Реклама / Ads
0| 3878 |21.05.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 21 май

.
Вестниците пишат, че идва мексиканска вълна отвличания; че приходите на общините летят надолу; че има общо охладняване към властта.
 

Иде мексиканска вълна отвличания, предупреждава Стандарт.
Мексиканска вълна от отвличания ще удари България в близките месеци. Страховитата прогноза направиха експерти от Центъра за изследване на демокрацията и МВР. Основната причина за очаквания бум е икономическата криза. С откупи вече ще се препитават не само добре организирани банди, но и дребни престъпници. Жертвите им пък няма да са крупни бизнесмени, а обикновени търговци и мениджъри. Всеки, който получава над 3 бона заплата, може да бъде потенциална мишена, твърдят криминалисти. Ще зачестят случаите, когато бандитите ще отмъкват хората направо от улицата и ще ги натъпкват в багажника на колата, заяви шефът на Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов. Този вид отвличания в момента е масова практика в Мексико.

Приходите на общините летят надолу, алармира Дневник.

Песимистичните прогнози на общините от началото на годината за техните приходи са на път да се окажат оптимистични. След първите четири месеца местната власт масово отчита драстичен спад на средствата от основните
си пера - данъка върху сделките с имоти и продажбата и отдаването под наем на общинска собственост. Кметовете и ръководството на националното сдружение на общините са притеснени, че ще натрупат просрочени задължения, което заплашва и бюджетите им за 2010 г. За да закърпят сметките, част от кметовете планират непопулярни мерки като увеличаване на таксите за детските градини и цените на техническите услуги. В сравнение с миналата година на хартия бюджетите на общините вече са с 30% по-малки заради планирания спад на собствените приходи с 20% и намалените с 10% субсидии от държавата.

Общо охладняване към властта, анализира Дневен Труд.
Общо охладняване към управляващите регистрира рейтингът на агенция “Медиана” за май. По-малко от месец преди изборите за евродепутати почти всички политици, които имат досег с властта, са загубили от одобрението на българите.
Министрите начело с началника си Сергей Станишев (-5%) губят проценти в класацията за най-добри политици. От една страна, навлизането в същинската фаза на предизборната кампания очаквано поляризира настроенията. От друга кабинетът си навлече обществено неодобрение с редица свои спорни действия – заменки, политически назначения в последния момент, скандалната сделка за сградите на НАП с Ирена Кръстева и т.н. Опитите на мнознството да играе нечестно в своя полза при прекрояването на изборното законодателство също не беше добре прието от гласоподавателите. Всичко това се отразява негативно върху отношението на хората към властимащите.

Касата без пари за безплатни лекарства, тревожи се Дневен Труд.
Здравната каса няма достатъчно пари за медикаменти. Определеният за годината бюджет може да се стопи и за месец. “Не ни стигат средства, с които да покриваме одобрените препарати в новия позитивен лекарствен списък (за него плащат държавата и здравната каса)”, предупреди д-р Румяна Тодорова, директор на Националната здравноосигурителна каса. Списъкът влиза в сила от 1 юни т.г. “Парите за лекарства за цялата 2009 година могат да се изхарчат и за един месец, и за два.”, каза още Тодорова. Месечно бюджетът на касата за медикаменти е около 26 милиона лева. За сериозния проблем ръководството на НЗОК е алармирало премиера Сергей Станишев, здравният министър д-р Евгений Желев, шефа на парламентарната комисия по здравеопазване доц. Борислав Китов и др.

Собствеността на аптеките отново поражда спорове, информира 24 часа.
Управляващите да преразгледат решението си за собствеността на аптеките, поискаха от Българския фармацевтичен съюз (БФС). Според председателя на организацията Мирослав Ненчев българското законодателство, което в момента разрешава на всеки търговец да притежава неограничен брой аптеки, противоречи на решение на Европейския съд.
Според него държавите-членки имат право да налагат законови ограничения, според които само магистър-фармацевти да притежават аптеки. Такъв беше моделът у нас преди две години. Заради изискването само магистър-фармацевти да са собственици на аптеки обаче, повече от 300 обекта бяха закрити.

Патолози: Скоро ще ходим в чужбина за диагноза на рак, твърди 24 часа.
В скоро време българите ще трябва да пътуват в чужбина, за да разберат имат ли рак. Патолозите у нас са на изчезване, няма да има и кой да обучава специалисти. Това предупредиха от дружеството по патология. Държавните болници са над 320 и по закон във всяка трябва да има патолог, но специалистите са 160 в цялата страна, обясни доц. Маргарита Каменова от “Пирогов”. От тях 45 са в пенсионна възраст, под 40-годишни са едва 10-ина, а под 35 г. – трима. В момента специализират 6-има млади лекари. Въпреки че работят денонощно на по 3-4 места, патолозите са сред най-зле платените лекари.

80 млн. лева ще платим за незаконна реституция, пише 24 часа.

Надига се вълна на присъди срещу България от съда в Страсбург по реституционни дела. Според правосъдното министерство по всяка отделна жалба обезщетенията ще са стотици хиляди лева. В момента за разглеждане са допуснати над 2 хиляди дела. Това значи изплащане на около 80 милиона лева заради немарлива реституция от 90-те години. Евросъдиите сега гледат казусите от 1999 година до 2002 година, когато стотици българи с отнети имоти атакуваха държавата.

С 40% са спаднали товарните превози на БДЖ, съобщава в. Пари.
През първите четири месеца на тази година БДЖ отчита спад на товарните жп превози от 40% в сравнение със същия период на миналата, съобщи в Пловдив министърът на транспорта Петър Мутафчиев. Той поясни, че това се дължи на световната икономическа криза, която засяга все повече българската икономика.

Слънчева експанзия в енергетиката, отбелязва в. Пари.
Само след една година делът на енергията от възобновяеми енергийни източници в България трябва да достигне 11% от общото енергийно потребление. Това е заложено в индикативните цели на страната спрямо новата енергийна политика на ЕС. Според предварителни данни на Министерството на икономиката и енергетиката за 2008 г. този дял е бил 6.5%.


Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3925 |19.05.2009 Пресата на 20 май . 1| 4315 |18.05.2009 Пресата на 19 май . 0| 4192 |13.05.2009 Пресата на 14 май . 0| 3941 |12.05.2009 Пресата на 13 май

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads