Реклама / Ads
2| 4270 |26.09.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 27 септември

.
Вестниците пишат за 2-та млрд евро, които чакаме тия дни от Брюксел; за изтичането на лекари и сестри от Б-я; за партийната пушилка за вота в София
 

Брюксел ни отпуска 2 млрд. евро до дни, обнадеждава Дневник. 

До края на месеца се предвижда Европейската комисия (ЕК) да одобри отпускането на над 2 млрд. евро за България за периода 2007-2013 г., съобщи Ева Калужинска, говорител на ЕК по регионалната политика. Средствата са заложени по три оперативни програми - "Развитие на човешките ресурси" (1,032 млрд. евро), "Административен капацитет" (154 млн. евро) и "Конкурентоспособност" (988 млн. евро). Парите може да потекат към България в рамките само на няколко дни след одобряването. Общо по седем оперативни програми в България ще дойдат 6 млрд. 674 млн. евро, които ще се използват за развитието на шестте района в страната. Само през т.г. се очаква да получим от Брюксел над 490 млн. евро.

България в топ 10 за инвестиции, радва и Монитор.

България попада в топ 10 на най-реформиращите се и изгодни за инвестиции страни от Източна Европа. Това показва в редовната класация на Световната банка "Да се прави бизнес", в която икономиките на 178 държави са сравнени по 10 категории. Най-сериозните критерии са регистрирането на компания, получаването на разрешение за експлоатация и наемането на служители. България е на чело на списъка със страни, в които някои от регионите са по-благоприятни за правене на бизнес дори и от западноевропейските. Заедно с нас, в топ 10 на Световната банка се нареждат и Хърватия, Македония и Грузия. Страните от Източна Европа и бившия Съветски съюз са извършили най-големи икономически реформи през периода 2006 ­ 2007 година, подчертават авторите на класацията. Според тях напредък в създаването на благоприятни условия за бизнеса имат и редица нововъзникващи пазарни икономики като Китай и Индия. Сингапур е най-благоприятното място в света за инвестиции и създаване и развиване на компании.

Шеф на "Булгаргеомин" обвинен за продажбата на база в Либия, четем в Новинар. 

Софийска градска прокуратура е повдигнала вчера обвинение срещу пълномощника на "Булгаргеомин" в Либия Никола Гаганелов за длъжностно присвояване на средства в особно големи размери. За това престъпление се полага затвор до 20 г. Това съобщи градският прокурор Николай Кокинов. Главният прокурор Борис Велчев бе сезиран в началото на седмицата от министъра на икономиката Петър Димитров, че Гаганелов е продал база на дружеството в Джамахирията на своя глава за 900 000 долара. Велчев заяви, че веднага започва разследване на криминалната продажба. Той поиска спешна екстрадиция на Гаганелов, за да може да започне делото срещу него.

Борис Велчев: Стига прикриване на гафове в обвинението, добавя по темата Дума.

Имам основания да мисля, че ако нямаше известен натиск, нямаше да се стигне до наказанието на прокурор Иван Станев от Бургаската окръжна прокуратура. Това коментира главният прокурор Борис Велчев преди заседанието на Висшия съдебен съвет, предаде агенция "Фокус". Станев получи дисциплинарно наказание "забележка" заради обърканото обвинение срещу световния шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки. Едно от нещата, с които най-трудно се примирявам, е дефицитът на мъжество в прокуратурата, коментира обвинител номер едно. Не мога да си представя защо продължаваме с инерцията, когато направим фал, да не си го признаем честно, а да се опитваме да го омаловажим, обясним и по правило да не намерим никой виновен, добави той. Той посочи, че в прокуратурата съществува инстинкт за прикриване на обвинители, които правят гафове, а това води до анонимност. Велчев обаче определи като неприемливо упреците да се отправят към прокуратурата като институция, а не към конкретните обвинители. Нямам спомен, откакто съм главен прокурор, да е имало подобен случай по икономически мащаби и наглост на извършеното, коментира Велчев по повод разпродажбата на машините и оборудването на дружеството "Булгагеомин" в Либия.

Kорупцията е стабилна, установява още Дума.

Фактът, че България вече е страна - членка на ЕС, не е повлияло положително по отношение на борбата с корупцията. Това са част от изводите от изследването на индекса за влияние на корупцията на асоциацията “Прозрачност без граници”. Членството на други страни от Източния блок като Полша, Унгария и Словакия е провокирало борба с рушветите. Например в Полша за последната година има обвинен вицепремиер и арестуван вътрешен министър. Това е и причината индексът на страната за тази година да е 4,2, като през 2006 г. е бил 3,5. България е с индекс 4,1. По-назад е северната ни съседка Румъния - с 3,7. От “Прозрачност без граници” са на мнение, че е необходима промяна в Стратегията за борба с корупцията. Атанас Куюмджиев обяви, че документът е създаден с рекламен ефект. Той заяви и че съдебната ни система е прекалено либерална, когато става дума за наказания на престъпления, свързани с корупция.

МВР склони за създаване на НАС, научаваме от Монитор.

Ръководството на Министерство на вътрешните работи няма колебания, че е създаването на Национална агенция по сигурността е полезно. Това каза вчера зам.-министър Камен Пенков при обсъждането на законопроекта в правната комисия на Народното събрание. Досега МВР-шефът Румен Петков беше сред основните противници за създаването на подобна агенция, защото се предвижда в нея да влезе и контраразузнаването, което означава, че то ще излезе от системата на вътрешните работи и той ще загуби достъпа до огромна по обем информация. При вчерашното обсъждане най-дискутирани бяха фукциите на агенцията и статута на служителите й. Според проектозакона, агенцията няма да има разследващи функции. Такава позиция застъпи и Борислав Ралчев от НДСВ - агенцията да осъществява оперативно - издирвателна, а не разследваща дейност. "Въпросът дали служителите трябва да имат полицейски правомощия както служителите на МРВ - за задържане и обиск опира до въпроса за статута", поясни Ангел Найденов, един от вносителите на законопроекта. Проектът предвижда служителите да са под разпоредбите на Закона за отбраната и въоръжените сили, но не е изяснено дали в случай на нарушение те ще бъдат под санкцията на военна прокуратура и военен съд.

Спират лекаря за работа в две болници, информира 24 часа. 

Болничните лекари ще имат право да работят само в една болница и един медицински център от 2008 год. Това предвиждат законови промени, съобщи здравният министър проф. Радослав Гайдарски. Така ще се пресече възможността лекарите да работят в две болници, както е сега. В момента много от водещите инвазивни кардиолози например работят на две места. Обикновенно основното е в София, а допълнителното – в болница в страната, където няма такива специалисти. Благодарение на тази практика в градове без инвазивни кардиолози се създават структури и пациентите имат достъп до съвременно лечение на инфаркт чрез здравната каса. Да, но работи ли в две болници, докторът прави подбор на пациентите и това трябва да спре, аргументира се проф. Гайдарски. Най-явен бил примерът с държавните болници, в които се приемели тежките случаи, а в частните насочвали останалите.

Изтичането на лекари и сестри се ускорява, пише Дневник.

Близо 150 лекари са заминали да работят в чужбина само през последните 90 дни, а над 40% от медицинските сестри са напуснали страната за последните няколко години, показват данните от съсловните организации. Според техни представители недостигът на кадри вече е осезаем в много болници в страната. Тенденцията едва ли ще подмине и лечебните заведения в столицата - в детското отделение на „Пирогов“ например през септември бяха останали три-четири медицински сестри при необходимост от десет пъти повече. Председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Андрей Кехайов уточни, че специалистите заминават най-вече за Великобри- тания, Германия, Франция и САЩ.

ДПС може да изхвърли опозицията от ВСС, допуска Дневник. 

ДПС е на път да лиши опозицията от единственото място в новия Висш съдебен съвет (ВСС), което управляващата коалиция беше склонна да отстъпи, научи „Дневник“. В петък изтича срокът парламентът да гласува 11-те представители от квотата си в съдебния орган. До сряда най- вероятното разпределение на местата беше пет за БСП, три за НДСВ, две за ДПС и едно за опозицията. В последния момент обаче хората на Доган поискаха още едно и заплашиха да блокират преговорите. Новият съвет ще поеме от сегашния девет дисциплинарни дела, едно от които срещу апелативния прокурор от София Николай Ганчев, прочул се с връзки с хора от бившата СИК. Според членове на ВСС, който и вчера не се произнесе по случая, давността за наказанието му вече е изтекла.

Партийна пушилка за вота в София, описва Стандарт. 

Мексиканската стачна вълна с учители, аптекари и горски не изглежда толкова страшна за кабинета. Особено докато не се прехвърли на улицата. А все пак учителите не са безпардонни като таксиджиите. Логично е преди местни избори хората да ги интересува какво ще се случи в общината, чийто кмет избират. Още повече, когато на местната власт се даде правото да определя размера на данък сгради и патента. Тези налози пък удрят най-тежко джоба на гражданите и дребните бизнесмени. Досега нито един кандидат-кмет не е обелил и една дума какви данъци крои за своя електорат. У нас обаче политиците са царе да преливат от пусто в празно. С тайната цел да се отклони вниманието от съществените неща. Затова не е чудно, че дискусия за бъдещето на София няма. Обсъждат се лични качества, стари грехове, дядовци и изпуснати реплики. В анкетите какъв да бъде столичният градоначалник пък дилемата е дали да е семеен или ерген, суров симпатяга или начетен добряк, но с наднормено тегло.

В ДПС зрее недоволство към червените, информира Дневен Труд.

В ДПС зрее недоволство към БСП заради коалициите за местните избори, съобщили за “Труд” от партията. Причината е, че хората на Доган подкрепят червените в 61 общини, а БСП им дава рамо само в малки градове. А в смесените райони като Кърджали и Разград “играят” срещу тях, дори в съюз с националисти. “Натискът от БСП за подкрепа е огромен и на всякакви нива. Ние да не сме подгряваща група ?”, възмутил се депутат на Доган.

Щурмуваме Солун за евтино олио, открива Стандарт.

Българи масово бият път до Гърция, за да ударят с един куршум два заека. Те комбинират евтин пазар и екскурзия на половин цена. След скока на цените у нас магазините в южната ни съседка са пълни с нашенци. Най-много през границата се пренасят олио, захар, ориз и риба. С разликата в цените се избиват пътните и пълненето на хладилника пак излиза по-евтино, твърдят родни екскурзианти. Кило захар в Солун върви по 1,20 лв., докато у нас най-евтиният пакет е 1,50. Оризът у съседите е поне с 20 ст. по-евтин. Най-фрапираща е разликата при зехтина. Литър у нас е към 10 лв., докато в Гърция е наполовина. Заради евтинията се организират специални екскурзии с автобуси за пазар. Другият хит в края на лятото са ваканциите в гръцки курорти. Само 150 лв. излизат 7 дни на о-в Тасос.

Евродепутат страда заради негладени ризи, разкрива Новинар.

Български евродепутати са направили много лошо впечатление на колегите си, чакайки за служебни коли в гаража на Европарламента. Това описва в блога си един от тях - Николай Младенов. "Някои депутати си бяха поръчали коли за адреси, които са на две преки от парламента. Какво да се прави, такъв е живота.", пише с правописни грешки Младенов. Той поддържа връзка с избирателите си чрез личен блог, в който освен че може да научите всичко за неизгладените му ризи, има и доста сравнения, които показват "кирливите ризи" на българския парламент. "Още една разлика с българското Народно събрание - депутатите могат да ползват коли само, ако началната или крайната точка на пътуването им е ЕП. Иначе да се оправят сами". Често Младенов осъществява истинско себепознание в блога си: "Но това беше и добър урок - тук наистина трябва да познаваш много добре тематиката, ако искаш да повлияеш на решенията. Ако в София внимаваха толкова за текстовете, които гласува Народното събрание, колко щеше да е по-различно..." Биляна Раева от НДСВ беше друга евродепутатка, която още по време на изборите имаше свой блог. Той се превърна в един от най-коментираните заради нейния стил на писане. Но сега блогът е недостъпен.

Синоптиците предричат студена и снежна зима, предвещава и 24 часа. 

“Чака ни люта зима, подобна на тази през 1982 год. Снеговете ще паднат още в края на ноември заради атлантическите вихри, които ще минават от запад на изток над Балканския полуостров”, съобщи синоптикът от TV- MET Петър Янков. Повече валежи ще има през октомври, а в началото на декември по планините ще има вече натрупани 60 - 70 см сняг. Декември ще е по-студен от нормата, според която минималните темеператури са между –1 и 5 градуса, а максималните са между 2 – 8 градуса. Сега щели да са значително по-ниски.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4773 |25.09.2007 Пресата на 26 септември . 0| 4962 |24.09.2007 Пресата на 25 септември . 0| 4306 |19.09.2007 Пресата на 20 септември . 1| 5008 |19.09.2007 Пресата на 19 септември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads