Реклама / Ads
0| 4027 |28.07.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 29 юли

.
Вестниците пишат за новата стратегия на БСП да остане на власт; за Първанов като еманация на Татовия стил; за прокурори, почващи ексминистри за имоти; за поскъпването на пиенето.
 

 

Станишев иска вот на доверие, БСП измисли нова стратегия да остане на власт, четем в Новинар.

Премиерът Сергей Станишев обмисля сам да поиска вот на доверие на кабинета си, за да затвърди позициите на БСП във властта, научи „Новинар” от червени депутати. Логиката на червените е, че ако Станишев поиска вот на доверие и не го получи, властта пак ще остане при тях. Според конституцията, ако правителството падне, президентът след консултации с парламентарните групи трябва да възложи съставянето на нов кабинет, на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарна група. В случая това е „Коалиция за България”, която е с 81 народни представители. Според идеята на премиера един вот на доверие и последвалите го след това предсрочни избори биха довели първо до служебен премиер на червените, а след това и до нов кабинет с мандат на БСП

Огнян Минчев: Първанов е еманация на Татовия стил, цитира Дневен Труд.

Георги Първанов си създаде публичен образ на безцветен посредствен държавник, казва в интервю за “Труд” политологът проф. Огнян Минчев. Според него президентът е виртуоз в играта на интриги и задкулисни договорки с цел прокарване на лични властови интереси – както и на групировките, които гравитират около него. Има малки правомощия, които той разширява нелегитимно и задкулисно в посока контрол върху други институции, политически фигури, партии. Тази безотчетна власт има силен дегенеративен ефект върху българската политика, смята политологът. Според него стилистиката на Първанов е еманация на Татовия стил. “Идеалната” държава” на Първанов се намира в днешна Москва, не в Брюксел.

Юруков пред соломоновско решение, анализира Монитор.

XXI век е. Единна Европа приобщи България, а някои от самопровъзгласилите се за представители на модерната политика у нас и хал-хабер си нямат от съвременна политическа култура. Уповават се на общо- приетото правило за невинността до доказване на противното. Защото така им е най-удобно. Само че тези, които са решили да се отдадат на политиката, трябва да знаят, че за реализирането в тази общественозначима област наличието на морал е от жизнена необходимост. Някои хора обаче упорито демонстрират липса на каквито и да било запаси от това задължително качество. Докато модерният демократичен лидер Пламен Юруков се биеше в гърдите как неговата партия СДС ще наложи съвременния политически модел, ще предложи най-добрата алтернатива на управление и други такива наизустени фрази от сборника “изтъркани методи за манипулация на наивния избирател”, сините редици всъщност се озоваха на ръба на бездънната политическа пропаст. Бездна, в която, ако паднеш, политическата кончина ти е гарантирана като кухи обещания по време на предизборна кампания. И понеже сме подели темата за морала в политиката, би било логично Пламен Юруков да си зададе въпроса, доколко е морално през ден да искаш оставки от властта заради съмнения в това или онова, а когато видиш обратната страна на монетата и съмненията, че си доносничил на тайните служби, злоупотребявал си с европари и си внасял кафе контрабандно, се обърнат срещу теб самия, не даваш и дума да се каже за скъпоценната ти репутация. Камо ли за удобния ти шефски стол в партията. Та това поведение не може да се оправдае дори с политическо безхаберие. Нито пък с неопитността на Юруков, поради която в зора си да обяснява, че атаките по негов адрес са долни лъжи и предмет на заговор, настрои не една или две медии срещу себе си. Изключително погрешен и недопустим за правилата на съвременното политическо поведение ход! Модерният политик от средите на бизнеса в момента не прави нищо друго освен демонстрация на степента си на загриженост за бъдещето на СДС. Нима не отчита, че скандалите около доскоро неизвестната никому негова личност нанасят тежък удар по доверието към синята партия? Нали е ярък пример за образа на съвременния политик? 

Тодор Батилов: Прахосали сме пари на ФАР за сигурни влакове, известява Дневен Труд.

Международен семинар за сигурност при пътно-транспортни проишествия, финансиран с пари от програмата ФАР, е проведен в София през 2006 год., заявява в интервю за “Труд” председателят на комисията по етика в НС Тодор Батилов. Ако няко се беше погрижил материалите да стигнат до последния кондуктор в БДЖ и ако бяха спазени препоръките, жертви при пожара във влака София – Кардам нямаше да има, твърди депутатът. Ако вторият изгорял влак край Пловдив беше пътувал през нощта, резултатът за жалост, щеше да е същият, казва в интервюто Батилов.

НДСВ даде съвети на правителството ден преди вота на недоверие, оповестява Дневник.

Комисията за противодействие на корупцията към Министерския съвет да бъде закрита или поне реформирана, да се обяви мораториум върху продажбите на ведомствени жилища на политици, както и върху всички заменки и всички анекси по обществени поръчки - това са част от идеите на НДСВ за антикорупционни мерки, представени в понеделник. Мерките били отговор на критичния доклад на Еврокомисията за България. Царистите представиха инициативите си ден след като участваха в сбирката на управляващата коалиция в Банско и ден преди вота на недоверие към правителството. От партията заявиха, че са очаквали повече от заседанието на коалицията, че акцентът на срещата бил определен неправилно, а екшън планът с мерките трябвало вече да е готов, а не тепърва да се пише.

НДСВ иска 30% съкращения в МВР, установява Дума.

Да се намали рязко щатът на МВР, като се освободят нелоялните служители, настоя вчера НДСВ. Според шефа на вътрешната комисия към парламента Минчо Спасов трябва да се съкратят около 30 на сто от хората във ведомството. Статистиката показва, че България е на първо място в Европа по брой полицейски служители и униформени полицаи на глава от населението, допълни депутатът. Спасов е категоричен, че нелоялните служители трябва не само да се освобождават, но и да се предават на прокуратурата. Успоредно с това е нужно увеличаване на заплатите на добрите служители, смятат от НДСВ. От жълтата партия настояват и да се повиши дисциплината в МВР, като се въвеждат електронна система за обработката на документацията, видеонаблюдение при контролната дейност и компютризиране при разследването. 

До 2014 г. търговското салдо ще излезе на плюс, пише Пари.

Най-големият проблем от спрените еврофондове може да се окаже спадът на външни инвестиции в България, отбеляза министърът на икономиката Петър Димитров. Именно затова осигуряването на още по-благоприятни условия за развитие на бизнес е основна точка в експортната стратегия на България, представена от ведомството. Целта й е до 2014 г. да се достигне неутрален баланс по текущата сметка, която в момента е отрицателна и в размер на над 620 млн. EUR. За съжаление българската икономика има ниска степен на преработка, отбеляза зам.-министър Явор Куюмджиев, който представи визията за експортната политика на България до 2013 г. През миналата година продуктите с висока добавена стойност са заемали едва 4 млрд. лв., което е една четвърт от общия обем на българския износ.

Прокурори почват ексминистри за имоти, информира 24 часа.

Софийската градска прокуратура ще проверява бивш военен министър, негов заместник и началник на политическия кабинет на военното министерство за 117 сделки с военни имоти. Софийската военно- окръжна прокуратура изпрати късно в понеделник документи на цивилните обвинители с мнение, че тримата трябва да отговарят за нарушения на Закона за държавната собственост, допуснати при провеждането на тръжните процедури и сключването на договори. От държавното обвинение отказаха да огласят имената на тримата шефове с мотива, че цивилните прокурори още не са прочели документите и нямат становище. Заедно с висшите военни ще бъдат разследвани и лицензирани оценители.

Пиенето поскъпва, уведомява Стандарт.

Евтиният алкохол поскъпва. Причината е, че стъкларите вдигат с 50 ст. бутилките. Шишето е една трета от крайната цена на евтиното вино, обясняват винопроизводители. Затова най-достъпните марки вероятно ще скочат поне с 10 на сто. Вместо за 4.50 – 5 лв., бутилката ще ни излиза 5.50 лв., прогнозират винари. Според тях обаче марковият алкохол няма да поскъпне заради жестоката конкуренция. Много от винпромите се спасяват с внос на амбалаж от чужбина.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4051 |24.07.2008 Пресата на 24 юли . 0| 3960 |22.07.2008 Пресата на 23 юли . 0| 3920 |21.07.2008 Пресата на 22 юли . 0| 3927 |16.07.2008 Пресата на 17 юли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads