Реклама / Ads
0| 4405 |17.11.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 18 ноември

.
Вестниците пишат за втори паметник с полумесец; за "най-добрия бюджет в ЕС", прелетял през пленарната зала; за министри, отказващи да заседават по анцуг.
 

Втори паметник с полумесец, известява Дневен Труд.

Нов паметник на загиналите във войните мюсюлмани и жертвите на възродителния процес опитаха да вдигнат скандалните братя Али и Юзеир Юзеирови от поповското с. Славяново. Той трябваше да е точно копие на съборения през септември по нареждане на прокуратурата паметник пирамида с пресечен връх и полумесец, заяви вчера за “Труд” Али Юзеиров. Следобед обаче по нареждане на кмета на Попово д-р Людмил Веселинов издигнатите 30 см от монумента бяха бутнати, защото обектът бил незаконен. “За да не се нарушава отново общественият ред и да не се стига до сблъсъци, разпоредих паметникът да бъде съборен”, заяви д-р Веселинов. Проверка на място установила, че новият градеж не е законен. Старият паметник също беше незаконен, тъй като нямаше разрешително за строеж. Сега намеренията на Юзеирови бяха да вдигнат монумент от 2,99 м. Така нямало да нарушат Закона за устройство на територията, който не изисквал разрешение за конструкция до 3 метра, смятат те. От строителния надзор също заявиха, че ако е до тази височина, нямало какво да направят. “На паметника, който е в памет на загиналите мюсюлмани, ще сложим стих “Българийо, за тебе те умряха”, както и плоча с имената на загинали мюсюлмани от този край”, обяви Юзеиров. Той не се страхувал от гнева на националистични и патриотични организации. “Ако незнайни тимуровски бригади тръгнат да го събарят, държавата трябва да се намеси и да ни защити. Ние спазваме закона. Иначе - както ни нападнат, така ще отговорим. Разбирайте ме буквално”, зарече се Али. Той вече организирал откриването на новия паметник, което щяло да е на 26 ноември.

"Най-добрият бюджет в ЕС" прелетя през пленарната зала, установява Дневник.


Рекордно кратко - само четири часа, трая първото четене на проектобюджет 2010 в парламента. В предишни години политическият дебат по основния закон на държавата, каквото е първото обсъждане в пленарната зала, отнемаше поне два пъти повече време, дори и при управлението на тройната коалиция, чието мнозинство осигуряваше безпроблемно приемане.
На извънредното заседание на Народното събрание във вторник вчера опозицията изобщо не взе думата в пленарната зала преди гласуването, това не направиха и управляващите депутати от ГЕРБ. Три часа и половина народните представители слушаха доклади - на премиера Бойко Борисов и на председателите на парламентарните комисии. Между тях имаше само едно изказване - за по-малко от 2 минути - на финансовия министър. През това време някои народни представители сърфираха из сайтове през лаптопите си в пленарната зала.

Бизнесът призова за държавен двигател на борсата, пише Дневник.

Борсата има нужда от катализатор, който да я съживи и да върне големите местни и чужди инвеститори. Това ще накара и повече български компании да търсят финансиране през капиталовия пазар, заявиха вчера представители на корпоративния и на финансовия сектор на кръгла маса "Публичната компания - предимства и перспективи". "Такъв катализатор може да се окажат енергийни компании от ранга на НЕК, "Булгаргаз", каза Камен Колчев, председател на съвета на директорите на "Елана финансов холдинг". Подобни идеи вече бяха обявени от икономическото министерство. Според Колчев, макар и да става въпрос за държавна намеса на пазара, само така той ще има шанс да си върне изгубените чужди инвестиции.

Министри отказват да заседават по анцуг, твърди Новинар.

Без анцузи и маратонки ще минат министрите на предстоящото си заседание, въпреки че 18 ноември бе обявен за Ден в подкрепа на спорта и на спортния аксесоар чрез съвместната инициатива на спортния тотализатор и МФВС. След няколкочасово разискване на възможностите министрите решиха, че строгият дрескод не им позволява нагледно да подкрепят инициативата, но декларираха пълната си морална подкрепа. Основната цел на кампанията е да подкрепи спорта, който може да се окаже спасителният пояс на държавата срещу затлъстяването на нацията и борбата с престъпността, зависимостите и агресията сред младото поколение. От Министерството на спорта пък заявиха за „Новинар”, че вчера са пуснали съобщение до всичките си служители с препоръка да подкрепят инициативата. В кампанията активно ще се включат водещите по Нова тв Милен Цветков и Люба Кулезич. Цветков ще се вихри в сутрешния блок на Нова телевизия с плавници, шнорхел и очила за гмуркане, а „културната” му колежка ще размахва бухалка. „Новинарите” пък ще бъдат накичени с най-различни аксесоари от свирки и спортни ленти за коса и китка, до ръкавици, въженца, тениски и т.н.

Спипаха къртица в МВР, помагала на бандити, информира Новинар.

Служителката на столичната “Криминална полиция” Силвия Петрова е била арестувана, съобщиха от МВР. 32-годишната полицайка съхранявала в служебния си компютър над 200 екземпляра сканирани материали, които имат отношение към водени досъдебни производства и предварителни проверки. Информацията била за хора, срещу които се водят разследвания. Петрова използвала данните и за да манипулира разследвани лица с цел лична облага. Задържаната е оперативен работник от 2004 г. До момента е сменила работните си места в няколко структурни звена в системата на МВР. Поддържала е висок стандарт на живот, неотговарящ на доходите й. Полицайката имала два апартамента, вила и мезонет. Тя е в ареста за 72 часа.

Изборите минаха и свърши евтиният паркинг в София, пише 24 часа.

Изборите свършиха и дойде краят на евтиното паркиране в София, а в някои критични точки ще го забранят съвсем. Спирането в центъра ще е в пъти по-скъпо от сегашния 1 лв. на час. Шефът на транспортната комисия в Столичния общински съвет (СОС) Радослав Тошев предлага колегите му утре да възложат на Центъра за градска мобилност концепция за ново зониране. “В някои места ще остане сегашната “синя зона”, в други ще е в пъти по-скъпо. Ще има и участъци в центъра, напълно забранени за паркиране”, предупреди Тошев. Предвижда се и картите за пътуване да поскъпнат средно с 29%. Според и.д.кмета Минко Герджиков кризата ударила постъпленията в бюджета и няма пари за компенсиране на пътуванията.
Кризата принуди София да вдигне карти за пътуване
Картите за пътуване в София ще поскъпнат с близо 29%, тъй като кризата е ударила постъпленията в бюджета и няма пари за компенсиране на ученици, студенти и възрастни столичани.
Намерението се вижда от допълнение и изменение на Наредбата за превоз на пътници, качена за обсъждане на сайта на СОС. Тя обаче не е включена в утрешното му заседание.

Имам идея за БСП,а Станишев и Овчаров да си се разберат, казва в интервю за 24 часа Г. Кадиев.

- Как се оказахте изненадата в новото Изпълнително бюро на БСП, г-н Кадиев? Преди две седмици ви попитах как ще реагирате, ако Станишев ви покани, и ми казахте, че е абсурд той да го направи, а и вие да се съгласите. Какво се промени?
- През тези две седмици се случиха постоянните атаки срещу БСП по всички линии и резултатът от изборите. Добавям и желанието ми БСП да се позиционира като основна, всъщност единствена алтернатива на сегашното управление. За целта е необходима консолидация не около личността Станишев, личността Кадиев, личността Овчаров или която и да е друга, а около идеята да бъдем тази алтернатива. И всеки от нас да направи своите малки компромиси. Прецених, че, първо, в момента отказ на такова предложение ще е грешка от страна на един член на БСП, защото консолидацията ни е абсолютно задължителна. И, второ, би дал много силно оръжие на ГЕРБ да обясняват: Ето, вижте ги, те продължават да се карат.
- Нали обаче предупреждавахте, че БСП се превръща в лидерски проект като ГЕРБ и ДСБ, какъвто тя никога не е била и не може да бъде. Отпаднаха ли тези ваши опасения, или по някаква причина решавате да участвате в този проект на Станишев?
- Поканата към мен означава, че се допуска различност. Да имаш алтернативно мнение в самото бюро, след това в партията, а после тази различност да се проявява и в цялото общество. Сигналът е положителен.
- Значи ли това, че започва помирение между “Позитано” и ръководството на софийската структура на БСП?
- Не мога да говоря от името на софийската организация. Тя си има председател.

Кушлев: Видя ли 18-годишна в суперкола, записвам я!, казва в интервю за Дневен Труд Стоян Кушлев.

- Проф. Кушлев, преди 50-ина дни, когато парламентът отхвърли вашия доклад и депутатката Фидосова ви скастри, че не сте внесли лев в бюджета, ние си помислихме: край на комисията. Но ето, че вместо я да закрие, новото правителство я прави със закон по-силна. Как си обяснявате тая промяна?
- Аз няма да скрия, че отхвърлянето на доклада внесе смут у нашите служители, чиято рискова работа се нуждае от мотивация. Наложи се на семинар в Хасково да си изясняваме, че нито комисията се закрива, нито се сменя председателят. Не крия и това, че аз проведох срещи с нашите партньори - европейските и тези зад океана. Те реагираха загрижено, но стратегическият ни партньор от САЩ каза: това е един политически епизод, на който не бива да се обръща сериозно внимание.
- Дали американците са подсказали на Борисов, че депутатите му грешат, като нападат комисията, която прибира имотите на бандитите?
- Може би. Сега отивам в Прага на ежемесечното заседание на КАРИН - мрежата на агенциите за отнемане на престъпни активи, в която членуват 50 държави и която ние догодина ще председателстваме. Там може да чуя нещо и по въпроса, който ми поставяте. Засега ще кажа, че премиерът Борисов винаги е демонстрирал политическа воля за борба с мафията и за отнемане на нейното имущество. И ако правителството внася сега закон, за да подсили нашата комисия, то е по негова воля преди всичко. Нашите партньори само го подтикват и го улесняват може би да опонира на други, да каже: чакайте, вижте какво казват европейците и американците.
- Новият закон ще ви позволява да отнемате богатства, без да чакате присъди. Кои богаташи ще си изпатят първи от това?
- Законът ще стане радикален, ако го гласуват депутатите така, както е подготвен от работната група на правосъдния министър Попова, в която участваха и наши хора. С него ще подлежи на отнемане и необяснимото богатство, не само това, чиито притежатели са осъдени за престъпления. И без да се чака да влезе в сила присъда за престъпление, ще се предявява иск за отнемане, ако законните доходи са по-малки от имането.
- Сещаме се за бизнесмена Христо Ковачки, на който наложихте рекорден запор от 145 млн. лв.
- Срещу него, както и срещу други бизнесмени в подобно положение, ще започне незабавно дело за конфискация. И ако се докаже пред съда, че той не притежава съответните законови доходи през времето, когато е придобил това имущество, то би следвало да се отнеме в полза на държавата.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4283 |16.11.2009 Пресата на 17 ноември . 0| 3992 |15.11.2009 Понеделнишката преса на 16 ноември . 0| 4157 |12.11.2009 Петъчната преса на 13 ноември . 0| 3972 |11.11.2009 Пресата на 12 ноември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads