Реклама / Ads
0| 4072 |18.08.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 19 август

.
Вестниците пишат за бойкотирането на бойкота; за далаверите, тресящи Студентски град в София; за отровните сладолед и царевица от улицата; за 3-те тапи, които ни отказват от BG море.
 

 

Оставки хвърчат за 9 септември, предрича Стандарт.

Есенно почистване ще си спретне властта до месец. Смени във втория ешелон ще обсъждат БСП, НДСВ и ДПС на съвет на коалицията в началото на септември, научи "Стандарт". Заради критиките от Брюксел най-вероятно ще изхвърчат дребните риби. С постовете си ще се разделят някои от зам.-министрите и чиновниците, които работят с европари, разказаха запознати. Очаква се сбирката да е около 9 септември.

Бойкотирането на бойкота, анализира Новинар.

В последно време зачестиха упреците на близки до управляващата коалиция анализатори, че опозицията е твърде слаба и не е способна да свали кабинета. Това се случва на фона на продължителните разговори между опозиционните лидери за формата и стратегията на бойкота. За да бъде наистина успешен, един бойкот трябва да придобие размерите на всеобщ национален протест и в определени от опозицията срокове да доведе до падането на правителството и предизвикването на предсрочни избори. Засега не идва ясен сигнал, че е възможна реализацията на тази опция. Първото предизвикателство в средите на опозицията се роди вследствие на решението на партиите членки на ЕНП да изолират "Атака" от бъдещите си съвместни действия. Подобен тип поведение по парадоксален начин предизвиква иронично отношение. Замисълът на национален бойкот е резултат от изчерпване на всички ресурси на парламентарната демокрация за противопоставяне на правителствената политика. Представителите на опозицията са единодушни, че кабинетът не се справя с основните приоритети, произтичащи от еврочленството. Кризисният характер на ситуацията беше доказан от критичните доклади на ЕК. След неуспешните вотове на недоверие противопоставянето между управляващи и опозиция е изострено до крайност. Националният бойкот е най-крайната възможна мярка, която опозицията е в състояние да предприеме. Именно в този момент идва дистанцирането от "Атака" като крайна популистка формация. Започва да се предвещава неуспех на бойкота, в реториката на управляващите действията на десните партии и на "Атака" се поставят под един общ знаменател. Най-лесната интерпретация на случващото се е с изтърканите клишета за кризата на легитимността на политическата система и отдалечаването на партиите от техните избиратели. 

Икономическият спад в Еврозоната и българските проекции, търси Монитор.

България, особено след смяната на шефа на НСИ, е една от малкото държави в ЕС, която продължава да отчита високи и дори ускоряващи се темпове на растеж. При положение че основните ни търговски партньори (Германия и Италия) отбелязват спад, че се свиват преките чуждестранни инвестиции, забавя се усвояването на еврофондовете и модернизацията на инфраструктурата на страната, запазването на високите показатели през следващите месеци изглежда малко вероятноБългария, особено след смяната на шефа на НСИ, е една от малкото държави в ЕС, която продължава да отчита високи и дори ускоряващи се темпове на растеж. При положение, че основните ни търговски партньори (Германия и Италия) отбелязват спад, че се свиват преките чуждестранни инвестиции, забавя се усвояването на еврофондовете и модернизацията на инфраструктурата на страната, запазването на високите показатели през следващите месеци изглежда малко вероятно. 

Жилищните кредити рекордно скъпи, изчислява Дневен Труд.

Лихвите на банките вървят безмилостно нагоре. Това сочи кредитният индекс на консултантската компания “Моите пари” за юли. Стойността му през миналия месец е била 9,30% за левовите кредити и 8,16 на сто за тези в евро - рекордно високи нива, сравними с края на 2005 г. 9 банки са оскъпили левовите си заеми през юли. Седем са повишили лихвите, две са променили някои такси. Условията по еврови заеми са променили осем трезора. Шест вдигат лихви, две - такси. Задава се гореща есен за банковия сектор, прогнозират експертите на специализираната консултантска компания. Причината е, че цените на заемите достигнаха достатъчно високи нива, за да възпрат мераклиите за кредит. 

Жалват се на президента от електрото, твърди Дума.

Ръководството на община Враца и представителите на бизнеса в района изпратиха протестно писмо до ЧЕЗ “Електро България”, президента, премиера, омбудсмана, Държавната комисия по енергийно и водно регулиране и посолството на Чехия у нас, насочено срещу политиката на енергийното дружество. В писмото се казва, че “ЧЕЗ Електро България” нарушава правата на потребителите. Според вносителите на протестното писмо не са малко и случаите, в които поради неизпълнение на задължения от страна на ЧЕЗ да обезопаси съоръженията си се е стигнало до повреждане на електроуреди на битови потребители. Както стана известно, телевизори, бойлери, хладилници, фризери и други електроуреди изгоряха във врачанското село Власатица след токов удар. Най-пострадали са 15 домакинства. Хората негодуват, че eнергото отказва да признае щетите.  

Адвокат Георги Стефанов: Излъгах за подкупа, цитира 24 часа.

Агенти ме принудиха - иначе арест за татко. Шефката на варненския административен съд Анелия Цветкова бе задържана с 10 хил. лв. подкуп на 17 юли в заведение във Варна. Парите били предадени от строителния предприемач Стефан Стефанов. В аферата бе забъркан и синът му Георги.  

Закритите училища стават пазарна ниша, установява Дневник.

Рекорден брой училища се закриват през тази година, а сградите и терените на част от тях вече се продават и се преустройват в хотели, старчески домове, малки цехове и др., показа проучване на "Дневник". Досега по искане на кметовете са затворени около 300 училища. Това е двойно повече от миналата година, когато броят на учебните заведения намаля с близо 130. Средно по стотина учебни заведения бяха закривани и в предишните няколко години. Още в началото на 2008 г. Световната банка и Националното сдружение на общините прогнозираха, че в резултат от въвеждането на делегираните бюджети от системата ще отпаднат още 500 училища. Съдбата на бившите училищни имоти, разположени предимно в малки населени места, се решава от общинските съвети. Повечето все още пустеят, някои се преустройват от кметствата за други социални дейности, а трети се разпродават. Данните за сключените досега сделки, публикувани на сайтовете на кметствата, показват, че имотите се продават на цени от 5 хил. до 90 хил. лв. 

Далавери тресат Студентски град в София, разкрива Монитор.

Далавери за стотици хиляди се въртят от години в Студентския град в София. Кварталът, който с течение на времето се превърна почти в широк център на столицата, отдавна е апетитна хапка за големите инвеститори. Засиленото строителство, приобщаването на зелените площи в терените на новите кооперации и неспазването на законното разстояние от една сграда до друга са само част от далаверите, които се въртят от години в студентския кампус. Ръководството на общежитията на СУ „Св. Климент Охридски" припечелва доста добре от отдаване на стаи в блоковете под наем на частни лица и неучащи се. Освен това в много голяма част от общежитията има заведения, магазини и интернет зали, които ползват общите помещения. Далавери за стотици хиляди се въртят от години в Студентския град в София. Кварталът, който с течение на времето се превърна почти в широк център на столицата, отдавна е апетитна хапка за големите инвеститори. 

Учители тренират как да озаптяват хулигани, съобщава Дневен Труд.

С “агресорите” в училище ще се борят класните ръководители, предвижда нова програма на образователното ведомство. За целта през новата учебна година те ще бъдат записани на спецкурсове как да разпознават необузданите и агресивни ученици и най-вече как да се справят с тях. Проблемът с невъздържаните деца, с тези, които са хиперактивни, с насилниците сред тях нараства през последните години, а учителите не са подготвени как да реагират, обясниха експерти на министерството. За целта ще бъдат разработени обучителни програми за педагозите. 

Федерацията на потребителите предупреждава: Не купувайте сладолед и царевица от улицата, цитира Новинар.

В разгара на летните жеги търговци пробутват по улиците неотговарящи на никакви хигиенни изисквания сладолед и варена царевица. Най-опасни в момента са сладоледите, които се продават от машина, съобщи за „Новинар” изпълнителният секретар на Федерацията на потребителите Павел Кърлев. Зареждането на съоръженията става направо на улицата, с кофи, чиято чистота е съмнителна. Смесите, от които се забъркват сладоледите, също не е ясно какви са, коментира Кърлев. Всеки търговец е длъжен да има рецепта, в която да са описани съставките и технологията, по които е приготвен леденият десерт. Повечето улични търговци на сладолед нямат подобен документ, който трябва да е издаден от РИОКОЗ, допълни Кърлев. Освен това продавачите трябва да пипат сладоледа само със салфетка или ръкавици, както и да носят специално работно облекло, все едно дали престилка или тениска. Всички тези изисквания са регламентирани със Закона за храните и Наредба номер 5 за хигиенните изисквания. От столичната РИОКОЗ коментираха, че за качеството на сладоледа отговарят ветеринарните органи, като здравните експерти контролират само чистотата на машините, облеклото на продавачите и това в близост до машината за слодолед да има тоалетна с течаща вода и място, където търговците могат да се преоблекат. Специалистите обясниха, че хората могат да получат стомашно-чревни заболявания не от самия сладолед, а от мръсните ръце на продавача. 

Бездомните котки били по-опасни от кучетата, смята Дума.

Щамът на бяс, разпространен у нас, е същият като в Босна и Херцеговина и Сърбия. Това съобщи директорът на Националната ветеринарномедицинска служба доц. Жеко Байчев. От 1 януари 2009 г. регистрацията на домашните любимци у нас и поставянето на чипове става задължително, каза още доц. Байчев. Това ще е за сметка на стопаните, а не на държавата, коментира доц. Байчев. На регистрация подлежат кучетата, котките и животните от семейство порови. Съвсем скоро бездомните котки и болестите, разпространявани от тях, ще представляват много по-голяма опасност за здравето на хората, отколкото скитащите кучета, прогнозират експерти. Около час преди пресконференцията в НВМС бил получен сигнал, че бездомни кучета са отровени в кв. Горна баня и в с. Владая. "Ако това е вярно и граждани са нарушили Закона за защита на животните, влязал в сила от 1 януари т.г., ще сезираме компетентните органи - прокуратурата". 

3 тапи на пътя ни отказват от BG море, информира 24 часа.

Нахални мутри със скъпи коли и високи застраховки правят каквото си искат в отсечката Бургас-Слънчев бряг и стресират обикновените шофьори. Три тапи към и от морето отказаха това лято българите от родния курорт. “Никога повече на Черно море! Хващам пътя за Гърция!” Подобни клетви се чуваха от почти всеки автомобил на километричните колони, които се образуват всеки петък и неделя от месец юли насам. Точките на изнервяне са разклонът Петолъчката, включването към магистрала “Тракия” от Карнобат и отсечката Бургас-Слънчев бряг. 

Изчезна шефът на волейбола, оповестява Стандарт.

Три дни търсят Данчо Лазаров в Пекин и София Пекин. Поредната мистерия разтърси волейболистите ни на олимпиадата. От лагера на нашите изчезна президентът на федерацията Данчо Лазаров. Той потъна вдън земя веднага след като стана ясно, че Гибона каца в Пекин. Лазаров не го посрещна на летището, както беше обещал. От три дни телефонът му е изключен. Дори президентът Георги Първанов безуспешно се опита да открие началника след победата ни над Венецуела вчера. Стефка Костадинова трескаво разпитваше за Лазаров. Светкавично плъзна слух, че инженерът се крие от държавния глава, за да не дава обяснения за скандала с Пламен Константинов. За никого не е тайна, че двамата са на нож. 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4097 |17.08.2008 Понеделнишката преса на 18 август . 0| 4053 |14.08.2008 Петъчната преса на 15 август . 0| 4179 |13.08.2008 Пресата на 14 август . 0| 3961 |13.08.2008 Пресата на 13 август

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads