Реклама / Ads
0| 4343 |22.02.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 23 февруари

.
Вестниците пишат за твърдото "НЕТ" на "Бургас - Александропулис"; за рязането на пипала в МВР; за осветяването на собственици на имоти и коли; за кръчма, която плаща пенсии и ток; че Лили Иванова ще съди Митко Щерев.
 


Твърдо “Нет” за руската тръба, цитира Стандарт вицепремиера Дянков.

Твърдо "Нет" за руския нефтопровод Бургас-Александруполис. Това обяви вчера пред PRO.BG вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. "Ще им казваме твърдо НЕТ! Докато няма екологична оценка, твърдо стоим зад жителите на Бургас и няма да позволим строителство", отсече той. Дянков обаче уточни за АЕЦ "Белене", че проектът ще се състои, ако бъде избран европейски инвеститор. "Ако няма такъв инвеститор - няма да има "Белене", ако има - ще има", заяви вицепремиерът. До броени дни пък Германия ще ни даде без пари швейцарски тайни. Списъкът с данните на родни данъчни длъжници със сметки в Берн и Цюрих скоро ще е в ръцете на Симеон Дянков, и то безплатно, призна още вицепремиерът.
По думите му още тази седмица екип на НАП заминава за Германия, за да се запознае с всички данни в диска. "Бойко Борисов има добри лични отношения с Меркел, ние с Шойбле се харесваме. Така че на базата на харесване без пари ще вземем тази информация", обясни Дянков. Той бе категоричен, че България ще си изиска данъците върху големите суми, но екипите още не са "тръгнали към банките".

Режат пипала в МВР, разкрива Труд.

“За двама служители са установени връзки с Алексей Петров , за други двама разследването продължава.” Това съобщи вчера Сергей Дамянов, шеф на Дирекция “Инспекторат” в МВР. Миналата събота вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов се закани, че тази седмица предстоят уволнения и отнемане на допуски до секретна информация на ченгета, засечени в нерегламентирани контакти с “Октопод”. Както писа “Труд”, проверката срещу четиримата полицаи е за сим карти, които те получили като спонсорство от таксиметрова компания, свързана с Алексей Петров. Случаят е от 2005 г. и за него вчера потвърди и един от участниците в събитията - пенсионираният през август м.г. комисар Николай Спасов, бивш шеф на Инспектората в МВР.

Осветяват тайните собственици на имоти и коли, обявява 24 часа.


Идея как да се осветят тайните собственици на скъпи имоти и коли предлага за обсъждане шефът на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов. Има хора, които карат скъпи коли, живеят в къщи с басейни, плащат им данъците и битовите сметки. При ревизии обаче те нямали никакви притеснения за произхода на парите си, защото формално собствеността на имотите и колите се водела на името на други хора, мотивира се Стефанов. Шефът на данъчните предлага да се обмисли законова поправка, която да постанови, че щом един човек трайно ползва имущество, за данъчни цели може да се търси съпричастие към собствеността над него.

Йордан Лечков: Дреме ми само от смъртта - не от Борисов и от прокурори - цитира 24 часа.

"Никой няма да ми извива ръцете. Не ми дреме от никой, нито от Борисов, нито от прокурори. Само от смъртта ми дреме." Това каза вчера сливенският кмет Йордан Лечков, изнервен от революционната ситуация в града.  Машини и работници в оранжеви и зелени униформи блокираха за 2 ч по обяд централния площад. Пред паметника на Хаджи Димитър оратори говориха срещу общинската управа под звуците на химна и "Стани, стани, юнак балкански". “Въстание” срещу Лечков вдигнаха фирмите на бизнесмена Радостин Русев. Неговата "Еко Булагро" озеленява Сливен. "Еко Технолоджи" депонира боклука в сметището край с. Сотиря. "Булгейт" има 80% в консорциума "Хидросистеми", който държи проекта за водния цикъл на града. "Общината ми дължи 22 млн. лв. за озеленяване, не ми еплатена работата по водния проект, за моя сметка съм купил материали за милиони левове, а кметът се готви да ме изхвърли от изпълнението и да сключи договор с друг. Върху мен имаше натиск да приема за подизпълнители негови близки фирми, но това е незаконно" - твърди Русев, който е съветник от ГЕРБ.
"Това е гражданско неподчинение, не съм давал разрешение за митинг" - скочи пък Лечков.
Събитието е скандално заради разрива между кмета и управителя на разбунтувалите се фирми. Доскоро Радото минаваше за човек от най-близкото обкръжение на кмета. Години наред неговите фирми бяха фаворити в конкурсите за обществени поръчки, в рамковите споразумения за благоустрояване и строителни дейности. Дружеството "Хидросистеми" пое изпълнението на мащабен проект за водния цикъл на града за около 50 млн. лв.

Уловка с евтини апартаменти, показва проверка на Монитор.

Евтините апартаменти, които се обявяват на публична продажба, в повечето случаи са непродаваеми. Преди няколко месеца Камарата на частните съдебни изпълнители пусна интернет сайт, в който се обявяват офертите за имоти и вещи. Предложенията в сайта са повече от примамливи. При първа проверка се оказва, че се предлагат тристайни апартаменти в столицата за 27 000 лева. Жилището се намира в краен квартал на София и според описанието се състои от две стаи, хол, кухня и сервизни помещения. Оказва се обаче, че на публична продан е пусната само половината от него. Причината е, че когато длъжникът е поискал кредит от банката, той е заложил само половината от апартамента си. Така, след като не е обслужвал дълго време заема, банката е дала заложеното жилище на съдия изпълнител, който да го продаде. За подобен имот обаче рядко се намират клиенти. Юристи обясниха пред „Монитор", че са изключение случаите, в които купувачите се съгласяват да се сдобият с подобен имот, тъй като цената му е много ниска. След това има възможност да се водят съдебни процеси за откупуването на останалата част от жилището. Тези процеси обаче са много дълги и струват много допълнителни средства, коментират адвокати.


Кръчма плаща пенсии и ток, описва Стандарт.

Мечтата на няколко правителства за обслужване на едно гише се сбъдна в петричкото село Кукурахцево. Заслугата е на пощаджията Румен Бояджиев и местния кръчмар. Докато обърнат по едно в пивницата, селяните си получават пенсиите и плащат тока. Идеята е на пощаджията, който идвал от съседното село Гега и му омръзнало да обикаля по къщите. Бояджиев имал задължение да събира и парите за Енергото. Кръчмарят му предложил да плаща накуп сметките за ток на всички съселяни и после да си събира вересиите. Схемата работела перфектно, докато срещу нея скочил кметският наместник Венцислав Марков. Според него Бояджиев грубо погазва закона. Ще сезирам прокуратурата, дал съм му стая в кметството, а той раздава пенсии в кръчмата, гневи се Марков.

Прогнозите за сняг и празниците през март обнадеждиха хотелиерите, радва се Дневник.

Прогнозите за силен снеговалеж през март обнадеждиха хотелиерите и туроператорите, че ще успеят да привлекат туристи и през този по-слаб за България месец в зимните курорти и ще смекчат мразовития ефект от кризата. За целта вече се подготвят специални пакети, рекламни и маркетингови кампании, показва допитване на "Дневник". Част от хотелиерите се надяват да удължат сезона и до април, в началото на който тази година е Великден.
Основната група клиенти, към които се стремят хотелиерите, са българските и гръцките туристи. По-голямата част от бизнеса обаче все още е настроен песимистично за постъпленията от сезона, който по различни оценки ще завърши със спад между 5 и 12%. Причините за по-лошите финансови резултати са по-ниските цени в сравнение с предишния зимен сезон и фактът, че консумацията на туристите извън закупените предварително пакети силно е намаляла, съобщават от бранша.


Младежите излизат всяка вечер с намерението да се наливат с алкохол, тревожи се Новинар.

Българските тийнейджъри залягат здраво над чашката, става ясно от проучване, изследвало навиците на младите хора от България, Италия, Белгия, Холандия, Полша и Испания за употребата на алкохол и психоактивни вещества. 63 на сто от учениците у нас излизат всяка вечер с ясното съзнание, че ще пият алкохол. Повече от половината анкетирани признават, че се напиват поне веднъж месечно. 14 на сто от тинейджърите си признават, че са шофирали автомобил, докато са били пияни. Изследването е общоевропейско и е осъществено с подкрепата на Изпълнителната агенция за здраве и потребители на ЕС.

Лили съди Митко Щерев, нарекъл я лъжкиня, пише Труд.

Първата дама на българската попмузика Лили Иванова съди Митко Щерев, създал едни от най-големите й хитове. Певицата е обидена от статия на композитора със заглавие "Лили, и на 80 ще си същата лъжкиня". Повод за написаното е книгата "Истината" на поппримата, в която Щерев открил неистини за себе си и семейството си. Първото дело е в чътвъртък в София. Искът е за 10 000 лв. "Сега ще докажа с факти всички лъжи, които Лили Иванова е казала за семейството ми", заяви за "Труд" Митко Щерев.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4116 |21.02.2010 Понеделнишката преса на 22 февруари . 0| 4130 |18.02.2010 Петъчната преса на 19 февруари . 0| 4330 |17.02.2010 Пресата на 18 февруари . 1| 4854 |16.02.2010 Пресата на 17 февруари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads