Реклама / Ads
0| 4063 |19.10.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 20 октомври

.
Вестниците пишат за това, че отзовават посланиците в САЩ и Турция; за появата на нова лява партия; за нова "Тоалетна война" в София.
 

С 4 трика крадат пари през интернет, предупреждава Дневен Труд.

Стотици хиляди левове са откраднати чрез трикове от банкови сметки на българи през последните години, обяви МВР вчера. Колко са пострадалите и колко точно са източените средства изобщо не е ясно. Мнозина или не са разбрали, че им крадат парите, или не са подали сигнал, обясняват от ведомството на Цветан Цветанов. Специалистите от службата за борба с организираната престъпност в МВР съветват да се внимава много при пазаруването или трансферирането на пари в интернет. Те обясняват, че съществуват няколко основни начина банкова сметка да бъде източена.
Внимание! Източват сметки през интернет
Стотици хиляди левове са откраднати от банкови сметки на българи през последните години, обяви МВР вчера. В същото време не се знае нито колко са случаите на измами, нито от колко сайта са извършени. Липсва и официална статистика за източените суми, тъй като редица от потърпевшите или не са разбрали, че им се крадат парите, или не са подали сигнал, обясняват от ведомството на Цветан Цветанов.Специалистите от службата за борба с организираната престъпност в МВР съветват да се внимава изключително много при пазаруването или трансферирането на пари в интернет. Те обясняват, че съществуват няколко основни начина банкова сметка да бъде източена.

Фискалният резерв - време ли е за промяна, пита Дневник.

Поредна идея на финансовия министър Симеон Дянков, този път за депозирането на част от фискалния резерв в търговските банки, предизвика в понеделник широко обсъждане в публичното пространство и сред експертите. Предложението не е окончателно и зависи от това дали държавата ще успее да балансира бюджета си през тази година, обясни Дянков. Най-сериозният аргумент на вицепремиера е по-високият доход, който България ще получи от депозирането на пари в банките. Официални данни каква е доходността, която БНБ постига от управлението на фискалния резерв, липсват, но според министъра в последните години тя варира между 0.2% и 0.5%. По думите на Дянков отказът да се депозират тези средства в търговските банки през последните години е коствал на държавата пропуснати печалби за милиарди. Идеята на финансовия министър получи предимно критики от страна на финансовите и икономическите експерти, потърсени от "Дневник". Повечето от тях пожелаха да останат анонимни.

Средствата по ФАР засега остават замразени, пише Новинар.

Парите по програмата ФАР няма да бъдат отблокирани засега. Средствата остават замразени, защото Европейската комисия очаква от България да оцени слабостите при усвояването им, предаде вчера БНР. Това става ясно от доклада на европейската институция за управлението на еврофондовете у нас и в Румъния, изготвен от Комисията за бюджетен контрол в Европейския парламент. Миналата година еврокомисията спря финансиране по ФАР за 220 млн. евро заради лошо управление. В документа за България са описани програмите и фондовете, по които страната ни е имала достъп до финансиране преди и след присъединяването. За ИСПА и САПАРД са изброени установените нередности, описано е и, че след изпълнението на всички препоръки на европейската институция, парите по тях са били отблокирани.

Отзовават посланиците в САЩ и Турция, установява 24 часа.

Възможно е мандатите на посланиците ни в САЩ Лъчезар Петков и в Турция Бранимир Младенов да бъдат прекратени предсрочно, съобщи външният министър Румяна Желева. В момента МВнР провежда дисциплинарно проучване в двете ни задгранични мисии. Основният проблем във Вашингтон били загубени изборни книжа от парламентарния вот. Желева обясни, че в Анкара става въпрос за други неща, но не уточни какви. Каза само, че вътрешното дисциплинарно производство срещу посланика ни в Турция е по-напреднало от това, което се води в Щатите.
- Г-жо Желева, много обсъждана тема напоследък е ресорът, който ще получите като бъдещ български еврокомисар. Какъв ще бъде той според вас?
- Все още липсва процедура на официално номиниране. Всички кандидати на държавите от ЕС са неформално представени пред председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Дурау Барозу. Трябва да изчакаме окончателната ратификация на Лисабонския договор, която се надяваме да приключи до края на октомври и едва след това кандидатите ще бъдат представени официално. Голямата битка за разпределението на ресорите между 27-те държави членки ще се случи, след като Европейският съвет обяви имената на 27-те официално номинирани кандидати. Самата процедура по разпределението на ресорите е изцяло в компетенциите на Барозу. България засега неформално е обявила желания ресор. Предвид факта, че номинацията ни е действащият външен министър, желанието ни съответно е за външнополитически ресор. Досега имаше няколко такива в ЕК, но колко ще бъдат сега в новия мандат на комисията и как ще се казват, не знаем все още. В разговора си с премиера Бойко Борисов Барозу каза, че приема искането на България, но същото искане могат да имат и много други държави. Така че разговорът на тази тема тепърва ще започне.
- В коя сфера сме поискали ресор?
- Поискали сме политика на разширяване и политика на добросъседство, защото има очакване те да бъдат обединени в един ресор. Голямата задача, която ще стои пред ЕС през новия 5-годишен мандат на Еврокомисията, е укрепването на европейския проект. В следващите години ЕС ще бъде зает основно със себе си, с вътрешното си изграждане и обновяване, особено след като се преодолеят последствията от финансовата криза. Комуникирането с държавите извън него ще става също по нов начин – ЕС ще оказва както финансова, така и подкрепа за институционалното им изграждане. От тази гледна точка мисля, че в новата ЕК ще има повече от един ресор, който ще се занимава с това ЕС да се отнася по нов и по-ефективен начин към държавите, които се стремят към членство, или просто се опитват да преодолеят трудностите си в изграждането на демократично общество и пазарни отношения.

Президентът: Част от идеите на кабинета са опасни, цитира Дума.

Някои от министрите си струва да поохладят малко страстите. Това коментира вчера президентът Георги Първанов в Перник, където бе по случай празника на града. Според него охлаждането се налагало, защото са чути твърде много радикални идеи, от които управляващите се отказват буквално на следващия ден. Първанов определи идеите не просто като неработещи, но и като опасни. Държавният глава обаче не се ангажира с оценка на правителството. Вероятно дори на 100-те дни няма да бъда този, който се опитва да дава цялостна оценка, подчерта президентът. Той заяви, че ще вземе отношение само по отделни инициативи, като изрази надежда да има повече полезни и работещи. Президентът каза още, без да посочи име, че има един министър, който "се опитва да го играе премиер". Първанов препоръча този министър да си влезе в нишата, защото тя е доста отговорна. Така щял да може да взема отношение и да налага модели и механизми за всички други министерства. Големият проблем на българската политика е липсата на идеи, коментира Първанов преизбирането на председателя на БСП. Надявам се партиите да намерят начин да оздравят ситуацията не само от гледна точка на кадрите и структурата, но и на идеите, посочи президентът. За мен е много важно да се дефинира ясно промяната в БСП, да се дефинира опозиционната й политика, обобщи той.

Може да се появи нова лява партия, прогнозира в интервю за Дневен Труд социолога Живко ГЕОРГИЕВ.

- Г-н Георгиев, има ли потенциал Сергей Станишев да изправи на крака повалената БСП?

- Станишев не сме го виждали какво може, когато не е в коалиционен формат. Когато от самия него зависи достатъчно. Ако досега се е опитвал да играе сам, го е правил по начин, който не винаги е бивал продуктивен. А и няма как да е успешна соловата играта в коалиционни структури. Така че е загадка как би се държал Станишев, ако от него зависи повече. Това никой не е виждал. До каква степен той би бил полезен за партията си оттук нататък зависи от това какво ще промени в стила си.
- Какво задължително трябва да промени?
- Станишев трябва да повиши способността си да работи в екип с хора, които не са непременно единомишленици във всичко. В правителството натрупа такъв опит, предстои да го направи и в партията. Самият той трябва да създаде екипен тип на работа на “Позитано”, защото управлението там беше под всякаква критика. Във всички случаи Сергей трябва да стане по-самокритичен и да престане дълго да се сърди . От това само ще спечели. Бъдещето на БСП зависи от самия него и аз не изключвам изненадващи позитивни промени. Важното е да има усещането, че е свободен, че от него всичко зависи... Би било най-голямата глупост, ако промяната след този конгрес се сведе до това да се намали влиянието на Румен Овчаров и Румен Петков.
- Каква ще е ролята на Румен Петков и Румен Овчаров оттук нататък?
- БСП не би спечелила, ако се откаже да разчита на някои техни качества - каквито те безспорно имат и каквито не виждам в по-младата част от актива. Много от лидерите на други партии нямат качествата, които те притежават.

Над 200 хил. души са останали без работа през 2009 г., отбелязва Дневник.

Близо 219 хил. души са били съкратени заради кризата от началото на годината, съобщи зам.-министърът на труда Красимир Попов по време на дискусия за реформите в страните - членки на Европейския съюз, в понеделник. Други над 100 хиляди ще останат без работа в следващите 12 месеца, прогнозират работодатели и синдикати. В бюрата по труда към момента са регистрирани още около 80 хил. души, които стоят без работа повече от година, показват данните на Агенцията по заетостта. От януари до края на септември средното равнище на официалната безработица е нараснало от 6.5% до 8.03%, което е рекордно ниво за последните 15 месеца. Според представители на бизнеса и синдикатите обаче досегашното плавно нарастване на безработицата не е успокоително. Те смятат, че сривът на пазара на труда предстои през пролетта на 2010 г., т.е. след по-малко от шест месеца, когато безработицата ще достигне двуцифрени измерения.

Отвлякоха млад мъж в Студентски град пред приятелите му, описва 24 часа.

Младеж е отвлечен в „Студентски град" в София, съобщиха очевидци. Отвличането е станало в близост до Зимния дворец в присъствието на негов приятел и множество очевидци. Това съобщи главен комисар Калин Георгиев, цитиран от агенция Фокус. Георгиев обясни, че вероятно става въпрос за добре известна на полицията престъпна група с множество прояви, но отказа повече информация. Отвлеченото момче не е било криминално проявено. Похитителите са били с бял микробус и маскирани. Част от тях са били маскирани като полицаи според Дарик. Отцепена е част от тротоара намиращ се срещу арката на Национална спортна академия (НСА). Зад полицейската лента има маратонка. Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов потвърди за случая. Сигналът е подаден на телефона за спешни повиквания 112. В района има екип на ГД БОП. Прави се оглед на мястото на инцидента. „В момента установяваме всички факти и обстоятелства около този случай", каза Цветанов.

Чакат нова "Тоалетна война" в София, оповестява Новинар.

Нов скандал в шахмата с главно действащо лице мениджъра на Веско Топалов - Силвио Данаилов, вещаят няколко запалянковци във форумите на най-реномираните портали на древната игра. Според недоволните от домакинството на София на супермача на годината, който ще определи новия световен шампион, наставникът на русенеца бил в състояние да сътвори нов скандал от типа на "Тоалетната война" в името на победата на възпитаника му. Повечето от феновете обаче остро разкритикуваха "гадателите" и застанаха твърдо зад гърба на Веско, който според тях е един от най-добрите гросмайстори в света за всички времена. Двубоят между Веско Топалов и Вишванатан Ананд (Инд), който трябва да се играе от 5 до 24 април у нас, обаче най-вероятно ще бъде с нови дати.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4167 |18.10.2009 Понеделнишката преса на 19 октомври . 0| 4393 |15.10.2009 Петъчната преса на 16 октомври . 1| 4210 |14.10.2009 Пресата на 15 октомври . 0| 3900 |13.10.2009 Пресата на 14 октомври

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads