Реклама / Ads
0| 4204 |20.01.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 21 януари

.
Вестниците пишат за очаквания Младенов и изненадата Михов; за 12 момчета брутално изнасилвани по купони; за това, че Игнатов брани институти на БАН.
 

Очакваният Младенов и изненадата Михов, коментира Дневник.

За по-малко от 24 часа премиерът прие оставката на Румяна Желева като кандидат-комисар, отказа да я освободи като външен министър, по-късно се съобрази с решението на ГЕРБ и подписа и министерската й оставка, посочи на нейно място военния министър Николай Младенов, а на неговото – заместника му ген. Аню Ангелов, официално съобщи и името на Кристалина Георгиева като новата българска номинация за Еврокомисията. Дотук първите рокади в кабинета „Борисов“, които се случват шест месеца след сформирането му, сигурно щяха да бъдат коментирани само като очаквани. Но Борисов изненада с още една - той съобщи, че „ще предложи и структурна промяна“ в правителството и ще се включи Илиян Михов, за да подсили „финансовоикономическата част“.

Новият вице - ученик на шефа на Федералния резерв, описва Дневен Труд.

В приготвеното за Кристалина Георгиева вицепремиерско кресло ще седне икономистът Илиян Михов. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов. Илиян Михов е професор в престижния бизнес институт INSEAD с филиал в Сингапур, където преподава от 1996 г. Може би най-впечатляващият момент в богатата визитка на Илиян Михов са общите му публикации с неговия научен ръководител в Принстън - проф. Бен Бернанке, настоящия шеф на Федералния резерв на САЩ. Между 1997 и 2000 г. двамата са издали четири труда. Наскоро Илиян Михов даде сензационно интервю, в което предлага да се модифицира режимът на валутен борд у нас по модел, който се прилага в Китай от 2003 г. Обясни идеята така: “Да си го представим като банка с двоен мандат: при силен приток на капитал тя се държи като банка, която има за цел ниска инфлация. За целта трябва да може да издава ценни книжа, с които да “обира” излишъка от пари. Когато времената станат по-тежки, банката изкупува обратно тези книжа, с което увеличава паричната маса. Ако се стигне до изкупуване на всички книжа, банката действа като обикновен валутен борд.”

12 момчета брутално изнасилвани по купони, ужасява Новинар.

Над 12 момчета между 10 и 16 години са станали жертва на брутална група от педофили, съобщиха от МВР. Извратената организация е насилвала деца от средата на 2007 г. Засега от групата са заловени шестима мъже, които са от София. Те нямат семейства и деца. Момченцата са били жестоко изнасилвани и заснемани с камера. После извергите изнудвали хлапетата, че ако си отворят устата, записът или ще бъде разпространен в интернет, или ще бъде видян от родителите им. Бруталните клипове със сексуално насилие били използвани от извергите по още един начин. Педофилите карали изнасилените малчугани да водят свои приятелчета при насилниците, за да не издадат „мръсната тайна” на жертвите си. Всичко започвало от български сайтове за запознанства.

Митничарка играе в група източила 20 млн. ДДС, установява Стандарт.

В разбитата от МВР група за източване на ДДС е участвала и 30-годишна митничарка, която в момента е в отпуск по майчинство. По първоначални данни групата е ощетила държавата с 20 млн. лв. При спецакцията двама са задържани, а към други двама са повдигнати обвинения. Това обяви вътрешният министър Цветан Цветанов. Разследвани са 38 фирми, уточняват от МВР. Установено е, че голяма част от тези фирми са били дерегистрирани по ДДС. Събрани са доказателства и за около 10 новорегистрирани фирми по ЗДДС, чрез които също се избягвало установяването и плащането на данъчните задължения.

И да грее, и да вее - сметки за парно все тия, констатира 24 часа.

Някои сметки за парно за декември 2009 г. са почти същите като сумите, получени през декември 2008 г. Това показва неофициално сравнение на "24 часа" на суми на абонати в София. В същото време всеки си спомня, че през миналия месец имаше рекордно топли дни, особено около Нова година. Двустаен апартамент в Младост 2 е получил за декември 2009 г. сметка за 135 лв. при 137 лв. през декември 2008 г. В блок от кв. Разсадника 17 апартамента ще плащат по-малко сега в сравнение с преди година. 9 жилища обаче ще плащат повече. Фактури вече пристигнаха по интернет и в касите на топлофикация.

Игнатов брани институти на БАН, съобщава 24 часа.


По-мекият и работещ вариант за реформата в Българската академия на науките е да се пенсионират повече учени, а не да се сливат институти, заяви вчера просветният министър Сергей Игнатов. Той предупреди, че закриването на някои от звената на БАН може да създаде проблеми и с други държави. "Например, ако се закрие Институтът по тракология, всичките наши съседи, с които иначе сме в приятелски отношения, ще кажат, че по този начин признаваме, че наследството на Древна Тракия не е наше", каза министърът. Премахването на сектора по кирилометодиевистика пък можело да разпали отново спора с Македония за гроба на Кирил. Според Игнатов трябва да се върви към сключване на рамкови договори между институтите на БАН и университетите.

От 15 февруари наши в странство остават без BG паспорти, оповестява 24 часа.

Българите в чужбина няма да могат да подават документи за задграничен паспорт от 15 февруари 2010 г., съобщи МВнР. Това се налага поради въвеждането на биометричните лични документи от 29 март 2010 г. От тази дата дипломатическите ни представителства ще приемат заявления за биометрични паспорти, но само в 39 места по света, където има оборудвани гишета. От 15 февруари българин, който има нужда от нов паспорт, ще трябва да си дойде с пасаван. След 29 март по този начин ще са принудени да постъпват и всички нашенци извън територията на ЕС, които не могат да пътуват до дома само с лична карта.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4099 |19.01.2010 Пресата на 20 януари . 0| 4394 |18.01.2010 Пресата на 19 януари . 0| 3968 |17.01.2010 Понеделнишката преса на 18 януари . 0| 4740 |14.01.2010 Петъчната преса на 15 януари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads