Реклама / Ads
1| 3901 |11.10.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса на 12 октомври

.
Вестниците пишат за тежки сметки за бюджет 2010; за 36 помазани в клуб на властта; за това защо хората мразят БСП.
 

Тежки сметки за бюджет 2010, изчислява Дневник.


Кабинетът "Борисов" отново обяви, че целта е балансиран бюджет за 2009 г., въпреки че всички министри говорят за дефицити във ведомствата си. "Станишев е поръчал сметки, които аз плащам и въпреки това не спира да говори. Ще изведа държавата от кризата, но искам тези хора да мълчат, за да не ме дразнят", каза премиерът Бойко Борисов в неделя след извънредното обсъждане на бюджет 2010 г. От неофициални коментари след съвещанието, "Дневник" научи, че за избягването на дефицита в бюджета ще се търсят и скрити резерви в приходната част. Такава възможност имало чрез отчисленията от държавните компании (това означава внасяне на по-голям дял от печалбите им в хазната). Натрупаните недалновидно общински задължения пък ще се оставят без покритие от държавата и за тяхното предоговаряне трябвало да отговарят самите общини

400 000 прахосала “Красива България” за табели и мрежи, описва Дневен Труд.

Само за 7 месеца - до края на юли т.г., проект “Красива България” е изхарчил нецелесъобразно 400 000 лв. за рекламни табели, мрежи, снимки, клипове и т.н. Това показва завършилата проверка на вътрешния одит и инспектората на социалното ведомство, която министър Тотю Младенов вече внесе в прокуратурата. От нея става ясно, че за малките обществени поръчки са кандидатствали уж три различни фирми, но офертите им са изпратени на една и съща дата и от един номер на факса. Бившият директор на проекта Станимир Колев е платил например близо 34 хил. лв. на две фирми да изработят рекламно-информационна и предпазна мрежа, подписал е и протокол, че е получил стоката. Проверката обаче установила, че такива мрежи не са доставени. Подобна е схемата и с платени 9000 лв. за изработка на транспаранти с логото на проекта, които обаче липсват. С подписа на Колев са харчени безконтролно пари за представяне и отразяване дейността на проекта, но липсват доказателства, че нещо е свършено за платените суми.

Митничарите на изпити днес, научаваме от Дневен Труд.


От днес всички митничари сядат на ученически банки и започват да се потят над тестове с по 40 въпроса - само и само да запазят работата си. Залите за провеждане на препитванията се пазят в тайна. Ясно е само, че ще има драконовски мерки за сигурност - зорки квестори, видеонаблюдение, максимално раздалечаване на митничарите. Освен това всеки изпитван ще трябва да изключи телефона си на влизане в залата. Иначе рискува да бъде дисквалифициран. Тестовете целят да отсеят некомпетентните служители.

36 помазани в клуб на властта, преброява ги Стандарт.

36 помазани политици и висши чиновници са се глезили години наред на държавна сметка. Избраниците са ползвали безплатни карти за дипломатическия клуб "Бояна". Някои са водели и семействата си. Фитнесът, парната баня, масажите и джакузитата са стрували на бюджета 150 хиляди лева. Това обяви премиерът Бойко Борисов вчера и се закани да сложи край на авантата. При новото правителство привилегии няма да има, категоричен бе той. Сред облажилите се във ВИП клуба са шефът на БНБ Иван Искров и бившият министър и настоящ евродепутат от БСП Ивайло Калфин. Колежката му в кабинета "Станишев" Гергана Паси също е ползвала екстри за 5085 лв. заедно със сестра си Михаела. В списъка има също прокурори и приближени до старата власт бизнесмени.
"Правили са това, защото са им малки заплатите, 36 души са се плацикали и са се забавлявали безплатно. Отишли са много пари за това", ядосано коментира премиерът Бойко Борисов, размахвайки в ръка справка на агенция "Дипломатически имоти в страната".

Румен Христов: Аз подписвах – от хартия до еърбъси, цитира 24 часа.

Аз подписвах обществените поръчки в министерството на транспорта. Това каза пред "24 часа" бившият главен секретар Румен Христов. От списъка за миналата година се вижда, че те са от хигиенизиране на сградите на ведомството до еърбъсите на властта. Слагах по 20-30 подписа на ден, казва главсекът. Той е във ведомството от 1979 г., работил е с 18 министри, някои от които не можели без него. Бившият главен секретар на транспортното министерство Румен Христов стана интересен, след като премиерът Борисов ядно реагира по време на заседанието на кабинета, че в предишното правителство на практика министър не е имало, тъй като всичко е подписвал главният секретар. Репликата е по повод сделката със самолетите, които бяха взети на финансов лизинг за правителствения отряд 28.

Защо хората мразят БСП, пита 24 часа.

Днешната политическа битка за лидер на БСП всъщност е много повече от конкуренция кой ще стане партиен председател. Тя е война на интерпретациите кой е по-виновен в червената партия. В нея са намесени имена на престъпници, бизнесмени, ченгета и бивши червени министри. Днес тя е на път да си отиде, раздирана от грозни скандали, в които се виждат много власт и пари, но никаква политика. БСП днес изглежда повече като група джебчии, изправени на стената в полицейския участък, отколкото като политическа партия. Всеки от "хванатите" се опитва да си придаде невинен вид и гледайки към съседа, е нахлузил на физиономията си поглед, който казва "той беше". Партийната лоялност, политическата общност в БСП очевидно са разрушени и изглежда, че вече е време за спасяване поединично. Това вече сме го виждали много пъти.

Феновете: Мъри аут! Той: Искам още, оповестява Новинар.

Националният селекционер Станимир Стоилов не смята да подава оставка след позорната загуба с 1:4 от Кипър, а дори напротив - поиска кредит на доверие да ръководи тима и в следващите квалификации. Мъри дори си позволи да заяви, че със сигурност ще ни класира за европейското в Полша и Украйна през 2012 г., но при някои условия. Въпреки всичко - имаме добър национален отбор", заинати се спецът, чиято оставка и тази на директора Наско Сираков бяха поискани с плакат в края на мача. Очаквано Стоилов бе подкрепен от президента на БФС Борислав Михайлов, който отрече да му иска оставката.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3999 |08.10.2009 Петъчната преса на 9 октомври . 0| 4431 |07.10.2009 Пресата на 8 октомври . 0| 4153 |06.10.2009 Пресата на 7 октомври . 0| 4099 |05.10.2009 Пресата на 6 октомври

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads