Реклама / Ads
0| 4078 |26.05.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 27 май

.
Вестниците пишат за това, че червени активисти тормозят хората по телефона; за енергиен шамар за бизнеса предизборно; за 70 милионери под прикритие.
 

Червени активисти тормозят хората по телефона, съобщава Новинар.

БСП е стартирала странна телефонна анкета сред българските избиратели. Използвайки телефонния указател на БТК, неизвестни червени активисти разпитват гласоподавателите дали ще гласуват за Коалиция за България, оплакаха се възмутени граждани. Сред възможните отговори въобще не фигурирал вариант: "Няма да гласувам за Коалиция за България". Анкетата се провеждала дори през почивните дни. Говорителят на социалистите Корнелия Нинова отрече да е чувала за подобна кампания. От централата на червените пък заявиха, че това е най-вероятно инициатива на някои от областните организации на БСП.

Калфин сред най-харесваните водачи на евролиста, твърди Дума.

Вицепремиерът и външен министър Ивайло Калфин е сред най-одобряваните водачи на листа за евроизборите, показва проучване на НЦИОМ, обявено вчера. Той получава 34% подкрепа, пред него е само еврокомисарят Меглена Кунева, първа в листата на НДСВ. Тя е харесвана от 48 на сто от анкетираните. Като водач на листа Калфин получава с 3 процента повече подкрепа, отколкото като външен министър, коментират социолозите. "Герберката" Румяна Желева е харесвана от 28 на сто от запитаните, почти толкова е и подкрепата за водачката на синята листа Надежда Михайлова - 26%. След това се нареждат Емил Кошлуков (първи в листата на ЛИДЕР), Любен Дилов-син (от "Напред"), Димитър Стоянов ("Атака") и Димитър Абаджиев, водач от "Ред, законност, справедливост". Ако изборите за евродепутати бяха днес, за партия ГЕРБ биха гласували 32,4% от хората, а за Коалиция за България - 26,8 на сто, сочи изследването на НЦИОМ. ДПС взима 12,1 процента, следва "Атака" с 11%. Синята коалиция успява да събере 6,2 процента, а партия "Ред, законност, справедливост" - 3,9%. Царистите са с 3%, следвани от "Напред" с 2 на сто и партия ЛИДЕР с 1,8%. В последните седмици ГЕРБ губят подкрепя, докато електоратът на БСП се активизира, коментират социолозите. Това скъсява дистанцията между левицата и партията на Бойко Борисов.

Амнистията ще огрее и дела за еврофондовете, известява Дневник.

Амнистията може да "затвори" дела за измами със средства от ЕС, по които са обвиняеми висши държавни служители. Това опасение, изразено от прокурори, е достигнало до експерти от Европейската комисия, съобщиха източници на "Дневник" в Брюксел. От прокуратурата потвърдиха, че има няколко разследвания за злоупотреби с еврофондовете, които ще бъдат прекратени заради амнистията. От държавното обвинение обаче отказаха да съобщят за какви случаи става дума, а посочиха само, че са на ранен етап и не са огласявани. Засега по разследванията течели експертизи и едва след приключването им делата щели да бъдат прекратени.

Енергиен шамар за бизнеса предизборно, пише Дневник.

От 1 юли, броени дни преди парламентарните избори, токът за бита ще поевтинее, а за индустрията ще поскъпне. Това съобщи във вторник председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Константин Шушулов. Домакинствата ще плащат с до 2% по-малки сметки в зависимост от електроразпределителното дружество доставчик, а цената на електроенергията за бизнеса ще се увеличи с 3%. Първоначално частните ЕРП-та искаха 10% увеличение на цените от юли, държавната Национална електрическа компания (НЕК) - 19%, а енергийният регулатор допускаше 5 на сто, включително за домакинствата. Промяната в позицията на ДКЕВР е заради икономическата криза, намаленото потребление на енергия и ниската инфлация, каза Шушулов. „От регулатора не обясниха защо намаляват цените за бита, а вдигат тези за промишлеността, при положение че потреблението на ток се е свило по-драстично при бизнеса.

От днес печелим за себе си, информира 24 часа.

От днес българинът спира да работи за държавата и започва да се труди само за себе си, показват изчисленията на Института за пазарна икономика. Тази година денят на свободата настъпва с 3 дни по-късно спрямо миналата. За да си платят налозите и да напълнят държавния бюджет, през тази година данъкоплатците са работили 5 месеца. Най-малко за хазната сме се трудили през 2002 г. Тогава денят на свободата от правителството е настъпил още на 18 май.

“Газпром” намекна за нова криза, плаши 24 часа.

Възможе да има нова криза с доставките на газ за Европа заради финансови затруднения на украинската “Нафтогаз”, стана ясно от изявление на шефа на Газпром Алексей Милер. Положението с плащанията на количествата газ за месец май на украинската компания е много, много тежко, заявил той. Ако нещата не се променели, Газпром щял да има всички основания да поиска 100 % предплащане от “Нафтогаз”. Това станало ясно на работна среща между Милер и Олег Дубин, шеф на “Нафтогаз”.

Лъснаха 70 милионери под прикритие, оповестява Монитор.

70 милионери под прикрие са лъснали след проверка на ДАНС, МВР, НАП и Агенция „Митници", съобщиха вчера от прокуратурата. Преди ден приключи акция "Тузари" в София. Тя имаше за цел да установи собствениците на коли и имоти на стойност над 500 хиляди лева и дали те са декларирали, че имат пари да си ги позволят. При проверката данъчни и прокурори установили, че при близо 70 души има сериозно разминаване между декларираните им доходи и реалните им разходи. Според проверяващите разликите варирали между 1 и 6 милиона лева. Сега богаташите, които са се опитали да укрият охолството си, ще бъдат подложени на нови проверки, които да установят чисти ли са парите им и има ли извършени данъчни и финансови престъпления. Преди няколко седмици "Монитор" пръв съобщи, че разследващите вече са запорирали имоти, коли, яхти и банкови сметки на тузарите, които не могат да докажат произхода на парите си. Мярката има за цел да обезпечи разследванията, за да не могат хората, които са на мушката, да продадат имуществото си или да го прехвърлят на трети лица. След приключването на данъчната ревизия ще се реши дали да бъде поискан и постоянен запор на собствеността, за която богаташите не могат да докажат произход на средствата.

Почна щурмът на гимназиите, описва Дневен Труд.

Щурмът на елитните гимназии започна. От вторник се подават документи за кандидатстване след седми клас в езиковите, профилираните и професионалните паралелки в цялата страна. Ограничения в броя на желанията на учениците няма. Крайният срок за приемане на заявленията е 2 юни. Сега се подават само документи, в които се казва кандидатът на какви изпити иска да се яви, напомниха експертите. Основните са два: български език на 19 юни и математика на 25 юни. Те, както и предната година, ще са под формата на тестове. Таксата за явяване на изпит е 4 лева за литература и математика и по 6 лева за изкуства и спорт. Сумата се превежда по банков път, уточниха от регионалните инспекторати.

Половината земеделска земя се обработва нелегално, уведомява Пари.

Над половината от общо 33 млн. дка обработваеми земи у нас се ползват, без да се потърси собственикът и да се сключи договор с него. Практиката засяга както държавни и общински, така и редица частни имоти, съобщи председателят на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) Борислав Петков. Организацията обединява 14 крупни собственици на общо 1.6 млн. дка земеделски земи.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4104 |25.05.2009 Пресата на 26 май . 0| 3878 |21.05.2009 Пресата на 21 май . 0| 3925 |19.05.2009 Пресата на 20 май . 1| 4315 |18.05.2009 Пресата на 19 май

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads