Реклама / Ads
0| 4048 |22.09.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 23 септември

.
Вестниците пишат за Бокова - новия генерален директор на ЮНЕСКО; за тест за двойка и шестица в ГЕРБ; за безработен с имане за 8 млн. лева.
 

Ирина Бокова е новият генерален директор на ЮНЕСКО, тържествува Дневник.

Българският посланик в Париж Ирина Бокова бе избрана преди минути за нов генерален директор на Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО), съобщи Ройтерс. Тя успя да изпревари в последното пето поред гласуване фаворитът за поста - египетския министър на културата Фарук Хосни. Преди това от напреварата се оттеглиха седемте останали кандидати, сред които и австрийският еврокомисар Бенита Фереро-Валднер. Така Бокова стана първата жена начело на организацията от нейното учредяване през 1946 г. Тя наследява на поста японеца Коичиро Мацуура. Българският дипломат получи общо 31 гласа, докато за Хосни подкрепа оказаха едва 27 делегати – с два по-малко от вчерашния тур, когато и двамата имаха по 29 гласа. Кандидатурата на Хосни бе особено спорна. Той срещна сериозна съпротива от страна на САЩ, като според различни слухове Вашингтон е лобирал срещу него и дори се говореше за вероятност за оттегляне на американското участие в бюджета на ЮНЕСКО, в случай че организацията бъде оглавена от египтянина.

Б. Борисов: Нямам договорка с Доган, твърди в интервю за Дневен Труд премиерът Б. Борисов.

- Кое бе най-важното, г-н премиер, в преговорите ни с руската страна по енергийните проекти на България?

- Това са търговски преговори. Важното бе да ги извадим от сферата на политическото говорене. Защото по тези проекти досега фактически нищо не е правено: и за “Южен поток”, и за “Бургас-Александруполис” (освен двата местни референдума), и за АЕЦ “Белене”. Някой знае ли от чий джоб колко пари ще се извадят, от коя банка ще се вземат? Защо толкова години нищо не е придвижено? Искам експертите да ми докажат, че от тези проекти България ще печели, и ги подписвам веднага. Същото важи и за руснаците. Те си знаят техния интерес, но отчитат интереса и на другата страна, когато им го поставиш на масата. Ние това направихме.
- Петър Димитров заяви, че България не бива да се разделя със своите 51% в АЕЦ “Белене”. В интернет пък питат: защо трябва да строим Втора атомна, след като тя ще е на руснаците?
- Защото, първо, там вече са налети милиарди. И още милиард ще са неустойките, ако се откажем. Прави са хората, че най-добре се прави бизнес, когато си сам. Имаш всичко и си прави своя централа като Франция или Америка например. Но като нямаш пари, финансираш с продажба на дялове. Кой ще ти даде иначе подарък. Това е бизнес. И на хората така трябва да им се обясни.
- С колко процента от дела си в АЕЦ “Белене” ще се раздели България?
- Това е въпрос на преговори и с немците, които държат 49%, и които също като нас нямат пари. В бюджета за 2009-а правителството на Станишев не е отделило нито лев, въпреки многото приказки за тези проекти. Това се казва незаинтересованост, “небрежна безстопанственост, “популизъм”, първи и трети копки... Руснаците сега разбират, че през тези години русофилите от БСП просто са експлоатирали българо-руската дружба, без да си мръднат пръста. В бюджета на Руската федерация са били заделени 4 млрд. евро за АЕЦ “Белене”. И ако ги бяхме усвоили, сега нямаше да ни се налага да даваме от процентите си. Затова нека да е ясно - АЕЦ “Белене” като проект е провален от Станишев. Сега трябва да почваме от нулата. И по “Южен поток” са забатачили всичко.
- Върнахте се в петък от срещата на върха в Брюксел и веднага заговорихте за кризата.Колегите ви от ЕС ли ви наплашиха, или ни грози опасност?
- В Брюксел се срещнах и разговарях с лидерите на всички европейски държави. И всички се опасяват, че кризата ще продължи. Затова трябва да предприемем драстични мерки. Защото няма пари! И ако това продължи две-три години, няма да може да се удържи. Слушам много внимателно - всеки иска да му се вдигнат доходите, да му се намери работа в условията на криза. Но кризата е точно това - намаляване на доходите и безработица. И нищо не ни гарантира, че след пролетта ни чакат розови сънища. Комисарят по финансирането на ЕС наблюдава бюджетите на всяка страна. От нас искат да продължаваме да съкращаваме и да правим балансиран бюджет. Ако се справим, може да имаме добър бонус догодина.

Тест за двойка и шестица в ГЕРБ, анализира Дневен Труд.

Поуката от приказката е: преди да направиш някоя голяма беля, трябва много добре да помислиш. Така казал синът на приятелката на моя приятелка след поредната порция четене за Маша и мечока. Или поне така твърди слухът. А слуховете са нещо много важно. Също като този, който се носи от преди три месеца, че зам.-кмет ще става кмет, но всъщност ще е министър, но вече е сигурно, че май пак ще е кмет, по-точно кандидат, нищо че е министър ... И вече не е слух, а реалност.
Така. Йорданка Фандъкова бивша учителка, директорка, зам.-кметица, понастоящем министърка ще става кмет на София. Така, както щеше да става и преди изборите на 5 юли. Но всъщност тогава ГЕРБ я издигна за министър на образованието. Сега пак я издига, но за градоначалник. Защо:
а) в ГЕРБ има кадрови недостиг;
б) Фандъкова е незаменима;
в) образованието е приоритет само на книга за новия кабинет;
г) премиерът Бойко Борисов иска лично да ръководи София и му трябва просто изпълнител.
Верният отговор: Може да са всички. Защото матрицата за оценяването още не е зададена. И не е ясно кой е отговорът за шестица. Междувременно обаче се готвят две голеееми бели.

Блокирани са 300 млн. лв. за ремонт на болниците, пише Дневник.

Временно са блокирани близо 300 млн. лв. за ремонт и оборудване на държавните и общински болници по оперативна програма "Регионално развитие", научи "Дневник". Основната причина за това е, че бившото ръководство на здравното министерство не е успяло за четири години да подготви и приеме нова национална здравна карта (съществуващата в момента карта е остаряла и не отговаря на реалното състояние на сектора - бел. ред.), а проектите са обвързани именно с този документ. Картата трябва да определи от колко и от какви лечебни заведения има нужда в страната. А идеята е по европрограмите да се финансират само болници, които фигурират в нея. Липсата на здравна карта бави сключването на рамковото споразумение между управляващия орган на програмата и здравното министерство, каза зам.-министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Ремонтът на болниците е поставен в спешните приоритети на правителството и имаме уверение от екипа на здравното министерство, че ще се задействат до края на годината, коментира Юлияна Николова, секретар на Съвета за управление на евросредствата. Зам. здравният министър Любомир Гайдов от своя страна обясни, че в момента във ведомството се подготвя документ, който ще даде ясна визия за начина на преструктуриране на болничната помощ и ще замести временно липсващата здравна карта. Гайдов уточни, че документът ще бъде приет до няколко месеца от правителството и според него това гарантира отпушване на проектите, т.е. и на блокираните европари за тях.

Хванахме безработен с имане за 8 млн. лева, казва в интервю за 24 часа Роман Василев, зам.градски прокурор на София.

- Г-н Василев, колко нови спецекипа започват от 1 октомври да се борят с мафията и по какво се различават от старите звена в прокуратурата?

- Екипите ще са тайни и няма да кажа броя им, но са достатъчни. Имената на членовете им няма да бъдат афиширани в широк кръг. На всеки животът му е най-мил, а борбата с престъпността минава през много лишения. Естествено, с внасянето на обвинителния акт или с последвали от разследванията арести казусите ще стават ясни. Все пак у нас процесът е публичен. Екипите ще бъдат отделени в специализирани помещения, нев сградата на прокуратурата.
- Като италианските магистрати ли?
- Да, ще ползваме модела на италианската прокуратура "Антимафия", но и на Испания и Холандия. Колегите ще работят в добър комфорт, но ще са подложени и на някои ограничения, свързани с опазването на информацията.
- Какви по-точно?
- Отнасят се до ползването на телефони и свободното влизане и излизане от определена сграда, ще имат специални карти за достъп и т.н.
- А лична охрана?
- За нея ще се преценява според това дали има реална заплаха за сигурността.
- Досега има ли случаи на заплахи и натиск срещу прокурори, които работят срещу организираната престъпност?
- Не, ако изключим въоръжените лица, които влизаха в моята къща преди 2 г. Те не бяха заловени. До момента делото е спряно срещу неизвестен извършител.

Обръщат джоба на всеки полицай, уведомява 24 часа.

Пътните и охранителните полицаи да изпразват джобовете си в началото на смяната си и съдържанието им да бъде описвано в специална тетрадка. Повторното броене на левчетата и стотинките трябва да става и в края на смяната им. Тази нова заповед в системата на МВР е в сила от няколко дни, оплакаха се пътни полицаи. Служителите на МВР са задължени и да следят поведението на колегите си на пътя и да донасят за неправомерни действия. Има и нареждане пътните патрули да застават на места, където има камери, за да могат да бъдат проследявани дали вземат подкупи от неизрядни шофьори. Разпореждането е от 17 септември и е подписано от генералния комисар на МВР Калин Георгиев по препоръка на инспектората на МВР. Документът гласи, че във връзка с корупционните практики на служители на МВР като случая с рекета в Бяла Слатина, из цялата страна се разпореждат серия от мерки за противодействие. Конкретно се посочват задълженията на ръководителите на служби спрямо всички полицаи на патрулно-постова служба. Част от тях са именно съставяне на протоколи или декларации при застъпване и приключване на смяна, както и "негласен" ежедневен контрол на пътните полицаи. "Разпоредил съм навсякъде в страната да вземат мерки за борба с корупцията сред полицаите", коментира вчера вътрешният министър Цветан Цветанов. Документът е задължителен за всички областни дирекции на МВР.

Правителството обеща да построи магистрала „Тракия” до 2012 г., съобщава Новинар.

До 2013 година в България ще бъдат построени първокласни пътища на стойност 1,245 млрд. евро. Средствата, с които ще се изграждат българските магистрали, са по оперативните европрограми „Транспорт” и „Регионално развитие”. Проектите до 2013 година по първата програма са на обща стойност 990 млн. евро, а по втората – 255 млн. евро. Следващата година строителството по двете програми ще е на по-ниски обороти заради слабата подготовка. Голямото форсиране на проектите започва през 2011 година. Преди седмица премиерът Бойко Борисов категорично заяви, че новото българско правителство ще строи по 65 километра магистрали на година. Средногодишно досега са изграждани по около 11 километра аутобани, затова имаме под 2 процента магистрали в България, подчерта Борисов. Амбициите на неговия кабинет са по строеж на нови първокласни пътища страната ни да мине дори и Холандия. В тази страна се изграждат по 55 километра аутобани за 12 месеца. Въпреки амбициозната програма на кабинета „Борисов” пътното наследство не е никак добро.

Здравен фонд за неосигурени бедни, съобщава Дума.

Здравният фонд за бедни неосигурени, който в момента е към социалното министерство, да премине към здравното. Това е част от предвижданите промени в здравноосигурителната система на страната. Фондът е създаден преди няколко години, но болници се жалват, че много трудно успяват да си възстановят средствата от лечението на хора без никакви доходи и без осигуровки. Предвижда се и облекчаване на критерии, по които болниците да си възстановяват тези разходи.
Органите на управление на НЗОК ще бъдат намалени. Сега те са общо събрание, контролен съвет, управителен съвет, директор. От МЗ предлагат касата вече да няма управителен и контролен съвет и на тяхно място да се създаде надзорен съвет, който да има по-широки правомощия. Предвижда се още да бъдат увеличени правомощията на директора, а изборът му да става или от общото събрание, или по решение на парламента. Да се създаде агенция "Акредитация и медицински одит". Сега контролът и санкциите на медицинските дейности са разписани в Националния рамков договор

Правят мемориал на удавените в Охридското езеро, известява Новинар.

В писмо до кмета на Охрид Александар Петрески представители на Българския културен клуб в града искат изграждането на паметник на загиналите в трагедията в Охридското езеро, съобщиха от клуба. Надяваме се, че Петрески ще подкрепи инициативата, казват от клуба. Ръководството и членовете на клуба сме дълбоко потресени от зловещата трагедия, случила се в Охридското езеро, съчувстваме на близките на загиналите и споделяме скръбта с гражданите на България и Македония, добавят представителите на културния клуб. В събота корабът „Илинден", който удави 15 българи на 5 септември, беше изваден от дъното на езерото. Той престоя там 14 дни. Основната версия за трагичния инцидент, по която се работи, е претоварване. 23-годишният капитан на кораба „Илинден” Сотир Филевски е допуснал на борда на кораба да се качат 56 души, а капацитетът на плавателния съд е бил за 43-ма. Няма умишлена човешка грешка, която да е провокирала инцидента, беше изводът на българските експерти от националното следствие и Министерството на транспорта, които направиха оглед на кораба.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4808 |17.09.2009 Петъчната преса на 18 септември . 0| 4042 |16.09.2009 Пресата на 17 септември . 0| 4253 |15.09.2009 Пресата на 16 септември . 0| 4131 |14.09.2009 Пресата на 15 септември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads