Реклама / Ads
0| 4208 |24.03.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 25 март

.
Вестниците пишат за белезници за генерал заради Ивановгейт; за Р. Петков, който водил телефонни разговори с подслушвани от МВР лица; за царя - председател на Евросъвета.
 

Заради Ивановгейт - белезници за генерал, надушил е Стандарт.

Генерал ще бъде арестуван до седмица заради аферата с антимафиот №2 Иван Иванов. Заподозреният е напуснал наскоро МВР и най-вероятно е изнесъл разпечатките от подслушаните разговори, които запалиха мегаскандала в държавата. Военна прокуратура вече знае кой е "къртицата" във вътрешното министерство. В момента се подготвят материалите срещу него и до броени дни той ще бъде задържан, обясниха запознати с разследването. Става въпрос за генерал от резерва, който е влязъл в комбина с политици от опозицията, твърдят източници от МВР. Според тях прокурорите под пагон са взели на мушка бившия шеф на антимафиотите Ваньо Танов и подалия оставка главен секретар на вътрешното ведомство Илия Илиев. Според осведомени Танов дори е бил разпитван вчера.

Ген. Петров осъди Танов и Атанасов, четем в 24 часа. 

Главният секретар на МВР Валентин Петров завежда дела за клевета срещу бившия директор на ГДБОП Ваньо Танов и ексшефа на НСС Атанас Атанасов. Петров е упълномощил адвокати да съберат и подготвят необходимите документи и да внесат в съда иск, съобщи пресцентърът на МВР. Главният секретар обвинява Атанасов, заради скандалната справка, уличаваща арестуваният зам.-директор на антимафиотите Иван Иванов, а Танов заради неговите изявления през последната седмица.

Румен Петков: Водил съм телефонни разговори с подслушвани от МВР лица, цитира Дневник. 

Вътрешният министър Румен Петков заяви, че е водил телефонни разговори и се е срещал "с хора, които са обект на специално разузнаване и подслушване". Изявлението му дойде седмица след като зам.-шефът на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) Иван Иванов бе арестуван с мотива, че е имал нерегламентирани контакти с бизнесмени. Правил съм го с ясното съзнание, че разговарям с подслушвани хора. Аз не се притеснявам от разговорите, които водя по собствения си телефон", каза Румен Петков. Той уточни, че обикновено разработваните са били инициатори на разговорите, а темите били "достатъчно общи" и "по никой начин не засягат работата на МВР".

Започва покачване на лихвите по кредитите, информира Дневник. 

Вълната от оскъпяване на кредитите, предизвикана от глобалната финансова криза, стигна и до България. Почти по едно и също време няколко големи банки вдигат или планират да увеличат лихвите по заемите, предимно за ипотечните и потребителските. Засега отражението от оскъпения ресурс, който българските финансови институции ползват от компаниите майки в чужбина, при повечето банки ще е в рамките на 0.25 - 0.5 % увеличение на лихвите за крайните клиенти, показа проучване на „Дневник“.Повечето банкери предупредиха, че оскъпеният външен ресурс ще се отрази върху лихвите в България и че банките у нас няма как да останат изолирани от общата тенденция.

"Българският бизнес в Сърбия се успокои", оповестява Пари. 

Пет дни след официалното признаване на независимостта на Косово, перспективите пред българският бизнес в Сърбия не са чак толкова мрачни. Това стана ясно по време на учередяването на българо-сръбски бизнес форум в София. Все още не сме усетили негативни последствия заради признаването, коментира Роберто Младенов, изп. директор на Интертърст холдинг, който притежава седем фирми в Сърбия. Той е вложил в страната над 40 млн. ЕUR. "Строителният сектор повлече борсата надолу" Изминалата седмица се оказа една от най-тежките за строителните компании на Българската фондова борса, показва анализ на в. Пари. Дружествата от сектора, който са едни от най-ликвидните на БФБ, регистрираха силен спад в цената на книжата си. За времето от 17 до 21 март те загубиха между 8% и 17% от пазарната си капитализация. Низходящият им тренд очевидно нанаесе тежък удар в доверието на инвеститорите към фондовата борса и повлече индексите надолу.

Спират ни и парите по оперативните програми?, пита Дневен Труд. 

След парите по предприсъединителните програми ФАР, ИСПА и САПАРД България може да не вземе и средства по оперативните програми. По непотвърдена информация Брюксел е спрял финансирането по оперативните програми, заяви пред агенция “Фокус” евродепутатът от ГЕРБ Румяна Желева. Тя призова Министерството на финансите да информира обществото, ако е получило писмено уведомление, че се блокира за момента финансовата помощ по оперативните програми. В минисетрството не е получавано писмо, че има такава мярка от страна на ЕК, заявиха от пресцентъра на финансовото ведомство.

Гласят царя за председател на Евросъвета, пророкува Монитор.

Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски може да бъде първият председател на Европейския съвет. Името на бившия премиер е билоедно от от дискутираните от европейските политици за новата длъжност, съобщи вчера министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова. Тя обясни, че са водени неформални разговори, по време на които европейски лидери са приветствали възможността бившият премиер на България да бъде избран за председател на ЕС. Симеон Сакскобургготски е сред всепризнатите европейски политици, каза още Грънчарова. Съгласно Договора от Лисабон, председателят ще бъде избиран от Европейския съвет с квалифицирано мнозинство за срок от две години и половина, като мандатът му може да бъде подновяван еднократно.

Германци се правят на наши професори, разкрива Новинар. 

Германски фирми продават дипломи за доктори и професори, издадени от българската Висша атестационна комисия (ВАК), съобщи председателят на комисията акад. Петър Кендеров. Според него фирмите продават документите срещу сумата от 12 000 евро. С получената диплома пък немците кандидаствали за работа. Много трудно обаче можем да установим какъв е броят на издадените и съответно използваните по този начин документи, обясни Кендеров. От германското посолство в България са отправяли редица запитвания до ВАК дали дадена диплома е записана в нашите регистри. Така е установено, че се издават фалшиви документи, които очевидно купувачите представят някъде, каза още Кендеров. Имало и куриозен случай, в който германец представил диплома, че има образователна и научна степен професор, която въобще не съществува, каза още председателят на комисията.

Българска Анамнеза на Науката, диагностицира Монитор.

Състоянието е тежко. Няма млади професори, а старите титли се раздават на тъмно. Така на раздумка, или както се казва, "в рамките на дискусията", с малко статистика и с премиерска подкрепа стана ясно колко сме зле. Дали на всички им стана ясно обаче, че виновна е нашата българска държава - изпълнителната власт и ние, гражданите. Без претенции за експертна оценка, но практиката показва, че във всяка развиваща се държава науката разчита главно на помощ от бюджета и най-вече на държавна политика по въпроса. Друга тема е защо 20 години няма реформи в науката, та вече я докарахме до сваляне на анамнеза. В развитите държави, казват, е друго. В САЩ и Япония концерните си имат научни звена, има и държавни субсидии, има и богати неправителствени организации, които милеят за знанието. Абе, има ли пари и ясни приоритети - има и наука. А иначе големият учен акад. Иван Юхновски направи само една грешка - не трябваше да се кандидатира за четвърти мандат и така да дава формална възможност да го атакуват, защото той определено не заслужава такова изпращане от публичната дейност. (Т. Г.) Anamnesis morbi - анамнеза на болестта. Медицинска практика за получаване на данни за възникването и развитието на болестта.

Бизнесмен поръчал убийство, полицията разкрива атентата, описва Дума.

Опит за убийство, което е трябвало да стане в столицата, са предотвратили от главна дирекция "Противодействие на престъпността, опазване на обществения ред и превенция" към МВР и Софийската градска прокуратура, съобщи вчера шефът на дирекцията комисар Пламен Василев. По случая са задържани четирима души с инициали П.С., К.Ш., Р.П. и В.И., които са криминално проявени. Потенциалната жертва е бил шеф на една от застрахователните компании в Стара Загора с инициали М. М., който е живеел през последните седмици в София. Един от задържаните е изучавал навиците на М.М., другото задържано лице е поръчител на покушението. Трети от тях е посредник между поръчителя и извършителя. Пламен Василев съобщи още, че са събрани всички доказателства, за да се повдигне обвинение. Поръчката е била за 15 000 лева, като е имало авансово изплащане на първата вноска от 7500 лева. Убийството е трябвало да се извърши в столицата, като поръчителят не е имал претенции за начина, по който това ще стане, уточниха от МВР. Информацията за подготовката на убийството е получена в края на миналата седмица. Една от версиите за мотива е неуредени финансови отношения.  

Баща на 4 деца спонсорира програма "Искам бебе", съобщава Дума.

Близо 300 хил. български двойки не могат да си заченат дете, а като се има предвид, че средно на българско семейство се раждат по 1-2 деца, излиза, че близо 500 хил. бебета можеше да се родят. Това пресметна народната представителка Антония Първанова по време на пресконференция на фондация "Искам бебе". Неправителствената организация представи пред журналисти националната си програма за подпомагане на социалната и психологическа адаптация на семействата с репродуктивни проблеми. Голяма част от двойките, решили да имат деца чрез ин витро и подобни процедури, имат нужда от психологическа подкрепа. По данни на фондацията около 66 процента от жените, които са се подложили неуспешно на оплождане "ин витро", изпадат в депресия. Жените с творчески и социални професии на възраст от 30 до 40 г. по-често страдат от безплодие, съобщи Радина Велчева - председателка на управителния съвет на фондацията. Според д-р Георги Стаменов, специалист по репродуктивна медицина, съчетаването на медицинската и психологическата помощ увеличава с 15 до 30% шансовете за успех още от първия опит за ин витро зачеване. Програмата "Искам бебе" е разработена в три посоки - за помощ на двойките, които още нямат дете, за жените, които са забременели вече благодарение на асистирана репродукция, и на двойките, които вече имат бебе, родено ин витро, обясни психоложката Милена Божилова. Кампанията ще продължи две години и е на стойност 100 хил. лв. Спонсорът й е бизнесмен, баща на 4 деца. Курсовете ще бъдат с продължителност 6 месеца, а групите ще включват 11-12 жени, уточни Радина Велчева.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4259 |19.03.2008 Пресата на 20 март . 0| 4213 |18.03.2008 Пресата на 19 март . 0| 3987 |17.03.2008 Пресата на 18 март . 0| 4068 |12.03.2008 Пресата на 13 март

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads