Реклама / Ads
0| 4348 |27.07.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 28 юли

.
Вестниците пишат за предаването на властта; за 9-те премиерски задачи; за това, че Митьо Очите олeкна с 2 млн. лв.
 

Бойко Борисов: Няма да допусна етническа нетолерантност, нито политически гонения, цитира Дневник.

Близо час, след като се заклеха в парламента, премиерът Бойко Борисов и министрите приеха изпълнителната власт от бившия министър-председател Сергей Станишев и членовете на кабинета му на церемония в Министерския съвет. "Днес правителството на европейската интеграция, икономическия растеж и социалната отговорност предава щафетата на управлението на правителството на европейското развитие на България, заяви Станишев. Преди началото на церемонията членовете на новия и стария кабинет изчакаха двайсетина минути появата на Станишев и Борисов, строени от двете страни на Гранитна зала, след което изслушаха химните на България и Европейския съюз.Станишев поздрави Бойко Борисов за убедителната парламентарна подкрепа. Това дава много възможности, но налага и високи отговорности, свързани с очакванията на гражданите, предупреди Станишев. Той не пропусна за пореден път да припомни, че неговият кабинет е гарантирал членството на България в Европейския съюз. Допускахме и грешки, но показахме, че имаме воля и способност да ги преодолеем, добави бившият премиер. През последните 4 години България се развиваше изключително динамично икономически, похвали се той. Все пак Станишев заяви, че е далеч от мисълта, "че правителството, което днес си отива, е било перфектно във всичко, че е било безпогрешно".

Новият кабинет си постави 9 задачи, изброява ги Дума.

Девет основни приоритета си постави в програмната си декларация новоизбраният кабинет на Бойко Борисов вчера. На първо място правителството поставя повишаването на доходите на гражданите и растежа на икономиката. На второ място Бойко Борисов прочете гарантирането на правов ред в страната и ограничаване на корупцията. Ревизия на съдебната система и промяна на работата на съда също фигурира сред приоритетите на кабинета. Другите основни задачи, които той си е поставил, са възстановяване на доверието на европартньорите към страната, подобряване на социалната сигурност, развитие на човешкия капитал, превръщането на страната във фактор на стабилност, завършване на административната реформа и европейско развитие на страната. Бойко Борисов официално стана 50-ият министър-председател на България. Неформалният лидер на ГЕРБ бе избран за премиер със 162 гласа "за", 77 "против" и 1 "въздържал се" от общо 240 гласували. Той беше подкрепен от ГЕРБ, Синята коалиция, РЗС и "Атака", а срещу него гласуваха депутатите от Коалиция за България и ДПС. Резултатът от гласуването се повтори и при приемането на състава на кабинета. От името на Коалиция за България Сергей Станишев обяви, че левицата няма да подкрепи кабинета заради неговия ясно очертан десен профил.

Правителствената информационна служба е с нов шеф, добавя Дневник.

От днес правителствената информационна служба вече се оглавява от Николай Боев. Той работи от години с премиера и бивш кмет на София Бойко Борисов като главен експерт в дирекция "Връзки с обществеността" в общината. Боев сменя на поста досегашния ръководител на звеното Таня Джаджева. Новият премиер вече заяви, че няма да има говорител и сам ще изпълнява тази функция. По информация на "Медиапул" бившият столичен кмет и настоящ премиер може да вземе в кабинета си още кадри от "Московска" 33, след като вече избра за министри заместниците си Йорданка Фандъкова и Александър Цветков. Сред общинските попълнения в правителството може да са и съветниците Данаил Кирилов и Иво Маринов. Кирилов щял да влезе в екипа на министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Няма да коментирам информацията, каза пред "Дневник" Кирилов. Той е съветник втори мандат, като, преди да се присъедини към ГЕРБ, беше в групата на БСП. Работил е в МРРБ като началник на кабинета на Костадин Паскалев по времето, когато оглавяваше министерството.

ДАНС поема тероризма, ГДБОП – контрабандата, пише Новинар.

ДАНС вече ще работи по направленията тероризъм, контраразузнаване и информационно-аналитичната дейност. Случаите, свързани с контрабанда, отново ще се разследват от ГДБОП, заяви новият вътрешен министър Цветан Цветанов при поемането на поста. Според него лошата координация и състезателният принцип на работа между двете институции са причина и за повишения брой отвличания на хора за откуп. Убеден съм, че има случаи, при които ДАНС и ГДБОП работят по един и същи обект и крият информация едни от други, допълни той. След срещата си на четири очи с предшественика си Михаил Миков, новият шеф на МВР обясни, че полицаите имат пълната подкрепа на властта, за да си свършат работата. Цветанов съобщи, че ще има двама заместници. Единият е преподавателят от Академията на МВР Веселин Вучков. Другият засега се пази в тайна. Началник на кабинета ще е Бойко Славчев.

Двама сдадоха поста за Румяна Желева, информира Новинар.

"От днес Вие сте Жената-Външна политика", г-жо Желева. Така се обърна вече бившият министър на външните работи Ивайло Калфин към наследника си Румяна Желева по време на официалната церемония по сдаване на властта, която протече по типично дипломатически с изказване на много благодарности, суперлативи и липса на всякакъв негативизъм. Предишният и сегашният министър разговаряха около час на четири очи. После във видимо добро настроение Калфин предаде поста си на досегашния евродепутат от ГЕРБ, заявявайки, че е готов да помага винаги когато в МВнР имат нужда от него. Той връчи на доста развълнуваната Желева огромен букет рози и дебела книга за историята на българската дипломация. Желева беше единственият нов министър, който в понеделник получи и втори букет – от досегашния министър по европейските въпроси Гергана Паси. Тя няма да бъде наследена от никого, защото Бойко Борисов закри нейния пост.

Пропадна сделката за 3-те сгради на данъчните, известява 24 часа.

Сделката за размяна на три сгради на Националната агенция по приходите в София срещу строеж на нова на терена на ИПК "Родина" е пропаднала. Това съобщи в последния си ден като финансов министър Пламен Орешарски. Според него в процеса на преговорите между правителството и частната фирма "Издателско-полиграфичен комплекс Родина" АД, в която мажоритарен дял има Ирена Кръстева, се е отказала от размяната. Преди две седмици изпратихме писмо до Орешарски и тогавашният премиер Сергей Станишев, в което обявихме, че сделката се забави прекалено много и рязката промяна в конюнктурата в строителния бизнес заради кризата разколеба наши външни партньори, с които трябваше даинвестираме заедно". Това обясниха вчера от ръководството на "Обединени български вестници", фирмата, която държи 90% от ИПК "Родина". Те припомниха, че преговорите са започнали още миналия май и траят вече една година. Правителството на Станишев одобри сделката едва този април след скандал, предизвикан от министъра на НДСВ Николай Василев. Премиерът Станишев я защити публично като прозрачна и обяви, че частната фирма е на загуба от размяната. Сделката предвиждаше държавата и ИПК "Родина" да направят съвместна фирма, която с пари на частниците да построи нова сграда на НАП на терена на "Родина" на "Цариградско шосе", а в замяна да получи сегашните сгради на данъчните на бул. "Дондуков" 52, ул. "Аксаков" 21 и на ул. "6-ти септември" 10.

Митьо Очите олeкна с 2 млн. лв., четем в Дневен Труд.

Страшилището по морето - несебърският подземен бос Митьо Очите, става бедняк. Отнемат му имущество за над 2 милиона лева в полза на държавата, тъй като то е придобито от престъпна дейност. Новината обиколи вчера целия регион, където споменаването на името на Очите все още предизвиква страх и ужас, въпреки че Димитър Желязков е в затвора от април 2007 година. Решението за отнемане на имуществото е на Бургаския окръжен съд от петък. Той уважил искането на комисията “Кушлев” и отнема имуществото на престъпния бос, казаха магистрати. “Доволни сме от решението на окръжния съд. Важно е да се отнеме икономическата мощ на такива хора с влязла в сила присъда”, каза вчера пред “Труд” апелативният прокурор на Бургас Емил Христов. Комисията “Кушлев” образува производство за установяване на имуществото на Митьо Очите през октомври 2007 година. Въпреки отказа на над 10 вещи лица от Бургас, Ямбол и Сливен под предлог, че са служебно заети и др., а по-вероятно поради страх, делото не бе спряно.
Как се отнема имане
Към момента практиката е, след като решението влезе в сила, да се издаде изпълнителен лист, който чрез Министерството на финансите се предава на Агенцията за държавни вземания, обясни шефът на комисията “Кушлев” в Бургас Павлин Иванов. Чрез търгове агенцията осребрява имуществото и така парите влизат в бюджета на държавата. Възможно е решението да бъде и обжалвано.

Данък "трудова повинност" срещу впряговете, призовава 24 часа.


Вместо да разпродава конфискуваните каруци на цената на стара лада, управата би могла да изполва казусът далеч по-рационално. Примерно да ги "командирова" в комплект със собствениците им в "Чистота", където да упражнят нещо като данък трудова повинност. Под управлението на комуналната фирма провинилите се кочияши ще свършат доста работа. Особено в извозването на планините нечистотии и строителни материали в Столипиново и други емблематични незаконни сметища из града. А замисълът за разпродажбата на каруците е повече от недалновиден. Защото ако наистина струват 150-200 лева, то всеки собственик ще предпочете да си "откупи" впряга чрез подставено лице. Така ще си спести старите санкции, които с натрупването често минават хилядарка. А ако пак му я конфискуват, ще играе на нов търг.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3928 |22.07.2009 Пресата на 23 юли . 1| 4176 |21.07.2009 Пресата на 22 юли . 0| 4103 |20.07.2009 Пресата на 21 юли . 0| 4501 |15.07.2009 Пресата на 16 юли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads