Реклама / Ads
0| 4026 |28.07.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 29 юли

.
Вестниците пишат за това, че Синята коалиция и ГЕРБ поемат три от най-важните комисии; за 1 млн. българи - без здравни осигуровки; за Съвета на старейшините в културата.
 

Синята коалиция и ГЕРБ поемат три от най-важните комисии, съобщава Дневник.

Синята коалиция ще поеме председателството на комисията по икономика, енергетика и туризъм, а бюджетната и правната ще бъдат оглавени от ГЕРБ. За това са се договорили парламентарните партии, оповести решението им председателят на временната комисия за правилника на Народното събрание Искра Фидосова. Очаква се председателят на СДС Мартин Димитров да поеме председателството на икономическата комисия. Депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова, избрана от Пловдивски район, и Искра Фидосова ще оглавят бюджетната и правната комисия, съобщиха за "Дневник" източници от управляващата партия. Стоянова е финансист и беше назначена от правителството на Симеон Сакскобургготски за началник на данъчната дирекция в Пловдив, но беше сменена от предишния кабинет. Фидосова до влизането си в политиката е адвокат, юрисконсулт и нотариус.

Цецка Цачева: Ваканция за парламента тази година няма, цитира Дневник.

Депутатите няма да излязат във ваканция през август, стана известно от изявление на председателя на Народното събрание Цецка Цачева в кулоарите на парламента днес. "Правителството се нуждае от приемане на закони, които не търпят отлагане. Затова парламентарните комисии ще започнат работа веднага", заяви Цачева. По-рано днес ГЕРБ свика втори кръг консултации с останалите парламентарни групи, на които да се определят шефовете на новите комисии. След това трябва да бъде одобрен и съставът на структурите, което по прогнози на политици ще стане до края на седмицата. Цачева обясни, че е възможно да има няколко дни без пленарни заседания, но в това време комисиите ще заседават, за да подготвят законопроекти. Това няма да е ваканция в смисъла, в който сме свикнали, но депутатите трябва да са готови да се лишат от пълноценната почивка, която са имали в други години, обясни шефът на парламента.

БСП наказа Плугчиева, защото не гласува против Борисов, пише Новинар.

БСП спретна вътрешнопартийна саморазправа с бившия министър на еврофондовете Меглена Плугчиева заради решението й да се въздържи при гласуването на кабинета Борисов, докато цялата червена група гласува против. Първоначално червените бяха решили именно Плугчиева да поеме председателството на комисията по европейските въпроси в парламента, която управляващите от ГЕРБ бяха отредили за тях. След неправилното гласуване на бившата посланичка в Берлин обаче социалистите изненадващо поискаха да поемат социалната комисия, на която шеф ще бъде гласувалата против Борисов Емилия Масларова.

Социоложката, която познава, описва Дневен Труд.

Доскоро мереше пулса на президенти, премиери, министри и депутати. С други думи - рейтинга на овластените. Нелека задача от гледна точка на прекомерната суета на обектите...Сега, след десет плътни години на социологически сондажи, директорът на агенция “Маркет ЛИНКС” Румяна Бъчварова поема още по-сложна задача - минава на страната на тези, които ще се грижат за високата стойност на рейтинга. При това не на кой да е рейтинг, а на този на министър-председателя. Поредната дама в кадровия пъзел на Бойко Борисов става шеф на политическия кабинет на премиера. Бъчварова е добро попадение. Водещо име в гилдията на социолозите. Изключително прецизна. Стои вдясно, но не залитна в ярки политически пристрастия. Не се поддаде на изкушението да манипулира публиката. Има богата подплата от познания, защото години наред е търсен от медиите събеседник за всяко важно събитие на политическата сцена - от стачка на учители до парламентарни избори. Не е за вярване, но стои черно на бяло - още през септември миналата година позна: “Очаква ни невиждана кампания с черен пиар и до шест партии в НС.” Има меко женско излъчване. Поеме ли поста на “Дондуков” 1, ще се оттегли от “Маркет ЛИНКС”, на която е създател през 2001 г. и съсобственик.

Дали съм министър 4 месеца, или 4 г. — няма значение, твърди Р. Желева в интервю за 24 часа.

Г-жо министър, избрахте ли вече екипа си?

- В амбицията ми е до две седмици да сформираме политическия кабинет. В ход е назначението на неговия началник. Той е адвокат от "Трансперънси интернешънъл", казва се Димитър Кюмюрджиев. Вече се запознах с директорите на всички дирекции. Хората работят, министерството функционира. Европейските въпроси сега отново са към това ведомство, така че ще се наложи да имаме ресорен заместник-министър и в тази област.
- Кои ще са заместниците ви?
- Имам вече ориентация за един от тях, но бих искала, преди да започна да казвам имена, всичко да е ясно. Аз съм човек, който първо скача и тогава казва "хоп". Нека да е стъпка по стъпка, а и дипломацията е нещо, в което резки и прибързани решения не са от полза за никого.
- Преди изборите имаше протест от ГЕРБ и лично от Бойко Борисов във връзка с назначенията на посланици и дипломати зад граница, определени в последния момент, някои от тях - по политически съображения. Какво ще правите по този въпрос?
- Поръчала съм цялостен анализ на ротацията, както се нарича този процес на назначения зад граница. Особено на тези, които са направени, както придоби популярност фразата, в 12 без 5. Не искам да се ангажирам предварително с една или друга теза.Привърженик съм на мнението, че трябва да подхождаме и да разглеждаме случай по случай. Освен това процедурите са сложни и предполагат съгласуване и с други институции и трябва да се прецени на какъв етап е всяко едно от тези назначения. Но не бива да се обобщава. За никого няма да е полезно да подведем всички под общ знаменател. Затова поисках справка на ротацията за година напред. За да може наистина да имаме пълен поглед върху картината. Нали всички се кълнем в едно - че желаем да оставим дипломатите да си вършат професионално работата без политически натиск и без политически назначения.

Вежди прави Съвет на старейшините в културата, известява Новинар.

Новият културен министър Вежди Рашидов има идеята да създаде Съвет на старейшините по културата, за чийто шеф се споменава името на акад. Светлин Русев. Вярно е, че има такава идея за съвет, но концепцията не е избистрена”, каза шефката на политическия кабинет на Рашидов Ива Петрони. „Нищо не знам и никой не ме е търсил за такъв съвет. Това трябва да реши новият министър. А и все още се заглеждам по мацките, за да оглавя старейшините”, пошегува се пред "Новинар" Светлин Русев. Официално Рашидов не е обявил кои ще бъдат заместниците му, но упорито се говори, че единият от тях ще бъде археологът Тодор Чобанов, който работеше като експерт към прокуратурата и участва в писането на културната програма на ГЕРБ.

1 млн. българи - без здравни осигуровки, констатира Дума.

Над 1 026 000 са били в края на юни българските граждани без здравни осигуровки. Това е с 21 хил. души повече от първото полугодие на 2008 г. До края на юни в хазната на здравната каса са влезли 125,4 млн. лв. от осигурителни вноски и още 129 917 200 лв. от трансфери и приходи. Разходите за лечение на болни, за лекарствата им, както и за различни изследвания, възлизат на 161,5 млн. лв. Отново най-много пари са глътнали болниците. На второ място са разходите за лекарства, чиято стойност поема частично или изцяло касата. В първото полугодие все още не се плащаха медикаменти по новия позитивен лекарствен списък, в който са включени повече по-съвременни и по-скъпи препарати. За първична и за специализирана извънболнична помощ са дадени почти еднакви пари.
УС на НЗОК прие бюджета на първото полугодие.

Залива ни фалшиво “Виктори”, оповестява Дневен Труд.

Фалшиво “Виктори” залива страната от няколко седмици, сигнализираха вчера от “Булгартабак”. Цигарите менте от най-популярната българска марка имат надписи Victory White и For duty free sale only. В търговската мрежа се предлагат без бандерол по 1,60 лева кутията. Истинските “Виктори” струват 3,40 лева. “Фалшивите цигари се различават силно от оригиналните както по опаковката, така и по вкус и съдържание на бленда”, обясни за “Труд” шефът на “Булгартабак” Иван Биларев. От цигарения холдинг са изпратили веднага писмо до МВР и митниците, но до момента нямат отговор откъде идват фалшивите цигари. Дистрибуторите на “Булгартабак” обследват страната, за да установят докаде е стигнало разпространението на фалшивото “Виктори”, обясни Биларев. Това е втори случай от няколко месеца насам, когато цяла Североизточна България беше залята от фалшиви цигари “Джи Ди”.

Опитно ченге атакува с банда магазин, пише 24 часа.


Опитно ченге от 9-о РПУ в София е било задържано за 72 часа в понеделник за грабеж на цигари. По случая е образувано досъдебно производство. Прокуратурата е повдигнала обвинение срещу 41-годишния И. И. и ще иска от съда да го остави в ареста. Оперативният работник от Икономическа полиция атакувал с двама мъже бакалия в жк Люлин 6 следобед на 23 юли. Близо до входа на магазина имало хора, които видели трима мъже, един от които с полицейска униформа, да влизат вътре. Те не носели маски на главите си. По това време продавачката, чийто съпруг е собственик на бакалията, била сама. Униформеният извадил пистолет и казал на жената: "Кротувай." В това време друг от групата директно започнал да събира в чувал цигарите от рафтовете и щанда. Стойността на задигнатите папироси е около 600 лв. по първоначални данни. Продавачката естествено не оказала никаква съпротива, но когато разбойниците си тръгнали, се обадила на тел. 166. На място веднага били пратени полицаи от 9-о РПУ, които извършили оглед и снели обяснения от продавачката и други свидетели на инцидента. Заради униформата на единия бандит в 9-о РПУ се усъмнили, че в грабежа са участвали техни хора, и почнала проверка на служителите. В разплитането на случая се включили и служители на дирекция "Вътрешна сигурност" в министерството.

Как да победим хроничната умора, съветва в интервю за Дневен Труд д-р Емилова.

- Християнският свят е в навечерието на Богородичните пости. През последните години постите сякаш се превърнаха в мода, може ли всеки да ги спазва, д-р Емилова?

- Традициите на много български поколения не са просто мода, а утвърдена система на живот. Предимствата й са доброто здраве и атмосферата на спокойствие и уважение между хората. Допреди няколко десетилетия у нас са постели всички хора и са се раждали здрави деца. С голямо задоволство виждам, че в нашия медицински център идват все по-млади хора, за да избегнат високото кръвно, омазняването на черния дроб, диабета тип 2 и др. Информираният човек сам може да прецени към каква храна да посегне, за да не се превръща в роб на тенджерите и тавите. А също и за да си осигури по-добро качество на живот и да предаде на децата си традиция за здравословно всекидневие.
- Не е ли опасно да се ограничаваме в храненето, особено ако страдаме от болестта на съвременния градски човек - хронична умора?
- Умората се предизвиква от пониженото ниво на мелатонин в организма. Това влошава съня и сутрин сме отпуснати и сърдити на себе си и на целия свят. Ако в менюто ни има повече концентрирани храни, ако забравяме за разделното хранене и комбинираме мазните меса с бяло брашно и захар, токсичните вещества в организма ни се натрупват. А комбинирани с неспокойния сън, ни правят податливи на болести и лошо настроение. На когото не е безразлично собственото здраве и здравето на близките му, би трябвало да избере разтоварващо хранене поне за 2-3 дни.
- Какво да разбираме под разтоварващо хранене?
- Приемат се плодове, чай с мед и прясно изцедени сокове. Освен че се изхвърлят натрупаните през последните месеци отрови, се стапят и 2-3 килограма и самочувствието идва с лекотата. Препоръчвам след този кратък период до обяд да се приемат само чай, подсладен с мед и плод, а на обяд и вечер да се сервира голяма свежа салата, подправена с лимонов сок, зехтин и без никаква сол. Може да се прибави постно ястие с малко сол и 1-2 филийки истински пълнозърнест хляб. Ако не сте сигурни обаче в качеството на хляба, сложете в супата или ястието овесени трици. Фибрите им са водно разтворими и подобно на пектина от ябълките всмукват отлично част от вредните мазнини, излишната глюкоза и опасните продукти на гниене и ферментация в дебелото черво. Добър ефект се постига, ако в нарязани плодове прибавим 1-2 супени лъжици смляно ленено семе. Този вкусен десерт осигурява на организма омега 3 есенциални мастни киселини за намаляване на теглото, на триглицеридите и холестерола и за предпазване от диабет, инфаркт, инсулт и рак.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4348 |27.07.2009 Пресата на 28 юли . 0| 3928 |22.07.2009 Пресата на 23 юли . 1| 4176 |21.07.2009 Пресата на 22 юли . 0| 4103 |20.07.2009 Пресата на 21 юли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads