Реклама / Ads
0| 4268 |20.05.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 21 май

.
Вестниците пишат за сръбското вето в Поморие; за оставките в МВР; за имотната мафия; за предизвикване на банкова криза чрез Интернет; за годината на българския турист в чужбина.
 

Сърбия налага вето в Поморие, съобщава Монитор.

Сърбия наложи вето на заключителния документ от срещата на държавните и правителствени ръководители на страните-участнички в Процеса за сътрудничество на страните в Югоизточна Европа. Това е заявил сръбският ръководител на дипломацията Вук Йеремич, цитиран от белградското радио Б 92. Външният министър на Сърбия Вук Йеремич и спряганият за дипломат № 1 на Косово Скендер Хисеми седнаха на една маса по време на срещата на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) в Поморие вчера. Това беше първото съвместно участие в международен форум на дипломати от Белград и Прищина след обявяването на независимостта на Косово. Идването на Сърбия и Косово на тази среща означава желание за диалог между тях, коментира нашият външен министър Ивайло Калфин и допълни, че българското посолство в Прищина ще бъде открито на 28 май. Калфин се похвали още, че България е шампион по събиране на една маса на представители на страни в остър конликт. Въпросът дали дипломатите от Прищина да бъдат записани в бъдеща декларация от Поморие като „представители на мисията на ООН ЮНМИК", или като „представители на държавата Косово" разцепи участниците във форума и забави изготвянето на документа. Според източници на „Монитор" Албания и Сърбия са влезли в конфликт именно по тая тема, което е заявка за все още твърдата позиция на Белград. Засега дипломатите на Прищина присъстват официално на форума като представители на ЮНМИК. Декларацията от Поморие трябваше да бъде подписана днес по време на срещата на държавните и правителствените ръководители на страните от ПСЮИЕ, която щеше да бъде председателствана от българския премиер Сергей Станишев. 

Оставките в МВР продължават, информира Дума.

Две полицейски оставки бяха депозирани за по-малко от 24 часа. В понеделник вечерта стана ясно, че директорът на Националната служба “Полиция” главен комисар Веселин Петров е подал оставка. От МВР съобщиха, че той ще има среща с вътрешния министър Михаил Миков, след което ще бъде взето окончателно решение. Самият Петров обясни, че си отива, защото новото ръководство му нямало доверие и нямало желание да работи с него. Показаха ми, че мнението ми не се зачита, за разлика от това на мои подчинени, коментира той. Веселин Петров зае поста в НС “Полиция”, след като тогавашният директор Валентин Петров стана главен секретар на МВР през януари т.г. Веселин Петров беше началник на ОДП - Варна. Междувременно вчера бившият главен секретар на МВР Валентин Петров заяви, че напуска окончателно структурите на министерството. Пред БТА той съобщи, че е връчил оставката си лично на среща с министъра на вътрешните работи Михаил Миков. Валентин Петров бе отстранен от поста на главен секретар през април и бе преназначен в резервния щат на вътрешното ведомство. На неговото място за временно изпълняващ длъжността главен секретар на 30 април т.г. бе назначен комисар Павлин Димитров, дотогава директор на ОДП - Бургас. 

Имотната мафия с офис и щат, разкрива 24 часа.

Имотната мафия се оказа с офис и щат в съда, след като в София бе арестувана деловодителка, която крадяла от архива оригинални нотариални актове и ги заменяла тайно с фалшиви. Даниела Маринова вземала 3000 лв. капаро и още 4000 лв. след смяната. После измамниците продавали скъпите имоти. Полиция и прокуратура ги наблюдавали от 12 месеца. Задържан е и адвокат Стефан Конакчиев, изготвял фалшификатите. Издадена е европейска заповед за арест на боса Малин Андреев, който се укрива в Кипър.  

“Флаш моб” - новото лице на слуховете, описва Монитор.

Опитът за предизвикване на банкова криза чрез Интернет е позната практика в Русия. "Монитор" откри схемата, по която гръмна и се разигра банковият скандал през миналата седмица. Тя се практикува от една-две години в Русия и е описана детайлно в книгата на Сергей Минаев "Media sapiens", излязла в Русия в средата на 2007 г., а в България - в началото на 2008 г. В нея се разказва подробно за провокирането на кризи в различни обществени, политически и икономически области чрез форумите в Интернет. Методът се нарича "флаш моб". У нас той бе изпробван за пръв път чрез протестите на защитниците на "Натура 2000", които блокираха на няколко пъти централни улици в София. Първите съобщения за криза в една от най-големите български банки се появиха във форумите на сайта "BG-Мamma". Публикуваме откъс от книгата "Media sapiens", посветен на опита за умишлено фалиране на банка чрез акция в интернет. Според сюжета акцията е дело на PR фирма, чиито специалисти помагат на свой приятел - бивша мутра, да придобие собствеността на предприятие, чиито активи са в банка "Зевс".

Студентски такси скачат двойно, осведомява Дневен Труд.

Артистичните специалности във висшите училища са с двойно повишение на таксите за бъдещите първокурсници. В университета в Благоевград увеличението за професионално направление “изкуства” е 128 %, гласи постановление на Министерския съвет в “Държавен вестник”. Досега младежите там плащаха 420 лева, сега – 960 лева на година. В Националната художествена академия са по-скромни и повишението е само със 100 %, или от 400 на 800 лева за два семестъра. Актьорите и режисьорите от НАТФИЗ ще плащат също по 800 лева, а не 500 лв. За хуманитерните университети повишението е с около 20 – 25 на сто.

Варненец осъди общината, научаваме от Дневен Труд.

Евгени Паунов от Варна осъди общината и получи от нея 5377 лв. Пенсионерът предявил иск, защото счупил крака си на непочистен от снега тротоар. Инцидентът станал на 9 февруари 2006 год. Паунов претърпял операция. Повече от година той се придвижвал с патерици, а сега ходи на кални бани за рехабилитация. Възрастният човек водил съдебни битки 2 години и спечелил делата.  

Годината на българския турист се очертава в чужбина, пише Дневник.

Ранни записвания за ваканции в чужбина, силен интерес към курорти в съседните държави и прогнози, че все повече българи ще прекарат лятото зад граница, съпътстват официалното начало на туристическия сезон днес. Голяма част от водещите туроператори за пътувания извън страната отчетоха, че тази година записванията при тях са с отчетлив ръст в сравнение с миналата. В различните компании увеличението започва от 10 на сто и стига и до удвояване. Ако прогнозите на представителите на туристическия бранш се сбъднат, „масовото изнасяне“ от великденските празници ще се повтори през лятото. Това ще обрече на неуспех обявената преди няколко месеца Година на българския турист, чийто замисъл беше да накара българите да почиват в страната си.

Малките фирми излизат на свободния пазар на ток, оповестява Пари.

Всички малки и средни фирми с оборот до 19.5 млн. лв. и персонал до 50 души ще купуват електроенергията по свободно договорени цени от 1 юли. Това означава, че те ще трябва да плащат за ток поне с 20% повече, отколкото в момента. Според закона за енергетиката сега те имат право да се възползват от квотата за регулирания пазар, която е по цени за бита. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) има намерение от 1 юли да намали квотата за регулирания пазар с около 3 млрд. киловатчаса електроенергия. Това е количеството, което в момента потребява цялата лека промишленост у нас. Целта е България да постигне почти пълна либерализация на енергийния сектор, каквото е изискването на ЕС, каза шефът на ДКЕВР Константин Шушулов.

Лакшми Митал дава 30 млн. EUR заем на брат си, четем в Пари.

Заем от 30 млн. EUR е отпуснала Арселор Митал на металургичния комбинат Кремиковци. Компанията e собственост на Лакшми Митал - брат на сегашния мажоритарен акционер в комбината Прамод Митал. Парите ще бъдат използвани за заплати на служителите и уреждане на плащания на Кремиковци, суровини, консумативи и резервни части, съобщиха от комбината. Превеждането на 30-те милиона не означава, че това е предпочитаният кандидат-купувач, коментираха от КНСБ. Според профсъюза ставало въпрос за отпуснат кредит по търговски договор.

След жалба на граждани: Демонтират високоговорителя на джамията в София?, пита Новинар.

Комисията по обществен ред и сигурност в Столичния общински съвет ще изиска РИОКОЗ да направи проверка за нивото на шум, издаван от високоговорителите на джамията “Баня башъ” пред халите. Районният кмет пък ще провери дали монтирането на звукова уредба на минарето на джамията е законно. Съветниците стигнаха до решението след разгорещен дебат “за” и “против” призоваването за молитва на мюсюлманите да става с високоговорител в центъра на София. Повод за това стана внесената за разглеждане жалба от граждани с искане за незабавен демонтаж на уредбата и съставяне на актове на нарушителите на обществения ред.

Осъдиха 11 от хулиганите за екшъна на Вихрен – ЦСКА, известява Меридиан мач.

11 от 39-те хулигани, задържани за изстъпленията по време на мача Вихрен - ЦСКА, бяха осъдени във вторник от районния съдия в Сандански Димитър Узунов. Ултрасите на Локо (Пд) ще трябва да лежат 20 дни в ареста и освен това няма да имат право да посещават спортни събития в продължение на 2 години. Присъдата не подлежи на обжалване. В сряда и четвъртък ще бъдат произнесени присъдите на останалите 28 фенове. „Тези санкции са унизителни. Държавата по-добре трябва да защити своите служители от посегателства“, възмутен бе президентът на ЦСКА Александър Томов.  

Frognews.bg 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4609 |19.05.2008 Пресата на 20 май . 0| 4019 |14.05.2008 Пресата на 15 май . 0| 4132 |13.05.2008 Пресата на 14 май . 0| 3900 |12.05.2008 Пресата на 13 май

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads