Реклама / Ads
0| 4098 |19.01.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 20 януари

.
Вестниците пишат, че Борисов дал заден ход и останал господар на властта; за новия ни кандидат за еврокомисар Кристалина Георгиева; че половин България е в снежен капан; за смъртта на 42-годишен тайванец, умрял от гледането на "Аватар".
 


Борисов даде заден и остана господар на властта, анализира Дневен Труд.
По-добре късно, отколкото никога. Разумът на Борисов надделя над волята му. Той оттегли оспорваната кандидатура на министърката на външните работи Румяна Желева за поста еврокомисар, и то безусловно, докрай, без неуместни уговори.
Бойко Борисов е първият досега премиер, който владее техниката на задния ход. Той за пореден път доказа не само че политическият му автомобил е снабден със “задна скорост”, но и че уменията на премиера се простират дотам, че точно да използва тази възможност за маневри. Не че неговите предшественици никога не са искали да натиснат “заден”. Напротив, искали са - и то често и много, но винаги са се опасявали, че “задният ход” ще им излезе още по-скъпо от натискането на газта. Борисов успя навреме да изиграе картата си, вероятно в последния възможен момент, но все пак навреме. Имам предвид, че той запази субектност; тук и сега нещата изглеждат така, че Борисов сменя кандидатката. Още след малко щяхме да имаме същия резултат, но Борисов щеше да изглежда принуден да го стори. Това е и причината г-жа Желева да покаже готовност да се раздели не само с еврокомисарските си мечти, но и със съвсем реалния си министерски пост.

Козът на Борисов, отбелязва Дневник.
Кристалина Георгиева отговори на премиерския "зов за завръщане" и прие да стане българският кандидат за еврокомисар. Тя е получила обаждане от Бойко Борисов през нощта (централата на Световната банка е във Вашингтон), което било сутрешно време в България. "Реших за 5 минути, защото ситуацията изисква бързи действия", каза самата тя в извънредна видеовръзка, която представителството на Световната банка у нас организира за българските медии снощи. Месеци след като предпочете да остане във Вашингтон, вместо да се върне като член на правителството (виж портрета), сега Георгиева претеглила къде е по-необходима и дори президентът на СБ Робърт Зелик я е подкрепил, въпреки че новината за напускането й не му харесала.

Кандидат от класа, коментира 24 часа.
След драматичния развой с кандидатурата на Румяна Желева премиерът Бойко Борисов игра с възможно най-силния си играч. Кристалина Георгиева е безспорно човек с натрупан огромен опит на световната сцена. Тя със сигурност не само познава добре критичните точки в света, обличала е бронежилетка в опасни ситуациии, но и знае как да реагира при конкретен проблем. А опитът й от Световната банка е неоспорим плюс за бъдещата й работа като еврокомисар.
Брюксел може да си отдъхне, че България излъчва играч от класа. И да загърби партийните сметки и страсти, за да може Кристалина Георгиева да покаже какво може на предстоящото препитване.

Половин България в снежен капан, описва Монитор.
Варна, Бургас и Шумен паднаха в снежен капан вчера, след като близо денонощие не спря да вали сняг. Морската ни столица бе напълно парализирана заради пропуснати графици на градския транспорт, заледени и непочистени тротоари и снежни пътища, по които личаха икономични следи от малко хвърлен пясък. Вчера следобед все още не бе обявено бедствено положение, но снегът продължи да се трупа по непочистените улици в морския град. Снежната покривка варираше между 20 и 50 см по високите части, на места по пътя за северния квартал Виница имаше преспи. Снегорини почти не се забелязваха, което изнерви хората, които с усилие се добраха до работните си места. Някои варненци така и не успяха да стигнат до работните си места. Признателни шефове вчера решиха да стимулират дошлите на работа свои служители с музикални поздрави по местните радиостанции. Все още не се знае дали ще има санкции за неявилите се на работа.

Балканска война в ловните полета, отчита Дневен Труд.
Ловният сезон 2009/2010 е облян в кръв - войната по пътищата се пренася в гората, сочи черната статистика. Десетки излети в ловностопанските райони на дружините завършват с трагични инциденти, сигнализират от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ). Кървавата статистика сочи, че осем души са намерили смъртта си по време на лов, отстреляни от свои колеги. В живи мишени са се превърнали други 10 ловци, половината от които са с опасност за живота.  Убитите са осем пъти повече от предходния сезон, когато е отнет животът само на един, а четирима са ранени. А през 2007/2008 г. има само четирима ранени. Защо ловците се нараняват и дори се избиват помежду си? Безотговорност, лоша дисциплина, боравене с оръжие в нетрезво състояние, лоша подготовка и неумение да се ползва оръжие, към всичко това - и тоталната агресия, събира кръвен данък по ловните полета.

Борисов: Прокурори ще пишат законите, цитира Стандарт.
Няма да се упражняваме върху прокуратурата, досега законите се пишеха от адвокатите, сега ще се правят от прокурорите. Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата с главния прокурор Борис Велчев, на която участваха и министрите на правосъдието и вътрешните работи. Наказателният кодекс трябва да се промени, да стане по-модерен. Опитите да се решават проблемите от всички правителства през последните 20 години доведе до неговата хипертрофия, заяви обвинител №1, който допълни, че промените могат да започнат веднага и до няколко месеца да има резултат. Глоба вместо съд ще отнасят шофьорите, които се качват пияни зад волана. Тази поправка в Наказателния кодекс искат от прокуратурата. Това е един от лостовете, който ще разтовари съдебната система от голямата натовареност така прокурорите ще се заемат с тежките дела, обясни обвинител № 1. Велчев обясни, че 27 % от обвинителните актове са за каране в пияно състояние, като само 0,06 % от тях се наказват с решетки. По тези дела повечето хора, които сядат почерпени зад волана се раминават с пробация и глоба. Прокуратурата иска глоби и за незаконната сеч, акцизните стоки и за шофиране без книжка. В момента районните обвинители имат по близо 1 000 дела на година, произнася се по около 400 преписи и по два дни в седмицата се явява по дела, обясни Велчев. Той допълни още, че някои от членовете в НК са от 1968 г.

Искаме 10 млн. евро компенсация от ЕК заради гръцката блокада, съобщава Новинар.
Страната ни ще поиска 10 млн. евро компенсации от Европейската комисия заради затворените граници с Гърция и заради щетите, които протестът нанася на българската икономика, обяви премиерът Бойко Борисов и допълни, че е изпратил официално писмо до председателя на комисията Жозе Мануел Барозу по този въпрос. Миналия петък земеделските производители от южната ни съседка блокираха граничните контролнопропускателни пунктове на общата ни граница. Те настояват за увеличение на държавната субсидия за сектора, гарантиране на изкупни цени на продукцията им и замразяване на банковите кредити, които са взели.

Гледай “Аватар” от високо - иначе боли глава, предупреждава 24 часа.
42-годишен тайванец умря от кръвоизлив в мозъка след като гледал триизмерната мегапродукция “Аватар” на Джеймс Камерън, съобщиха световни агенции. Това е първи смъртен случай за тази технология, която се смята за бъдещето на киното. Китай пък направо забрани филма, защото предизвиквал социално недоволство и засягал местната киноиндустрия.
Суперновите усещания могат да доведат при някои хора до главоболие или световъртеж заради временни спазми на кръвоносни съдове и мускули на главата и очите. Причината е необичайното и относително дълго напрежение, обясняват невролози. С тренировки обаче мозъкът се приспособявал, най-бързо - на младите.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4393 |18.01.2010 Пресата на 19 януари . 0| 3968 |17.01.2010 Понеделнишката преса на 18 януари . 0| 4740 |14.01.2010 Петъчната преса на 15 януари . 0| 4097 |13.01.2010 Пресата на 14 януари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads