Реклама / Ads
0| 4131 |01.07.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 2 юли

.
Вестниците пишат за залози за изборите; за това, че кабинетът не работи, а министри агитират; че управлението е слабо, демокрацията не е жизнена.
 

Ахмед Доган: Управлявам тези, които управляват, цитира Новинар.

Бъдете убедени, мога много работи, включително да управлявам тези, които управляват. Това заяви на среща с избиратели в Кирковското село Чорбаджийско, мажоритарният кандидат на ДПС за Кърджалийски регион, председателят на ДПС Ахмед Доган в сряда.
Убеден съм, че този мандат ще ни даде много по-големи възможности и ние ще се докажем по друг начин като компетенции, като опитни политици, като силна партия, позиционирана много достойно в парламента. А както вървят нещата, колкото и да не понасят, колкото и да ме мразят, между другото аз не съм искал да ме обичат, а да се съобразяват с нас, май че без мен пак нищо няма да могат да направят, даде заявка отново за властта Сокола.

Залози за изборите, оповестява Стандарт.


Няма нужда да продаваш гласа си, за да спечелиш от изборите в неделя. Световните букмейкъри завъртяха парламентарния вот у нас в своите програми. Те вече са готови с коефициентите за разлика от социолозите, които до последно прекрояват прогнозите. Един от най-популярните букмейкъри Sportingbet.com е убеден в успеха на ГЕРБ. Залогът за победа на партията на Борисов срещу БСП е 1.04, докато обратното се котира като сензация с коефициент 8. Подобно е съотношението, ако във футбола Англия играе с Казахстан, обясняват експерти.

Родители: Подиграха се с децата ни, цитира 24 часа.

Подиграха се с децата ни, тестът беше ужасен, искам да знам кой е авторът на задачите. Това каза Мими Борисова, майка на седмокласника Теодор, който иска да учи уебдизайн в 51-о училище в София. Ощетени били всички деца- както суперподготвените за природо-математически профил, така и желаещите да се запишат в хуманитарно насочена паралелка, смята жената. “Цяла година правим планове, даваме пари за частни уроци. И сега какво? Някой направил тест, който ни опропасти годината”, възмущава се Борисова.

Кабинетът не работи, министри агитират, установява 24 часа.

Правителството отмени редовното си заседание. Оказа се, че всички министри са ангажирани с активна агитация, тъй като са кандидати за депутати. Заради предизборните ангажименти на премиера и министрите няма да стане ясно как върви изпълнението на предприетите мерки за намаляване на бюджетните разходи заради финансовата криза. До 30 юни всички министерства трябваше да представят на финансовия министър Пламен Орешарски доклади кои от разходите си могат да съкратят освен общото решение за спиране на назначенията и орязване на някои заплати.

Вещи лица на съд за надути оценки, пише Дневен Труд.

Софийската градска прокуратура е повдигнала обвинение срещу 5 вещи лица за неверни и многократно завишени пазарни оценки на имоти, отчуждени за строежа на метрото. Това съобщи кметът Бойко Борисов, който получил писмо от градския прокурор Николай Кокинов. Маргарита Костова, Десислава Ненчева, Мария Ангелова, Йоланда Недева и Росен Пандев са участвали в оценяването на 2 имота при съдебни дела. Най-драстичен е случаят със 129 кв. м до метростанция 13, които са били оценени на 732 800 лв., или 5680 лв. на квадрат.

Георги Колев е новият шеф на Софийския съд, известява Дневен Труд.

Ключовият за страната Софийски градски съд е с нов председател. След безпрецедентно с остротата, откровеността и скандалността на изказванията заседание Висшият съдебен съвет избра на поста сегашния заместник-шеф на съда и началник на наказателното отделение Георги Колев. Той спечели с минималното по закон мнозинство- 13 гласа, след балотаж с досегашния началник Светлин Михайлов. Първата бомба хвърли един от другите претенденти общо 5 да поста- Жаклин Комитова, също заместник-шеф на съда, нечело на търговското отделение. Пред ВСС тя откровено говори за нерегламентирани намеси, лобизъм, политически и икономически интереси в съда, за правосъдие с примка на шията. Призна също, че столичният градски съд в последните години е станал съмнителна дума. “Първият мандат на Светлин Михайлов е провал, вторият ще е позор”- тежките думи изрече пък шефът на ВАС Константин Пенчев. Бе възмутен, че мнозинството във ВСС от 15 г. се формира от постоянен приятелски кръг от членове на съвета и други висшестоящи.

Управлението е слабо, демокрацията не е жизнена, констатира Дневник.

Държавното управление на България е сред най-слабите в Европа, а демокрацията все още не е установена необратимо и не е достатъчно жизнена. Това са двата основни извода от
публикуваните в един ден доклади на Световната банка (СБ) и базираната в САЩ неправителствена организация „Фрийдъм хаус“. Тя отчита, че през миналата година България е изостанала или не е отбелязала напредък по много от важните показатели за със тоянието на демокрацията. Най-видно е това при борбата с корупцията и независимостта на медиите.
В годишния си доклад „Страни в преход“ експертите на Световната банка заключават, че през 2008 г. България е имала най-неефективното правителство за последните 10 години. По качество на държавното управление и контрола върху корупцията страната е сравнима с европейските държави извън ЕС, като по върховенство на закона е зад Черна гора. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4237 |30.06.2009 Пресата на 1 юли . 0| 4266 |29.06.2009 Пресата на 30 юни . 0| 4289 |24.06.2009 Пресата на 25 юни . 0| 4176 |23.06.2009 Пресата на 24 юни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads