Реклама / Ads
0| 3888 |19.01.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 20 януари

.
Вестниците пишат за това, че данъчните приходи се сриват заради кризата; за това, че криели находище на газ край Червен бряг; за новата дясна коалиция, която се скара преди да се създаде.
 

 

Данъчните приходи се сриват заради кризата, установява Дневник.

Изпълнението на бюджет 2009 е поставено под въпрос още в самото начало на годината заради срива на данъчните приходи в резултат на световната икономическа криза. Проблемът беше признат в понеделник от двете основни звена, натоварени със задачата да подсигуряват със средства държавните разходи - Национална агенция за приходите (НАП) и Агенция "Митници". Най-притеснителни са очакванията приходите от ДДС (с най-голям дял от 47% в данъчните приходи) да паднат много под заложените във финансовия план. В годишния си отчет в понеделник изпълнителният директор на Агенция "Митници" Христо Кулишев съобщи, че от началото на годината вносът е намалял рязко до нива отпреди няколко години и очакванията са приходите от ДДС за януари да останат със 100 млн. лв. под планираните. Според представители на агенцията до края на февруари ще се види дали постъпленията ще започнат да се възстановяват, или ще последва още по-сериозен спад. Ако януарското темпо се задържи, за цялата година неизпълнението може да стигне 1.2 млрд. лв.  

Крият находище на газ край Червен бряг, твърди Атака.

Докато страната ни тръпне под ударите на газовата война между Русия и Украйна, стана ясно, че правителството на тройната коалиция е мълчало за богато газово находище на територията на България. В село Девенци, край Червен бряг, са открити значителни залежи на природен газ, при това още през август 2008 г. Сондажите започват още през 2007 г., когато тогавашният вътрешен министър Румен Петков реже лентата на обекта, разработван от американската фирма "Дайрект Петролиум". Според експерти навременната експлоатация на това находище е могла да спаси България от газовата криза, но бездействието на правителството е направило това невъзможно. Целта на управляващите сега е да дадат на концесия находището, но на свои фирми които да направят сондажите и прилежащата инфраструктура. Изпълнители на поръчката ще бъдат турските компании "Аладин Идъл Ист" и "Гюней Илдазъ", които по всяка вероятност ще печелят от най-богатото газово находище на територията на страната. Двете турски фирми бяха подизпълнители на първите сондажи при установяване на находището. 

Защо руснаците са хубави хора, а Русия е ужасна страна?, анализира 24 часа.

Какъвто и да е мотивът за разправиите с Украйна - дали 600 млн. долара, дали пристанището в Севастопол, все е без значение. Защото от този миг насетне на Русия и режима в Москва ще се гледа като на враг, от който трябва главно да се страхуваш, нищо че обича водка и чебуреки и после пее романси. Кремъл отново сам и самодоволно си лепва етикета “Империя на злото”. Никога досега не съм виждал спонтанни антируски настроения в България. Е, вече и обикновените хора, израсли с програма “Время”, намразиха руснаците. Както пишеше някога в списание “Крокодил”, “Нарочно не придумаеш”. Но газовата простотия, от която накрая ще изгуби най-много самата Русия, следвана от Украйна, е логична. След разпада на Съветския съюз в Русия се изгради гадно егоистично общество, в което има свръхбогати и азиатска мизерия. Руснаците измират от пиянство, лошо медицинско обслужване, СПИН, катастрофи. Това са характерните за Африка черти За 20 години свободен пазар руската държава не успя един автомобил да създаде като хората и все още продължава да прави волги и някакви уродливи клонинги на ладите, които някога все пак имаха италиански дизайн. 

Изгониха още полицаи от МВР, информира Дума.

Трима полицаи бяха уволнени вчера от системата на МВР заради тежки нарушения на служебната дисциплина. За двама от тях е установено, че са поддържали нерегламентирани контакти и близки отношения с криминално проявени лица. Подобно поведение е несъвместимо с етичните правила за поведение на държавен служител в МВР, коментираха от министерството. Единият от уволнените е бил командир на отделение в група “Охрана на обществения ред” в столичното Шесто РПУ. Третият от отстранените от системата е обвинен в опит за палеж и заради това също е уволнен. ДУМА припомня, че в последните два месеца много полицаи се разделиха със своите постове заради връзки с тъмния свят. Само преди около месец вътрешният министър Михаил Миков уволни четирима служители на реда за корупция и други деяния. По-късно още двама полицаи загубиха пагоните си заради корупционни действия.  

Фондацията на Румен Петков привлича бивши експерти от службите, открил е Дневник.

Институтът за сигурност и сътрудничество, създаден през октомври по инициатива на бившия вътрешен министър Румен Петков и председателстван от него, привлича служители не само от МВР, но и от разузнавателните служби. Покана да се присъедини към фондацията, определяна от политици като опит за създаване на нов властови център, е получил и уволненият зам.-шеф на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Иван Драшков. Пред "Дневник" той коментира, че все още обмисля предложението. Изчаквал решението на Върховния административен съд по делото, с което обжалва уволнението си. 

Министри гледат към Брюксел, разкрива Стандарт.

Министри напират за депутатско място в Брюксел. Те ще са в челните места на партийните листи за евровота на 7 юни, научи "Стандарт". Царската Гергана Грънчарова срещу острието на Доган Джевдет Чакъров ще е един от най-интересните двубои, твърдят от централите на НДСВ и ДПС. Грънчарова е с добро име в Брюксел, тя е нашият коз за изборите, обясниха от "Врабча" 23. Първото място в жълтата листа обаче се пази за еврокомисар Меглена Кунева. Чакъров е с голям управленски опит, Европа познава и цени работата му, заявиха от ДПС. Фаворитка на движението за евролистите е и зам.-министърката на регионалното министерство Искра Михайлова. Тя е спец по европрограмите. Партийните страсти за евровота се вихрят от месеци. Голямата битка в БСП е кой ще води червената листа - Илияна Йотова или Кристиян Вигенин. 

Новата дясна коалиция се скара, преди да се създаде, пише Новинар.

Най-новата коалиция вдясно между СДС, ДСБ, БНД, Ред, законност и справедливост" и земеделците на Анастасия Мозер е на път да се разпадне, преди да се е създала. В петък от ДСБ пратиха до останалите партии проект за коалиционно споразумение за общо явяване на парламентарните избори. Преди регистрацията на общите листи всяка партия внася своя дял в одобрения общ бюджет на кампанията, а тежестта на всяка партия ще се определя според парите, които тя е внесла. Лидерът на Яне Янев "Ред, законност и справедливост" заяви днес, че неговата партия не приема БНД да бъде включено в преговорите за дясното обединение. "Недопустимо е да сме на една маса с хора като Борислав Ралчев, с които сме водили тежки политически битки за царските имоти", аргументира се той. Преговори за обединение от страна на РЗС ще се водят единствено с ДСБ и СДС. Земеделците на Анастасия Мозер също няма да бъде включени в преговорите, защото нямали електоралното влияние, което са имали, "а присъствието на Венци Върбанов е неприемливо, защото той е корупционно обременен", изтъкна Янев. 

Костов търси милионери за коалиция, оповестява Монитор.

Лидерът на ДСБ Иван Костов си търси десни милионери за коалиционни партньори. В проект на обръщение, изпратен до РЗС, СДС, БНД и "Обединени земеделци", тъмносиният шеф обвързва броя на избираемите места в листите с парите, които партията ще налее в бюджета. В проекта има разбивка за агитация, в която са описани разходи за сумата 4 216 000 лв. Целта е да се вкарат 30 депутати. Така излиза, че място в парламента ще струва малко над 140 000 лв. Кандидатите на партията в бъдеща дясна коалиция, която не може да участва ресурсно в кампанията, се намаляват и се увеличават кандидатите на тези политически сили, които са готови да компенсират недостигащите ресурси. 

Нови десет дела за “Софийски имоти”, информира Дневен Труд.

Най-малко още 10 дела ще бъдат образувани за мегааферите в “Софийски имоти”. Това разкри вчера пред “Труд” прокурор Пламен Панайотов, който с колегите си Пламен Георгиев и Вержиния Димитрова наблюдават случая. “Обект на наказателно преследване ще бъдат две групи сделки, сключвани от управниците на “Софийски имоти”. При тях продажните цени на имотите драстично се разминават с пазарните. Това е установено по безспорен начин с експертизи”, подчерта Панайотов. По думите му щетата, нанесена на общинското дружество само от първата група сделки, извършени през 2003 г., е 1 610 938 лв. Според обвинителя грандиозни били и злоупотребите при отдаването под наем на атрактивни терени, магазини, сгради в идеалния център на столицата. Чаканото с огромен интерес първо заседание по делото “Софийски имоти” вчера се спъна с фалстарт. Оказа се, че двама от обвиняемите са получили препис от обвинителния акт едва 5 дни преди процеса. По закон на подсъдимите им се полага една седмица, за да се запознаят с предявените им обвинения. 

Заради мръсния въздух в София: Учениците без физическо на открито, съобщава Новинар.

Физкултурните занимания на открито ще бъдат премахнати. Въпреки близостта на столицата до планината Витоша, нормите на вредни вещества в атмосферния въздух често доближават допустимите стойности, а нерядко ги и надвишават. В тази връзка от общината са предприели превантивна мярка – оперативен план за действие при замърсяване на въздуха. Отмяната на ученическите спортни занимания на открито е една от мерките, която според експертите ще предпази децата от проблеми със здравето. За целта обаче трябва да се създадат условия за спорт във физкултурните салони на всяко едно училище, каза за „Новинар” Ваня Кастрева, началник на Регионалния инспекторат по образованието. По думите й в някои учебни заведения дори няма обособена за спорт зала. Тя обаче е на мнение, че предприетата мярка е добра.

30 наши милионери питат за имоти във Флорида, пише Дневен Труд.

Тридесет български милионери са изразили намерение да платят по 1 млн. долара за жилище в луксозния комплекс “Лейк Буена Виста ризорт & спа” в американския щат Флорида. Според посредническата агенция “Сенчъри 21 България” запитванията са получени само за месец, след като бе даден старт на инициативата. Слънчевите плажове на Маями обаче не са главната причина за интереса. Инвеститорите се запалили от нетрадиционния бонус, който обяви Службата по имиграция в САЩ. А именно: всеки, който купи имот за 1 млн. долара, ще получи зелена карта. След това собственикът ще може да кандидатства за американска виза и така да си осигури постоянно жителство в Щатите. 

Панелките непродаваеми, твърди Стандарт.

Панелките в столицата са непродаваеми. Причината е, че цените на апартаментите в сгради ново строителство се изравниха с тези в соцблоковете. Това показва анализ на пазара за 2008 г. на агенция за недвижими имоти "Явлена". Сделките за домове в столицата в момента се сключват на цени с 20% по-ниски в сравнение с началото на 2008-а. На замрелия пазар се купува само при спешна нужда от дом и се продава само при неотложна нужда от пари, твърдят експертите. Сред малцината играчи са и хората със свободни финанси, които купуват имоти като инвестиция заради падналите цени. Докато в началото на 2008 г. имотите в централните райони на града се търгуваха за 3000-6000 евро/кв. м, то сега офертите са на нива от 1100-1700 евро/кв. м. 

Frognews.bg 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3909 |18.01.2009 Понеделнишката преса на 19 януари . 0| 3986 |15.01.2009 Петъчната преса на 16 януари . 0| 3856 |14.01.2009 Пресата на 15 януари . 0| 3887 |13.01.2009 Пресата на 14 януари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads