Реклама / Ads
0| 4859 |22.09.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 23 септември

.
Вестниците пишат за това, че още има цезий 137 от “Чернобил”; че хората на Борисов са уплашени за сигурността му; за натрупаните 150 млн. т. боклук; за заемите във франкове.
 

 

Още има цезий 137 от “Чернобил”, осведомява 24 часа.

449 хиляди дка от територията на България са замърсени с тежки метали и металоиди, като в 81 хиляди дка те са пет пъти над пределно допустимата концентрация. В почвата у нас все още се наблюдава трайно съдържание на дълго живеещия радиоактивен елемент цезий 137 вследствие на аварията в чернобилската АЕЦ през 1986 год. Това пише в екологична програма, пусната за съгласуване между министерствата. Данни за количеството на опасния радиоактивен елемент с период на полуразпад 30 год. обаче не се съобщават. Пише само, че според епидемиологични проучвания чернобилската авария и свързаното с нея облъчване на българите не е рисков фактор, предизвикващ повишение на миелоидната левкемия и рака на щитовидната жлеза.

Вальо Топлото на съд за източването на „Топлофикация”, известява Новинар.

Първото заседание по делото за длъжностно присвояване срещу бившия директор на столичната "Топлофикация" Валентин Димитров, известен като Вальо Топлото, започва във вторник. Това съобщиха от Софийския градски съд. Заедно с бившия началник на дружеството Георги Рогачев, заместника му Емил Антонов, завеждащия отдел "Материално и техническо обслужване" Лина Абланска и Мая Стоилова, собственик на фирма „Шибър”, Топлото ще отговаря за източването на близо 6 млн. лв. от „Топлофикация”. Според обвинителния акт дружеството е било източвано чрез фирма „Шибър”.

Кметове спешно погасяват дълговете на болниците, научаваме от Дневник.

След като парламентът разреши общинските болници да се продават, а държавата оттегли ангажиментите си към тях, кметове и общински съвети масово погасяват дълговете на лечебните заведения, за да не бъдат обявени във фалит и приватизирани, установи про- верка на „Дневник“. Повечето градоначалници се опасяват, че евентуална продажба ще предизвика недоволство сред местното население. Затова теглят заеми или продават неизползвани части от болничните сгради. В същото време вече осма година след старта на реформата управляващите не са приели национална здравна карта, която да каже от какви болници има нужда всеки регион. През последните няколко години общинските болници натрупаха средно по 2 млн. лв. задължения, най-вече за лекарства и апаратура.

Заемите във франкове, съветва Стандарт.

Дойде ли криза, швейцарската валута става най-изгодна. Теглете заеми във франкове, защото са по-евтини от тези в евро или левове, съветват експерти. Очаква се нова вълна от повишения на лихвите по ипотечните кредити след краха на финансовите колоси “Лемън брадърс” и “Мерил Линч”. Тя ще удари предимно заемите в левове и евро. Затова кредитите във швейцарска валута ще стават все по-изгодни. Засега се предлагат само жилищни и бизнес кредити във франкове, но някои банки обмислят да пуснат потребителски. Още по-революционна идея са кредитите в японски йени. Няколко трезора вече готвят подобни оферти за клиентите си. Лихвата по заем в японска валута ще е още по-ниска.

Тука има - тука няма, къде е застраховката,оповестява Пари.

Някои застрахователни компании в България използват специални схеми, за да прикриват част от сключените полиците Гражданска отговорност. По този начин те не начисляват задължителните вноски към Гаранционния фонд. Това разкри отлично запознат източник, предпочел да остане анонимен. Ръководителите на почти всички застрахователи бяха на мнение, че е много вероятно конкурентите им да използват подобни схеми, но отрекоха категорично за себе си. Активите на фондовете се стопиха с 37% от началото на годината От началото на годината активите на взаимните фондове са намалели с близо 37%, сочат данните на Българската асоциация на управляващите дружества. Докато на 31 декември 2007 г. парите под управление са били 880 млн. лв., към края на август 2008 г. те вече са свили до близо 557 млн. лв. Активите на фондовете в България отчетоха спад в резултат на тегления от страна на инвеститорите от началото на годината, като основната част от средствата са пренасочени към банките.  

Натрупали сме 150 млн. тона боклук, изчислява 24 часа.

В депата на България са натрупани над 150 млн. тона битови отпадъци, пише в правителствената екологична програма. Според авторите й промените в жизнения стереотип на населението, свързани с бита, храненето, културата и все по-масовото опаковане на стоки и продукти, водят до увеличаване на количествата боклук и промяна в състава му, като се използват трудно разграждащи се материали. В по-големите гродове е установено средно натрупване на боклук от килограм и половина на ден за човек. В София за година се изхвърлят 500 000 тона, или около 450 кг на човек.  

БТК с ново име, намалява цени и персонал, пише Дневен Труд.

БТК от догодина ще има ново търговско име, ще се премести в нова централа, а през следващите 3 години персоналът на телекома трябва да бъде намален с повече от 50 %. Това заяви главният изпълнителен директор на компанията Бернар Москени в първото си интервю, след като пое управлението на бившия държавен монополист. “Шокови съкращения няма да има, предвидили сме програми за доброволно напускане срещу обезщетение”, заяви той. Телекомът планира и продажба на много от сградите си. Сред тях е и Телефонната палата в София, която е паметник на културата.  

Хората на Борисов уплашени за сигурността му, констатира Дума.

Ограничават охраната на столичния кмет "Ако занапред нещо се случи с Бойко Борисов, поръчителят ще бъде Михаил Миков." Това каза лидерът на ГЕРБ Цветан Цветанов в коментар за изразеното в неделя намерение на вътрешния министър да бъде намалена охраната на столичния кмет, съобщи БГНЕС. Според Цветанов, една от причините за намаляването на охраната на Борисов са разкритите корупционни схеми в някои общински дружества. Националната служба "Охрана" (НСО) не разполага с достатъчен ресурс, за да си върши работата, като една от причините за това е и продължаващият съвместен ескорт с автомобили и гардове от НСО и МВР на бившия министър на вътрешните работи Румен Петков и на кмета на София Бойко Борисов, който бе главен секретар на МВР в предишния кабинет на Симеон Сакскобургготски. Това заяви пред БНР в неделя председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност Минчо Спасов. Това бе потвърдено по-късно пред Нова телевизия от вътрешния министър Михаил Миков, който обясни, че в случаите ставало въпрос "за хора, които са били в Министерството на вътрешните работи, когато има заплаха". Миков обаче не обясни какви са заплахите.  

Петър Стоянов – при Маккейн и Обама накуп, разучил е Дневен Труд.

Президентът Петър Стоянов ще има уникалния шанс да се срещне накуп с кандидатите за президент на САЩ – републиканеца Джон Маккейн и демократа Барак Обама в Ню Йорк. Стоянов отлетя за САЩ, за да участва в годишното събрание на Управителния съвет на фондацията “Клинтън”, чийто член е. Събитието, наричано “паралелното ООН”, е на път да измести медийния интерес от заседанието на Общото събрание на ООН. “Това е истинска сензация”, каза за “Труд” Петър Стоянов. “Появата им ще бъде знаменателна. Там ще бъдат още бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан, сегашният Бан Ки Мун, губернаторът на Калифорния Арнолд Шварценегер, спортната суперлегенда Мохамед Али, актьорът Майкъл Дъглас, дизайнерката Дона Карън, музикантът Боно, световни лидери като Шимон Перес, Ал Гор, Тони Блеър, Гордън Браун и Силвио Берлускони”.  

Опоскаха гроба на Георги Китов, съобщава Дума.

Купищата цветя от гроба на известния археолог Георги Китов вчера се оказаха изчезнали, а венците - разхвърляни безразборно наоколо. Това съобщиха възмутените близки на символа на българската тракология. Археологът Георги Китов, чиято внезапна смърт потресе световните издания, бе погребан в събота от тесен кръг близки и приятели в представителната алея на Централните софийски гробища. През целия си живот Китов проучваше тракийски могили, последното му жилище в събота изглеждаше като голяма истинска могила от цветя. Тези, които го ценяха и обичаха, покриха гроба с десетки венци, с огромни букети или с по няколко печални стръкчета. Редицата, в която е положен големият археолог, е място, където почиват навеки големи дейци на българската култура и политика. Въпреки това охрана очевидно няма. Вандалството вероятно е станало в неделя след обяд. Ограбването на цветята от гробовете е постоянна практика в гробищните паркове на София. вадналите ги събират и след това ги препродават пред входовете на гробищата. Мародерство и при големия ни археолог едва ли може да бъде простено. 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3714 |18.09.2008 Петъчната преса на 19 септември . 0| 3930 |17.09.2008 Пресата на 18 септември . 1| 4032 |16.09.2008 Пресата на 17 септември . 0| 4054 |15.09.2008 Пресата на 16 септември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads