Реклама / Ads
0| 4040 |23.11.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 24 ноември

.
вестниците пишат за бюджет 2010, продължаващ социалния флирт на Станишев; за имунитета на Овчаров, който бил на косъм; за това, че ракията поведе срещу депутата.
 

ЕК: Пригответе се за зелена икономика, пише Дневник.

България и Австрия могат да се окажат най-облагодетелствани. Европа трябва да използва кризата и неизбежните екологични мерки, за да се подготви за преминаване към т.нар. зелена икономика. Ефектът от този преход върху безработицата ще е минимален, но той ще размести сериозно структурата на пазара на труда и на цели сектори от икономиката. Това се казва в годишния доклад на Европейската комисия за заетостта в ЕС, публикуван в понеделник. България и Австрия могат да се окажат двете най-облагодетелствани страни от прехода към зелена икономика, тъй като в двете държави съпътстващите дейности за производството на чиста енергия или екологични продукти и услуги са относително най-много и малък брой заети дават голяма част от БВП, сочи докладът на Еврокомисията. Управленската програма на правителството на ГЕРБ също предвижда България да залага на разкриването на зелени работни места.

Бюджет 2010 продължава социалния флирт на Станишев, разсъждава в Дневен Труд Любомир ДАЦОВ, бивш зам.-министър на финансите.

Ситуацията в момента е много интересна. Тогава, когато трябва да се дискутира основният годишен закон на държавата, много повече работа имат социолози и психолози, които ни обясняват кризата, отколкото икономистите. В това нямаше да има нищо страшно, ако не трябваше да дискутираме професионално по Закона за държавния бюджет за 2010 г., от който зависи най-общо хляба на масата на всеки от нас през следващите години. Ако много българи симпатизират на поведението на Елин-Пелиновия Андрешко, тези симпатии не се споделят от чуждите инвеститори. Трябва ли да се напомня, че възстановяването на икономиката и постигането на устойчив икономически растеж зависи в голяма степен от доверието и нивото на чуждите инвестиции в България? Всеки професионалист знае, че те се управляват на база сигналите, които излъчва правителството. И именно тук идва големият проблем на бюджет 2010 - освен че не е дори правилен сбор от цифри, непрекъснато се намират “технически грешки” (какво ли е правил целият Министерски съвет?), трудно се разчита информацията за много по-важните неща: какви политики се залагат, какви реформи ще се правят и как ще се правят. Всъщност става въпрос ще бъде ли сменен дневният ред на предишното правителство, в което социалистическата партия не искаше резки стъпки и реформи.

Имунитетът на Овчаров на косъм, осведомява Монитор.

Бившият енергиен министър Румен Овчаров е заплашен от възможността да се прости с имунитета си на депутат заради неизгодния газов договор, сключен през 2006 година. Румен Овчаров вероятно ще е третият министър от правителството на Сергей Станишев с отнет имунитет, научи "Монитор". Очаква се до две седмици прокуратурата да предяви обвинение срещу бившия министър на икономиката и енергетиката. Към момента е образувана проверка по сигнала, внесен от Мария Капон в началото на миналия месец за анексите към газовите договори, сключени в края на 2006 г., когато Овчаров управляваше енергийното ведомство. Според сигнала заради неизгодните контракти страната ни е загубила над 2 млрд. лева за период от четири години от доставки и транзит на руски газ. Според документите, които Капон внесе в прокуратурата, има сключено допълнително засекретено споразумение към договора. С него страната ни се задължава два пъти годишно да увеличава цената на синьото гориво до 2013 г. Годишните загуби от това са близо 500 млн. лева. С подписаните през 2006 година споразумения България се ангажира да увеличава по определен график цената на природния газ за вътрешния пазар. По неофициална информация обвинението изчаква получаването на допълнителни документи по случая, за да образува досъдебно производство. Пред "Монитор" Мария Капон заяви, че утре ще внесе в прокуратурата още документи, с които да потвърди тезата си.

Съдът отказа на правосъдния министър да води дело срещу себе си, оповестява Дневник.

Върховният административен съд отказа да гледа дела на министъра на правосъдието Маргарита Попова срещу актове, издадени от предшественика й Меглена Тачева. Попова настояваше съдът да обяви за нищожни решенията на Тачева за възлагане на обществени поръчки за строителство на нови съдебни палати в София и Варна. Според новото ръководство на министерството тези поръчки не са финансово обезпечени, а освен това договорите са с крайно неизгодни клаузи и решенията по тях за вземани в нарушение на процедурата. ВАС обаче е завил, че няма как да гледа подобни дела, тъй като не може министър на правосъдието да иска от съд да отмени акт на министър на правосъдието и ще се стигне до абсурдната ситуация - Попова е едновременно ответник и ищец по делото. В решението си магистратите припомнят на Попова, че нищожността на решенията за обществените поръчки могат да бъдат оспорени от Върховната административна прокуратура и тогава министърът ще е само ответник в процеса и няма да има пречки съдът да разгледа казуса. Засега от министерството не са обявили дали ще сезират прокуратурата.

Изправят пред Темида шефа на съобщенията Веселин Божков обвинен за злоупотреби, може да бъде отстранен, описва Стандарт.

С обвинение се сдоби днес председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков. В 13 ч той дойде в следствието с адвоката си Ина Лулчева, а 30 минути по-късно вече си тръгна. На излизане Божков и Лулчева отказаха да разговарят със "Стандарт". На въпроса защо е повикан в следствието и дали му е повдигнато обвинение и той, и тя заявиха: "Няма да ви кажем". По-късно обаче от прокуратурата потвърдиха за "Стандарт", че на Божков е повдигнато обвинение по чл. 282 от Наказателния кодекс за неизпълнение на служебни задължения. По-конкретно - шефът на телеком регулатора не е изпълнил влязло в сила решение на Върховния административен съд за издаване на лиценз на радио К 2. Така той е нанесъл и материални вреди на медията, твърдят обвинителите. Преди повече от два месеца столичното следствие назначи експертиза, която да установи какви са загубите на радиото от това, че близо година не може да работи.
Председателят на КРС бе извикан на разговор в следствието миналия четвъртък, когато се очакваше да получи обвинение, но това не стана поради неявяване на адвоката му заради друг ангажимент. Освен решетки от 1 до 8 г. за престъпление по чл. 282 от НК, Божков може да бъде осъден да плати и щетите на радиото, коментираха магистрати.
До този момент срещу него не е повдигнато обвинение за подкуп. Според жалба на шефката на радио К 2 Илиана Беновска босът на КРС й поискал 300 000 евро, "за да реши проблема". По този сигнал също върви проверка.
По закон прокуратурата може да поиска от съда и отстраняване на Божков като шеф на КРС, докато следствието срещу него приключи. Това се прави, когато има данни, че обвиняемият може да унищожи улики или да извърши ново престъпление, коментираха магистрати. Дали ще бъде поискано отстраняване на Божков, водещият делото прокурор Севдалин Цанков отказа да коментира.

Премахват комисията, която раздава професорските степени, съобщава Новинар.

Университетите у нас ще си произвеждат сами професори. Това ще стане, след като бъде приет новият закон за развитие на академичния състав. След влизането му в действие ще бъде премахната Висшата атестационна комисия (ВАК), която до момента има правото да дава докторските и професорските степени. По думите на просветния министър Сергей Игнатов със закриването на ВАК ще бъдат спестени на държавата около 400 000 лв. на година. Също така с новата процедура ще се става професор и на 40-45 години. Докторантите ще защитават дисертационния си труд пред жури във висшето учебно заведение, в което се обучават. Част от комисията обаче задължително ще бъде от преподаватели от друг университет или от чужбина. Самият докторант ще има глас при определянето на състава на журито.

Хората с редки болести пак са без лекарства, твърди Дума.

В спецификация към Наредба щ 34 на МЗ за 2010 г., за които предстои да бъде обявен търг от Министерството на здравеопазването, не са включени лекарства за редки болести. Независимо че лекарствата фигурират в Позитивния лекарствен списък. За това алармираха от Националния алианс за редки болести. През 2009 г. в бюджета на МЗ са били предвидени за лечение на редки болести 23 072 000 лв., но според пациентската организация те не са използвани по предназначение. От пациентската организация писали на премиера Бойко Борисов, но отговор още не са получили.
16 млн. лв. са предвидени за осигуряване на медикаменти за редки заболявания през 2010 г., категорични са от МЗ. Има вероятност без медикаменти да останат пациентите с болестта на Гоше. През юли за тези лекаства имаше 18.5 млн. лв., заяви пред ДУМА бившият здравен министър д-р Евгений Желев. Плод на усилията на неговия екип бе създаването на Национална програма за редките болести. България е първата страна в ЕС с такава програма.

Връщат 24 млн. лв., деца остават без лечение, тревожи Дневен Труд.

Фондът за лечение на деца в чужбина е върнал на държавата близо 24 млн. лв. С тези пари е трябвало да се спасят стотици болни българчета. Но това не е станало, показва одит на Сметната палата, който беше представен вчера. Колосалната сума е осигурена на фонда от държавата. Става дума за 4-годишен период (от 2005 до 2008 г. вкл.). И тъй като фондът е държавен, то в края на годината той е задължен да връща неизразходените от субсидията пари обратно в държавната хазна (остават само даренията от граждани и фирми). “Всеки ден виждаме по медиите зов за помощ за някое болно дете. Оказва се, че е имало как да се помогне на много българчета, но това не се е случило. Защото повече от 40 % от средствата на фонда не са били усвоени поради бюрократични и административни причини”, отсече проф. Валери Димитров, председател на Сметната палата. Той обясни, че законът не е нарушен, но екипът на фонда е работил неефективно. Достатъчно красноречив е следният пример - през октомври 2008 г. на фонда са били отпуснати 20 млн. лв. от бюджетния излишък. От тях за лечение на деца са дадени около 550 000 лв., а останалите 19,4 млн. лв. били върнати на държавата след края на годината.

Наздраве! Ракията поведе срещу депутата, вдига тост 24 часа.

СДС няма да подкрепи собственото си предложение за скок на алкохолния акциз. Това обяви пред “24 часа” лидерът на партията Мартин Димитров. Миналата седмица синият депутат Кирчо Димитров прокара в бюджетната комисия предложението налогът да скочи на 1250 лв. за хектолитър. Решението бе изненадващо, тъй като броени дни по-рано лично премиерът Бойко Борисов се обяви против такова увеличение. Кирчо Димитров обаче бе категоричен, че във финансовото министерство мнението е обратното. Вчера СДС би отбой. По думите на Мартин Димитров - защото управляващите от ГЕРБ не спазили уговорката за увеличение на налога върху хазарта на 15%. Ние винаги сме били против увеличение на данъка върху алкохола. Подписахме с ГЕРБ меморандум за 400 млн. допълнителнилева за здравеопазването. Разбрахме се пари да се намерят от скок на акциза върху алкохола и на данъка върху хазарта. В последния момент ГЕРБ се отказаха от второто, навярно заради нечие обаждане. На мен това не ми харесва, затова ще бъдем против и увеличението на акциза върху алкохола. Ще кажа това и от парламентарната трибуна, отсече Мартин Димитров.

35 богати българи платили 7000 евро за гробни места, известява Новинар.

27 бизнесмени вече имат парцели в първото частно гробище у нас в столичния кв. Бояна. Други 8 нашенци пък вече са дали своите пари за закупуването на цели гробници в парка, който ще носи името "Св. Архангел Михаил". Трябва да бъде готово до месец, така че някъде в началото на януари ще могат да се извършат и първите погребения, разказва един от инвеститорите Димитър Ламбовски. Проектът за частното гробище стартира в началото на 2008 година. Цената на едно гробно място е 7000 евро без ДДС. Цената на цяла гробница пък излиза над 10 000 евро. Там обаче според първоначалните изчисления ще могат да бъдат положени 16 тела, т.е. почти цяло семейство. За да може да се поддържа охраната, озеленяването и инфраструктурата на парка, всеки собственик ще трябва да плаща и такса от една минимална месечна заплата за цяла година.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3974 |22.11.2009 Понеделнишката преса на 23 ноември . 1| 4019 |19.11.2009 Петъчната преса на 20 ноември . 0| 4067 |18.11.2009 Пресата на 19 ноември . 0| 4342 |17.11.2009 Пресата на 18 ноември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads