Реклама / Ads
0| 4067 |20.01.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 21 януари

.
Вестниците пишат за новия президент на САЩ; за достойната реакция след безобразието с газовата криза; за това, че социалистите мислят митинг в подкрепа на кабинета.
 

 

Hi, Обама!, възвестява Стандарт.

Барак Обама влезе в Белия дом. Точно в 11,40 местно време новият президент на САЩ положи ръка върху Библията на своя политически идол Ейбрахам Линкълн и се закле, сбъдвайки мечтата на поколения американци. Церемонията гледаха милиарди тв зрители по целия свят. Само до 6 ч. сутринта метрото във Вашингтон извози 450 000 души до Капитолия. По същото време 10 000 автобуса от цяла Америка докараха още фенове на първия тъмнокож президент. Буш пожела успех на своя наследник с бележка върху бюрото му преди прощалното кафе. Телеграми с приветствия от цял свят заваляха в Белия дом веднага след клетвата на Обама.

Само оттеглянето от неизгодните сделки е достойната реакция след безобразието с газовата криза, констатира Новинар.

Путин сам си направи това, което никой не можеше да му направи. За заклинания при врачки да бяха ходили всички ония, които винаги са предупреждавали, че на бившия офицер от КГБ не може да му се има доверие, свещи в черкви да бяха палили, пак нямаше така да се отворят очите на толкова милиони хора по света. Изведнъж отидоха по дяволите всякакви надежди, че Русия може някога да се превърне в надежден партньор. Изгърмяха като фойерверк илюзиите, че с Москва може да се преговаря, без задкулисният диктатор да размахва суровинните богатства на страната си като средство за изнудване. Договори ли? Обещания ли? Коректност ли? Няма вече. Щом и нашият министър на икономиката заговори за “необходимост от диверсификация на газовите доставки за България”, значи, че нещата са наистина загрубели. Значи, че и нашите т.нар. русофили започват да си вадят главите от пясъка.

Газовата криза катастрофира икономиката, обобщава Пари.

Въпросът е - ще получи ли българският бизнес компенсации заради претърпените загуби. Преките загуби на предприятията заради спрените доставки на природен газ в последните две седмици достигнаха почти 170 млн. лв. Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Той определи безпрецедентната газова криза като катастрофа за икономиката ни, равносилна на терористичен акт. Най-засегнатите производства са торовите заводи, металургията и химическата промишленост. Торовият завод Биовет-Пещера например е натрупал загуби от 4 млн. EUR заради спрените доставки на газ.

Социалисти мислят митинг в подкрепа на кабинета, оповестява 24 часа.

Констрамитинг срещу дестабилизацията на държавата обмисляли в БСП. Новината обиколи вчера колуарите на “Позитано”, но нито един член на соцръководството не пожела да коментира официално кой е авторът на идеята. Въпреки че евентуална подобна проява е по линия на младежката политика на партията, секретарят на червените по тази дейност Кирил Добрев отрече темата изобщо да е обсъждана. Дори се ядоса, че някой разпространявал подобна информация, и също като Найденов отсече “Митинг няма да има!”

Още 3 месеца антибиотик без рецепта, съобщава 24 часа.

Антибиотици, лекарства за кръвно, стомах и бъбреци вече твърдо ще се продават с рецепти. Това следва от нова наредба на здравното министерство, която изисква аптеките да водят дневник на изпълнените рецепти. В него ще се записват и името и адресът на клиента. “Така ще има обратна връзка с хората, когато се блокират и изтеглят опасни лексратва. Ако някой е купил от такава партида, трябва да се издири и върне опаковката”, обясни д-р Емил Христов, шеф на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Шефът на БНБ бойкотира Брюксел заради WC, информира Дневен Труд.

Шефът на БНБ Иван Искров заплаши, че ще бойкотира среща на европейски лидери, ако не бъде свален обидният символ на България – турска тоалетна, от инсталацията “Ентропа” пред Съвета на Европа в Брюксел. “Ако този оскърбителен за България символ не бъде премахнат, няма да участвам на срещата на финансовите министри и управители на централни банки в Прага на 3-4 април 2009 г.”, пише гуверньорът до чешкия си колега Зденек Тюма, чиято страна председателства ЕС. Междувременно вчера скандалното изображение бе покрито с черен креп.

Вземат имоти за 2,3 млн. лева от бивш митничар №1, пише Дневен Труд.

Бившата шефка на главна дирекция “Митници” Елка Владова може да се раздели с имоти за 2,3 млн. лева. комисията “Кушлев” взе на прицел неин семеен апартамент в центъра на София, три магазина в нова кооперация в престижния кв. Лозенец, лека кола Мерцедес и 47 672 лева. Хората на проф. Кушлев погнаха Желязната лейди , след като тя бе осъдена на 1 г. условно и 1000 лева глоба. Магистрати на три съдебни инстанции я обявиха за виновна за неплатени 9 800 лв., ДДС и използване на документи с невярно съдържание.

Здравната реформа пак се отлага, твърди Дневник.

Здравните реформи остават за следващото правителство. Това показва законодателната програма на управляващото мнозинство половин година преди парламентарните избори. Въпреки че беше обявен консенсус монополът на здравната каса да отпадне и частните фондове да се включат в задължителното здравно осигуряване, единственото, за което има съгласие в момента, е отлагането на реформите. На това мнение са не само представителите на тройната коалиция, но и на опозицията. БСП смята наново да изследва моделите на здравно осигуряване в Европа, обясни зам.-председателят на парламентарната здравна комисия доц. Тодор Кумчев.  

Пирински бави Закона за горите, вървят предизборни заменки, научаваме от Атака.

Заменките на гори продължават с бясно темпо, въпреки че НС гласува промени в Закона за горите, а председателят на парламента Георги Пирински обеща, те да бъдат обнародвани в първия брой на Държавен вестник - на 20 януари. Проверка на еколози от "За да остане природа в България" показва, че измененията в Закона за горите, с които се налага мораториум върху замените, не са публикувани. От редакцията на ДВ им заявили, че законът не е пристигнал при тях, защото Пирински не го е пратил на президента за подпис и печат. С това узаконяването на забраната за заменките се праща в неопределено бъдеще време. А до публикуването й разграбването на държавните гори ще продължи необезпокоявано. 

12 пъти падна търсенето на недвижими имоти, калкулира Монитор.

12 имота се състезават за вниманието на един купувач, съобщи Илиян Николов, регионален директор за България на агенция Remax. Цените на реално предложените за продажба жилища през миналата година паднаха между 5 и 15%. В София има някои райони с поевтиняване от 17%, във Варна малко под 10%. През 2009 г. вероятно тенденцията на спад ще продължи, но няма да е в същия размер като миналата година. Сигурно е, че няма да има ръст на цените, прогнозира Николов. Поевтиняване на имотите в пъти няма да има и това няма да е нещо, което ще управлява пазара - цените далеч не мотивират купувачите да купуват или не, каза още експертът. Това, че цената ще се намали, няма да мотивира купувача да закупи. Фокусът е купувачите да получат ясни сигнали, че икономическата ситуация ще се подобри, прогнозира Николов. 

Frognews.bg 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3871 |19.01.2009 Пресата на 20 януари . 0| 3886 |18.01.2009 Понеделнишката преса на 19 януари . 0| 3961 |15.01.2009 Петъчната преса на 16 януари . 0| 3836 |14.01.2009 Пресата на 15 януари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads