Реклама / Ads
1| 4262 |28.11.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 29 ноември

.
Вестниците пишат за цар и мулета, които клатят властта; за предстоящ нов ремонт на кабинета; за 4-те тона дрога, които катурнали Илиев; за 10-те семейства от София с ВИП-охрана за децата им; за баба, гътната от СПИН.
 

Цар и мулета клатят властта, отбелязва Стандарт.

Ремонтът на кабинета договорен за януари. Минно поле от оставки отне съня на кабинета. Николай Свинаров и още петима жълти депутати скъсаха партийните си книжки, след като Симеон би шута на панайотките. Царските министри Николай Василев, Даниел Вълчев, Гергана Грънчарова и Веселин Близнаков също са на мушка, довериха от НДСВ. Рокадите щели да станат през януари и вече били договорени от Симеон, Станишев и Доган. МВР пък осъмна с нов главен секретар, след като Илия Илиев ненадейно хвърли оставка. В стола му временно седна шефът на полицията Валентин Петров. Операция срещу трафик на 4 тона кокаин изяла главата на Илиев, научи "Стандарт". "Мулета" от Търговище пренасяли в корема си дрогата от Колумбия до България. Генералът обаче подписал документи, с които провалил акцията. "Бях грозно подведен", лаконично обясни Илиев.

Масово бягство от царя, описва Новинар.

Вълна от напускащи НДСВ се отприщи вчера. Още шестима „панайотки” в партията зарязаха царя и се насочиха към създаването на нова парламентарна група в НС. Към прокудените от Симеон Сакскобургготски във вторник вечер Борислав Великов, Пламен Панайотов, Борислав Ралчев, Владимир Дончев и Атанас Щерев вчера се присъединиха Ваня Цветкова, Татяна Калканова, Лидия Шулева, Николай Свинаров, Валентин Милтенов и Илко Димитров. Очакванията са оставки да подадат още Огнян Герджиков, Соломон Паси, Марияна Костадинова и Светослав Спасов. Въпреки че по думите на председателя на групата на жълтите Пламен Моллов „в най-лошия случай напусналите партията ще са около 7-8 души”, отритналите политиката на царя достигнаха 11. През 2005 г. ние зарязахме дясноцентристките ценности и ако от юни насам зарязваме и либералните ценности, не мога да остана в тази група, категоричен бе бившият вече царист и шеф на вътрешната комисия в парламента Николай Свинаров. Той обаче обясни, че няма да напусне председателското място в комисията, а ще остави удоволствието да го махнат на колегите си. Човек на моите години не може да се похвали с с абсолютно здраве, но душевно се чувствам много добре. Това пък заяви Атанас Щерев, който сам напусна партията във вторник. Пред „Новинар” той отказа да даде категоричен отговор какъв е бъдещият му политически път, но изказа мнение, че политическата сила, която му „импонира най-много, е СДС”. Татяна Калаканова пък от своя страна каза, че мисията на НДСВ вече е приключила. Ексжълтият депутат не отрече създаването на нова група между напусналите царя народни представители, но бе категорична, че тя в лично качество не би си партнирала с ГЕРБ. За мен е чудно, че такива неща продължават да се случват в НДСВ, включително излизащи и от лидера на партията, коментира и Пламен Панайотов.

Царят не е искал да се занимава с партия никога, казва за 24 часа Николай Свинаров.

Разбра обаче, че международноправната легитимация и вътрешните политически страсти изискват формирането на партия, коментира той. Според него в момента тези, които са най-близо до лидера, развалят партията, а не я правят. Панайотов критикува царя, но мълчи за нова партия. Не очаквах по такъв начин да приключим с либералния характер на партията, учуден съм, че заради едно или друго изказване се пристъпва към изключване, казва Панайотов.

Царят разчиства пътя на НДСВ към Борисов съобщава 24 часа

Установява го директорът на НЦИОМ Лидия Йорданова на дискусия "Накъде след местните избори". Според проучването на агенцията между 10 и 15 ноември вотът за НДСВ е стигнал 0.9 на сто. ГЕРБ е удвоил електората си след местните избори - 31 на сто срещу 16 на сто миналия месец. БСП печели два пъти по-малко от ГЕРБ и има 15 процента подкрепа, ДПС - 7.1 на сто, "Атака" - 6.3 процента, СДС - 2.7 на сто, а ДСБ - 1.3 процента.

Нов ремонт на кабинета, подушва Дума.

Двама вицепремиери вероятно ще се разделят с постовете си. На нея лидерът на НДСВ е информирал своите колеги от коалицията за радикалните действия, които ще предприеме с изгонването на петима депутати от партията. Тогава тримата лидери са стигнали до идеята, че времето за по-цялостни промени в правителството вече е дошло. На срещата дори е било постигнато съгласие за хората, които трябва да бъдат сменени. Симеон Сакскобургготски ще изтегли от кабинета вицепремиера и министър на образованието Даниел Вълчев и министъра на отбраната Веселин Близнаков. Той обаче щял да запази Николай Василев, Миглена Тачева и Гергана Грънчарова. От страна на ДПС пък щяла да бъде сменена вицепремиерката Емел Етем. Доган мислел да оттегли и министъра на земеделието Нихат Кабил. От страна на БСП промяната засягала министъра на здравеопазването Радослав Гайдарски. Изпълнителното бюро не е информирано, нито е обсъждало промени в правителството, коментира специално за ДУМА секретарят на ИБ Ивелин Николов. Все още не е ясно кога точно ще бъдат направени промените, но не е изключено те да бъдат факт дори преди Нова година

Ремонт? Добре. А причините?, пита в коментара си Дневен Труд.

Нищо страшно няма в ремонта на едно правителство. Особено когато е сглобявано като нашето - така че хем вълкът да е цял, хем агнето - сито. Нормално е точно премиерът и коалиционните му партньори да решат кога и какви да бъдат смените. Но те винаги са длъжни да дадат отговор - на парламента, на опозицията, на обществото - защо? Нормално е например Доган да каже: “Аз много пъти съм изразявал недоволството си от работата на Х, той (тя) не се поправи, време е да си ходи. Вие как мислите, колеги?” Не е нормално това, което (може би) някой се готви да направи: да сменя министри - при това добри - за разчистване на вътрешнопартийни сметки. Защо трябва да си отиде Даниел Вълчев например - за да има пълен провал на матурите, за да спре реформата или защото не е достатъчно коленопреклонен към нечие величество?! Причините могат да са различни, но винаги отговаря премиерът.

4 тона дрога катурнаха Илиев, дообяснява Стандарт.

Комисарят провалил с подписа си операция за разбиване на канал за кокаин от Колумбия Пробутаха ми да подпиша такива документи, че да прецакам всичко. Това били първите думи на главния секретар на МВР Илия Илиев пред негови приближени минути след като вътрешният министър Румен Петков съобщи, че генералът е подал оставка. Новината за излизането на Илиев от системата на МВР гръмна час преди брифинг на Петков за влизането ни в Шенген. Пред журналистите обаче МВР шефът не каза и дума по предварително обявената тема. С влизането си в залата той благодари на Илия Илиев, че 23 години се трудил честно и почтено в интерес на държавата. Операция, свързана с 4 тона дрога, е изяла главата на Илия Илиев, научи "Стандарт". Вместо да подпомогнат акцията на МВР документите, които генералът е подписал, са провалили разкриването на наркоканал. Преди 3 месеца службите засекли мулета от Търговище, които участвали в канал за трафик на кокаин от Колумбия. Наркодилърите пренасяли дрогата в корема си със самолет до България. Оттук дрогата тръгвала за страни от Евросъюза и Турция. На част от гълтачите обаче се наложило да подменят документите си за самоличност. Точно тогава службите искали да засекат контактите им с други трафиканти у нас, за да "наредят пъзела" и да стигнат до организаторите на канала. Идеята била в групата да има полицай под прикритие и операцията да е тайна. Но на Илиев не били дадени за подпис правилните документи. С парафираните от него книжа операцията била зададена като ударна. И била опорочена, тъй като документите били в разрез със закона. Затова в момента освен бившият вече главен секретар на МВР се проверяват и други висши служители от системата. Има подозрения, че хора от нея помагат на трафикантите, твърдят запознати.

10 семейства от София имат ВИП-охрана за децата си, известява Новинар.

Над 10 семейства само от София вече ползват услугата “придружител” на детето си. Това каза Румен Ралчев, който от години има охранителна фирма, бил е личен гард на Тодор Живков, Петър Младенов и Желю Желев. Според Ралчев последната тенденция в страната била богати родители да наемат охранител и шофьор за децата си. Цената на месец е над 1000 лв., а децата са на възраст от 6 до 13 години, обясни още Ралчев. Личните гардове водят малчуганите на училище, взимат ги, развеждат ги по градинки да си играят. Заедно с тях обикновено се движи и бавачката или жена, която се занимава с гледането на детето. Само за последните няколко месеца фирмата на Ралчев е взела за обслужване над 10 семейства в столицата, чиито деца се пазят от професионалисти. Повечето от тези семейства са се завърнали от чужбина и все още се страхуват, защото не познават обстановката в страната. Желанието на хората да имат лична охрана се е увеличило през последните месеци. Все повече бизнесмени и звезди търсят услугите на лични охранители. “Вече не е като едно време, когато бяхме свикнали да виждаме с охрана само хората с тъмни стъкла”, коментира и Томо Борисов, който също има охранителна фирма. Темата за личната охрана на бизнесмени и техни близки стана актуална след информацията, че е бил отвлечен и държан в плен синът на бившия транспортен министър Вилхелм Краус - Михаил.

Еврокомисар № 1 ни нахока за телефоните, пише Дневен Труд.

Най-добрият еврокомисар смъмри жестоко България вчера заради хаоса в телекомуникациите ни. “Българските потребители са ощетени, защото липсата на работещ регулатор блокира предлагането на нови услуги и намаляването на цените”, каза Вивиан Рединг. Тя бе обявена за еврокомисар № 1 на 2007 г. Брюксел може да ни наложи жестоки глоби заради липсата на независим регулатор. Санкцията може да е от 6000 до 300 000 евро на ден. Мандатът на шефа на Комисията за регулиране на съобщенията Георги Александров изтече преди 10 месеца, а все още не е избран нов.

България е заплашена с нова санкция от Брюксел, съобщава Дневник.

Европейската комисия започна нова наказателна процедура срещу България, този път заради липсата на легитимен председател на Комисията за регулиране на съобщенията и проблемите в работата й. Според Брюксел има и нерегламентирани връзки между друг регулаторен орган и доминиращия на пазара телеком БТК. Става дума за участието на директора на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения Пламен Вачков в борда на БТК. Той държи и "златната акция" на държавата в телекома. Заради "очевидното и сериозно" нарушение на европейското законодателство комисията е изпратила на правителството уведомително писмо за началото на наказанието. Това е седмата поред наказателна процедура срещу България и втората в областта на телекомуникациите след тази за липсата на спешния телефон 112. Последното си решение комисията обяви точно в деня, в който се навършват десет месеца от изтичането на мандата на председателя на КРС Георги Александров. След близо едногодишно протакане в сряда управляващата коалиция демонстрира мълниеносно на съобщението от Брюксел и още днес Министерският съвет ще избере нов шеф на регулаторния орган. Според източници от БСП и ДПС това ще бъде Веселин Божков, който сега е зам.-председател на Комисията за защита на конкуренцията. Българският регулатор страда от липса на независимост и ресурси и има проблеми с взимането на решения заради дългото забавяне с назначението на председател, смята Еврокомисията. Друга забележка е, че КРС не изпълнява задължението си като регулатор да извършва анализи на пазара и оттам се бавят важни регулаторни решения.

ДПС поиска още 200 млн. лв. от излишъка, информира Дневник.

ДПС поиска да бъдат изхарчени още 200 млн. лв. от бюджетния излишък. Това стана в сряда по време на дебата в парламента, който обсъди исканията на правителството да се изразходват 700 млн. лв. от излишъка. За новата сума настоя шефът на икономическата комисия Йордан Цонев от ДПС. Той не обясни за какво са парите, а само че излишъкът е 3.5 млрд. лв. и 2 млрд. ще отидат във фискалния резерв. Евгени Чачев (ДСБ) определи изказването му като цинизъм. Искането на Цонев беше отправено в края на дебата и при липса на подготовка от страна на управляващите да обяснят за какво ще бъдат изхарчени парите. В началото на дискусията министърът на финансите Пламен Орешарски прочете доклад, в който посочи къде ще отидат 700-те милиона. Той посочи, че отпускането на допълнителни средства е възможно, защото към момента приходите са три пъти по-големи от разходите, заложени в бюджет 2007 г. Орешарски обясни, че около 300 млн. лв. са разпределени за пътна инфраструктура, около 190 млн. лв. - за запълване на нефтения резерв на страната, а 48 млн. лв. - за спешния телефон 112. Друга част от парите ще бъдат изхарчени за поети към ЕС ангажименти, за временни безлихвени заеми за общините, както и за плащане на ДДС за одобрените проекти по САПАРД.

Държавата не дава пари за столичните учители, оказва се според Новинар.

Кметът на София Бойко Борисов е изпратил писма до учителските синдикати, с които ги уведомява, че общината няма да получи пари от държавата за увеличението на учителските заплати от 1 ноември, както им беше обещано. Увеличението на заплатите щяло да бъде изплатено от спестените средства на районните кметове. В постановлението на Министерския съвет пише, че Столична община, както и още 48 общини в страната, не получават нито лев от предвидените за увеличението общо 5 243 000 лв. Районните кметове обаче ще изплатят от общинските икономии на столичните учители 2 628 152 лв. Междувременно в комисията по дискриминация е образувана преписка по сигнал на шестима родители, според които стачката на учителите е поставила в неравностойно положение децата в частните и държавните училища.

Македонският премиер: Не харесвам негативите за България в медиите ни, цитира Дума.

В развитието на отношенията между България и Македония е необходимо конструктивно мислене, ориентирано напред, не към стари спорове или исторически конфликти, а към бъдещето и към създаване на повече условия за пълноценно развитие на двустранните връзки. Това каза премиерът Сергей Станишев на съвместна пресконференция с премиера на Македония Никола Груевски, който е на еднодневно официално посещение у нас. Двамата са коментирали и въпроса за негативни информации за България, които се публикуват в македонски медии. Не харесвам това, че често в нашите медии се появяват такива публикации, каза премиерът Груевски. Той обаче посочи, че медиите са независими и не може да им се оказва влияние. На Балканите винаги има много история и въпрос на избор е дали се концентрираме в негативното, в миналото, в конфликтите или търсим динамично развитие напред на базата на общи ценности и интереси, допълни Станишев. Премиерът Станишев подчерта, че общата воля на България и на Македония е да се придаде нова динамика на двустранните отношения. Той посочи, че в последните години има интензивно икономическо сътрудничество между двете страни. През 2001 г. стокообменът е бил 147 млн. евро, а за първите осем месеца на годината е 355 млн. евро, с тенденцията да надхвърли 400 млн. евро до края на годината. Все по-голям е инвестиционният интерес от български фирми към Македония. До момента между двете страни има подписани около 50 споразумения.

С 20% поскъпват нивите през 2008 г., установява Монитор.

Плавно поскъпване на земеделската земя с около 20 процента се очаква за следващата година. Това прогнозира Веселин Петров, изпълнителен директор на "Елана пропърти мениджмънт". Нарастването на цените ще е само за добре обработваната земя, носеща доход. Малките ниви и пустеещите ниви няма да поскъпват, допълни той. Най-високите цени на земеделска земя са в Североизточна България, в района на Добруджа ­ около 300-400 лв. за декар, уточни Петров. Най-евтини са в района на Видин и Монтана ­ между 150 и 200 лв./дка. Става въпрос за стандартни имоти около 10 дка между трета и пета категория. Към 50 процента по-високи цени са възможни при по-големи масиви. Има интерес от страна на чужди инвеститори за покупка или наемане на земеделска земя у нас, но ние не можем да отговорим на техните изисквания. Те търсят площи поне от 5 или 10 хил. дка. Шансът им е да наемат малки и много на брой ниви, които да комасират на ниво ползване, уточни той. Според шефа на "Елана" причина за ниските цени на земеделската земя в някой райони като северозападна България е, че те не се обработват и не носят доход. От друга страна в тези части на страната тече ускорен процес на обезлюдяване и хората масово си продават земята, уточни бизнесменът.

Баба почина от СПИН във Велико Търново, изненадва Монитор.

72-годишна жена от Велико Търново е починала от СПИН в местната болница. Преди десетина години възрастната жена работела известно време в Гърция и според лекарите вероятно още тогава се е заразила по полов или кръвен път. Преди време бабата постъпила в болницата за тежка хирургична операция и едва тогава, при извършване на рутинните изследвания лекарите установили, че жената е ХИВ-позитивна. От отделението по хирургия тя била преместена в инфекциозното, където останала до смъртта си. От областната болница във Велико Търново вчера потвърдиха за смъртта на спинозноболната, но отказаха да съобщят имената на починалата. Дори и в изпратеното от болницата до РИОКОЗ съобщение за смъртта на възрастната жена тя е написана не с имената, а само с номера, под който е била приета в лечебното заведение.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3862 |27.11.2007 Пресата на 28 ноември . 0| 4207 |26.11.2007 Пресата на 27 ноември . 1| 3910 |21.11.2007 Пресата на 22 ноември . 0| 3924 |20.11.2007 Пресата на 21 ноември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads