Реклама / Ads
0| 4061 |28.04.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 29 април

.
Вестниците пишат за кратката схватка в Барселона; за спряна от МВР разработка срещу черна каса на ДПС; за погнатите от Миков катаджии; за кули-близнаци, които шейхове вдигат у нас.
 

Любомир Асенов: Стоичков викаше “Стой долу”! и ме риташе по главата, цитира 24 часа.

“Не чух нито една нормална дума от Стоичков”! Това е краткият гневен коментар на Агнес Методиева след побоя, нанесен в Барселона от футболната легенда, на съпруга й Любомир Асенов от “168 часа”. Бременната в петия месец фоторепортерка и мъжът й имаха кратка, но кървава среща в неделя вечерта със Стоичков в ресторант “Саламанка”. Любимир Асенов е единственият българин, акредитиран да отразява Формула 1, опитал да заснеме семейство Стоичкови, с които вечеряли по едно и също време. Звездата подгонил фоторепортера на “168”, ударил го тежко, той паднал. В това време Стоичков крещял “Стой долу!” Футболистът се обърнал към жена му с думите: “Я млъкни ма, боклук български”!

Шефове в МВР спрели през 2006 г. разработка срещу черна каса на ДПС, разкрива Дневник.

През 2006 г. Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" е водила разработка срещу "черна каса" на ДПС, в която са се вливали пари в брой от дървената мафия, придобити от незаконна сеч. Това съобщи пред "Дневник" осведомен източник от парламентарната опозиция. По думите му след лично разпореждане на бившия вътрешен министър Румен Петков случаят е бил прехвърлен в Националната служба "Сигурност", където е пренасочен към разработвано от службата лице и е архивиран. Прехвърлянето от едната служба в другата цели да се спре разследването, обясни източникът. Бившият шеф на контраразузнаването и депутат от ДСБ Атанас Атанасов обяви, че "знае за разработка в една от службите в МВР, установила къде се намира касата, в която са били събирани подкупите за ДПС". Случаят носел име на нощни грабливи птици.

Миков погва катаджиите, оповестява Стандарт.

Пълната промяна в МВР почва от катаджиите и уличните патрули. Новият вътрешен министър Михаил Миков е вдигнал мерника на пътните полицаи, които рекетират шофьорите, и на униформените, които не ловят апаши по кварталите. Това предвижда планът за реформа в МВР, представен от Миков на премиера Сергей Станишев. Първа точка в него е повече полицаи по улиците и шосетата. Те ще гарантират спокойствието на хората и ще намалят напрежението по пътищата. Шефът на КАТ София Венцислав Симеонов и началникът на СДВР Румен Стоянов най-вероятно ще бъдат сменени. В МВР имало сигнали за нови злоупотреби с регистрации на коли. Симеонов не се справил и с опашките пред КАТ. Стоянов пък не намалил престъпността в София.

Работим до 68 години?, пита Дума.

10,5% увеличение на пенсиите от юли Актуализираната стратегия по заетостта на България 2008-2015 г. предвижда увеличаване на възрастта за работа до 68 г. В момента средната възраст за напускане на пазара на труда в България е 64 г., припомнят от социалното министерство. Директорката на дирекция “Политика на пазара на труда” Елка Димитрова поясни пред журналисти, че целта е хората да работят по-дълго, но и да получават и пенсия, и заплата. Димитрова каза още, че се предвиждат стимули, особено инвестиции в условията на труд. Подобна стъпка е свързана със застаряването на населението в страната и това, че все по-малко млади хора влизат в трудоспособна възраст. Предвидено е увеличение на парите на възрастните хора с 10,5% от 1 юли, каза социалният министър Емилия Масларова, след като откри конференция на тема “Актуализиране на стратегията по заетостта на България 2008-2915 г.”. Стратегията, която се очаква да бъде приета в най-скоро време от Министерския съвет, предвижда още коефициентът на заетост при младежите да нарасне от 24,5 на 30%, а делът на заетите лица на непълно работно време - от 1,6 на 8%. Това уточни зам.-министър Димитър Димитров. Друга основна цел, заложена в документа, е заетостта на хората на възраст 55-64 г. да достигане 52% след 7 години. 

Шейхове вдигат у нас кули близнаци, анонсира Дневен Труд.

Арабски принцове имат амбицията да построят кули близнаци в София. Вдигането на 80 – етажни сгради ще бъде обсъждано между 21 – 25 май, когато в столицата ще гостуват шейхът от Шаржа – Тарик ал Касими и саудитският бизнесмен принц Абдул Азис бин Мишаал ал Сауд. Инвестицията ще е около 300 милиона долара. Това съобщи зам.-министърът на външните работи Милен Керемидчиев. Гостите идват по покана на премиера Сергей Станишев. Първият – Ал Касими, е икономически министър и племенник на емира на Шаржа – едно от седемте Обединени арабски емирства. А вторият – е голям строителен инвеститор. Купувачи не дават и 500 евро за кв. м. в Слънчев бряг До 500 евро е паднала цената на квадратен метър на апартамент в зона “Запад” на Слънчев бряг. За сравнение – през 2007 година предлагането е било средно за 900 евро кв. м. в същия район, разположен западно от пътя Бургас – Варна. Според брокери в момента такава висока цена не може да се постигне, без значение от екстрите на имота. Въпреки поевтиняването търсенето не нараства, купувачите са кът. Според посредници цени от 500 евро на квадрат се срещат рядко дори и в Бургас. За толкова може да се купи апартамент в крайните квартали на града.

Вълчи апетит към имот в Сандански, описва Пари.

Хотел Панорама се превръща в ябълка на раздора между съсобствениците му. В битката за него са включени освен висш пилотаж в надцакването и непозволени удари под кръста. Поради това, че частния акционер не е внесъл уставния капитал, го изключихме, каза Константин Паскалев, председател на Българския туристически съюз.

Финансови стражари във всяка фирма с приходи над 100 млн. лв., предупреждава Монитор.

Одитни комитети ще следят под лупа финансовото отчитане в предприятията, извършващи дейност от обществен интерес като топлофикационните дружества, водоснабдителните дружества и енергоразпределителните фирми. Такива комитети ще бъдат създадени и в газови компании, телекомуникационни оператори, в БДЖ, в застрахователните фирми, в банките и търговските дружества, емитиращи ценни книжа. Това предвиждат промени в Закона за финансов одит, изготвени от Министерството на финансите. Одитните комитети ще следят и ефективността на системите за вътрешен контрол и за управлението на рисковете в предприятията. Те ще бъдат избирани от общото събрание или от едноличния собственик. При компании с персонал до 250 човека, активи до 86 млн. лв. и нетни приходи до 100 млн. лв. ролята на одитен комитет може да се изпълнява от управителния съвет или надзора, уточниха от финансовото министерство, ръководено от Пламен Орешарски. 

Кучета отсядат в хотели по празниците, разкрива Монитор.

През последните години хит в България стана една услуга, която за голяма част от западните ни съседки вече е нещо обичайно - хотелите за животни. В сезона на отпуските това е изключително актуално, тъй като повечето хотели за хора отказват да приемат домашни любимци. В столицата вече има над пет пансиона, в които можете да оставите четириногия си любимец, докато сте извън града, на почивка или по работа и няма кой да се грижи за него. Столичният хотел "Граф" работи от 14 години и приема гости целогодишно. В него са отсядали любимците на много родни депутати, посланици, спортисти и звезди. Капацитетът на хотела е 15 кучета, като всяко от тях има отделна клетка, играчки и хранителен режим. Малките породи кучета съвсем скоро ще имат и специален бокс, който да покрива всичките им нужди. 

ТИМ вади Черно море за 5 години от купата, съобщава Меридиан мач.

Шефовете на ТИМ заплашиха чрез специална декларация да изхвърлят Черно море за 5 години от турнира за купата на България. Групировката обяви, че варненци ще бойкотират финала с Литекс заради провеждането му на стадион „Васил Левски“. Ако това стане, „моряците“ ще изхвърчат минимум за 3 и максимум за 5 лета от националната надпревара. „Черно море честити купата на България, която може още във вторник да бъде връчена на Литекс“, се казва в декларацията. Според ТИМ единственото адекватно решение е отборът да не се яви на финала. „Не ми пука за бойкота, щом искат - да вървят срещу решенията на БФС“, коментира шефът на ПФЛ Валентин Михов.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3869 |24.04.2008 Петъчната преса на 25 април . 0| 3992 |23.04.2008 Пресата на 24 април . 0| 4303 |22.04.2008 Пресата на 23 април . 0| 4606 |21.04.2008 Пресата на 22 април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads