Реклама / Ads
0| 3890 |02.09.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 2 септември

.
Вестниците пишат за това как строители ще си купят политици; за затвора за богаташи, укрили скъпи имоти; за това, че гледаме бебета като шведките; за истерията за Бербатов, люляла Европа.
 

 

Строители ще си купят политици!, прогнозира Стоян Александров за 24 часа.

До 3 г. парламентът щял да гласува закон, с който фирмите задължително трябва да работят в офис центрове. В края на 2010-2011 г. предлагането на офиси ще изпревари търсенето. Или ще има срив на пазара на имоти, или ще има отдушник - тези строители да купят политиците и да прокарат законова норма фирмите да имат офиси само в офис центровете. Това прогнозира в интервю за "24 часа" банкерът Стоян Александров. "Помнете ми думата, след 2-3 г. нашият парламент ще направи точно това", убеден е бившият финансов министър. Според него ще се намерят и аргументи - че данъчните ще могат спокойно да влизат в офисите, че такава е световната практика. В много държави не се допускали офиси в жилищни сгради. Не може да се случи такова нещо, категорични са обаче инвеститори.

Затвор за богаташи, укрили скъпи имоти, твърди Дневен Труд.

Затвор до 8 години грози богаташите, които укриват данъци, скъпи имоти и коли. От миналата седмица бирниците проверяват всички, които имат имот на стойност над 100 000 евро и кола над 80 000 евро. В страната вече са започнали ревизии на поне 100 такива богаташи - 36 в Стара Загора и поне 70 в Пловдив. 10 богати българи в страната през миналата година са платили 5 млн. лв. данъци, сметна в Бургас шефката на Националната агенция по приходите Мария Мургина. 

“Белене” почва, декарът стигна 25 хил. лева, изчислява 24 часа.

Bтора атомна ще я бъде! В сряда премиерът Станишев идва в Белене за символичната първа копка и обявява началото на строителството. Около 6500 души стягат дипломите и пишат заявления за работа. Няма връщане!- убедени са повечето хора в крайдунавския град. Други клатят колебливо глава. Не вярват много-много на ритуални копки. Припомнят, че през пролетта на 2004 г. тогавашният премиер Сакскобургготски най-тържествено заявил от градския площад, че продължава доизграждането на централата и в новите ядрени мощности щели да се вложат 2 млрд. лева. Миналата есен министърът на икономиката Петър Димитров вдигнал инвестициите на 4 млрд. евро и посочил атомната в Белене като най-важния национален обект. "Ние тези изявления ги завеждаме на строг отчет. И все се молим да не се отупват от нафталина разни предизборни обещания. Дано почне накрая, че остаряхме с мечтата за централата, говорят един през друг възрастни мъже. "Почнало се е, слепи ли сте? Не виждате ли, че цените на земята направо полудяха и литнаха космически нагоре", скастря ги Петър Врайков. Преди време той се подлъгал, продал по 80 лв. декара. Сега обаче направил златен пазарлък - взел 150 хиляди лева за 6 декара. "Търговията я завъртя една фирма, не знам какво ще строи. Като предложи 25 хиляди лева на декар, чак се вцепених отвълнение. 

Румен Петков прави институт за сигурност, оповестява Дневен Труд.

По инициатива на соцдепутата и бивш вътрешен министър Румен Петков се създава Международен институт по сигурност и регионално сътрудничество. В новата структура е ангажиран и бившият министър на вътрешните работи на Македония Любомир Михайловски. От вчера той е в България по покана на Петков. Сред целите на института е да допринесе за борбата с трафика на хора, наркотици и оръжие и борбата срещу тероризма, обясни пред агенция “Фокус” Михайловски. Новата неправителствена организация ще се занимава и с анализи за безопасността на чуждестранните инвестиции. 

1500 лв. доход стигат само за панелка, изчислява Стандарт.

Ако месечният доход на семейството ви е 1500 лв., може да си купите с кредит само старо панелно жилище в отдалечен квартал. За тези пари банките отпускат само заеми, с които ще взeмете апартамент на цена от 500-600 евро за кв. метър. Това пресметна регионалният директор на компанията за недвижими имоти REMAX Илиян Николов при представянето на четвъртото издание на Балканското изложение за имоти BalPEx. В този случай вноската по заема трябва да е около 300 евро месечно. Цени от 600 евро за кв. метър обаче вече са немислими за прилично жилище в столицата и в по-големите градове на страната. На тази цена обаче може да се купи ваканционен имот, обясни изпълнителният директор на "Бългериън Пропъртис" Михаил Чобанов. Така хората, които искат да си купят дом, трябва не само да теглят заем, но и да продадат наследствен имот. Според управляващия партньор на компанията "Хоум фор ю" Константин Бобчев обаче с месечен доход от 1500 лв. семействата могат да си позволят и жилище при цена от 700-800 евро за кв. м. При правилен разчет на семейния бюджет и изгоден банков заем е възможно да се купи жилище от среден клас. При цена от 800 евро за квадрат обаче в столицата може да си вземете единствено дом от най-ниския сегмент - стара панелка в непрестижен квартал. Цената на тези жилища ще се повиши за година с около 50 евро на квадрат, прогнозира Николов. Според него се очаква спад единствено в средния клас жилищни имоти с около 10% 

Социално слабите прибират 1/2 от излишъка в хазната, известява Монитор.

Половината от излишъка в бюджета да бъде разпределен за социални дейности, пенсии и добавки за социално слабите. Става дума за 2 млрд лв., общият излишък е 4 млрд. лева. Част от тези средства да отидат за образование и здравеопазване. Това предлага Министерството на труда и социалната политика, съобщи вчера социалният министър Емилия Масларова по време на отчета на ведомството за трите години на управление. Извънредна добавка за бедните, която да компенсира подяждането на доходите им от инфлацията, ще бъде дадена на 850 000 души. Предварителните разчети показват, че тези хора ще вземат около 100 лв., парите ще им бъдат дадени еднократно, обясни зам.-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров. 

Кабинетът минава на план Б за софийския боклук, четем в Дневник.

Правителството преминава към план Б за решаването на проблема с балираните отпадъци на София. Вече са пристигнали официалните писмени откази на общините Пловдив, Монтана и Карлово да вземат част от сметта, каза министърът на околната среда Джевдет Чакъров по време на съвместно посещение с вицепремиера Меглена Плугчиева в Пазарджик. Преди повече от седмица двамата изпратиха писма до пет общини с искане да приемат балите, складирани на временните площадки в "Кремиковци" и Гара Искър. Все още не са получени официални отговори от Севлиево и Горна Малина, които също са били сред помолените да помогнат на София. Миналата седмица кметът на Севлиево обяви, че ще откаже предложението на правителството, въпреки че първоначално беше склонен да го приеме. Получихме писмо с искане 60 хил. куб.м отпадъци да бъдат докарани на нашето депо, но изпратихме отрицателния си отговор още в петък, каза вчера зам.-кметът на Горна Малина Ангел Жиланов. 

Начинаещ чиновник с 1000 лева заплата, узнава Дума.

Министерството на държавната администрация търси 322-ма младши експерти. Най-добрите, изявили се в четвъртия централизиран конкурс за младши експерти на министерството, ще имат възможността да постъпят на работа в звената за управление на средства от ЕС. Месечното им възнаграждение ще е между 600 и 1000 лв., съобщи вчера министърът на държавната администрация Николай Василев. Кандидатите за позициите ще могат да подават документи до 14 септември. Кандидатстването става по електронен път чрез попълване на онлайн-бланка на сайта на МДААР. Изискванията към тях са да имат завършено висше образование степен бакалавър или магистър, или завършен колеж със степен професионален бакалавър. Няма специално изискване за натрупан професионален опит. Самият конкурс ще се проведе от 29 септември до 3 октомври в тестовите центрове в София, Варна, Пловдив, Велико Търново и Бургас. Препитването ще е чрез два теста - основен и специализиран. Преминалите успешно конкурса ще станат част от националната база данни, от която всяка администрация може да си търси подходящи кандидати. 

Гледаме бебета като шведките, сравнява Стандарт.

410 дни става майчинството, гоним рекорд в Европа. Българските бебета ще се гледат като шведските. Нашите майки ще се грижат за рожбите си 410 дни. За това време ще получават 90% от заплатата, на която се осигуряват. Предложението е на социалния министър Емилия Масларова. Сега платеното майчинство е 315 дни. С новото увеличение на срока ще гоним рекорда в Европа, който е 480 дни в Швеция. "Ако предложението се приеме, ще влезе в сила догодина", каза Масларова. Така ще се реши и проблемът с недостига на места в яслите и детските градини. Другият плюс на промяната е, че майките сами ще настояват шефовете да ги осигуряват на реалните им заплати. Така ще излязат на светло скритите доходи. Всяка майка, която иска да се върне по-рано на работа, може да си наеме бавачка срещу 250 лв., които плаща държавата.  

Следят с GPS и школските директори, пише Монитор.

След като вече има камери, които да следят учениците в класните стаи, може да се сложат и GPS на школските директори. Това заяви просветният министър Даниел Вълчев във връзка с изграждането на система за видеонаблюдение в училищата. Той посети вчера професионалната строителна гимназия в Перник, която е първото училище в страната, което има камери не само в двора и коридорите, а и в класните стаи. Устройствата следяха цял ден вчера за безопасното провеждане на поправителната матура по БЕЛ в школото, на която се явиха 46 зрелостници от областта. Те заедно с останалите ученици, които не са минали на юнската сесия, се потиха върху втория вариант на теста и писаха по темата "Проблемът за безкористното деяние в разказа "Серафим" на Йордан Йовков". Близо 16 хиляди лева са дадени за видеонаблюдение само в професионалната гимназия по строителство в Перник. Това заяви директорът на школото Самуил Шейнин. Той допълни, че след изпитателния период родителите и учениците, а не министърът ще решат дали камерите да останат. В момента в школото са монтирани 24 устройства, като 8 от тях са в класните стаи, а другите са разпределени в коридорите и двора. Освен че подобрява дисциплината, видеонаблюдението води до пазене и икономии от ремонти, каза още Шейнин. Откакто в училището са монтирани камери, са спестени близо 3 хиляди лева само от ремонти, допълни директорът. 

Европа започва ревизия на отношенията си с Русия, пише Дневник.

Русия вече не е благонадежден партньор за Европейския съюз и Брюксел започва ревизия на отношенията си с Москва заради военните й действия в Грузия. Това е посланието на вчерашната еднодневна извънредна среща на върха на лидерите на 27-те страни членки, на която участва и българският премиер Сергей Станишев. На нея ясно се очерта разцеплението в европейските редици на шепа "ястреби", предвождани от Великобритания, силно зависимите от руската енергия "гълъби" като България, Румъния, Германия и Гърция и балансиращите по средата, начело на които е Франция, председателстваща в момента ЕС. В проекта на текста на заключителната декларация се казва, че ЕС вече ще е "бдителен" в отношенията си с Москва, които са "на кръстопът" заради кризата в Грузия. 

Истерия за Бербатов люля Европа, обобщава Новинар.

Жестока истерия по капитана на националния ни тим по футбол Димитър Бербатов люля Европа вчера, когато приключи летният трансферен прозорец. 4 часа преди края на наддаванията сигурно бе само, че българинът напуска "Тотнъм", ще получава заплата от 1,8 млн. лева на месец, а най-близо до подписа му е "Манчестър Юнайтед". До последно главата на Бербо бе размътвана на интервали от 15-ина минути от бомбастични оферти от страна на "Манчестър Сити" и испанския гранд "Реал" (Мадрид). Резките промени и невижданите досега пазарлъци и игри на нерви объркаха дори авторитетни медии като британските "Гардиън", Би Би Си и "Скай спортс", които едвам смогваха да следят обратите в мултимилионната сделка и се надпреварваха да тиражират по няколко взаимно изключващи се версии за хода на драматичните преговори. Треньорът на "Юнайтед" сър Алекс Фъргюсън заложи огромния си авторитет, като лично натовари нашия в лимузината си, замъкна го на преговори и му обеща главна роля в "Театъра на мечтите", която нападателят бленува от дете. "Сити" удари с присъствието в състава на приятелите на Митко Мартин Петров и Валери Божинов, както и с неизброимите петродолари на новите арабски собственици. "Реал" (М) се включи последен в голямото цакане, но с реномето на клуб, който винаги постига трансферните си цели. 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4214 |31.08.2008 Понеделнишката преса на 1 септември . 0| 4038 |27.08.2008 Пресата на 28 август . 0| 3955 |26.08.2008 Пресата на 27 август . 0| 3923 |25.08.2008 Пресата на 26 август

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads