Реклама / Ads
0| 4038 |28.10.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 29 октомври

.
Вестниците пишат за девет справки, изчезнали от бюрото на Станишев; за това, че РЗС получили сигнали за корупция в кабинета "Борисов"; че крият свинския грип.
 

Борисов: Девет справки са изчезнали от бюрото на Станишев, цитира Дневник.

Четири дни след като обвини предшественика си Сергей Станишев, че е изнесъл неправомерно от Министерския съвет секретен доклад на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), днес премиерът Бойко Борисов обяви, че са изчезнали оригиналите на общо девет такива справки, които са били за последно на бюрото на Станишев. Не съм очаквал, че по подобен начин може да се работи с класифицирана информация, заяви Борисов и добави, че "не става въпрос за небрежност, а за тенденция". "Всичко, което съм получавал, съм връщал в ДАНС" - така Станишев отговори чрез пресцентъра на БСП на въпрос на "Дневник" за новите обвинения на Борисов. На пресконференция в Министерския съвет Бойко Борисов заяви, че едната от справките е за взимането на възможни мерки от страната на Министерството на финансите на САЩ по отношение на банковата система. Сред останалите теми на липсващите документи той спомена: контрабандните канали, търг за специална продукция, сигнал на окръжна прокуратура в Плевен за противоправни действия на длъжностни лица в областната администрация - Плевен, доклад за потенциалната заплаха за използване на енергийната карта като политическо оръжие от Русия.

Соцлидерът: Разследвайте кръга “Котараците”!, пише Дневен Труд.

Вместо да се измества медийното внимание от свършеното досега от кабинета, защо не се обадите на вътрешния министър или на председателя на ДАНС да направят разследване как приятелският кръг на премиера Борисов - “кръга на котараците”, спечели поръчките за строителството на паркинги на метрото и езерото Ариана? Това риторично попита репортерите вчера бившият министър-председател и лидер на БСП Сергей Станишев, след като бе разпитан в Софийската градска прокуратура. Причината да даде показания бе скандалът заради изчезналата от кабинета му секретна справка на ДАНС, която се появи и в интернет. Червеният лидер пристигна в Съдебната палата точно в 10 ч. Облечен в син костюм и в добро настроение, Станишев подмина репортерските въпроси с думите: “Не бива да закъснявам.” Час и 20 минути по-късно бившият премиер излезе от централния вход на прокуратурата и покани журналистите на пресконференция в централата на БСП. Със забързана крачка той излезе от Съдебната палата и следван от десетките репортери и оператори, се запъти към “Позитано” 20, където даде изявление. “Справката, която циркулира в интернет, говори, че ДАНС е работила без политически чадър, при условие че са били подслушвани съветници на премиера - категоричен бе Станишев. - Нямам представа как тя е стигнала до Алексей Петров. Защото справката е върната в ДАНС от мен.”

Секретарка на Сергей говорила как ще ударят Руменовците, оповестява 24 часа.

- Г-н Петков, от дни държавата се върти около доклада на ДАНС. Във вторник Бойко Борисов каза : “С омразата си към мен и Румен Петков Станишев унищожи възможностите държавата да се съпротивлява с организираната престъпност.” Вярно ли е - заради тази омраза ли бе създадена ДАНС?
- "24 часа" е единственият орган, на кой съм предоставил мое писмо до Станишев от началото на август. Там много ясно обяснявам какви са отношенията в БСП. Днес добавям, че сме в убийствена ситуация като партия - конгрес и след конгреса нищо. Защото един солиден председател на другия ден след конгреса ще свика пленум да избере ръководство. Две седмици минаха и чак вчера бе насрочен пленум. Летят обвинения, че председателят е крадец, мръсник, боклук. Аз нямам различия с тези обяснения, защото председателят не е казал нищо. Напротив - пресцентърът съобщава, че Станишев е готов да си даде имунитета. Но председателя на БСПго няма никъде. Затова пуснете акцентите от писмото ми от 5 август, защото то е еманация на това, което съм казал преди.
- Ударите срещу партията ви са сериозни, къде търсите изход?
- Лидерът се е вгледал в себе си и доубива БСП. Да бяхме избрали Муйо Пилата, щяхме да вдигнем 5% рейтинг - заради интереса към Муйо. С този лидер се сриваме всеки ден. Бойко искал да съсипе БСП. Не, разбира се! Бойко търси доверие от обществото. Бойко превърна Станишев в средство и докато той седи там, ще е средство. Докато сме средство като партия, която е била определяща в последните 120 г., ще е страшно. А лидерът е готов да бъде средство само да е лидер.
- Вие и Румен Овчаров само критикувате, но къде тогава са другите критици?
- Продължава да се внушава, че Станишев е спечелил 60% на конгреса. Не, гласуването беше 50 на 50, защото, ако се видят реалните числа, става ясно, че група хора се е отказала да гласува. Тези цифри трябва да доведат лидера до извода да се търси нов.
- Да не искате да кажете, че вторият - Янаки Стоилов, щеше да спаси БСП?
- Най-големите ми грешки са в кадрови аспект - в това число Станишев.

В РЗС получили сигнали за корупция в кабинета "Борисов", твърди Новинар.

Партия "Ред, законност и справедливост" е получила в централата сигнали за корупция по отношение на сегашното правителство. Това заяви пред бТВ Димитър Абаджиев от РЗС. Сигналите били за корупция в кабинета в областите икономика и сигурност. Той подчерта, че РЗС няма да се спре пред нищо, за да разкрие сигнали за нередности, независимо към кого се отнасят те. Реакцията на РЗС е след коментара на вътрешния министър Цветан Цветанов от понеделник, че ДАНС си е създала собствена партия преди парламентарните избори, за да обслужва интересите си. Абаджиев уточни, че е разговарял по телефона с премиера Бойко Борисов и той е обяснил, че от ГЕРБ нямат такова тълкуване. Според Абаджиев Цветан Цветанов се изживявал като втори премиер и твърдения, че вероятно РЗС е проект на ДАНС целят политическо дискриминиране на партията на Яне Янев. Ние подкрепихме правителстовото на ГЕРБ заради Бойко Борисов и въпреки Цветан Цветанов, изтъкна той. Премиерът Бойко Борисов в коментар обяви, че ще предизвика предсрочни парламентарни избори и ще им види сеира на всички.

Съдията по делото "Борилски" общувал с Красьо

Вече са известни и петимата магистрати, избрани на ръководни постове след контакти с "черничкия Красьо с ланците". Това са зам.-председателят на апелативния съд във Велико Търново Милчо Ванев и шефовете на апелативната прокуратура в Пловдив Андрея Атанасов, на районния съд в Несебър Пламен Найденов, на апелативния съд в Бургас Дора Чинева и на окръжната прокуратура в същия град Ангел Ангелов. Последните двама подадоха оставка преди два дни, а в сряда във Висшия съдебен съвет (ВСС) молба за напускане депозира и Найденов. Очаква се в четвъртък съветът да огласи имената на още 9 магистрати, общували с Красьо, които са били кандидати за шефове, но не са избрани. Сред тях е бившият шеф на окръжния съд във Велико Търново Даниел Минов, който не беше открит за коментар. Данните за тях бяха предоставени на ВСС от главния прокурор Борис Велчев. Информацията е за общо 14 съдии и прокурори, които са разговаряли многократно със собственика на няколко фирми, луксозни имоти, автомобили и скъп телефон "Верту" Красимир Георгиев.

Дянков: Бюджет 2010 г. е като малка постна пица, цитира Новинар.

Бюджет 2010 г. е като малка постна пица, заяви финансовият министър Симеон Дянков след заседание на кабинета, на което беше приета макрорамката за 2010 г. Въпреки че парите им са силно орязани, министрите подкрепиха документа, който ще бъде внесен днес по обяд в парламента. Дянков показа голяма празна кутия от пица и я оприличи на направения от кабинета „Станишев” бюджет 2009 г. Бюджетът за следващата година финансовият министър илюстрира с малка кутия с обикновена пица без екстри и добавки, като заяви, че всеки министър си има точно определено парче. В проектобюджета за следващата година са предвидени по-малко пари за министерствата, но се премахва буферът от 10%. По думите на Дянков ще е по-трудно за министерствата да разпределят бюджетите си, ако още от началото на годината 10 процента от средствата им бъдат запорирани.

Държавата качва пенсиите?, казва в интервю за Дневен Труд Иван Нейков, бивш социален министър и един от бащите на пенсионната система.

Глупости!- Докъде стигна пенсионната реформа, май догодина трябваше да приключи, г-н Нейков?
- Да, трябваше да берем и първите плодове от нея.
- По-високи пенсии?
- И финансово стабилен солидарен стълб на системата, резерв в НОИ, колкото за едномесечното изплащане парите на възрастните. Но нямаме стабилен стълб, нямаме 400 млн. лв. резерв, а отчитаме дефицит от 4 млрд. лв. Вместо увеличение на пенсиите ще задържаме на размера им.
- Това не е ли чист провал на реформата?
- Така твърдят и доволно потриват ръце тези, които от 20 години я спираха. Не, реформата не е провалена! Просто сме я стиснали за гушата и й казваме да диша дълбоко. А истината е, че през последните 7-8 години тя беше системно разрушавана. Осигурителната ни система се превърна в най-големия кръводарител у нас.
- Всеки точи от нея?
- Мине не мине година, вземаме от парите й. За бизнеса, за бюджета. Защото държавата така и не се съгласи нейните (държавните - б. а.) служители да плащат своята част от осигуровките. Както обикновените работници.
- Излиза, че от реформираната система са искани неща, за които тя не е предназначена?
- Разбира се! Реформата не е инструмент за насърчаване на икономиката! Просто се вземат пенсионни пари и се дават на държавата и това се прави не от вчера, а от 60 години.

Крият грипа, установява 24 часа.

Министерството на здравеопазването шикалкави и не иска да признае очевидното - в шест региона на страната има епидемия от свински грип. Според чиновниците в МЗ това не било епидемия, а просто “широка циркулация” на вируса A(H1N1).Само за седмица са доказани 71 случая на новия вирус, а общо са 204. Поне 70% от боледуващите в момента имат свински грип, без да имат изследвания, твърдят епидемиолози. След Трявна и Ямбол затварят училищата и в Никопол. При децата свинският грип започва с температура 38-40 градуса, която 2-3 дни не пада от нищо, каза д-р Атанас Мангъров от Инфекциозната болница. Не е епидемия, а широка циркулация 4553-ма болни от грип са отчетени у нас за седмица, с близо 400 повече от предишната, отчете здравното министерство вчера. Доказаните случаи на свински грип са 204. Реалният им брой обаче е поне трикратно по-висок. Въпреки че помежду си лекарите говорят за епидемия, от МЗ уточниха вчера, че “в страната е налице широка циркулация на грипния вирус A (H1N1)”. Епидемия се обявява по региони, но засега никъде не е достигнат критерият да боледуват по 180-200 души на всеки 10 000. Пред епидемия са регионите Бургас, Габрово, Ловеч, Стара Загора, Шумен, Ямбол, съобщи д-р Ангел Кунчев, шеф на отдела за надзор на заразните болести в здравното министерство. Там пикът се очаква в следващите 7 до 14 дни. В София боледуват 99 на 10 000 души. Повечето заразени изкарват свинския грип леко и средно тежко, каза д-р Кунчев. За втория починал от новия грип - 32-годишен мъж от ромски произход от Самоков, се разбра вчера, че първо са боледували децата му. Той разви дихателна недостатъчност и почина за 6 часа в болницата “Св. Анна” в София.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3959 |27.10.2009 Пресата на 28 октомври . 1| 4565 |26.10.2009 Пресата на 27 октомври . 0| 4399 |25.10.2009 Понеделнишката преса на 26 октомври . 1| 4066 |22.10.2009 Петъчната преса на 23 октомври

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads