Реклама / Ads
0| 3892 |18.11.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 19 ноември

.
Вестниците пишат за кризата, завързала кесиите на българите; за това, че когато Емин се гръмнал, Доган бил на косъм от смъртта; за пускането на фришоповете.
 

 

Кризата завърза кесиите на българите,съобщава Новинар.

Световната финансова криза уплаши българите и те започват да пестят. Много от хората, които са пръскали пари за луксозни храни, услуги и продукти, които не са от първа необходимост, започват да трупат парите си в банки, твърдят икономисти. В момента над 80 процента от българите спестяват пари в банкови депозити, съобщиха икономисти от консултантската компания „Индъстри Уоч”. Според данните й хората с доходи до 500 лв. не успяват да спестят нищо, защото с парите купуват стоки от първа необходимост. Българите с доходи между 500 и 800 лв. кътат малки суми за „черни дни”. Най-пестеливи са хората, които на месец си докарват над 800 лв., като пазят парите за образование на децата си, за покупка на нов дом или за почивка извън България. По данни на компанията богатството на българските домакинства през третото тримесечие на годината е 33,5 млрд. лв.

Уволняват до 3 000 железничари, информира Дневен Труд.

Масови съкращения предстоят в БДЖ, съобщиха синдикалисти от компанията. Според тях заради икономическата криза работата си ще загубят от 1300 до 3000 служители от общо 15 000 в националния превозвач. През последния месец товарните превози на БДЖ, които доскоро бяха единственото печелившо звено в компанията, са намалели наполовина. В момента се подготвя антикризисна програма в железниците и сред мерките безспорно ще присъства и намалението на персонала, заяви шефът на железничарския съюз към КНСБ Петър Бунев. Според него съкращенията не трябва да засегнат повече от 1200- 1300 служители на БДЖ.

Доган на разпит заради Караали, твърди Дневен Труд.

"Ще бъдат снети обяснения на всички, които имат отношение към проверката около ДПС по повод твърденията на Керим Караали, включително и на лидера на партията Ахмед Доган." Това заяви заместник градския прокурор на София и наблюдаващ проверката Роман Василев. Миналия петък, представилият се като предшественик на покойния шеф на кабинета та ДПС Ахмед Емин- Караали, заяви, че около ДПС се въртят обръчи от фирми. И обясни, че централата била захранвана от рушвети, получавани от бизнесмени и мафиоти и дори била посредник на руската "Газпром" за доставки на петрол в Турция.

Мехмед Реджеб: Когато Емин се гръмна, Доган е бил на косъм от смъртта, цитира 24 часа.

Когато Ахмед Емин се гръмна, Доган е бил на косъм от смъртта, това твърди в интервю за “24 часа” Мохамед Реджеб, първият началник на кабинета на лидера на ДПС. Имало е сценарий, твърди Реджеб, който призовава ДАНС да каже има ли опасност за живота на Ахмед Доган. “Той се оказа най-значимият фактор в политическия и обществен живот на страната през демократичния преход. Никой не е оспорил лидерството и приноса му към страната. И сега държавата без него не може да мине и крачка”, твърди Реджеб. Според него е страшно, че в някои райони, където управлява ДПС, ако не си турчин и нямаш протекцията на партията, и за чистач няма да те вземат.

Кризата ни спира за работа в ЕС, оповестява 24 часа.

Германия и Испания- държавите с най-много икономически емигранти от България, вероятно няма да свалят ограниченията на трудовия си пазар. На 1 януари 2009 г. изтича първият преходен период за българи и румънци и членките на ЕС трябва да решат дали да преосмислят политиката си към тях. С влизането в съюза София и Букурещ приеха срещу техни граждани да бъде допуснато нарушаване на европейското право за свободно движение заради страха от емигрантски вълни, които биха наводнили трудовите пазари в страните членки. Така в 15 от 27-те страни има различни бариери срещу законното наемане на българи и румънци.

Българската борса стана най-губеща в света, информира Дневник.

Българската борса постави „черен“ световен рекорд във вторник, след като SOFIX се срина с 10.74% и стана най-губещият индекс за деня от индикаторите на 90 пазара, които следи информационната агенция „Блумбърг“. Най-старият борсов индикатор на страната вече е на нива отпреди 63 месеца, което почти изтри печалбите и на най-старите инвеститори, решили да държат вложенията си до момента. Другият водещ индекс - BG40, пък вече е под базовата си стойност от 100 пункта, от която започна изчислението му на 1 февруари 2005 г. Вчера той затвори също с двуцифрен спад. От началото на финансовата криза капиталовите пазари по света са изгубили над 30 трлн. долара, изчисли агенция „Блумбърг“. Пред „Дневник“ анализатори отказаха каквито и да било прогнози за капиталовия пазар у нас, но коментираха, че събитията от последните дни имат чисто психологически причини и не отразяват реалното състояние заради свитите обеми на търговия.

181 млрд. лв. е богатството ни, изчислява Дума.

Основният страх на българите е да не загубят работата си. Веднага след това се нарежда притеснението от постоянно по-скъпващите лихви по кредитите. Това покзва проучване на “Индъстри Уоч” и “Витоша рисърч”, огласено вчера. Според изследването българинът с доходи над 800 лева спестява основно за образование на децата си, за покупка на имот и за пътуване, а с доходи от 500 до 800 лева спестява, за да се защити от непредвидена ситуация. Хората с доходи под 500 лева нямат склонност към спестявания, показва проучването. Общото финансово и жилищно богатство на българските домакинства към края на третото тримесечие е 181 млрд. лева, от които около 150 млрд. лева са жилищното богатство. Финансовото богатство на домакинствата е 33,5 млрд. лева. 

Европа пуска фришоповете, установява Стандарт.

Фришоповете по границите ни може да бъдат отворени наново. За връщането им се застъпи Европейският парламент. Оттам препоръчват да се избягва дискриминацията към продажбата на стоки без мита и акцизи по външната граница на Евросъюза. Безмитните магазини на Калотина, Капитан Андреево и Станке Лисичково бяха затворени през лятото по искане на министъра на европейските въпроси Гергана Грънчарова. Тогава тя заяви, че страната ни е критикувана от ЕС и САЩ, че фришоповете са свърталища на контрабанда и корупция. "Кой подведе премиера Сергей Станишев за решение, което противоречи на европейската политика и на интересите на България", попита председателят на Асоциацията на безмитните магазини Радостин Генов. Той посочи, че след затваряне на българските фришопове оборотите на гръцките са скочили с 98 процента.

Брюксел поставя условия за парите по ИСПА, пише Пари.

От Европейската комисия ще кажат окончателно дали да ни отпуснат временно спрените пари по програма ИСПА за подобряване на пътната инфраструктура едва през февруари 2009 г., научи в. Пари. Според източници на вестника Брюксел е поставил условие дотогава страната ни да наложи съдебни санкции срещу бившите шефове на Фонд Републиканска пътна инфраструктура. Става въпрос за отстранения изпълнителен директор на фонда Веселин Георгиев, за когото съществуват съмнения, че е използвал служебното си положение, за да облагодетелства фирмата на своя брат, както и за още двама служители във ведомството, уличени при вземане на подкуп.  

Пускат 3000 машини срещу настъпващата зима, предсказва Монитор.

Три хиляди машини ще използват фирмите, ангажирани със зимната поддръжка на пътищата в страната. Това съобщиха от Националната агенция "Пътна инфраструктура". От ведомството вече са превели по-голямата част от парите, нужни на фирмите за работа през студените месеци. Според ръководството на НАПИ основен проблем през зимата остава координацията на всички областни пътни управления със съседните им, с органите на Гражданска защита и Пътна полиция. В най-скоро време ще бъдат определени варианти за обходни маршрути при възникване на тежки ситуации при зимни условия, както и алтернативни варианти за временни площадки и паркинги, където да спират тировете, за да може да минават тежките машини, почистващи пътя. В пътната агенция е обсъден вариант за превантивното третиране на пътните участъци, за да не се допуска натрупване на снежна маса и спиране на движението. 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4542 |17.11.2008 Пресата на 18 ноември . 0| 4040 |16.11.2008 Понеделнишката преса на 17 ноември . 0| 3978 |13.11.2008 Петъчната преса на 14 ноември . 0| 3859 |12.11.2008 Пресата на 13 ноември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads