Реклама / Ads
1| 4079 |24.10.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 25 октомври

.
Вестниците пишат за бюджет 2008, който щял да гони още по-голям излишък; за предупрежденията на МВФ за грозяща ни криза; за съседските войни, пламващи заради парното
 

Бюджет 2008 ще гони още по-голям излишък, обявява Дневник.

Плосък данък в комбинация с още по-затегната фискална политика - това са двата най-характерни параметъра на бюджет 2008. Финансовият план на държавата за догодина най-вероятно няма да изненада нито бизнеса, нито работещите, на които вече беше обещано да се въведе 10-процентна ставка за облагане на доходите. Това става ясно от доклада на Министерството на финансите към бюджет 2008, който вече е на съгласувателна процедура с останалите ведомства преди разглеждането му от Министерския съвет. Финансовото министерство очаква средногодишна инфлация от 6.9% за 2008 г. и рекорден дефицит по текущата сметка - 21.9% от брутния вътрешен продукт. Затова и първият приоритет на бюджет 2008 е противодействие срещу недостига. За целта ще се преследва 3% бюджетен излишък, като в течение на годината ще се търсят резерви и за още. Практиката от последните години обаче показва, че реалните макропоказатели значително надхвърлят прогнозите на правителството. В унисон с рестриктивната политика е и планираното увеличение на бюджетните заплати от 1 юли 2008 г. – от 5 до 10%.

МВФ: Стегнете се или ви чака криза, цитира Стандарт.

Криза подобна на тази в Азия преди 10 години, може да удари страната ни. Затова предупреждават експертите от Международния валутен фонд. Според тях икономическата ситуация в България не е цветуща. У нас, както и в Румъния, Хърватия и Сърбия, макроикономическите показатели са подобни или по-лоши от ситуацията точно преди кризата в Корея и краха на азиатския пазар през 1996 г. Експертите от МВФ са разтревожени от огромния дефицит в текущата сметка на платежния ни баланс, който се очаква да стигне 20% от брутния вътрешен продукт в края на 2007 г. Това е записано и в доклада от мисията на МВФ у нас, която приключи на 16 октомври. Дефицитът е два пъти по-голям отколкото в Азия преди кризата и трябва да бъде намален, препоръчват експертите. Банковите заеми растат с много бързи темпове. Жилищните кредити на гражданите скачат със 73% до септември, сочат данните на БНБ. Банковата система е стабилна, но трябва да се следи внимателно от БНБ, смятат от МВФ. Инфлацията в страната ще достигне поне 10% до края на годината, прогнозират от МВФ.

Стачниците в настъпление, обявява Дума.

За не по-малко от 4,7% от БВП за средно, висше образование и наука в бюджет 2008, средна брутна заплата в отрасъл средно образование 450 лв. от ноември 2007 г. и увеличение от януари и юли 2008 г. с крайна цел 650 лв. настояват Единният стачен комитет и трите учителски синдиката - към КНСБ, "Подкрепа" и независимият (НУС). В сумата 650 лв. се включва и 13-ата заплата, която в просветата се получава сега на три пъти в годината. В резултат от юли 2008 г. учителите ще получават средно 772 лв., а другият персонал - 417 лв. Това стана ясно вчера от вариант на стачно споразумение в отговор на предложеното им от МС на 22 октомври, огласено от лидера на КНСБ Желязко Христов. Синдикалният вариант означава 200 млн. лв. допълнително за бюджета, коментира по-късно министър Даниел Вълчев. Текстът на стачниците следва точките във варианта на кабинета, но в обратен ред - първо заплатите, след това параграфите за новия ред на финансиране и за реформи в просветата, по които има относително съгласие. Кабинетът предложи рамка, приличаща повече на нормативен акт, която звучи нелогично, заяви Христов. Според него синдикалният вариант внася пълна яснота по всички въпроси и по целта образованието да е наистина национален приоритет.  

Ще докладваме на ЕС само големите измами с европари, съобщава Новинар.

България ще докладва пред Европейската комисия всички случаи на измами и нередности при усвояване на средствата от еврофондовете с изключение на тези, които са за под 10 000 евро. Това стана ясно на семинар за контрола на парите от фондове и програми на ЕС, организиран от финансовото министерство. Експерти обясниха, че всички договори за усвояване на пари от ЕС се сключват след проведен конкурс за обществена поръчка. Ако се сключи договор без търг или конкурс, той се смята за недействителен. Например, ако една фирма спечели финансиране от еврофондове за изграждане на път, то тя задължително трябва да сключи договор за доставка на строителните материали не директно с изпълнител, а чрез възлагане на обществена поръчка. Ако дружеството пренебрегне това изискване, се налагат огромни глоби от ЕС.

Забрана за мобилни телефони на вота, информира Дневник.

Централната избирателна комисия излезе във вторник вечерта с решение, забраняващо използването на мобилни телефони и други снимащи устройства по време на гласуването за местна власт в неделя. То е провокирано от многобройни сигнали за подготвяни схеми, при които избиратели продават гласовете си и удостоверяват, че са пуснали "правилната" бюлетина със снимка от мобилен телефон, обясниха от комисията. Член на структурата призна неофициално, че решението е реакция заради сигналите за нарушения, но едва ли ще е ефективно, защото няма на какво основание да се забрани на гласоподавателите да носят телефоните си, нито да се провери какво правят в тъмната стаичка.

3 години работа за БГ паспорт, обявява Стандарт.

Който иска български паспорт, трябва да работи поне 3 години у нас. Това предвижда проект, който се обсъжда във Външно министерство. Моделът е по подобие на зелените карти в САЩ и с него може да се реши проблемът с недостига на квалифицирани кадри у нас, заяви в Кюстендил икономическият министър Петър Димитров. Предложението ще важи само за етнически българи от чужбина. В момента над 200 хиляди македонци и бесарабски изселници напират за наши паспорти. Идеята е документи с предимство да получат чужденци, които вече се трудят у нас. 76% от българските фирми са закъсали за квалифицирани специалисти. Затова бизнесът натиска за внос на работна ръка, обясни Димитров. "Не бива да отблъскваме сънародници с подобен режим, това е антибългарско", коментираха депутати.  

Отказаха условна присъда на Максим, четем в 24 часа.

Бургаската окръжна прокуратура е отказала споразумение по делото “Стависки”, съобщи наблюдаващият прокурор Светлозар Костов, който е и зам.-окръжен прокурор на Бургас. Защитата на световния шампион поиска споразумение за 3-годишната условна присъда в предпоследния ден от разследването. Според осведомени бургаските магистрати са разговаряли с роднините на убития при катастрофата Петър Петров от Сливен и с бащата на 18-годишната Мануела Горсова, която е в кома от деня на трагедията на 5 август. Близките били категорично против споразумение. Имали и парични претенции спрямо Стависки.

Пламват съседски войни за парното, информира Дневен Труд.

Началото на новия отоплителен сезон разпали нови междусъседски войни в някои топлофицирани градове. Споровете между собствениците са да има парно или сградата колективно да се откаже от тази комунална услуга. Обитателите на блокове, в които над 50 % от топлоенергията се излъчва от общите тръби, започнаха да провеждат събрания да останат ли абонати, след като услугата при тях се е оказала неефективна. Междувременно от “Топлофикация” заявиха, че има нов начин за кражба на топлоенергия. Хитреци отваряли обезвъздушителните кранове, за да предизвикат циркулация на топлата вода само по тръбите през домовете им при спрени радиатори. Така използваната топлоенергия не се отчитала.

Джордж Буш: Иран заплашва България, цитира Дума.

България е сред европейските страни, които са уязвими при евентуален ирански ракетен удар срещу Стария свят. Това заяви вчера президентът на САЩ Джордж Буш по време на реч в Националния университет по отбрана. Другите заплашени от потенциален ирански удар страни са нашите съседи Румъния и Гърция, както и Полша, Унгария и Словакия, твърди Буш. По неговите думи в момента Техеран разработва междуконтинентална балистична ракета, която би могла да "нанесе голям удар на съюзниците от НАТО". Американският държавен глава твърдо защити плана за разполагане на системата за противоракетна отбрана в Източна Европа. Същевременно посланикът на Румъния в НАТО Сорин Дукару заяви, че се водят разговори за допълнителен проект на НАТО, който да защитава югоизточната зона на Алианса от ракетни удари. Изказването на Буш идва ден след обявеното от американския министър на отбраната Робърт Гейтс евентуално забавяне в разполагането на ПРО в Източна Европа. 

Frognews.bg 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3922 |23.10.2007 Пресата на 24 октомври . 1| 4267 |22.10.2007 Пресата на 23 октомври . 2| 4115 |21.10.2007 Пресата на 22 октомври . 0| 3911 |17.10.2007 Пресата на 18 октомври

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads