Реклама / Ads
0| 4320 |28.12.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 29 декември

.
Вестниците пишат, че Симеон Дянков оставил лекарите без пари; за къщите на Наглите, където те държали похитените; че средното образование става задължително; че се разминахме със скъпо парно през 2010 г.
 

Дъждове наводниха страната, съобщава Новинар.

Няколкочасовият проливен дъжд, който се изсипа над страната в нощта срещу понеделник, причини множество главоболия на хората. С наводнени улици, подлези, дворове и мазета осъмнаха в София, Благоевград, Варна, Бургас и Видин. Няма пострадали хора. Екипи на „Гражданска защита” са отводнявали мазета на къщи в Благоевград цяла нощ. Във Видинско река е стреснала няколко семейства, чиито къщи са в близост до водата. Няколко дворове на къщи в близките села Градец и Рупци са били залети от придошлата река Тополовец.

Дянков остави без пари лекарите, пише Дневен труд.

Финансовото министерство още не е превело на здравната каса парите на болниците и джипитата за ноември, оплакаха се вчера директори на здравни заведения от цялата страна и от сдружението на общопрактикуващите лекари. Така докторите остават без пари навръх Нова година. Това е скандално - не се е случвало дори по времето на Жан Виденов, коментира д-р Димитър Димитров, шеф на Асоциацията на работодателите в здравеопазването. Междувременно 500 съдии, следователи и съдебни служители внесоха жалба във Върховния административен съд срещу отказа на финансист №1 Симеон Дянков да преведе 24 млн. лв. за коледни премии. Магистратите искат от ВАС да осъди министъра за бездействие и да го задължи да изпълни Закона за бюджета, а съдебният съвет да представи препис от кореспонденцията с МФ по повод субсидията.

Прибират 250 имота на партиите, отчита Стандарт.

През новата година партиите у нас ще си търсят нови офиси и централи. Над 250 имота ще бъдат отнети от политическите сили заради закъснели наеми и неправомерно ползване, сочи доклад за имотната дейност на партиите за 2008 г., изготвен от Сметната палата. Основните политически сили редовно са закъснявали с наемите, изпускали са плащания и не са декларирали договорите си, сочи отчетът. Така големите партии ще се простят с общо 242 имота в цялата страна. Поне още 50 сгради и офиси ще бъдат отнети и от малките фракции. С най-много имоти е БСП - 247. Одитът на Сметната палата обаче сочи, че при наема на 49 от тях партията е нарушила закона и ги е преотдала за други дейности. Червените са сключвали и договори за съвместно ползване. ДПС пък са разполагали със 135 помещения, но в края на 2008 г. 10 от договорите им са били анулирани. До края на годината партията на Ахмед Доган е закъсняла с наемите на 36 офиса, но впоследствие е погасила задълженията си към половината. Според констатациите в доклада ДПС трябва да се лиши от 18 помещения заради неплатен наем.

В Бърдо държали Киров и Гунински, разкрива 24 часа.

Бизнесменът Киро Киров и Румен Гунински-син са били държани в къща в забравена от бога махала на 20 км от Вакарел, стана ясно вчера. Общо 4 къщи за пленници и един гараж за смяна на колите, ползвани от бандата на Наглите през последните 2,5 г., са открити от разследващите. Другите 2 къщи са в софийските квартали Бункера и Бистрица. Четвъртата, в която е държан Михаил Краус се намира в брезнишкото с. Гоз. "Беше като американски екшън, изведнъж се изсипаха няколко микробуса и от тях наизскачаха маскирани и въоръжени барети. Втурнаха се към къщата, други пазеха задния двор", разказа вчера пред "24 часа" комшия на къщата в Бункера. В една от стаите й Наглите отрязали ухото на пленен доктор. Бандитите взели под наем част от сградата и там държали жертвата си. По-късно обаче собствениците се нанесли в къщата си и открили странни следи от наемателите. Показанията на тези хора били сред първите следи, които насочили полицаите към бандата на Йожи и Културиста. Там била открита кръв и след ДНК анализ станало ясно, че е на похитения доктор, разказаха разследващи.

Средното образование става задължително, отебялзва Дневен труд.

Завършването на гимназията може да се окаже задължително с влизането на новия закон за средното образование. Сега учениците могат да напуснат класните стаи с удостоверение за завършен 7-и клас (в някои училища се дава в 8-и). По конституция обучението обаче е задължително до 16 години (или 10-и клас). Ето защо в стратегията за развитие на образованието, приета от предишния парламент за срок от 10 г., се предвиждаше всички да учат задължително до 10-и клас, тогава да получат тапия и който иска - да продължи в гимназията. “Оказа се, че съм много консервативен и моята цел е всички да имат гимназия: на всяка цена, но с меки средства”, каза просветният министър Сергей Игнатов. Той подчерта, че не е взел още окончателно решение по въпроса как това да стане и колко “меки” да са методите. Единият от тях обаче ще е засилване на професионалното обучение.

Разминахме се със скъпото парно, радва се Монитор.

Тази зима абонатите на топлофикациите в страната ще се разминат със скъпото парно. Това ще стане факт след утрешното заседание на правителството. На него се очаква да бъдат приети промените в Наредбата за ценообразуване на природния газ, които ще позволят както синьото гориво, така и парното да поскъпнат с по-малък процент. Така вместо първоначалната прогноза на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за увеличение цената на топлинната енергия с между 9 и 11% за различните дружества сега очакванията са за скок на парното от порядъка на 4-5 на сто. Вероятността да няма никаква промяна в цената на топлото е много малка, смятат експерти от регулатора. Това обаче също е един от вариантите, който се обсъжда от работната група в ДКЕВР. Окончателното решение за новите тарифи на газа и парното ще бъде взето от ДКЕВР след заседанието на кабинета на 30 декември, а не на 29-и, както беше обявено още миналата седмица.

Пощаджии ще отчитат тока, информира 24 часа.

Пощальони ще отчитат електромерите и ще следят за изправността им, стана ясно от обществена поръчка на ЧЕЗ, която снабдява с ток Западна България. Хората от пощите ще следят и за повреди и ще подават информация, ако има разминавания в показанията. Процедурата на директно договаряне с пощите е обяснена с това, че изпълнителят трябва да има добре изградена клонова мрежа. От февруари ЧЕЗ трябва да върне едномесечното отчитане на тока. Преговаряме освен с ЧЕЗ и с EVN, каза вчера Милен Керемедчиев, шеф на "Български пощи".

Големите печалби подминаха борсата в София, анализара Дневник.

Акциите на българските компании са сред най-слабо представилите се в региона за 2009 г., показват изчисленията на "Дневник" на база основните индекси. Въпреки своите 19% повишение SOFIX е в дъното на таблицата с печелившите заедно с показателите на Хърватия и Сърбия. Книжата на компаниите в Русия, Украйна и Турция са донесли най-сериозна печалба за своите инвеститори през тази година - някои от тях са се удвоили. По данни на "Блумбърг" пък средната капитализация на всички световни борси се е повишила с 40%. Основните причини за слабото представяне на българската борса са бягството на големи играчи, нежеланието на чуждите инвеститори да се завърнат, както и ниската ликвидност.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4107 |27.12.2009 Понеделнишката преса на 28 декември . 0| 4600 |22.12.2009 Пресата на 23 декември . 0| 4101 |21.12.2009 Пресата на 22 декември . 0| 4001 |20.12.2009 Понеделнишката преса на 21 декември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads