автоцензура в България, е изводът на Асамблеята към Съвета на Европа.

Наблюдава се концентрация на медиите и липса на стандарти за независимост, коментира политологът и експерт по масови комуникации д-р Иво Инджов. Той отдели седем изключително тежки проблема в българската медийна среда, сред които булевардизиране - липсата на обществени медии и превръщането им в пиари на икономически и политически структури. Прави впечатление концентрацията на собствеността на медиите, като много от тях са зависими от големи корпорации или политически среди. Следват непрозрачност на собствеността и възход на жълтата преса, изреди Инджов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4195 |12.05.2010 Пресата на 13 май . 0| 5113 |11.05.2010 Пресата на 12 май . 0| 4366 |10.05.2010 Пресата на 11 май . 0| 4383 |04.05.2010 Пресата на 5 май

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads