Реклама / Ads
0| 4516 |24.09.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 25 септември

.
Вестниците пишат за депутатите, които искат до седмица мерки заради Огнян Стефанов; за прибран зам. областен шеф с 6000 лева подкуп; за това, че и УЕФА омазахме с BG футбола.
 

 

Депутатите искат до седмица мерки заради Огнян Стефанов, пише Дневен Труд.

Депутатите дадоха на МВР и ДАНС една седмица да разнищят случая с побоя на журналиста Огнян Стефанов. Вътрешният министър Михаил Миков обяви, че приема до 7 дни отново да докладва пред парламента. И призова гражданите да помагат с информация на тел. 166. Гласуването на осъждаща побоя декларация в парламента бе отложено заради липса на кворум. В сряда той не е задължителен, тъй като в този ден депутатите не гласуват закони, а само ги обсъждат. Вътрешният министър изрази надежда, че в рамките на процесуално- следствените действия ще се получава все повече информация за детайлите в обстановката, в която е извършено престъплението.

ДАНС прибра зам. областен шеф с 6000 лева подкуп, известява Дневен Труд.

Агенти от ДАНС арестуваха безшумно вчера Мариус Цаков, зам. областен управител на София, с подкуп. Белезниците заключили ръцете на Цаков, докато вземал набелязани 6000 белязани лева. “Това вероятно е първата вноска, която въпросното лице е взело от общо 25 000 лв., които поискал като подкуп”, коментира градският прокурор Николай Кокинов. Цаков е задържан за 72 часа. Прокуратурата ще поиска той да остане в килия до започване на делото срещу него.

Орешарски: Укротете заплатите, цитира 24 часа.

“Укротете заплатите” призова министърът на финансите Пламен Орешарски. В последните 2 години заплатите изпреварват производителността на труда. Това било риск за икономическата стабилност и възнагражденията трябвало да се укротят. Орешарски призова към дебат и национално отговорно решение. Факт е, че през 2007-ма година реалният ръст на бюджетните заплати изпревари с 10% производителността, но преди това 10 години бе точно обратното, коментира вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров. И сега в много сектори възнагражденията изоставали драстично. В металургията парите на заетите били с 15% под производителността.

И УЕФА омазахме с BG футбола, твърди 24 часа.

С пари от българските футболни съдии са плащани харчове на гостуващи в България високопоставени чиновници от УЕФА. Това съобщи съдията Христо Ристосков. Колегата му Димитър Димитров – Каубоя разказа, че това е било практика поне от 2000-та година и със събирането на парите се е занимавал Иван Леков. Леков бе арестуван предния ден от маскирани агенти на Държавната агенция за национална сигурност на работното му място. Той е заместник-председател на друга агенция – за младежта и спорта.

Парното поскъпва, грози Дума.

Ще има повишаване на цените на топлоенергията от ноември заради поскъпването на природния газ след седмица, което се очертава да е около 29 на сто. Увеличението на горивото може и да е 25 процента, ако държавата се откаже от дивидента си от “Булгаргаз”, заяви вчера председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) проф. Константин Шушулов. Планира се парното да поскъпне с 10-12%. Предложение за това Шушулов ще направи на Министерския съвет. “Топлофикация” - София, подавала топлинната енергия на цена 21% по-ниска от себестойността. Това обяви по-късно вчера изпълнителният директор на дружеството Петко Милевски. Той обясни, че към края на юли загубите на “Топлофикация” са 9,4 милиона лева, а към края на годината се очаква пасивът да достигне 36 милиона лева. Председателят на групата на БСП в Столичния общински съвет Желю Бойчев каза вчера след среща на червените общинари с Петър Димитров, че са предложили на министъра на икономиката въпросът със собствеността на “Топлофикация” - София, да се реши като се вдигне капиталът на дружеството и държавата да редуцира своето участие в него. По думите на Бойчев общината трябва да придобие 75%, за да е ясно кой е мажоритарният собственик и кой взема решенията за управлението на дружеството. 

15 000 българи търсят помощ от здравната каса, четем в Новинар.

Пациенти се оплакват от лекари и болници, изписвали ги неизлекувани. 15 000 сигнала и въпроси от пациенти са подадени на горещия телефон в Националната здравноосигурителна каса до края на август тази година. Хората се оплакват най-често, че са били изписани от болница, без да има сериозно подобрение в състоянието им. На други пък лекарите от болниците са отказали да издадат епикриза или не са им обяснили ясно какво точно е състоянието и заболяването им.

Депутати питат защо финансовият министър ще управлява Сребърния фонд, информира Дневник.

Всички парламентарни сили извън управлението се обявиха против идеята министърът на финансите Пламен Орешарски да председателства управителния съвет на т.нар. Сребърен фонд. Идеята е залегнала в законопроекта на правителството за Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система. Депутатите дебатираха два часа в сряда по два проекта за Сребърния фонд - на правителството и на депутата от БНД Лидия Шулева. Правителствения проект защити само Донка Михайлова от БСП. Нито един представител на НДСВ не взе думата при дебатите.

Замразява се строителство за над 2 млрд. евро, твърди Дневник.

Изпълнението на строителни обекти за над 2 млрд. евро у нас е засегнато от започналата преди година ипотечна криза в САЩ, последвана от глобална финансова. Това показват грубите сметки от обявените намерения на инвеститорите да замразят незапочнатите проекти и да продават недовършени, за които се търси финансиране. Кризата се отразява навсякъде и тотално, бизнес климатът се променя, няма незасегнат сектор, коментира Росен Плевнелиев, управител бизнеспарка в София. Той смята, че следващата година ще е много лоша за бизнеса, но се надява през 2010-а да започне "изплуване". Най-силно от кризата е засегнат пазарът на ваканционни имоти, където сделките са намалели с около 10%, показват данните от Агенцията по вписванията. Спекулантите бягат от този пазар и продават жилищата почти на себестойност - около 600 евро за кв.м

Вдигат 60 – етажна кула до Софияленд, известява Стандарт.

Небостъргач на 60-етажа ще се извиси над София. Това ще е най-високата сграда в България. На върха на кулата ще има крипта, която ще служи за картинна галерия. Проектът е на прочутият австрийски архитект Ернст Фукс, когото Салвадор Дали посочи за свой наследник преди смъртта си. Синът на австриеца – Тилмън Фукс, се срещна с главния архитект на София Петър Диков, за да представи проекта.

Растат чуждестранните инвестиции в дялов капитал, отчита Пари.

Експерти препоръчват да се внимава с вложенията в имоти. Според статистиката преките чужди инвестиции в България в дялов капитал за периода януари- юли 2008 г са с 237 млн. евро повече от същия период на миналата година. За първите седем месеца инвестициите в дялов капитал са достигнали 2,09 млрд. евро.

Промиват мозъци на деца със сектантски учения, съобщава Монитор.

Правят се опити за промиване на мозъците на децата ни със сектантски учения и нетрадиционни за нашата страна източни култове, алармираха обезпокоени родители. Заради преподаване на йога прокуратурата проверява частната езикова гимназия "Ал Дюма" в столичния квартал Диана Бад. Очаква се магистратите да излязат с решение до месец. Напълно възможно е на училището да бъде отнет лицензът. Това съобщи за Монитор" Десислава Пулиева - директор на Центъра за религиозни изследваниоя и консултации "Св. Св. Кирил и Методий" към Българската православна църква. Проверката на прокуратурата е предшествана от проверка на дирекцията по вероизповеданията и Регионалният инспекторат по образование по сигнал и жалба на родители и на центъра, обясни Пулиева. По информация на ЦРИК школото е купено от фондацията за Трансцедентална медитация с посредничеството на фирма "Деметра DNJ" през 2005 г. 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5120 |23.09.2008 Пресата на 24 септември . 0| 4859 |22.09.2008 Пресата на 23 септември . 0| 3714 |18.09.2008 Петъчната преса на 19 септември . 0| 3930 |17.09.2008 Пресата на 18 септември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads