Реклама / Ads
0| 4189 |21.01.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 22 януари

.
Вестниците пишат за митовете за "Козлодуй"; за ръста на цените на жилища у нас; за това, което натръшка българите; за 120 дни за “Тракия”; за първия старчески дом за хомосексуалисти.
 

Митовете за “Козлодуй”, анализира Стандарт.

Ние, българите, сме особени хора. Сещаме се за проблемите чак когато непоправимото стане факт. И започваме да се питаме: А сега накъде? Затварянето на III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй" е поредното горчиво доказателство за това. Приехме със стиснати зъби политическото затваряне на двата напълно безопасни реактора, знаейки, че това е жестоката цена, която трябва да платим за членството си в ЕС. Но не си дадохме сметка за последствията А те вече стават проблем. Предполагал ли е някой, че България - традиционен производител и износител на ток, ще изпадне в абсурдната ситуация да не може да гарантира собственото си потребление. Оказа се, че при температура под минус 15 градуса енергийната ни система е на ръба и една авария може да доведе до режим на тока. И всичко това да се случи през ХХI век?! Освен икономически проблемът е и социален. Само след броени дни хората ще видят януарските си сметки за ток и парно. Какъв ще е отговорът на гневните им въпроси? Тук малобройните критици на повторното отваряне на III и IV блок веднага ще кажат, че и без двата реактора страната ни е произвела миналата година 43 милиарда киловатчаса ток при потребление 38,5, че сме изнесли към 4,5 млрд. киловатчаса и следователно проблеми с тока няма - те са плод на слаба организация. Но за да се наложи при тези уж красноречиви цифри да спираме износа си и да ползваме целия резерв мощности означава, че нещо се случва не както е изчислено. И този знак не бива да бъде пренебрегван.

Очаква се ръст на цените на жилища у нас през 2008 г. между 10 и 15%, установява Дневник.

През тази година ръстът на цените на жилищата в България ще е между 10 и 15 на сто, показват прогнози на "Адрес недвижими имоти". Очакванията са, че неспокойният като цени пазар през 2007 г. ще се регулира все повече и нарастването на цените ще е с по-умерени и плавни темпове, коментира Катя Ценова, управляващ съдружник и изпълнителен директор на компанията. Според компанията тази година ще има увеличаване на цените на жилищата в периферните райони и на имотите с добри характеристики. В някои сегменти цените ще се запазят или ще се покачват с по-нисък темп, като при панелните жилища, например. Поскъпването на терените ще продължи да влияе върху ръста на цените и през тази година. Ще се активизира пазарът на имоти в градовете с под 50 000 души. През 2007 г. спрямо 2006 г. ръстът на цените на жилищата е с 18,6 на сто, като изчисленията са на база реално сключени сделки, казаха от компанията. Средните цени за 2007 г. са били 737 евро за квадратен метър при 624 евро за квадратен метър през 2006 г.

Баничката става лукс, прогнозира Монитор.

Баничката, която в средата на миналата година надхвърли 50 ст., а тези дни се продава по левче, ще се превръща все повече в лукс, защото основните и съставки - брашно и олио, ще продължат да поскъпват, единодушни са експертите. До новата реколта брашното ще достигне, а вероятно и ще надхвърли цената от 1 лв. за килограм, а олиото ще бъде поне 4 лв. за литър, сочат прости сметки. На реколта 2007 борсовата цена на зърното беше 300 лв. на тон, а на брашното ­ 600 лв/т. При сегашна цена от около 500 лв. простата сметка показва, че брашното трябва да струва 1000 лв. тона. Като се сложи и ДДС за краен потребител в магазина, пакет брашно трябва да е 1,20 лв.

Нито ден с чист въздух, съобщава 24 часа.

Пълен с отрови въздух са дишали софиянци през първите 20 дни на годината. Това показват данните от измерванията за качеството на въздуха в столицата, направени от Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС). Канцерогенните фини прахови частици, които се дължат на мръсните столични улици, ауспусите на автомобилите и неекологичните заводи и мъглата, са най-големият замърсител.

Даваме на португалците 120 дни за “Тракия”, казва в интервю за Стандарт министърът на регионалното развитие и благоустройствотоАсен Гагаузов.

Строителното министерство ще проведе разяснителна кампания във връзка с референдума в Бургас за петролопровода до Александруполис. Обвиненията, че нещо се крие по този проект, не отговарят на истината. Всичко, свързано с проекта, ще бъде пуснато в интернет страницата на министерството. Мисля, че успяхме да запазим интереса и на малките собственици от българска и гръцка страна, които ще участват в проекта. Формално решенията ще бъдат вземани с консенсус, защото ще бъдат приемани с мнозинство от 80% което две страни без гласа на третата нямат. Оттук нататък трябва да се възложи проектът, да кажат откъде тръгва тръбата Бургас - Александруполис и къде стига и в какви параметри това ще стане. Трябва да се направи оценка за въздействие върху околната среда. Тя по закон се обсъжда публично в съответния регион, говорим за Бургас и всички останали 7 общини, през чиито територии ще преминава нефтопроводът. После Министерството на околната среда и водите трябва да се произнесе чрез своя експертен съвет дали този проект отговаря на изискванията на българското законодателство. Което е синхронизирано с европейското, дори може да се каже, че е и по-стриктно. Едва след като се получи положителна оценка, започва същинската работа по Бургас - Александруполис. Така че не мога да се съглася с никой, който твърди, че има нещо скрито или покрито. Друг вариант за строителство на такъв проект няма.

Вълна от сривове мина през световните борси, уведомява Дневник.

Вълна от борсови сривове премина по света, като акциите паднаха на иначе разнородни пазари като Хонконг, Индия, Европа и САЩ. Индексите в Европа и Хонконг повториха паническия спад от дните след 11 септември 2001 г. На валутните пазари еврото изгуби за ден 1% от обменната си стойност спрямо долара и 1.7% спрямо японската йена. Това пък повлече и стоковите борси, където златото бързо падна с около 5% до нива отпреди две седмици. Само в Лондон, Франкфурт и Париж бяха изгубени над 350 млрд. долара, или сума, равностойна на икономиките на Сингапур, Нова Зеландия и Унгария, взети заедно, съобщи Ройтерс. Общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 падна с 5.8%, което означава, че само през тази година сривът му е с 15%. Спадът на световните пазари рикошира и на българската борса и ускори дневния спад вчера, който се оказа рекорден в историята на капиталовия пазар. Основният индекс SOFIX се понижи с 6.6%, а BG TR30, който също измерва движението на най-големите публични компании, изгуби 7.13% за ден. SOFIX отбелязва най-ниските си стойности от края на юни насам, а при голяма част от компаниите спадът надминаваше 5%.

Пет компании искат столичното парно, информира Дума.

Фирмата ще бъде продадена през Столичната общинска агенция за приватизация, съобщи "Медиапул", като цитира кмета Бойко Борисов. Държавата, която има дял в дружеството, ще помага на експертно равнище при преминаването на столичното парно в частни ръце. След като приватизирането на дружеството се забави близо две години, сега между столичното кметство и Министерството на икономиката и енергетиката вече е постигнато споразумение за продажбата му, е съобщил столичният градоначалник. Столичната община държи 58 процента от затъналото в дългове дружество. Държавата има 42 процента. Досега двете страни не постигаха съгласие относно начините на приватизация - дружеството да се продаде през общинската СОАП или през държавната Агенция по приватизация. Въпреки постигната договорка между икономическото министерство и общината, последна дума ще има Столичният общински съвет. Това обеща кметът Борисов, като каза, че ако положителен вот не дадат поне 45-50 от съветниците, няма да се предприема нищо. Борисов заяви още, че двете най-важни условия при продажбата на дружеството ще бъдат високата цена и наличието на опит в компанията, която ще придобие акциите на "Топлофикация - София".

Грип и лекарски протести натръшкаха българите, четем в Новинар.

В разгара на грипната епидемия в страната лекарите избраха да протестират срещу кризата в здравеопазването, като разясняват на пацинетите си проблемите в сектора. Инициативата подеха докторите от Монтана, където от вчера са затворени и 20 училища заради големия брой на заболелите от грип в региона. В знак на протест голяма част от болниците и общопрактикуващите лекари в страната спряха работа за един час. На места обаче освен да обясняват причините за действията си, докторите носеха символични лентички с надпис “Аз протестирам”. В Добрич, Плевен и Ловеч пък лекарите започнаха да събират подписи от пациентите, които ги подкрепят в искането им за повече пари за здравеопазване. Почти пред всички кабинети на протестиращите лекари бе залепено обръщение към пациентите. В него е обяснена причината за протеста и исканията на лекарите. Под една или друга форма протести имаше и ще има до петък в Пловдив, Габрово, Севлиево, Сливен, Бургас и др. В столицата обаче работещите в големите болници и клиники не подкрепиха колегите си. Действията не бяха одобрени и от синдикатите в здравеопазването. Бюджетът е приет в края на миналата година и няма как протестите през януари да доведат до промяна в средствата, които се отпускат за здравеопазване, обясниха от медицинската федерация към КНСБ.

Тримата лидери делят кресла в парламента, разкрива 24 часа.

Политическият съвет на управляващата коалиция ще се събере през първата половина на февруари, съобщиха членове на ръководството на БСП вчера. Сергей Станишев, Симеон Сакскобругготски и Ахмед Доган заедно със заместниците си отлагат от месеци заседанието. Управляващите трябваше да се съберат в резиденция “Лозенец” след втория тур на местните избори, после се реши да е през декември, накрая се отложи за януари. Междувременно неофициално се разбра, че царят е поискал от премиера смяна на министрите от НДСВ, което съвсем обърка графиците за съвета.

ЕНП очаква Борисов да обедини десните, пише Новинар.

Очакванията ни са ГЕРБ да обедини дясното пространство в България, заяви в за "Фокус" Маркус Фербер, ръководител на делегацията на германския Християнсоциален съюз в Европейския парламент. Нашите партньори са в опозиция от 2001, което е твърде дълъг период, коментира евродепутатът. Според него ГЕРБ показа голям потенциал за управление. По въпроса за предсрочните избори сега партията на Борисов се нуждае от установяване на своите политически партньори за управление и за създаване на устойчиви коалиции, заяви Фербер. Заради мъглата със закъснение снощи в България пристигна и председателят на групата на ЕНП-ЕД в Европейския парламент Жозеф Дол.

Първи гаф по дело за фонд "Земеделие", съобщава Дума.

Абсурдна грешка на шефа на Държавен фонд "Земеделие" Димитър Тадъръков е на път да лиши държавата от възможност да потърси компенсации за нанесени щети на фонда по време на управлението на Асен Друмев. Това съобщи вчера сайтът "Медиапул". Вчера Софийският районен съд даде ход на делото срещу Друмев. Прокуратурата обвинява Друмев, че като директор на фонда съзнателно е сключил три неизгодни договора за наем на сгради. С деянието си подсъдимият е ощетил фонда с 482 129 лева. При старта на делото се оказа, че фондът няма да може да си вземе парите, ако съдът реши, че Друмев е виновен. Настоящият шеф на фонд "Земеделие" Димитър Тадъръков е подал граждански иск срещу своя предшественик за възстановяване на малко под 500 000 лева щети. Съдът обаче не допусна той да бъде гледан в рамките на наказателното производство срещу Друмев. Магистратите отхвърлиха искането фонд "Земеделие" да се конституира като граждански ищец по делото. Причината е, че Тадъръков не е написал в иска в качеството си на какъв иска въпросното обезщетение

Майки скочиха срещу флуора в млякото, твърди Монитор.

“Никой не ме е питал дали съм съгласна синът ми да яде флуорирано мляко в детската градина. А лелките го дават на децата всеки ден. С него застройват супите, правят десертите и айрана”. Това заяви пред "Монитор" варненката Мария Христова. Тя има две момченца - на 4,5 години и на една и половина. Баткото ходи в градина. Майката научила от публикация на "Монитор", че във Варна от десетина години дават на малчуганите флуорирано мляко. Градът е сред седемте, които са включени в програма за профилактика на зъбния кариес. Според консултанта на проекта Любен Николов родителите са уведомени и задължително подписват декларация дали са съгласни. Майки от инициативния комитет на родителите във Варна обаче твърдят, че никой не е търсил тяхното мнение. Те се притесняват не само от токсичността на флуора, но и от опасността той да бъде предозиран. Според Мария Христова с тази профилактика дори не се постига желаният ефект за намаляване на кариесите. Нейният син имал четири развалени зъба, въпреки че яде флуорирано мляко.

Снегът остави без покрив 70 души, информира Дневен Труд.

Зле поддържани и нестабилни стари къщи падат една след друга в Плевенско заради натежалия сняг по покривите. Без подслон са над 70 души. Четири къщи се срутиха само вчера. За три часа паднаха жилища в Тръстеник, Белене, Никопол и в с. Жернов. Ден по-рано рухнаха три къщи в ромската махала на с. Буковлък, в събота падна покрив в село Шияково. “Това са все паянтови постройки”, обясниха от Гражданската защита. Сапьори от военния университет във Велико Търново взривиха вчера ледени блокове, стегнали река Бързица в гр. Златарица, предаде кореспондентката ни Веселина Ангелова. Иначе имаше опасност при топенето им нивото на реката да се покачи. Топло и без валежи ще бъде днес, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Утре обаче ще нахлуе студен въздух и вятър. Ще вали дъжд и сняг, а температурите ще се понижат. В четвъртък валежите ще спрат, а в петък облачността ще намалее. Минималните температури ще бъдат между -3 и -8 градуса.

В Берлин откриха първия старчески дом за хомосексуалисти, четем в Новинар.

В Берлин бе открит първият старчески дом за хомосексуалисти в Европа. Заведението разполага с 28 единични стаи,както и двойни, където ще могат да се настанят двойки на преклонна възраст. Вестниците прогнозират огромен интерес към дома и съобщават, че бъдещите му обитатели ще могат да си доведат и домашен любимец.

Frognews.bg

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4198 |16.01.2008 Пресата на 17 януари . 1| 4157 |15.01.2008 Пресата на 16 януари . 1| 4186 |14.01.2008 Пресата на 15 януари . 1| 4330 |09.01.2008 Пресата на 10 януари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads