Реклама / Ads
0| 4130 |25.02.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 26 февруари

.
Вестниците пишат за идеята - 6 % праг за коалиции; за кризата, която остави банките на сухо; за това, че дишаме най-мръсния въздух в Европа и че ядем отровни домати.
 

 

ДНК сочи убиеца на сестрите Белнейски, съобщава Монитор.

Има съвпадение на ДНК-то на сестрите Белнейски и генетичен материал, взет от 24-годишния Лазар Колев по прякор Гангстера. Това съобщи вчера апелативният прокурор на Пловдив Росен Димов. Той уточни, че обвинение за убийството на двете деца ще бъде повдигнато само срещу пазарджиклията Лазар Колев, който в момента излежава присъда за грабеж. Разследващите обаче съобщиха неофициално, че най-вероятно убиецът е имал съучастник, но запазиха името му в тайна.  Гангстера е бил един от близо 3000-те първоначално разпитани дни след като бяха намерени телата на сестри Белнейски на 30 януари 2006 година. Тогава обаче срещу него не е имало доказателства и той е бил пуснат. За 3 години българската лаборатория в НИКК, тази на Скотланд Ярд и на ФБР не можаха да изолират генетичен материал на убиеца на сестрите. Това беше и основната пречка за разкриване на престъплението. Кой и къде е успял да извлече ДНК вчера не беше съобщено. Като неофициална информация беше разпространено и това, че под ноктите на Лазар Колев е бил намерен генетичен материал от сестрите. Разследващите обаче отказаха да отговорят на въпросите защо ако ДНК-то на Белнейски е било под ноктите на Гангстера, той не е бил арестуван веднага. Според експерти годен материал за сравнение може да бъде изолиран до 3 дни след престъплението, а не 3 години по-късно. Сестрите Росица и Христина са били убити в района на Пазарджик, след което телата са били извозени в местността Грамадите между градовете Пещера и Брацигово. Има и данни, че едната от сестрите е издъхнала по време на извършения насилствен полов акт с нея. За да се прикрият следите на убийството, е била умъртвена и другата. Лазар Колев ще бъде обвинен по чл.116, ал.1, т.6 от Наказателния кодекс - за умишлено убийство по особено жесток и мъчителен за жертвата начин, потвърди и окръжният прокурор на Пазарджик Иван Даскалов, който е и наблюдаващ случая. Наказанието по посочения текст предвижда от 15 до 20 години лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без право на обжалване.  

Дебатите - петчасов отчет на кабинета, обобщава Дума.

Опозицията сравни Станишев с Фидел Кастро и предпочете да слуша министрите от кулоарите. Неочаквана политическа изненада поднесоха вчера министрите на опозиционните депутати по време на дебатите по седмия вот на недоверие към кабинета на Сергей Станишев. Още в самото начало министър-председателят взе думата и в продължение на близо два часа даде цялостен и подробен отчет за свършеното от правителството в рамките на мандата. Той дори изказа благодарност на опозицията, че му е дала възможност да направи този отчет. 20 млрд. евро са преките чуждестранни инвестиции. Заетостта през последните три години нарастваше с над 4 на сто на година, а безработицата през м.г. е спаднала двойно. Бяха създадени над 340 хиляди работни места, обясни премиерът. Опозиционните депутати започнаха остро да недоволстват от дългата му реч, а някои от тях дори започнаха да го сравняват с Кастро. След Станишев обаче и другите министри взеха думата, за да отчетат подробно свършеното през 4-те години на управлението. Това съвсем отчая десните депутати и повечето от тях се изнесоха от залата, като по този начин дори не уважиха искания от тях вот. Гласуването ще бъде в 18 ч. днес. 

АТАКА разобличи власт и опозиция, хвали се в-к Атака.

Разделителната линия между националистите и олигархичния модел е на живот и смърт, посочи Сидеров Днешният ден беше триумф за АТАКА. От дебатите в парламента по вота на недоверие спечели единствено Сидеров. С тези думи на уста вчера се тюхкаха депутати от управляващата коалиция и от опозицията. С пламенното си слово от парламентарната трибуна лидерът на патриотите възпламени българите от цялата страна и посрами леви и десни народни представители. Телефонът в редакцията на в. "Атака" не спря да звъни през целия ден. Да изказват възторга си от речта на Сидеров се обадиха хора от цялата страна. "Плакахме като го гледахме! Плакахме от гордост, че се е родил такъв българин, който да защити националното ни достойнство", заяви 54 годишната Мария Стоименова от Разград. "Когато Волен приключи речта си, ние, свещениците от Семинарията, се изправихме на крака и го аплодирафме", разказа духовен служител. АТАКА иска Държавен пенсионен фонд, държавно здравеопазване и безплатни лекарства, държавно безплатно образование. И това не е социализъм, а социално справедлива държава, каза в речта си Сидеров. Разделителната линия между националистите и останалите политически партии е влизането на Турция в ЕС. 

Имало идея за 6 % праг за коалиции, пише Дневен Труд.

След като от НДСВ категорично обявиха, че няма да искат сваляне на изборната бариера от 4 % за влизане на партиите в парламента, стана ясно, че жълтите обмислят…вдигане на прага. Но за коалиции. “Има идея в НДСВ за евентуално предложение в изборните закони да се повиши прагът за коалиции за влизане в НС”, призна жълтият юрист Яни Янев. Но уточни, че опцията тепърва ще се обсъжда. Според него можело да се помисли бариерата пред коалициите да е 6 %, но за партиите да остане 4 %. Това можело да е част от борбата с т.нар. партии с един файтон хора, които се промъкват в парламента през коалиции.

Има надежди Брюксел да пусне замразените пари по САПАРД, научаваме от Новинар.

Блокираните от Брюксел средства по програма САПАРД в размер на 280 млн. лв. може да бъдат отблокирани до края на мандата на сегашното правителство. Това прогнозира Свилен Колев, който е съветник на вицепремиера по еврофондовете Меглена Плугчиева и е един от кандидатите за шеф на Агенция САПАРД. Еврокомисията спря парите миналата година след констатирани случаи на злоупотреби, установени от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). По думите на Колев парите по програмата ще бъдат размразени от Европейската комисия, когато "бъдат свършени някои лесни неща". Преди по-малко от месец от европейската институция съобщиха, че засега няма никакъв шанс да се възстановяват спрените средства по САПАРД за България.

Български компании спешно търсят купувачи в Лондон, информира Дневник.

Цели компании и активи от считани доскоро за едни от най-горещите сектори на българската икономика активно търсят купувачи на Запад през интернет портал на сайта на лон- донския „Файненшъл таймс“. Обявени са за продажба 58 български компании и активи, като най-голям брой са от сферата на имотите и туризма. Основните посочени от продавачите причини са ликвидация на активи с цел финансиране на друг бизнес до лични и семейни мотиви. Специалисти обаче коментираха, че доста по-вероятно е собствениците да са притиснати от липсата на средства и свитото банково финансиране. Прибягването до онлайн обяви може да е още един начин да се спестят разходи.

Кризата остави банките на сухо, тревожи се Пари.

Докато трезорите се сражават за спестяванията на населението, вдигайки лихвите до небесата, бизнесът в България тегли парите от сметките си. Анализаторите смятат, че това не се дължи на нестабилност на банките, а заради острия глад за пари, който фирмите изпитват. Ринат Ахметов се отказа от Кремиковци Украинският Смарт холдинг, собственост на бизнесмена Ринат Ахметов, се оттегля от преговорите за покупка на Кремиковци поради липса на подкрепа сред кредиторите на комбината, съобщи Ройтерс. Украинците са предложили инвестиционен план на стойност 220 млн. евро и заем в размер на 60 млн. долара. Те са предложили да изплатят задължения на стойност 80 млн. евро в рамките на три години, а останалата част от дълговете да бъдат превърнати в акции.

Централна гара става втори център, обявява Дневен Труд.

Инвестиции за стотици милиони евро са на път да се отпушат в района на Централна гара София. Идеята е до няколко години сега неприветливия район с шкембеджийници и паянтови ламаринени кафенета да се превърне в любимо място за шопинг и админситративен център за столичани. Това ще стане възможно, след като бе изготвен подробният устройствен план за района, който отваря вратите за строеж на молове, многоетажни паркинги, небостъргачи, метростанции и куп други инфраструктурни подобрения. Документът вече е внесен за публикуване в Държавен вестник. В непосредствена близост до сегашната сграда на Централна гара ще бъде разположен 8-етажен паркинг за 1000 автомобила с 2 подземни нива. Новата сграда, която ще се пада зад Централната автогара, ще има топла връзка със салона на гарата. Непосредствено до нея ще се издигнат два небостъргача, в които ще бъдат разположени търговски центрове и офиси. Общата разгърната застреона площ на трите сгради се очаква да достигне 55 000 квадтратни метра.

София потъва в боклук от 1 март, прогнозира Монитор.

Цяла София е на път да потъне в боклуци и мръсотия до няколко дни. На 1 март концесионерът по чистотата "Новера" ще спре да събира и извозва отпадъците от 19 района на столицата. Причината - дружеството няма средства да извършва дейността си, тъй като Столичната община все още не му е превела парите за чистенето на снега и сметосъбиране през тази зима. Според източници на "Монитор" неизплатените суми към фирмата концесионер възлизат на 14 милиона лева.“В понеделник сме изпратили писмо до Столична община, в което ги уведомяваме, че от 1 март изпадаме в невъзможност да извършваме дейността си, тъй като не са ни превели дължимите ни суми за зимно почистване и сметосъбирането през тази година. Все още нямаме нито отговор, нито пари. Сумата възлиза на няколко милиона лева”, съобщи пред “Монитор” Димитър Димитров, директор “Връзки с обществеността” в “Новера”. Той заяви, че дружеството е принудено да спре да чисти на 1 март. 

Не плащаш данъци, няма детска градина, констатира 24 часа.

Малчуганите няма да бъдат записвани в детски градини, ако техните родители не са си платили данъците. Това предвиждат новите критерии за прием в София, обяви Йорданка Фандъкова. Редно е хората да си плащат данъците. Така ще се стимулират да се издължат, за да финансираме детските градини, уточни зам.-кметът. В изготвения доклад критериите са групирани в 3 части. София е ползвала правилата, които действат във Варна от началото на годината. Освен бележка за налозите от родителите се изискват допълнителни документи, доказващи дали работят, дали са студенти, или безработни.

Дишаме най-мръсния въздух в Европа, твърди 24 часа.

Българите дишат най-мръсния въздух в Европа. Това признание е записано в стратегия за опазване на околната среда до 2018 г., която е изготвена от екоминистерството. Предстои документът да бъде одобрен от правителството следващата седмица. Всеки българин издишва на година над 55 микрограма от канцерогенните фини прахови частици, пише още в документа. На следващо място по замърсяване в ЕС с такъв прах е Румъния с 52 микрограма. Средното за ЕС пък е 30 микрограма. Фините прахови частици се образуват от топлоцентралите и транспорта, обясняват експерти. Непочистените улици също помагат за замърсяването. Вдишването им води до до проблеми с дихателните пътища, астми при малки деца и дори до белодробен рак.

Ядем отровни домати, установява Стандарт.

Пълни с отрови домати и чушки се продават по пазарите. Те са турски и са с обилно съдържание на пестициди и нитрати. Не успяваме да изследваме всички вносни партиди, каза д-р Михаил Попов, шеф на лабораторията в столичната РИОКОЗ. Той успокои, че направените досега над 16 хиляди проби не са показали отрови над нормата. Доктори предупреждават, че големи количества пестициди в организма докарват рак.

Frognews.bg

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4090 |24.02.2009 Пресата на 25 февруари . 0| 4175 |23.02.2009 Пресата на 24 февруари . 0| 3976 |22.02.2009 Понеделнишката преса на 23 февруари . 0| 4042 |19.02.2009 Петъчната преса на 20 февруари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads