Реклама / Ads
0| 3876 |23.09.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 24 септември

.
Вестниците пишат за това, че проверяват кой спечелил от дълга по царско време; за корупцията - катализатор за финансовата криза; за данъчната дузпа за футбола.
 

Ирина Бокова: Победих българското недоверие в собствените сили, цитира 24 часа.

“Може би се сблъсках с известно недоверие. Но това не беше недоверие към мен, а наше българско недоверие в собствените ни сили. И аз не му дадох да ме обземе, защото иначе нямаше да се стигне дотук”, казва в интервю за “24 часа” новоизбраният генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. По всеобщо признание ние сме направили една много сериозна кампания, придружена с промоция на България, с много културни прояви. Заедно с това Боокова е имала подкрепата на две последователни правителства, на всички държавни институции, на президента. “Много неща направихме за тази година и половина и това даде своите плодове”, казва още Ирина Бокова.

Проверяват кой спечелил от дълга по царско време, пише 24 часа.

Kомисия от независими учени да разследва сделката с външния дълг на кабинета “Сакскобургготски”, предложиха депутати от ГЕРБ, Синята коалиция и Коалиция за България. Асен Агов, Стоян Мавродиев, Димо Гяуров и Бойко Великов искат експерти да направят пълен анализ на дълговата сделка, за да преценят ощетила ли е тя българските данъкоплатци. Спорната сделка е от март 2002 г., когато България емитира глобални облигации в евро и долари с фиксирана лихва, с които замени брейди-облигации с плаваща лихва. Депутатите предлагат и трима учени да участват в ревизията. Това са докторът на икономическите науки Гарабед Минасян от Икономическия институт на БАН, програмният директор на Центъра за либерални стратегии Георги Ганев и проф. Милчо Стоименов.

Корупцията - катализатор за финансовата криза, установява Дневник.

Корупцията в световен мащаб е действала като катализатор за глобалната финансова криза и ако бизнесът и правителствата по света не се ангажират по-сериозно с изкореняването й, рецесията би могла да се повтори. Това е изводът на международната неправителствена организация "Трансперънси интернешънъл", която в сряда публикува годишния си доклад за корупцията. Според документа обаче добрата новина е, че именно кризата и последвалата от нея несигурност е накарала бизнеса да търси по-прозрачно поведение. "Ключови пазарни сектори по целия свят са корумпирани - от храните и витамините до инфраструктурните проекти", се казва в доклада.

Данъчна дузпа за футбола, бие Дневен Труд.

Футболисти от “А” група са плащали данъци и са се осигурявали масово на 220 лв., а под масата са получавали между 5000 и 18 000 лв. Най-фрапиращият случай е с играч от водещ отбор, който по договор получава минимална заплата, а всъщност вземал по 12 000 долара на месец, разкри вчера шефът на Националната агенция за приходите (НАП) Красимир Стефанов, след като се срещна със зам. главния прокурор Бойко Найденов и шефа на комисията за борба с корупцията Яне Янев. Данъчните установили, че 8 отбора са укрили 7,8 млн. лв. данъци. Клубът с най-големите задължения е ЦСКА - 2 145 843 лв. На следващите две позиции са пловдивските “Ботев” и “Локомотив”, които дължат съответно 1 475 000 лв., и 1 189 669 лв. В листата на данъчните били още “Миньор”, “Литекс”, “Славия”, “Локомотив” (София), “Спартак” (Варна), “Вихрен”, “Беласица” и “Черноморец”, “Марек” и още 6 тима от “А” и “Б” група.

Свидетел поиска 1,2 млн. лв. от Братя Галеви, съобщава Дневен Труд.

Рекорден иск за обезщетение от 1 млн. лв. за неимуществени вреди и още 200 000 лв. за имуществени, бе приет вчера по делото срещу Пламен Галев и Ангел Христов, известни като Братя Галеви. Процесът срещу тях и още петима души започна в Кюстендилския окръжен съд. Колосалната сума бе поискана от дупнишкия бизнесмен Пламен Миланов (43 г.). Според обвинителния акт той като собственик на таксиметрова фирма е бил сред най-ощетените от престъпленията на Галеви. Миланов трябвало да плаща по 1500 лв. на месец на групировката им, като постепенно вноската скочила до 7000 лв.

Кабинетът умува какво да прави с еърбъсите на Станишев, четем в Новинар.

Правителството се раздели на две в търсене на най-изгодния за страната изход от сделката за двата правителствени Еърбъса, сключена от кабинета „Станишев”. По думите на премиера Бойко Борисов на вчерашното заседание на Министерския съвет са били обсъдени два варианта. Първият е да се запази едното от летателните средства, което ще струва на държавата 30 млн. лева. В този случай вноските по сделката ще бъдат пренасочени към закупуването само на един от самолетите, като впоследствие правителството ще търси опции за отдаването му под наем или продаването му. Другият вариант е да се развали сделката, като неустойките по договора ще струват 15 млн. лева. Министър-председателят съобщи, че решението за еърбъсите е отложено за следващата седмица, за да може Министерството на правосъдието да излезе със становище какви са шансовете на държавата, ако се стигне до дело, да бъдат спестени 15 млн. лева.

Бетонът спира в полите на Витоша, установява Стандарт.

Строителството на нови вили към върховете на Витоша и навлизането на бетоновози в природния парк се спира категорично и окончателно. Това е записано в последните промени в Общия устройствен план на София. Актуализацията на документа беше дискутирана в сряда в стопанската комисия на Столичния общински съвет.
Така бетонът в планината спира до границите на парк "Витоша", нарушителите ще се преследват строго от закона, подчертаха от кметството. Сред промените в устройствения план е и превръщането на зарязани от армията имоти в бизнес комплекси и жилищни квартали в столицата. По същия начин ще се процедира и с промишлени зони, които не се ползват пълноценно, като тези в Захарна фабрика, Орион, зад Централна гара, Хладилника. На мястото на комбината "Кремиковци" също се предвижда модерен многофункционален комплекс.

Бойко Борисов: Затвор за нападение над полицаи, цитира Дума.

Присъдите за посегателство срещу полицаи трябва да са тежки. За такова нарушение наказанието трябва да е затвор, а не глоба. Това заяви вчера пред журналисти премиерът Бойко Борисов. Той допълни, че вече е възложил на зам.-министър Веселин Вучков да обясни на служителите в МВР какви законови промени ще се правят, за да се гарантира сигурността им. По думите му темата ще е заложена и в промяната на Наказателния кодекс. Такива промени ще наложим, това го гарантирам на полицаите, кагоричен бе Борисов. Той даде пример с държави като Великобритания и Германия, където "не можеш да пипнеш полицаи". Преди около месец пък вътрешният министър Цветан Цветанов разпореди уличните полицаи да бъдат въоръжени с бойни патрони, а не както досега - със стоппатрони. Повод за промяната стана смъртта на полицай Любомир Митов, който бе прострелян при гонка с престъпна банда при гара Бов. Никъде в европейската практика полицаите не респектират престъпниците със стоппатрони, аргументира се тогава и министър Цветанов. Шефът на МВР на няколко пъти подчерта, че една от основните му цели е да върне доверието на обществото в полицията.

Дават шефове на болници на прокуратурата, информира Новинар.

Ръководствата на няколко болници ще бъдат сменени заради недобро управление на поверените им лечебни заведения, съобщи вчера заместник-министърът на здравеопазването д-р Валерий Митрев. Това вече се случи в университетската болница „Св. Георги” в Пловдив, а по думите на Митрев предстои и в столичната „Александровска”. Към момента текат одити в няколко големи болници и излизат драстични нарушения, свързани с обществени поръчки и конфликт на интереси. Кои са лечебните заведения обаче от министерството отказват да уточнят, докато текат проверките. С най-големи задължения сред държавните лечебни заведения са УМБАЛ "Св. Георги" – Пловдив, УМБАЛ – Александровска - София, УМБАЛ – Стара Загора АД и многопрофилните болници за активно лечение в Бургас, Пловдив, Плевен, Стара Загора и Хасково. След резултатите от проверките със сигурност ще има подадени сигнали и до прокуратурата, съобщи преди дни здравният министър Божидар Нанев.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4049 |22.09.2009 Пресата на 23 септември . 0| 4808 |17.09.2009 Петъчната преса на 18 септември . 0| 4042 |16.09.2009 Пресата на 17 септември . 0| 4253 |15.09.2009 Пресата на 16 септември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads