Реклама / Ads
0| 4533 |20.04.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 21 април

.
Вестниците пишат за това, че 6041 са под страх от уволнение за месец; че финансовата криза докосна дъното; за
 

Безработицата е над 13 на сто, установява Дневен Труд.

Действителната безработица е двойно по-голяма от тази, която обявява Агенцията по заетостта, т.е. за март тя надминава 13 на сто. Това твърдят икономически експерти на КТ “Подкрепа” и се аргументират така: Агенцията отчита само регистрираните в бюрата по труда безработни и затова данните й са неверни. В числото на хората, останали без препитание, влизали напусналите по “взаимно съгласие”, тези, които са изпъдени без правила от сивия сектор, пуснатите в неплатен отпуск. От КНСБ пък обявиха, че от началото на кризата до сегаса над 100 000 души са загубили работата си, но това не се отчитало, защото само малка част от тях минавали през регистрацията в бюрата по труда.

6041 под страх от уволнение за месец, пише Дневен Труд.

Над 50 работодатели са заявили през март в бюрата по труда, че се канят да уволнят 6041 работници и служители. Лошото може и да не се случи, но шефовете са длъжни да предупредят поне месец по-рано, че принудени да свършат подобно нещо. Информацията е твърде неприятна и хората на социалния министър Емилия Масларова предпочитат да не я тръбят както останалите новини за разкрити работни нови места и намаляла безработица. Под най-голяма заплаха от съкращения е машиностроенето, мебелната промишленост, производствмото на каучукови изделия и млечни продукти. Тревожно е, че под удара на кризата попадат не само нискоквалифицирани, но и хора с професии.

Финансовата криза докосна дъното, съобщава Дневник.

Плахи, но убедителни сигнали за стабилизиране на американската икономика от последните седмици дадоха повод за поредица от заключения, че най-лошото от финансовата криза е преминало. Надделява общото мнение,
че светът няма да изпадне в катастрофална депресия, но ще трябва да мине през болезнена и продължителна рецесия.
Трилионите долари и евро, инжектирани в глобалната финансова система и обещани на международни институции
като МВФ и Световната банка, изглежда, вече дават резултат, а водещи банки в САЩ отчетоха изненадващо добри резул-
тати за първото тримесечие. Американският финансов министър Тимъти Гайтнър, който в петък ще е домакин на финансовите министри от Г-20, заяви, че не очаква нова
вълна от банкови фалити.

Станишев: Променяме се правилно, цитира Стандарт.

Страната ни постоянно се променя, повечето към по-добро. Но има още несъвършенства, не сме перфектната страна, но посоката категорично е към по-добро. Това каза пред Нова телевизия премиерът Сергей Станишев. Понякога се забавят решенията. Ние се учим и като страна-член на ЕС, допълни Станишев. Във всяка нова страна на ЕС в първата година не може да се усвои нито едно евро по чисто технологични причини, посочи премиерът. Ние се справихме добре с тази част. После видяхме, че имаме проблеми с техническото прилагане. България стартира с по-ниски нива от директните субсидии на ЕС. Според министър-председателя успешно развита програма у нас е „Развитие на селските райони". Парите на ЕС се определят за седемгодишен период и резултатът ще се види накрая през 2013 г., посочи Станишев. Както се видя България е доста по-добре подготвена за тази икономическа криза и това не е случайно. Ние имаме натрупани финанси резерви, излишък - защитени заплати, пенсии.

Какво иска бизнесът от политическите партии, пита Пари.

Какво иска бизнесът от политичедките партии е е темата на в. Пари. Според проучване на изданието в условията на криза българските предприемачи са особено чувстителни към предизборните обещания на политическите сили. Десет стъпки за насърчаване на икономическия растеж предлагат предприемачите. От туристическия бранш настоват най-после управляващите с ясна стратегия за сектора, който формира 10% от БВП. Да се създаде министерство на туризма. Това е основното, което представителите на бранша искат да видят в икономическите платформи на политическите сили.

ЦИК с главна роля на панаирджийските избори, твърди Новинар.

Както винаги българската картинка по време на избори прилича на панирджийска сергия, на която рахат локумът никак не е рахат, а захарният памук е розов само отвън, а иначе леко нагарча. Тази година, когато ни чакат два избора, като втория е по време на отпуска, нещата съвсем заприличаха на сапунен сериал, в който чакаш главната героиня да падне в прегръдките на красавеца Хосе Алфонсо в период от 3 хиляди серии, а тя накрая вземе, че роди дете недоносче от доведения си брат близнак. Така се случи и с пленарния български сериал в „В очакване на закона за избиране на евродепутати и на този за народни представители”. Освен че родните парламентарни Изабели и Хосе Алфинсовци ни хвърлиха в туш с изборните промени и в чудене в каква коопродукция ще се превърне следващото Народно събрание, превърнаха и органа, който движи целия предизборен и изборен процес в булид от формума 1, който трябва да препуска през всички законови процедури за организиране на вота за отрицателно време.

Волен Сидеров: За 4 гoини АТАКА укрепи българизма, цитира Атака.

За 4 години АТАКА укрепи неагресивния национализъм - българизмът. Това заяви вчера Волен Сидеров във Велико Търново пред над 250 общински координатори на АТАКА. На работна среща националистите бяха свикани по повод предстоящите избори за европейски и национален парламент и по случай 4-години от основаването на партия АТАКА. "След 4 години спокойно мога да заявя - България има политическа сила, изградена върху националната доктрина. Целта ни е тази политическа сила да възпита политици, които да работят по различен от досега начин. АТАКА създаде школа, армия от активисти, които работят за националната кауза, заяви Волен Сидеров пред изпълнилите залата на хотел "Интерконтинентал" патриоти от цялата страна. Той поясни, че националната доктрина и този тип партии печелят все повече симпатии в Европа в противовес на глобализма. Сидеров поясни, че според всички социолози АТАКА ще е фактор в следващия парламент и в политиката на България.

БСП политик накарал сина си убиец да се предаде, известява 24 часа.

Червеният политик Венцислав Тодоров сам принудил сина си да се предаде, след като той признал, че е наръгал трите момчета от дискотека “Соло” в София. Около 3 часа след полунощ в понеделник Илиян Тодоров, студент в София, се е предал в пернишката полиция с адвокатите си Стефан Даскалов и Йордан Павлов. Младежът е единственото дете на шефа на Националната служба по растителна защита и съветник от БСП в Перник Венцислав Тодоров. Бащата е щял да бъде трети в новата кандидат-депутатска листа. Съпругата на Венцислав Тодоров – Петя обяснила, че преди да се предаде, синът й е разказал, че на дискотека е бил с още 2 момчета и едно момиче. На излизане били нападнати от Кирил Въжаров , Васил Александров и Кирил Димитров. Илиян се защитавал и ги намушкал.

Катаджии с два радара – един за глоби, друг за рушветите, оповестява 24 часа.

Инспектори от МВР спипаха двама катаджии, които дебнели в храстите на софийския булевард “Ботевградско шосе” с два радара – единия официален, другия, ползван за събиране на рушвети. При проверка на регистрационния номер на устройството се оказало, че то е собственост на МВР. В документацията на КАТ – София, обаче било записано, че е на ремонт, съобщиха разследващи. Така повече от два месеца катаджиите ползвали радара, за да си докарват допълнително към заплатата. Тепърва ще се установява и колко нарушения са били засечени с взетото на “частно” устройство, за които не е бил наказан виновникът, а е бил прибран подкуп.

1031 населени места са без доктор, пише Дума.

Незаетитете лекарски практики в страната са 1031, а зъболекарските - 812. Това показват данните на НЗОК. Не само планинските и труднодостъпни райони са без доктор. Във Варненско например незаетите практики са 17, във Великотърновско - 48, много села са без лекар и без зъболекар - например с. Дуранкулак, което е на границата на България с Румъния. Незаетите лекарски практики в област Смолян например, които са категоризирани като неблагоприятни, разполагат с медицинско оборудване и обзавеждане от Световната здравна каса, отбелязва местната районна каса. В областта около 17 240 души са без лекар според данните на РЗОК от 19 януари т.г. За да не останат без лечение хората от 1031-те села, се записват в пациентските листи на докторите в съседните градове, отдалечени по на 30-50 и повече киломентра или изобщо не ходят на лекар.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3879 |16.04.2009 Петъчната преса на 17 април . 0| 4418 |15.04.2009 Пресата на 16 април . 0| 4059 |14.04.2009 Пресата на 15 април . 0| 4027 |13.04.2009 Пресата на 14 април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads