Реклама / Ads
0| 4542 |17.11.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 18 ноември

.
Вестниците пишат за бизнеса и Масларова в спор за безработицата; за 50-тимата видни българи - мюрета на компютърни крадци; за това как Иван от “Сблъсък” карал на по литър вино и бира.
 

При як трус София по стадиони, паркове и градинки, оповестява 24 часа.

Откритите стадиони в София, парковете и градинките ще бъдат убежище на жителите при унищожително земетресение. Това пише в общинския план за реакция при бедствия. Проверка на “24 часа” показа, че много сгради в столицата са капан при авария. Липсват евакуационни табели, вратите са тесни. Разчетите за храна, вода и лекарства обаче са правени за 1,3 млн. софиянци. В момента в столицата живеят много повече. Ако Витошкият разлом се активизира със 7 по Рихтер, ще има тежки разрушения и вероятно много жертви. Без да броим моловете, гостите и постоянно временно пребиваващите. Нищо лично, но може да се окажат прави онези кметове, които с половин уста искат да се върне задължителната адресна регистрация,та да се знае колко души ще се спасяват на един стадион. Сега работата може да изглежда като фасулска задача, но ако, не дай Боже, природата ни изправи пред животоопасна ситуация, едва ли някой портиер на входа на националния стадион ще пита: "А ти имаш ли софийско жителство." И бездруго сме царе на хаоса.

Бизнесът и Масларова в спор за безработицата, отбелязва Дневник.

Министърът на труда Емилия Масларова и работодателските организации в понеделник се разминаха в прогнозите си за ефектите на кризата върху пазара на труда. Според социалният министър догодина безработицата може да се повиши максимум до 7% спрямо сегашните 5.8 на сто. Според Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Българската стопанска камара обаче ефектът от кризата трудно ще бъде ограничен до такова ниво. "У нас пазарът на труда е стабилен и сме амбицирани заетостта да не падне под 64% от хората в трудоспособна възраст", каза Масларова на форум, на който се обсъждаха нагласите на българите в чужбина да се върнат обратно в страната. Според проучване на социологическата агенция "Медиана" между 50 хил. и 80 хил. български емигранти планират да се завърнат в обозримо бъдеще. В момента свободните работни места, обявени от частния сектор, са около 13 000. Освен риска завръщащите се да увеличат безработицата те едва ли ще задоволят нуждата от кадри, защото бизнесът в момента търси висококвалифицирани служители.

Финансовият министър Пламен Орешарски призна: Кризата дойде и у нас, цитира Монитор.

Първите симптоми на финансовата криза вече се наблюдават в реалната икономика у нас. Това заяви министърът на финансите Пламен Орешарски на откритото заседание на Консултативния съвет по икономика и финанси на НДСВ вчера. Тя се проявява най-вече в свиване на потребителския пазар и блокиране на финансовия сектор. Първите сектори, които станаха жертва на кризата, са тези, които продават стоки на кредит, жилища, автомобили, както и фирми, които продават на разсрочено плащане, обясни министърът. Вниманието трябва да бъде фокусирано върху начините да намалим негативните последствия върху реалния сектор, категоричен беше той. Намаляването на експортните възможности ще доведе до по-ниска финансова активност, добави той. Най-важното не е дали растежът ще бъде 4,7% по време, когато водещите икономики отчитат нулев растеж. По-важно е да запазим възможността да се възползваме от кризата, която е и отстраняване на неефективност. По думите на Орешарски парите, отделени за образование и здравеопазване догодина, са много за мащабите на България. Но по-важното в случая е не колко пари са дадени за тези сектори, а в какво са вложени те.

Жилищата падат с 30%, информира Стандарт.

Жилища вече се търгуват с 30% отстъпка, признаха брокери. Строителни фирми дори сключват сделки на загуба заради стагнацията на пазара. Това заяви пред "Стандарт" Щелян Калчев, управител на "Ремакс Кънекшън". Според него при преговори клиентите вече имат шанс да смъкнат дори до 50 на сто от първоначалната цена. В момента купувачът диктува условията, подчерта Калчев. Вече няма сделка без отстъпка, добавиха негови колеги. Драстично падат продажбите "на зелено", сочи проучване на пазара на имоти. Клиентите вече не искат да инвестират в нещо, което не са видели, а и банките все по-трудно отпускат жилищни кредити. 

Грешка или лобизъм ни натовариха с нови 130 лв. за двустаен, гневи се 24 часа.

Семейство, което живее в апартамент от 65 кв. м, ще трябва да плаща за енергийно обследване и за сертифициране на блока между 1,40 и 2 лв. на кв. м. Това прави между 90 и 130 лв. за апартамента. Задължението произтича от Закона за енергийната ефективност, който бе публикуван в петък в "Държавен вестник". Той вмени всички сгради над 1000 кв. м да имат енергиен сертификат. В проекта на правителството това задължение се отнасяше само за "общественообслужващи сгради". На последното заседание на комисията по енергетика обаче се решило сертифицирането да е за всички сгради над 1000 кв. м.

Станишев стана ватман предконгресно, чуди се Дневен Труд.

Пременен с дълъг шлифер и шапка борсалино, Стефан Данаилов догонва движещ се трамвай, мята се вътре задъхан и установява, че ватманът е... Сергей Станишев. Сюжетът не е от розов сън на червена симпатизантка, а от новия 45-секунден клип, с който БСП ще рекламира предстоящия си 47-и конгрес, плануван за този уикенд в НДК. Вчера минифилмчето бе качено на сайта на столетницата. Премиерът поглежда с леден поглед Ламбо и пита: “Не е като едно време, а?” А Данаилов отговаря лъчезарно: “Прав си, Сергей, не е. Но мечтите и идеите си остават все такива.” Тук се намесва и единственият пасажер в ретро мотрисата - щастлив пенсионер, който казва: “Сергей, тук са и идеите, и мечтите!” Всичко завършва с дружеска прегръдка между тримата във ватманската кабинка на фона на леко изменена музика от филма “На всеки километър”. 

Червените обвиниха общината за нагласен конкурс в чистотата, информира Новинар.

Австрийската фирма „Заубермахер” спечели конкурса за почистването на районите „Овча купел”, „Младост”, „Люлин”, „Витоша” и част от „Триадица” в София, съобщиха вчера от Столична община. Тя се пребори с българската фирма „Титан - АС” и немската компания „Ремондис”, която се яви на конкурса в съдружие с „РТК” ООД – Елин Пелин. Това напълно съвпада с нашите очаквания, коментира за „Новинар” съветникът от БСП Петър Курумбашев. Още преди месец в присъствието на нотариус социалистите запечатаха в плик името на бъдещия победител – австрийската „Заубермахер”. По думите му това е поредното доказателство за корупция при провеждането на обществени поръчки в общината. Интересен е и фактът, че за услугата Столична община ще плаща с около 30% повече, отколкото е по сега действащия договор с „Новера”. Според запознати общината дори няма да има необходимия финансовия ресурс за това.  

Екоактивисти планират провокации срещу политици , четем в Дневник.

Национална кампания "Обща кауза", чиято цел е да бъдат възстановени щетите от замените на държавни и общински земи и гори, започват "Зелени Балкани" и 30 други неправителствени организации. Гражданите са обединени в Национална антикорупционна коалиция. Кампанията предвижда провокации по време на предизборните мероприятия на всички партии, които откажат да подкрепят каузата, казаха от коалицията. Един от начините за това бил доброволци да присъстват на партийните събрания и да задават неудобни въпроси на политическите лидери.

Държавата даде 310 000 олимпийски лева за Румяна Нейкова, изчислил е Дневен Труд.

Голямата шампионка Румяна Нейкова заслужено получава и добри пари за олимпийската си титла в гребането от игрите в Пекин - вече общо 310 000 лева. Държавата вчера се отчете със 140 000 за златото. Преди това три банки премираха звездата - Обединена българска със 100 000, Корпоративна търговска с 50 хиляди и Първа инвестиционна като генерален спонсор на БОК с 20 000 лв. Очаква се Нейкова да бъде наградена и от “Нове Холдинг” на 22 декември в анкетата за “Спортист на годината”, където първият взема 30 000, вторият 20 000, а третият - 15 000 лв. Председателят на ДАМС Весела Лечева раздаде общо 2 883 000 лв. на призьорите, техните треньори и служители от щабовете на спортистите за класиране до 8-о място в Пекин. 

50 видни българи - мюрета на компютърни крадци, установява Дума.

Престъпна международна система, известна с наименованието "нигерийците", е намерила екзотичен начин да краде пари. Тя шпионира електронните пощи на стотици хора в интернет и открива ВИП персони, които си кореспондират с множество хора от различни държави. Търсачът прехваща с помощта на компютърен вирус паролите на притежателя на пощенската кутия, сменя ги, открива съдържащите се в пощата адреси и разпраща на тях писма с тревожно известие - че притежателят на пощенската кутия е в беда и моли да му се изпратят пари на определено място или адрес. Немалко хора се хващат на уловката и изпращат исканите суми. Преди няколко дни по този начин е атакувана известната наша траколожка проф. Валерия Фол. На всички адреси от нейната електронна поща в портала Yahoo e разпратено писмо, което уведомява, че тя е на конференция в Лондон, ограбени са всичките й вещи и моли да й изпратят 2500 паунда, които ще върне от България. Парите трябва да се изпратят на странен адрес. Става дума за компютърно мошеничество в гигантски размери, обясни проф. Евгени Николов, директор на Централната лаборатория по компютърна вирусология при БАН. До момента около 50 известни българи са потърсили помощ от него - ректори, хора на изкуството. Има хитрини, с които човек може да се пази от компютърни мошеници, заяви Николов.  

Иван от “Сблъсък” карал на по литър вино и бира, разкрива Монитор.

Над 2 литра алкохол е изпил водещият на сутрешното предаване "Сблъсък", преди да се натресе в камион на фирма "Чистота" в Стара Загора. Иван Христов гаврътнал литър вино, още толкова бира и три големи коняка. Това стана ясно вчера по време на съдебното заседание на районния съд в града. Пред магистратите показания даде лекарят от спешно-приемното отделение д-р Василиос Панайотидис. Той обяви, че лично подсъдимият му е казал за изпитото количество алкохол. По думите му Иван Христов бил хиперактивен и притеснен. Самият телевизионен водещ вчера обяви, че не иска да говори на този етап и заяви, че ще коментира по-късно. От районната прокуратура поискаха да бъде изготвена комплексна медико-химическа експертиза, която да установи количеството, вида и концентрацията на алкохол в кръвта на телевизионния водещ по време на произшествието. Освен д-р Панайотидис показания дадоха още четирима свидетели. Всички те се обединиха около мнението, че Иван Христов е шофирал след употреба на алкохол. На 4 август подсъдимият навлезе в платното за насрещно движение и се блъсна в камион на старозагорската фирма "Нелсън чистота". Според запознати Иван се връщал от концерт на "Пайнер", след който запивали до сутринта.  

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4040 |16.11.2008 Понеделнишката преса на 17 ноември . 0| 3979 |13.11.2008 Петъчната преса на 14 ноември . 0| 3859 |12.11.2008 Пресата на 13 ноември . 0| 3982 |11.11.2008 Пресата на 12 ноември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads